Arben Shaka
Arben Shaka ėshtė njė aktor shqiptar.
Filmografia
Cirku nė fshat - (1977)
Odiseja e tifozave - (1972)
Pėrse bie kjo daulle - (1969)
Arben Shaka
Arben Shaka ėshtė njė aktor shqiptar.
Filmografia
Cirku nė fshat - (1977)
Odiseja e tifozave - (1972)
Pėrse bie kjo daulle - (1969)
Ky shtet ėshtė ky qė ėshtė sepse qytetarėt tanė janė kėta qė janė !
INTERVISTA/ Flet mjeshtri i humorit Arben Shaka: Mė duket vetja si UFO, nė shtėpinė time
Rregullova Greqinė, tashmė do tė rindėrtoj Shqipėrinė
Nė njė pikturė pulėn e bėra me njė kėmbė, pronarit i thashė se kruan prapanicėn
Kur pikturova njė faqe muri me femra lakuriq, klientėt nuk shihnin femrat e gjalla, por pikturat
Sot nė Tiranė mė duket vetja si UFO, nė shtėpinė time
Albert ZHOLI
Njė zile nė celular bėri qė tė hedh sytė nė ekranin e tij. Njė numėr i panjohur, por megjithatė e hapa. Pėrshėndetje Albert, si jeni? U stepa. Njė zė i njohur mė bėri qė t’i thėrras kujtesės. Nuk mė njihni zėrin besoj dhe dėgjova tė qeshura nga celulari i atje tejshėm, diku nė Tiranė. Por kujtesa nuk mė la nė baltė. Tė njoha, i thashė, si tė mos kujtoj zėrin tėnd tė njė humoristi karakteristik. Jeni nė Tiranė? Po, kam ardhur pėrfundimisht. Lamė takim tek njė lokal nė qendėr tė Tiranės dhe mes shakave tė tij tė kripura zhvillova kėtė intervistė.
Vendosėt tė ktheheni pėrfundimisht?
Po, unė bashkėshortja dhe nėna ime, ndėrsa fėmijėt, do vazhdojnė jetėn aty.
Ktheheni pas 16 vjetėsh, si ndjeheni?
I paorientuar. Ende nuk ndihem si nė shtėpinė time dhe pse jam nė shtėpinė time. Duke qenė larg pėr shumė kohė thuajse janė prerė shumė lidhje dhe tė hysh nė jetėn e pėrditshme tė qytetit tėnd tė dashur pas kaq kohėsh duhen disa ditė. Nuk kam shumė numra telefoni, nuk po shoh shumė miq tė tjerė, po rregulloj shtėpinė, rregulloj disa gjėra tė domosdoshme pra jam ende nė hava. Do duhen disa ditė tė dal nga kjo gjendje. Mė duket vetja si UFO, nė shtėpinė time.
Pse u largove nga Greqia apo mė mirė tė themi nga Lutraqi njė qytezė e bukur greke, qė ēdo kush do dėshironte tė jetonte?
Koha ecėn, ajo bėn tė vetėn. Kriza greke tashmė i ka shtrirė krahėt kudo. Nuk ishte mė ajo Greqi e viteve tė para. Madje, dhe shumė ligje kanė dalė tė disfavorshme pėr emigrantėt. P.sh n.q.s pronari tė pushon nga puna, kurrsesi nuk tė paguan si mė parė njė vit asistencė, madje, as shteti. N.q.s mė parė pronari mbante pėrgjegjėsi pėr pushimin nga puna, tashti ky rregull ėshtė hequr. Pra nė kėto kushte vetė grekėt tashmė janė mė tė interesuar tė mbajnė tė tyret se emigrantėt.
Pėr shumė kohė keni punuar si piktor, madje, nė kėtė qytezė keni bėrė shumė piktura murale tė pėrmasave tė mėdha deri nė 8 me 3 metėr, si lindi piktura tek ju?
Unė me pikturė fillova tė merrem qysh nė moshėn 35 vjeē. Pra kur isha nė Cirk, punoja dhe me pikturat. Ishte njė ndjesi e brendshme. Shumė skena nė cirk i organizoja vetė. Bėja dhe portrete dhe peizazhe, madje dhe kompozime. Por nė Greqi e bėra profesion tė parė. Kur kam bėrė pikturėn e parė murale me pėrmasa tė tilla vetė pronari grek ėshtė habit, pasi unė pėrmasat e trupave i bėja me llogari matematike duke shumėfishuar pjesėt nė raport me origjinalin. Kur ja shpjegoja pronarit grek ai habitej, pasi thoshte qė s’do t’ja arrish. Dhe unė me shaka i thashė. Mos u mėrzit qirje, se do ta bėjmė Greqinė “lule” si Shqipėria. Ai filloi tė qeshė me mua. Ndėrsa pėrsa i pėrket pikturės, kur mė panė disa miq tė mi si Zamir Mati nė vitet e para mė thanė: Ti patjetėr duhet tė kesh pasur ndonjė nga familja qė ėshtė marrė me pikturė. Nė fillim ngrita supet, por mė vonė kur pyeta nėnėn ajo mė tha se babai yt Nuēi (Naun), pikturonte. S’e dija kėtė hob tė babait tim. Pastaj mora vesh se ai kishte konkurruar pėr pikturė me Guri Madhin, por mė vonė puna ja solli qė tė merrej me hetuesi. Kėshtu e la pikturėn. Por kjo do tė jetė trashėgimia.
Babai punoi gjithė jetėn si hetues?
Ai ishte nė kriminalistikė dhe arriti deri nė qarqe tė larta tė hetuesisė. Por nga babai kam dhe njė profesion tjetėr.
Ēfarė profesioni?
Atė tė fotografit. Vetė puna e tij me kriminalistikėn, kishte tė detyrueshme pėrdorimin e aparatit fotografik. Kur ai vdiq e mora unė aparatin dhe fillova ta pėrdor mė sė miri. Pėr ndonjė gjė pyesja dhe profesionistėt e asaj kohe nė Tiranė. Dalėngadalė u bėra profesionist. Pra aparatin fotografik kam mėse 30 vjet qė e pėrdor.
Ka ndonjė tė veēantė pėrdorimi i aparatit fotografik?
Sigurisht qė ka, por unė kam dhe mėnyrėn time tė nxjerrjes sė fotografisė. Nuk dua ta nxjerr personazhin tė sforcuar, duke i thirrur rri kėshtu ashtu pasi muskujt shtrėngohen. Dua ta nxjerr nė mėnyrė tė lirė, duke folur, duke dialoguar, duke ecur, pra sa mė shumė origjinal.
Edhe kėtė profesion e ke ushtruar nė Greqi?
Sigurisht. Nė shumė aktivitete e bėja dhe kėtė profesion. Madje dhe nė raste tė veēanta mė ftonin dhe grekė. Ja mora dorėn dhe fotot i nxirrja shumė profesionale?
Cilėt nga restorantet grekė do tė veēoje gjatė pikturimit?
Ah, po. Pikturova njė lokal nate, tip buzuku qė ofronte vetėm prodhime pule apo gjeli. Pra pula dhe gjela tė pjekur ose fileto. Mė tha dua njė gjel gjigand. Dhe unė e projektova me pėrmasa 4 x 2.3 dhe fillova punėn. Doli njė gjel gjigand qė o zot. Gjithė faqja e murit. Greku e shihte dhe fėrkonte sytė. Tundte kokėn me mosbesim. Tek kėmbėt e gjelit bėra dhe tre pula tė vogla. Njėrėn pulė e bėra me njė kėmbė. U nxeh greku. Ku e ka kėmbėn njėra pulė, pse e ke bėrė me njė,- mė tha. Unė i thashė me seriozitet, se kruan prapanicėn, se s’ka duar. Greku qeshi me tė madhe. Eh kot nuk je artist mė tha.
Po femra erotike a ke pikturuar?
Posi jo. Nė njė lokal tjetėr mė tė madh, qė kishte muzikė nate dhe kishte femra qė servirnin. Aty bėra disa femra lakuriq qė kur pronari grek i shihte dhe lėpinte buzėt. Trashaluq, trashaluq, por femrat i bėn elegante mė tha. Pse tė mos i bėj tė tilla, nga trupi i shėndoshė dalin femra me stil. Kur u inaugurua lokali ditėt e para njerėzit mė shumė shikonin pikturat se femrat qė kėndonin. Do mė lėsh pa punė mė tha greku. Mos ki frikė i them se do velen dhe prapė do shijojnė tė gjallat.
Ēfarė tė veēante kanė pikturat murale, a bėhen me bojėra vaji tė zakonshme?
Jo, janė bojėra enkas pėr muret. Muri patinohet, lyhet me njė lloj ngjitėse tė veēantė saqė bėhet pasqyrė. Pastaj dora ecėn shumė lehtė. Tė rrėshqet dora.
Ke pasur shenja racizmi aty ku ke punuar?
Mund tė them se jo. Rrija i larė, i rruar, korrekt dhe me humor. Grekėt e pėlqejnė humorin madje, shumė. Por kur tė shikojnė punėtor, familjar, tė ofrojnė punė. Shumė herė madje, mė ftonin vetė pėr humor. Sa mė shikonin nė ndonjė kafene mė afroheshin.
Gjuhėn e mėsove mirė?
Po, por nė fillim vuajta shumė, ato fjalėt me “q”, i ngatėrroja. Ata qeshin me mua, por unė s’ua merrja pėr keq.
Do fillosh punė nė cirk si kloun, apo humorist?
Jo. Tashmė kam shumė pėr tė bėrė. Kam akumuluar shumė nga jeta. Po ideoj edhe skenarė filmash me metrazh tė shkurtėr humoristik, por edhe kam njė fantazi pėr skenat e cirkut. Jam bėrė dhe mjeshtėr montazhi nė kompjuter.
Ēfarė u the miqve grekė kur ike?
Zotėrinj, unė Greqinė e ndėrtova, tani po rikthehem tė rindėrtoj Shqipėrinė. Deri tani kishit nevojė pėr mua, ndėrsa tani ka nevojė atdheu mė shumė.
ky eshte imituesi me i mire qe ka pas shqiperia (mbase dhe zef deda)....
me behet qejfi qe merret edhe me fotografi se ka shpirt artisti, madje fotografja e pare shqiptare ka qene arusha Bardha te filmi cirku ne fshat dhe me siguri i ka dhene ndonje "leksion"....
Te Dish, te Besh, te Dish te Besh, Bej te Ditur!
Krijoni Kontakt