Close
Faqja 5 prej 14 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 41 deri 50 prej 136
    i/e regjistruar Maska e mitjuk
    Anėtarėsuar
    19-05-2005
    Vendndodhja
    Monaco
    Postime
    900

Pėr: Perse Ortodokset Shqipetare nuk Perdorin emra Shqipetare por emra Grek?

Ne fund te fundit jemi shqiptar dhe sduhet qe fet qe na perfaqesojm ti lejojm te na perēajne me njeritjetrin ,tegjith nje zot kemi,pavarsisht menyrat qe ne kemi trazhguar nder shekuj

Perjashtuar Maska e Ura e Cekajve
    Anėtarėsuar
    02-07-2013
    Vendndodhja
    Galaktika Andromeda
    Postime
    344

Citim Postuar mė parė nga ☆Angie☆ Lexo Postimin
    Na jep disa shembuj te emrave grek, ta dime per cfare po flet.
    Emra Grek: Jani, Jorgo. Emra Shqipetar: Gjon, Gjergj.

i/e regjistruar Maska e mitjuk
    Anėtarėsuar
    19-05-2005
    Vendndodhja
    Monaco
    Postime
    900

mi@.Kam pare ne Shqiperi musliman shqiptar me emra te krishtere, por kurre te krishtere me emra musliman. Kjo tregon qe muslimanet kane qene shume here me tolerant se te krishteret, dhe jo vetem per emrat. Toleranca ne Shqiperi ka ekzistuar vetem fal shumices muslimane qe s'donte t'ja dinte shume per fe. Me falni qe dola nga tema.
    Sigurisht ke par musliman me emra katolik jo se jan tolerant por jan te konvertuar dhe emrat i kan trazhguar siē kan pas identitetin e teparve si te krishter,kshu qe mos te jesh kaq i pa bindur,duke deklaruar qe gjoja muslimant jan te tolerueshem ??????

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet nė Bllog
    22

Eh Zoti i madh, u hodhi Enver Hoxha trute e gomarit te gjitheve, dhe tani dilni e thoni se perse nuk pellisni edhe ju orthodhokset si ne?

Verja emrin djalit Rrapi

Kur xhaxhai im (ndjese paste) vajti ne gjendjen civile te regjistronte djalin qe sapo i kish lindur ne fillimet e viteve 1970, ai deshironte qe t'ia vinte emrin Kristaq. E kish menduar se bashku me gruan e familjen e tij, dhe kete emer pelqenin. Kur vajti ne gjendjen civile, punonjesja qe punonte ne ate zyre, nje komuniste e terbuar, kur degjoi se cfare emri kish vendosur, i thote:

- Si s'te vjen turp. C'eshte ky emer fetar, ne kemi emra shqiptare plot.

- Po edhe emri Kristaq shqiptar eshte, ka plot shqiptare me kete emer, - i thote xhaxhai im.

- Jo, eshte emer i huaj e fetar. Keshtu te meson Partia e shoku Enver ty? - kjo ishte menyra e saj per te kercenuar xhaxhane tim.

- Po mire, cilat jane keto emrat shqiptare? - pyet xhaxhai im i bere vrer.

- Ka menduar Partia edhe per kete. E shikon kete regjistrin e madh, keta jane gjithe emrat shqiptare qe i ka zgjedhur Partia e vete shoku Enver.

E hap xhaxhai im regjistrin e madh shumeflete dhe lexon emra si: Dhurim, Flamur, Agim, Mariglen, Mels, Rrapi, Lisi, etj.

- Ja veria emrin djalit Rrapi, emer shume i bukur.

- Po mire moj shoqe, si t'i theras une tim biri, o Rrapi hajde ketu? A leviz pema e rrapit nga vendi?!

- Ore, me emrat qe Partia ka zgjedhur tallesh ti?!

Xhaxhai zgjodhi nje emer nga lista, nje emer qe nuk kish asnje kuptim dhe asnje origjine, dhe i pikelluar ne kulm shkoi ne shtepine e tij te ndante lajmin me familjen.

Gjyshi dhe shfaqjet e huaja

Ne vitet 80 nen komunizem, nipi 10 vjecar kish mesuar ne klasen e 4-tet ne shkolle per "shfaqjet e huaja". Mesuesja qe bente detyren qe i kish mesuar Partia, u kish mesuar femijeve se cilat ishin "shfaqjet e huaja" qe fillonin me emrin qe femijet mbanin e deri tek sjellja, veshja, apo fjalet qe nxirrnin nga goja. Mesuesja u kish mesuar femijeve se duhet te bejme gjithmone ate qe na meson Partia, pasi ajo eshte per te miren tone. Dhe shfaqjet e huaja, kudo qe ti shohim, duhet ti tregojme me gisht dhe ti denoncojme para klases ne shkolle.

Nipi 10 vjecar kthehet ne shtepi nga shkolla dhe gjyshi e pyet se cfare kish mesuar ate dite. Nipi i tregon per shfaqjet e huaja. Nipi e kish emrin Mariglen, ne nder te Marksit - Engelsit - Leninit, ideologet e ideologjise komuniste. Emrin ia kish vene babi i tij qe ishte komunist dhe punonte ne Komitetin e Partise se rrethit. Gjyshi i tij e kish emrin Harallamb (Llambi shkurt). Djalit i kish mbetur ne mendje se cfare kish thene mesuesja per emrat e huaj. Dhe pa te keq, e pyet gjyshin e tij:

- O gjyshi, po ti emrin shqiptar e ke?

- Po te keqen gjyshi, eshte emri i gjyshit tim.

- Po mesuesja na tha qe ky emer eshte shfaqje e huaj?

- Mesuesja e ka gabim te keqen gjyshi.

- Po ajo na tha qe ne duhet ti tregojme me gisht ne klase te gjitha shfaqjet e huaja qe shikojme ne rruge, ne familje, ne shkolle?

- Po perse u tha mesuesja ta benit kete gje?

- Se keshtu na do Partia, fatosa te mire te Partise dhe xhaxhit Enver.

- Te keqen gjyshi yt, po ti ke do me shume, gjyshin apo xhaxhin Enver?

Djali u mendua pak dhe i thote:

- O gjyshi, eshte shfaqje e huaj po te them se te dua ty me shume?

- Jo te keqen gjyshi nuk eshte. Po mos ia thuaj babit e as mesueses qe e do gjyshin me shume se do te te shkulin veshin po u the.

- Po pse?

- Sepse u ka hedhur Partia dhe xhaxhi Enver trute e gomarit te keqen gjyshi!

Ia vura emrin djalit Arnold

Dy shoke bashkemoshatare u bene ortake dhe hapen nje kioske ne qytetin ku banonin ne vitet 90 pas renies se komunizmit. Te dy ishin te sapomartuar dhe te dy u bene me femije gati ne te njejten kohe. Grate u linden te dyve nga nje djale. Dhe teksa ishin ulur tek kioska e tyre, po bisedonin se si t'ia vinin emrin djemve:

- E keni vendosur se cfare emri do t'i vini djalit?

- Une dua t'ia ve emrin Arnold.

- Arnold? Me tere mend e ke apo tallesh.

- Me tere mend e kam, si Arnold Schwarzeneger, i forti i filmave. Po ti cfare emri do i vesh cunit tend?

- Do ti ve emrin Niko.

- Edhe Niko i forte eshte por Arnoldi eshte me i forte.

- Nuk po ia ve emrin Niko si atij te filmave, por Niko emrin e gjyshit tim.

- Emer i vjeter, veri nje emer modern.

- Me gjyshin kam qene shume i lidhur, ai me rriti dhe ti e di shume mire. Por mbaj mend qe kur isha femije, me tregoi se si emri qe ai mbante, ishte emri i gjyshit te tij. Pra emri i gjyshit te gjyshit tim, qe i bie te jete ster-stergjyshi im. Dhe me beri pershtypje e me ngeli ne mendje, pasi kjo ishte menyra e tyre jo vetem per te nderuar shenjtoret emrat e te cileve mbanin, por edhe te trashegonin keta emra nga brezi ne brez.

- Ehu sa e vret mendjen ti o burri i dheut. Komshiu im ia vuri emrin vajzes Gomone, se punon me skaf. Ti flet per tradita te vjetra.

- Jam i sigurt qe kur vajza ti rritet, do ta doje shume te atin per emrin qe i vuri.

Anėtarėsuar
    02-07-2013
    Vendndodhja
    Galaktika Andromeda
    Postime
    344

Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Eh Zoti i madh, u hodhi Enver Hoxha trute e gomarit te gjitheve, dhe tani dilni e thoni se perse nuk pellisni edhe ju orthodhokset si ne?

Verja emrin djalit Rrapi

Kur xhaxhai im (ndjese paste) vajti ne gjendjen civile te regjistronte djalin qe sapo i kish lindur ne fillimet e viteve 1970, ai deshironte qe t'ia vinte emrin Kristaq. E kish menduar se bashku me gruan e familjen e tij, dhe kete emer pelqenin. Kur vajti ne gjendjen civile, punonjesja qe punonte ne ate zyre, nje komuniste e terbuar, kur degjoi se cfare emri kish vendosur, i thote:

- Si s'te vjen turp. C'eshte ky emer fetar, ne kemi emra shqiptare plot.

- Po edhe emri Kristaq shqiptar eshte, ka plot shqiptare me kete emer, - i thote xhaxhai im.

- Jo, eshte emer i huaj e fetar. Keshtu te meson Partia e shoku Enver ty? - kjo ishte menyra e saj per te kercenuar xhaxhane tim.

- Po mire, cilat jane keto emrat shqiptare? - pyet xhaxhai im i bere vrer.

- Ka menduar Partia edhe per kete. E shikon kete regjistrin e madh, keta jane gjithe emrat shqiptare qe i ka zgjedhur Partia e vete shoku Enver.

E hap xhaxhai im regjistrin e madh shumeflete dhe lexon emra si: Dhurim, Flamur, Agim, Mariglen, Mels, Rrapi, Lisi, etj.

- Ja veria emrin djalit Rrapi, emer shume i bukur.

- Po mire moj shoqe, si t'i theras une tim biri, o Rrapi hajde ketu? A leviz pema e rrapit nga vendi?!

- Ore, me emrat qe Partia ka zgjedhur tallesh ti?!

Xhaxhai zgjodhi nje emer nga lista, nje emer qe nuk kish asnje kuptim dhe asnje origjine, dhe i pikelluar ne kulm shkoi ne shtepine e tij te ndante lajmin me familjen.

Gjyshi dhe shfaqjet e huaja

Ne vitet 80 nen komunizem, nipi 10 vjecar kish mesuar ne klasen e 4-tet ne shkolle per "shfaqjet e huaja". Mesuesja qe bente detyren qe i kish mesuar Partia, u kish mesuar femijeve se cilat ishin "shfaqjet e huaja" qe fillonin me emrin qe femijet mbanin e deri tek sjellja, veshja, apo fjalet qe nxirrnin nga goja. Mesuesja u kish mesuar femijeve se duhet te bejme gjithmone ate qe na meson Partia, pasi ajo eshte per te miren tone. Dhe shfaqjet e huaja, kudo qe ti shohim, duhet ti tregojme me gisht dhe ti denoncojme para klases ne shkolle.

Nipi 10 vjecar kthehet ne shtepi nga shkolla dhe gjyshi e pyet se cfare kish mesuar ate dite. Nipi i tregon per shfaqjet e huaja. Nipi e kish emrin Mariglen, ne nder te Marksit - Engelsit - Leninit, ideologet e ideologjise komuniste. Emrin ia kish vene babi i tij qe ishte komunist dhe punonte ne Komitetin e Partise se rrethit. Gjyshi i tij e kish emrin Harallamb (Llambi shkurt). Djalit i kish mbetur ne mendje se cfare kish thene mesuesja per emrat e huaj. Dhe pa te keq, e pyet gjyshin e tij:

- O gjyshi, po ti emrin shqiptar e ke?

- Po te keqen gjyshi, eshte emri i gjyshit tim.

- Po mesuesja na tha qe ky emer eshte shfaqje e huaj?

- Mesuesja e ka gabim te keqen gjyshi.

- Po ajo na tha qe ne duhet ti tregojme me gisht ne klase te gjitha shfaqjet e huaja qe shikojme ne rruge, ne familje, ne shkolle?

- Po perse u tha mesuesja ta benit kete gje?

- Se keshtu na do Partia, fatosa te mire te Partise dhe xhaxhit Enver.

- Te keqen gjyshi yt, po ti ke do me shume, gjyshin apo xhaxhin Enver?

Djali u mendua pak dhe i thote:

- O gjyshi, eshte shfaqje e huaj po te them se te dua ty me shume?

- Jo te keqen gjyshi nuk eshte. Po mos ia thuaj babit e as mesueses qe e do gjyshin me shume se do te te shkulin veshin po u the.

- Po pse?

- Sepse u ka hedhur Partia dhe xhaxhi Enver trute e gomarit te keqen gjyshi!

Ia vura emrin djalit Arnold

Dy shoke bashkemoshatare u bene ortake dhe hapen nje kioske ne qytetin ku banonin ne vitet 90 pas renies se komunizmit. Te dy ishin te sapomartuar dhe te dy u bene me femije gati ne te njejten kohe. Grate u linden te dyve nga nje djale. Dhe teksa ishin ulur tek kioska e tyre, po bisedonin se si t'ia vinin emrin djemve:

- E keni vendosur se cfare emri do t'i vini djalit?

- Une dua t'ia ve emrin Arnold.

- Arnold? Me tere mend e ke apo tallesh.

- Me tere mend e kam, si Arnold Schwarzeneger, i forti i filmave. Po ti cfare emri do i vesh cunit tend?

- Do ti ve emrin Niko.

- Edhe Niko i forte eshte por Arnoldi eshte me i forte.

- Nuk po ia ve emrin Niko si atij te filmave, por Niko emrin e gjyshit tim.

- Emer i vjeter, veri nje emer modern.

- Me gjyshin kam qene shume i lidhur, ai me rriti dhe ti e di shume mire. Por mbaj mend qe kur isha femije, me tregoi se si emri qe ai mbante, ishte emri i gjyshit te tij. Pra emri i gjyshit te gjyshit tim, qe i bie te jete ster-stergjyshi im. Dhe me beri pershtypje e me ngeli ne mendje, pasi kjo ishte menyra e tyre jo vetem per te nderuar shenjtoret emrat e te cileve mbanin, por edhe te trashegonin keta emra nga brezi ne brez.

- Ehu sa e vret mendjen ti o burri i dheut. Komshiu im ia vuri emrin vajzes Gomone, se punon me skaf. Ti flet per tradita te vjetra.

- Jam i sigurt qe kur vajza ti rritet, do ta doje shume te atin per emrin qe i vuri.
    Pikerisht ky eshte problemi me madhor i Shqipetareve. Emrat e tyre. Cdo brez i ri ka emra ndryshe nga brezi tjeter. Europa ka 2000 vjete me po ato emra, kurse ne nuk dime as se kush jane ne te vertet emrat Shqipetare. E filluam me emra si Gjin Bue Shpata, vazhduam me Abdullah Muhameti, me pas me Fatos, Teuta, pastaj me Arnold Rambo dhe tani s qe nuk merret vesh. Cfare identiteti kae Shqipetaret?

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anėtarėsuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,400
    Postimet nė Bllog
    22

Citim Postuar mė parė nga Ura e Cekajve Lexo Postimin
    Pikerisht ky eshte problemi me madhor i Shqipetareve. Emrat e tyre. Cdo brez i ri ka emra ndryshe nga brezi tjeter. Europa ka 2000 vjete me po ato emra, kurse ne nuk dime as se kush jane ne te vertet emrat Shqipetare. E filluam me emra si Gjin Bue Shpata, vazhduam me Abdullah Muhameti, me pas me Fatos, Teuta, pastaj me Arnold Rambo dhe tani s qe nuk merret vesh. Cfare identiteti kae Shqipetaret?
    Problemi eshte se ti ngaterron "protektorato-kulturen" austro-hungareze dhe italiane ndaj komunitetit romano-katolik shqiptar, per "kulture shqiptare". Komuniteti katolik ne vend eshte po aq i asimiluar me kulturen austro-hungareze dhe italiane se sa eshte komuniteti musliman shqiptar. Emrat qe romano-katoliket shqiptare perdorin jane versionet italiane qe murgjit jezuite e franceskane u vinin, ne misionet e tyre ungjillizuese ne trevat shqiptare.

Komuniteti orthodhoks ishte i vetmi komunitet fetar ne vend jetim e pa mbeshtetje ne 500 vjetet e pushtimit osman. Muslimanet kishin baba Sulltanin. Katoliket kishin Perandorin Austro-Hungarez qe perdorte fene katolike si nje mjet per te shtrire hegjemonine e kesaj perandorie ne trojet shqiptare. Kishin edhe italine qe ndryshe nga Austro-Hungarezet, perdornin investimet ne shkolla e kulture per te bere per vete e asimiluar shqiptaret.

Ne syte e nje orthodhoksi, si shqiptari musliman si ai romano-katolik jane te konvertuar e kane hequr dore nga feja e te pareve te tyre, feja orthodhokse. Dhe komuniteti orthodhoks eshte komuniteti me traditen me te lashte e me te pasur te krishterimit ne Shqiperi. Romano-katoliket kane traditen e tyre, por eshte shume e vobekte krahasimisht me ate orthodhokse. Teksa orthodhokset nxorren plot shenjtore nga gjiri i tyre ne shekuj, shumica e shenjtoreve qe nderohen si te tille nga komuniteti katolik ne vend ishin nga rradhet e murgjve te huaj franceskane e jezuite qe erdhen te sherbenin ne Shqiperi.

Prandaj mesoni nga tradita orthodhokse pasi ajo tradite ju ruajti dhe dha flamurin kombetar qe valevisni sot. Dhe eshte kjo bese dhe ky komunitet orthodhoks i mbetur shqiptar qe nuk zgjodhi rrugen e "konvertimeve politike", arsyeja perse shqiptaret sot kane sy e faqe te pretendojne se jane nje popull autokton ne nje Ballkan orthodhoks.

Albo
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 03-09-2013 mė 11:39

Anėtarėsuar
    02-07-2013
    Vendndodhja
    Galaktika Andromeda
    Postime
    344

Citim Postuar mė parė nga Albo Lexo Postimin
    Problemi eshte se ti ngaterron "protektorato-kulturen" austro-hungareze dhe italiane ndaj komunitetit romano-katolik shqiptar, per "kulture shqiptare". Komuniteti katolik ne vend eshte po aq i asimiluar me kulturen austro-hungareze dhe italiane se sa eshte komuniteti musliman shqiptar. Emrat qe romano-katoliket shqiptare perdorin jane versionet italiane qe murgjit jezuite e franceskane u vinin, ne misionet e tyre ungjillizuese ne trevat shqiptare.

Komuniteti orthodhoks ishte i vetmi komunitet fetar ne vend jetim e pa mbeshtetje ne 500 vjetet e pushtimit osman. Muslimanet kishin baba Sulltanin. Katoliket kishin Mbretin Austro-Hungarez qe perdorte fene katolike si nje mjet per te shtrire hegjemonine e kesaj perandorie ne trojet shqiptare. Kishin edhe italine qe ndryshe nga Austro-Hungarezet, perdornin investimet ne shkolla e kulture per te bere per vete e asimiluar shqiptaret.

Ne syte e nje orthodhoksi, si shqiptari musliman si ai romano-katolik jane te konvertuar e kane hequr dore nga feja e te pareve te tyre, feja orthodhokse. Dhe komuniteti orthodhoks eshte komuniteti me traditen me te lashte e me te pasur te krishterimit ne Shqiperi. Romano-katoliket kane traditen e tyre, por eshte shume e vobekte krahasimisht me ate orthodhokse. Teksa orthodhokset nxorren plot shenjtore nga gjiri i tyre ne shekuj, shumica e shenjtoreve qe nderohen si te tille nga komuniteti katolik ne vend ishin nga rradhet e murgjve te huaj franceskane e jezuite qe erdhen te sherbenin ne Shqiperi.

Prandaj mesoni nga tradita orthodhokse pasi ajo tradite ju ruajti dhe dha flamurin kombetar qe valevisni sot. Dhe eshte kjo bese dhe ky komunitet orthodhoks i mbetur shqiptar qe nuk zgjodhi rrugen e "konvertimeve politike", arsyeja perse shqiptaret sot kane sy e faqe te pretendojne se jane nje popull autokton ne nje Ballkan orthodhoks.

Albo
    Me fal qe u gaterrova me ju, po ju lej ne boten tuaj Fanatike.

Updating.... Maska e Wordless
    Anėtarėsuar
    19-06-2002
    Vendndodhja
    Undercover
    Postime
    3,154

Albo, ēfar do tė thotė Kristaq ? Sinjifikimin e kam fjalėn ? Pėr mua emri Kristaq nuk ėshtė asgjė mė shumė se emri Abdullah apo Kristiano Ronaldo. Emri Shqiptar ka kuptim... Ermal = Erė Mali , Ndriēim = Qė ndriēon , Fatmir = Fat i mirė , Bora, Diella, Ermira = Er e mirė , Lule, Fatjon = Fati jonė etj etj ... Kėto janė emra Shqiptar dhe jo emra Komunistė. Emra qė kan sens. Ku e gjeti Shqiptari Janaqin e Kristaqin aman ?!!!!
    Ky shtet ėshtė ky qė ėshtė sepse qytetarėt tanė janė kėta qė janė !

i/e regjistruar Maska e Archon
    Anėtarėsuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Citim Postuar mė parė nga Wordless Lexo Postimin
    Albo, ēfar do tė thotė Kristaq ? Sinjifikimin e kam fjalėn ? Pėr mua emri Kristaq nuk ėshtė asgjė mė shumė se emri Abdullah apo Kristiano Ronaldo. Emri Shqiptar ka kuptim... Ermal = Erė Mali , Ndriēim = Qė ndriēon , Fatmir = Fat i mirė , Bora, Diella, Ermira = Er e mirė , Lule, Fatjon = Fati jonė etj etj ... Kėto janė emra Shqiptar dhe jo emra Komunistė. Emra qė kan sens. Ku e gjeti Shqiptari Janaqin e Kristaqin aman ?!!!!
    Po francezet qe quhet sara,sofia,pierr,ecc ne frengjisht i kane emrat ??

Cdo komb ne bote ka emra qe jane vendas sic jane ato qe permende ti ne shqip,por pjesen me te madhe e zene emrat e huaj qe jane pershtatur ne gjuhet vendase,sidomos ato qe vijne nga feja,pjesa dermuese e emrave perendimore kane origjine te huaj,kryesisht biblike.

Updating.... Maska e Wordless
    Anėtarėsuar
    19-06-2002
    Vendndodhja
    Undercover
    Postime
    3,154

Shqiptarėt i kanė fillimet e tyre shumė mė herėt se sa bibla. Kur kan dal emrat biblik, Shqiptarėt i kishin tė vėnė me kohė emrat e tyre tė cilėt janė shumė herė mė tė bukur se ato biblik lol
    Ky shtet ėshtė ky qė ėshtė sepse qytetarėt tanė janė kėta qė janė !

Faqja 5 prej 14 FillimFillim ... 34567 ... FunditFundit

Fjalėt Kyēe pėr Temėn

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •