Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 32
    i/e regjistruar Maska e Elytony
    Anėtarėsuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015

Pėr: Krishtere, ku e bazoni besimin se Jisui eshte Perendi?

Unė dhe Ati jemi njė. (Gjoni 10:30)

“Unė dhe Ati jemi njė”. (Gjoni 10:30), kjo fjali shpesh citohet nga tė krishterėt pėr ta mbėshtetur doktrinėn e trinitetit, edhe pse kėtu nuk pėrmendet asnjė person i tretė?! Po ta lexojmė njė citat mė lart, Gjoni 10:29, do tė vėrejmė fjalėt e Jezusit, i cili tha: “Ati im, qė m’i dha, ėshtė mė i madh se tė gjithė”. Fjala “tė gjithė”, kėtu pėrfshin secilin, edhe vetė Jezusin. Kurse, nė tė kundėrtėn, do tė jetė kontradiktė ndėrmjet dy citateve.

Vetė Jezusi tregon se nė ē’kuptim ai ishte “njė” me tė Atin. Duke i lexuar disa citate mė poshtė te Gjoni 17:20-23, kuptojmė:

“Tani unė nuk lutem vetėm pėr ta, por edhe pėr ata qė do tė besojnė nė mua me anė tė fjalės sė tyre, qė tė gjithė tė jenė njė, ashtu si ti, o Atė, je nė mua dhe unė nė ty; edhe ata tė jenė njė nė ne, qė bota tė besojė se ti mė ke dėrguar. Dhe unė u kam dhėnė lavdinė qė mė ke dhėnė, qė ata tė jenė njė, ashtu si ne jemi njė. Unė jam nė ta dhe ti nė mua, qė tė jenė tė pėrsosur nė unitet dhe qė bota tė njohė qė ti mė ke dėrguar dhe qė i ke dashur, ashtu si mė ke dashur mua”.

Nė tėrė kėta rreshta pėr fjalėn NJĖ ėshtė pėrdorur e njėjta fjalė greke HEN, pra jo vetėm pėr tė pėrshkruar Jezusin dhe Atin, por edhe Jezusin, Atin dhe njėmbėdhjetė apo dymbėdhjetė dishepujt e Jezusit. Prandaj, nėse vargjet e tilla i kuptojmė tekstualisht, nė kėtė rast, do tė kemi jo trini, por trembėdhjetėni. Kėshtu qė Jezusi dhe Ati janė njė, jo nė njė trini apo hyjnieshmėri. Por nė njė qėllim. Sikurse edhe ėshtė Jezusi njė me apostujt dhe me besimtarėt nė qėllimin e bėrjes sė vullnetit tė Atit.

Pra, fjala greke HEN - “Njė”, qė ėshtė pėrdorur nė kėtė citat, si te Gjoni 10:30, ashtu edhe te Gjoni 17:20-23, tregon njėjtėsi veprimi. Prandaj, kur pėrdoret fjala Njė (Hen) nė kėto raste, e ka fjalėn pėr unitetin e mendimit dhe tė veprimit.

Lidhur me Gjonin 10:30, Xhon Kelvin (njė trinitarian) nė librin e tij tha: “Tė vjetrit bėnė njė gabim duke pėrdorur kėtė rresht pėr tė provuar se Krishti ėshtė .... nė thelb i njėjtė me tė Atin. Nė fakt, Krishti nuk flet pėr unitetin nė pėrbėrje, por pėr marrėveshjen qė ka me tė Atin”.

Fjala “Atė”, e cila pėrmendet shumė herė nė Dhiatėn e Re, quhet EBB apo ABB-A nė pėrkthim, ndėrsa RABB pėrkthehet Zot, Zot i botėve. Fjala “Atė”- Ebb, sipas krishterizmit d.m.th. “Ai qė e LINDI djalin Jezusin”. Zoti i Plotfuqishėm pėrmes Muhamedit s.a.v.s. e ka mbrojtur islamin dhe muslimanėt, duke e lėnė fjalėn “Atė” (EBB) pėr Zot, jashtė fjalorit tė tij fetar. Ėshtė njė fakt i mrekullueshėm se, megjithėse Kur’ani Fisnik numėron nėntėdhjetenėntė vetitė (emrat) e Zotit, duke pėrfshirė fjalėn RABB nė arabisht, qė nėnkupton – Zot, Zot i botėve, Shpikės, por fjala mė e lehtė EBB, qė nėnkupton “Atė” nė gjuhėn arabe (Ebu) dhe hebraishte (Aba), nuk ėshtė pėrdorur asnjėherė, kėshtu qė i ka ruajtur muslimanėt nga blasfemia e tė vetmit bir tė lindur.

Paqe!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Elytony : 08-10-2013 mė 07:56

i/e regjistruar Maska e Archon
    Anėtarėsuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Elytony,tema thote :"Te krishtere, ku e bazoni besimin se Jezui eshte Perendi?

Lejo me pare te flasin te krishteret,pastaj sill argumenta sic i mendon ti

3. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar Archon pėr postimin:

Elytony (08-10-2013)

i/e regjistruar Maska e mitjuk
    Anėtarėsuar
    19-05-2005
    Vendndodhja
    Monaco
    Postime
    900

Ne as i gje tjeter nese nuk bazohemi na mjafto qe njerzimi tepakten tesh 2000 vjet po e besojn dhe keta qe e besojn jan me te shumt se sa ata qe se besojne besoj qe kjo na mjafton,ndersa per ateistet ēdo gje ben vaki,eshte me mir te besosh ne diēka se ne as gje .
    Sa bukur eshte kur ne shpirt ke gjithmone ngrohtesi. FaLeMiNdErIt.

5. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar mitjuk pėr postimin:

Elytony (08-10-2013)

Anėtarėsuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015

Citim Postuar mė parė nga Archon Lexo Postimin
    Elytony,tema thote :"Te krishtere, ku e bazoni besimin se Jezui eshte Perendi?

Lejo me pare te flasin te krishteret,pastaj sill argumenta sic i mendon ti
    Po, faleminderit pėr vėrejtėjen me vend. Por pash njė pėrgjigje jashta moraleve tė mesazhit biblik dhe kjo mė bėri tė postoj nė kėtė temė nga kėndvėshtrimi im dhe ajo ēfarė unė mendojė. Megjithatė unė respektojė besimet e tjera!

Mė vie keq qė jam ngutur.

Paqe!

7. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar Elytony pėr postimin:

Sami Hyseni (11-10-2013)

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet nė Bllog
    22

Citim Postuar mė parė nga hof Lexo Postimin
    Kur kam studjuar Krishterizmin nuk kam pare ndonje reference per Trinity (Triadhen) ne Bibel. Ku e bazoni kete besim si te Krishtere? Ku thuhet se Jezusi eshte perendi dhe pjese e Triadhes? Heresite qe dolen kundra Triadhes i zhduki kisha. Dmth ka pasur Krishtere qe dolen kundra kesaj ideje (p.sh. Arian).
    Ben mire qe pyet pasi duke pyetur meson gjera te reja, por do te beje akoma me mire po te lexoje me shume ne forum per keto gjera. Tek forumi orthodhoks ke informacion te bollshem per ate qe pyet, mjafton te kesh deshire te lexosh e mesosh:

http://www.forumishqiptar.com/thread...inia-e-Shenjtė

Ta kam shpjeguar edhe ne nje teme tjeter. Te besosh nuk do te thote te kuptosh. Te besuarit e te kuptuarit jane dy gjera te ndryshme. Besimi nuk e ka si parakusht te kuptuarin pasi nuk po flasim per 2+2=4 por po flasim per natyren (esencen) dhe personin e Zotit Triun.

Gjeja tjeter qe duhet te mesosh, ti dhe disa palo-te krishtere me lart qe nuk njohin abc-ne e besimit te tyre, eshte se autoriteti i shpalljes dhe interpretimit te Shkrimit te Shenjte qe ti lexon si liber ne Bibel, nuk jane "njerezit", nuk je ti, nuk jam une, eshte Kisha Orthodhokse e cila eshte Kishe e Shenjte Katolike dhe Apostolike. Katolike do te thote e pergjithshme ose universale. Apostolike do te thote mbartese dhe trashegimtare e Tradites Apostolike te Apostujve te Krishtit. Prandaj nje pyetje me e pershtatshme se kjo qe ben me lart, do te ishte: "Cfare na meson Kisha Orthodhokse me Traditen e sa Apostolike ne lidhje me Perendine Triun?" Ne besimtaret e thjeshte orthodhokse, deshmojme jo ato interpretime qe prodhon koka jone kur lexojme Biblen, sic bejne shume sekte protestante sot ne bote, por ate deshmi qe na jep Kisha Orthodhokse. Dhe kjo eshte deshmia e njejte, e pandryshuar dhe pa cenuar qe kane deshmuar gjithe brezat e njerezimit, qe nga koha e Krishtit e Apostujve, e deri me sot.

Pasi te lexosh ate qe kerkon te mesosh, je i lire ose ta besosh ose te mos e besosh si te vertete. Se cfare mendon ti per te apo se cfare mendojne muslimanet per te, askujt nuk i hyn ne pune.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 10-10-2013 mė 13:09

9. Anetarėt mė poshtė kanė falenderuar Albo pėr postimin:

KORCARI 2 (11-10-2013)

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anėtarėsuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386

Kur kam studjuar Krishterizmin nuk kam pare ndonje reference per Trinity (Triadhen) ne Bibel. Ku e bazoni kete besim si te Krishtere? Ku thuhet se Jezusi eshte perendi dhe pjese e Triadhes? Heresite qe dolen kundra Triadhes i zhduki kisha. Dmth ka pasur Krishtere qe dolen kundra kesaj ideje (p.sh. Arian).
    Zoteri kur nuk je i informuar dhe nuk lexoni perse deshironi debate te pa numerta ku veq kritikojme njeri tjetrin, ty as qe te intereson te dish se pse jeton dhe mendon se ke evoluar nga kafshet dhe nuk je asgje tjeter pos nje 'super kafshe' (apo kafshe e avancuar) perse na mirrni kohe pa lidhje. Ec bre vlla mos na mirrni kohe sepse vetem po shkatrrojme nervat njeri tjetrit dhe po lendojme njeri tjetrin duke bere tifozllek sikur tifozet qe rrahen me grushta. Normal se me kritikojne pastaj qe tallem me fete tuaja dhe me te drejte e kane. Ekspertat kane thene se peshku pas 1 milione viteve evoluon ne njeri per te mbijetuar ti duhet te besosh ate teori dhe mos hyj ne debate kur nuk kupton.

Nese ti beson qe ke ardhur nga kafshet cka te intereson per Trinine?! Tipa interesante
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga mesia4ever : 10-10-2013 mė 14:32

Une kerkova pjese te bibles. Isha kurioz per kete gje. Tani juve mundet te me jepni interpretime pasi keni sjelle vargjet e bbiles. Por arsyeja se nuk dua te bazohem shume ne doktrinen e nje sekti apo ketij eshte se shume nga keto interpretime kleri i nxjerr nga B***a. Keta thjeste bejne hamendime dhe i japin si te verteta qe duhen besuar ose per ndryshe te bejne excommunication. Hamendimet mundet te jene te gabuara dhe shume here jane. Ka shume vende ku ka konflikt midis sekteve, dhe ka pasur shume edhe historikisht. Pra shume nga keto hamendime ishin gabim se jo te gjitha mundet te jene te verteta. Juve nese doni ti besoni keti sekti apo atij, bejeni. Une kerkoj vargje nga bibla per arsyet qe dhashe. Per ju qe flisni me ton te rrepte dhe jo-ndihmues jeni te mirepritur te rrini jashte temes! Po qe se doni te merreni me debatin jeni te mirepritur. Interesat e mija mundet ti zgjedh vete, nuk kam nevoje per surgjerime.
    "An Evil Spirit hath innoculated our race with the hideous gospel of submissiveness, of degeneracy"

Intifada verzioni 4.0 Maska e mesia4ever
    Anėtarėsuar
    01-12-2006
    Vendndodhja
    Guinea
    Postime
    6,386

Perse vlla nuk e merr me lexu vet Biblen, qe nga Zanafilla ky liber na tregon sesi erdhi ne ekzistence bota, jeta, si u krijua njeriu ne shembelltyren e Perendise vecmas nga kafshet dhe superior nga kafshet prej konstruktit fizik e deri ne intelekt. Por ta lexosh pa presione nga askush por duke vendosur ti per veten. Zoteri nuk je i obliguar te besosh evolucionin e t'i ndjekesh njerezit qe nuk kane 2 dite shkolle si puna e atij moderatorit te nenforumit ateist qe ia ka pastru Enver Hoxha trurin me kemikate. Per ty e per aske nuk ka kuptim kryqezimi i Jezusit, para 2 mije viteve, natyra e Perendise nese ti nuk beson se ne jemi te krijuar dhe nuk jemi 'fish 2.0 version'. Edhe nese postohen ato citime pastaj ju i merrni dhe talleni me to kjo tregon se juve as qe iu intereson te dini dicka, dhe i keni larguar te gjithe te krishteret nga ky forum. Me thuaj sinqerisht a nuk eshte keshtu, por sinqerisht ama duke vere doren ne zemer.

i/e regjistruar Maska e Kanina
    Anėtarėsuar
    14-10-2010
    Postime
    542

po ti shkencetar ku e bazon besimin se muhameti ishte profet i zotit?!!(me siguri mysliman je perderi sana ben pyetje te tilla)

Anėtarėsuar
    09-03-2010
    Vendndodhja
    Kosova(Vushtrria)
    Postime
    1,015

Citim Postuar mė parė nga Kanina Lexo Postimin
    po ti shkencetar ku e bazon besimin se muhameti ishte profet i zotit?!!(me siguri mysliman je perderi sana ben pyetje te tilla)
    Ne e bazojmė besimin se Muhamedi, paqja e Zotit qoftė mbi tė, ishte i dėrguar, nė fjalėt e Allahut nė Kur'an.

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •