teme e vecante me permbajtje me vlere kulturore tradicionale , i lexova te gjitha me nji fryme ;
nese me lejohet do doja te shkruaja edhe une nje tekst te shkurter qe ndoshta i permbahet temes ne fjale ;
ne nje katund poshte ne epir , ne malet e toskerise jetonte nje pasanik , i drejte ne gjykim dhe i beses ne fjale ; i cili na kish shume bageti dhe keto bageti i ruante nje shqiptar trim i zgjuar dhe i beses , po keshtu kishte edhe si sherbetor edhe nje grek qe i pastronte shtepine , kishte nje jevgjit qe pastronte stallat , kishte edhe nje turk qe bente pazarin ; pasaniku shqiptarin e trajtonte ma miore se keta te tjeret , pasaniku i jipte robat ma te mira , ushqimin ma te mire dhe e paguante me shume se te tjeret dhe nga kjo u be zili qare greku dhe i thote pasanikut qe do i ruante ai bagetite dhe keshtu beri ; te nesermen niset greku dhe ende pa ngjitur kodren me te afert i turren hajdutet dhe i rrembejne dashin e kopese dhe 5 shqerra te njome bashke me 10 dele ,por greku nga frika ish strukur nbyth te shkembit dhe spo bezante , kthehet ne mbremje dhe i thote agait qe hajdutet mvodhen bagetine po une isha vetem dhe kisha frike ; agai teksa e degjon e mer thupren dhe i jep dajakun e mire ; pas ca ditesh hidhet edhe jevgu si pordhice dhe kerkon pjesen e mire si bariu shqiptar dhe agai ia ploteson deshiren , dhe niset jevgu me bageti , teksa papritur nis e bie shi me gjyma , e futet jevgu i ngrate nzgaver te list duke u dridhur e nga pas agai e cpon me bodec te dal e te ruaje bagetine ; edhe ketij i jep dajakun e mire dhe me pas i vjen radha turkut , mer hyxhym plot selam turku e del per me ruajt bagetine , aty nga ora e 10 ia mbyt nje gjumi si pasha teksa ujku po ia shqyen bagetine e po ban feste ; ma vone kur kthehet turku e mer edhe ky dajakun e mire dhe qe atere asnjini nuk po e ka zili shqiptarin se greku na dolli frikacak , jevgu na dolli i ngrate dhe iu mberthire , dhe turku na dolli dembel dhe batakxhi dhe askush nga keta nuk e ka per fis as trimerine as puntorine , as ashpersine dhe durimin por shqiptari i ka per fis dhe ia del mbane kurodhere ;
kur ua kam treguar grekvet kete u ka ngjit qimja perpjete nga inati dhe u zume , por e cuditshmja eshte se kjo eshte histori e vertete dhe nga tradita e popullit nga e cila eshte mare me vone eshte botuar nga nje shkrimtar grek dhe kjo histori eshte arvanitase .
Krijoni Kontakt