Flas nga tradita ime stergjyshi im ka pasur kete emer ne kete menyre dhe keshtu e therrisnin. Kam pasur fatin e mire ta njoh prandaj duhet te njihesh pak me shume me traditen ortodokse.
Neokastra,
NUK JAM KATOLIK, POR ORTODOKS.
Nuk egzistojne emra ortodoks apo katolik, kto jane perralla te shpikur nga dikush qe ka dashur te percaj shqipetaret!!
Ka emra te qe popuj te ndryshem i kane pershtatur ne gjuhen e tyre. Ne shqip quhet GJERGJ dhe pike! Greket, Serbet, Bullgaret qe jane ortodoks e quajne sipas gjuhes se tyre. Ortodoksia nuk eshte nje gjuhe, se na vdiqet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cdo popull i krishtere e therret sipas gjuhes se tyre. Katoliket Shqipetare i kane emrat e shenjtoreve ne Shqip dhe per kete meritojne respektin tim! Mendoj se Ortodokset Shqipetare kan nje urrejtje ndaj Katolikeve Shqipetare, gje qe me ben per te vjelle!!! Kjo ka per ta shuajtur fare krishterimin nga Shqipria dhe ka per ti hapur me shum rruge Islamit.
Une per veten time shqiptar jam dhe te paret e mi kane vend ne historine e Shqiperise por ama stergjyshin tim e quanin Jorgji per nder te shen Gjergjit por sipas te folmes te te pareve te mi. Gjergj sot eshte e pranuar nga gjuha letrare, as e mohoj dhe as kam nderment te mos e pranoj se eshte nje emer qe me pelqen jashtezakonisht shume, por dialekti i te pareve te mi e perdorte ne formen Jorgji. Ketu nuk ka asnje te keqe duket qarte trajta shqip qe merr ky emer i cili per te huajt quhet i deformua, per mua i shqiptarizuar mjaftueshem dhe Gjergj forma letrare e tij perfundimtare e cila nuk kishte arsye te mos kalonte pa formen e saj me pare Jorgji. Harroje nje dite politizimn dhe merru me ndergjegjen tende o njeri. E kam shpjeguar dhe me lart jemi popull perandorak nuk jemi popull barbar qe kemi zbritur nga stepat. Nese ne mbyllim syte dhe shohim vetem ate qe imagjinojme jemi te vdekur dhe ti je i destinuari i pare se e ke mbushur veten me urrejtje ndaj secilit qe ka nje ngjyre tjeter nga te menduarit tend. Kete nuk po ta them per te ofenduar e kam ne menyre metaforike.
Per sa i perket urrejtjes te gjithe katoliket qe njoh une ndihem shume mire me ta madje ndajme shume gjera, te them te verteten kam miqesi dhe me dy klerike katolike njerez te mrekullueshem, njeri shqiptar dhe tjetri italian. Miqesi gjithashtu shume te afert kam dhe me nje murgesh italiane. Kjo eshte miqesia ime me katoliket nese ke mundesi te jap mundesine t'i pyesesh personalisht. Nuk eshte ceshtje parimesh eshte ceshtje mendimie. Clironi veten si Krishti u clirua me kusaret ne kryq.
Ti nuk ke komplekse, ti ke nje sinfoni te dyfishte or djale i mire... :-)
Nese ke gabuar, e ke gabim vetem pse nderhyn ne nje debat pa frute...
Qe kur keshtu neve urrejme e ke pastaj..., po ti nga na dole?
Mos valle ne shtepine tende urrejne, pasi neve nuk urrejme njeri, por ka njerez qe e mendojne ndryshe, vetem kaq!
Por te shkembesh ide nuk do te thote "lufte totale" si dikush me pare e quajti e urrejtje si e quan ti, pasi eshte gabim!
Sa shqiptare orthodhokse urrejne njeri-tjetrin, sa midis tyre jane vrare, sa te tjere katolike o myslimane jane vrare midis tyre?
E sa fatkeqesisht vazhdojne akoma ne kete linje..., mos valle katoliku urren vetveten ,
ti shiko ne pothuaj tere vendet me shumice islame po vriten midis tyre, por nuk do te thote qe urrehen per fe o emra njerezish, jo ka njerez qe e mendojne ndryshe,
e per kapacitet e per kulture rreagojne ne menyre agresive..., por qe kunder kujt'do do te silleshin njelloj...
Eshte fakt qe neve shqiptaret urrejme njeri-tjetrin, pasi qe na duket vellau, porsi ajo pula e ēarlit, e kam fjalen per filmin "ethet e arit"!
Erdhi dita te mos shohim armiqesi midis nesh, pasi ishte ilaēi qe kemi kaperdire me vite ne kohen e dulles,
ku Ishim te rrethuar nga armiqte, te brendeshem dhe jashtem! Prandaj mbetem "shkemb graniti" keshtu e kemi edhe koken e forte...:-)
Pershendetje
Mėsoi tė tjerėt me jetėn tėnde dhe jo me fjalėt e tua
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga neokastra : 03-09-2013 mė 18:08
Nuk anashkalojme problemin por po te them ne nderojme shenjtoret tane si shembull te jetes sone, por dialekti yne i ka pak ndryshe nga dialekti yt dhe ti kete nuk e kupton sepse nuk ke jetuar ndonjehere afer ortodokseve. Ky eshte problemi eja dhe mesohu per traditat e ortodokseve.
Njerezit njihen duke biseduar me ta pa perdorur forma gjykuese sepse vetem keshtu flitet paster, ne momentin qe ti i gjykon tjetrit ate cka ai eshte patjeter qe tjetri do te rezervohet dhe madje mund edhe te fyeje. Sepse ti me lart i bere armiq te kombit pasi nuk e di se keta shenjtore sa shpirtra kane shpetuar nga osmanet myslimane se nuk jane shenjtore te nje kombi te caktuar, por jane te Zotit dhe Zoti eshte i te gjitheve.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga neokastra : 03-09-2013 mė 18:11
Krijoni Kontakt