Cili ishin lidhjet e grupeve te ndryshme shqiptare me dy kampet kundershtare te Luftes se II Boterore?
Nga më të ndryshmet. Dikush bënte tregëti, dikush bashkëpunonte hapur, dikush bashkëpunonte fshehurazi. Dikush tjetër donte vetëm të nxirrte bukën e gojës dhe as që donte t'ia dinte se kush do e paguante.
Kishte nga ata që e kundërshtuan me forcë si Fashizmin ashtu edhe Nazizmin. Këta ishin kryesisht të rinj komunistë dhe skishin çfarë të humbisnin. Kishte mes tyre studentë, punëtorë, ushtarakë, fshatarë, madje edhe njerëz pa bindje të theksuara politike e me pushtet në zonat e tyre si Haxhi LLeshi, Myslym peza, Baba Faja Martaneshi, e shumë të tjerë më pak të njohur.
Por kishte edhe nga ata që e mirëpritën pushtetin e ri. Këta ishin kryesisht bejlerë, agallarë, bajraktarë, njerëz që kishin pasuri, toka e pushtet dhe që nuk donin t'i humbisnin ato. Si çdokush me të drejtë, edhe këta bënin hesapet e tyre. Ata shkonin sipas logjikës "armikun po nuk e munde dot, bëje mik". Por kishte edhe njerëz të thjeshtë që sinqerisht besonin tek fryma e re fashiste e pastaj naziste. Edhe ata, me të drejtë, bënin hesapet e tyre.
Pra, fare lehtë mund të thuash që prirjet e shqiptarëve ishin nga më të ndryshmet. Megjithatë, vlen të përmendet se me kalimin e kohës, numri i atyre që mbështetën UNÇSH u rrit, ndërsa numri i atyre që mbështetën palët kundërshtare u ul ndjeshëm. Siç duket, LNÇ-ja ishte shumë më e aftë për të fituar mbështetje sesa kundërshtarët e saj.
Krijoni Kontakt