Jasu re ilia,jasu re palikari.................."juve ju ka mbetur ora 100 e ca vjet me pare, filmi qe ka prodhuar enver hoxha per propagande antigreke, me nje histori te paqene, na tregon perralla ketu,"
_ Më 4 dhjetor 1923, në kishën e Shën Gjergjit në Korçë, në mes të një entuziazmi të papërshkruar, Im Zot Noli u fronësua Peshkop i Durrësit, Gorës dhe Shpatit.
_ Morën fund kështu spekullimet e armiqve që, nën pretekstin se zgjedhja e Nolit peshkop në Amerikë ishte e paligjëshme, sulmonin jo vetëm veprimtarinë fetare të tij, po kryesisht atë politike e patriotike në shërbim të atdheut.
Në vitin 1907 ndodhi një ngjarje jo e zakonëshme që tronditi gjithë shqiptarët e Amerikës. Vdiq djaloshi 21 vjeçar Kristo Dishnica dhe nuk u gjet një prift për të kryer ceremoninë e varrimit. Prifti rus ishte i zënë gjetkë, po ashtu dhe ai sirian, kurse prifti grek që u ftua për këtë rast, refuzoi kategorikisht se shqiptarët kishin filluar të bënin propagandë për një Shqipëri më vete dhe grekët ishin zemëruar tepër. Merret me mend se çfarë shqetësimi, çfarë indinjate dhe keqardhje shkaktoi kjo tek të afërmit e të ndjerit dhe te gjithë shqiptarët e tjerë. Dhe ishte pikërisht kjo ngjarje e hidhur që i bëri shqiptarët e Amerikës të mos rrinin duarkryq, po të merrnin urgjent masa për të zgjidhur çështjen e priftit. Aty për aty u formua një komision dhe u paraqitën disa kanditatura për prift. Kanditaturën e parë e vuri Noli, ndërsa P.N.Luarasi, kur mori vesh që këtë veprim e kishte bërë edhe Noli, e tërhoqi kanditaturtën e tij.
Kështu, pas shumë përpjekjeve, bisedave e takimeve, sipas rregullave të ngurta kanonike, u arrit që Fan Noli të dorëzohet prift më 8 mars 1908. Pas disa ditësh ai dha meshën e parë në gjuhën shqipe, e theksojmë, në gjuhën shqipe që konsiderohet si e para liturgji në historinë e Kishës Ortodokse Shqiptare që u krijua ato ditë nga shqiptarët e Bostonit.
Kjo ishte një ngjarje e shënuar historike, një eveniment i madh jo vetëm fetar, po në radhë të parë politik e patriotik që i dha një goditje të fortë Patrikanës së Stambollit dhe kishës greke që, nën pretekstin e fesë, nxitnin e përkrahnin qarqe të caktuara në synimet e tyre shoviniste ndaj vendit tonë.
Krijoni Kontakt