Albo,
Asnjeri nuk mundet ti imponoi te tjereve zgjedhje qe jane personale. Nena, babai edhe shoqeria duhet ta kuptoje qe zgjedhjet personale jane vetem per individin dhe zgjedhja e individit duhet te respektohet. Zgjedjet personale jane ato qe nuk ndikojne njerez te tjere (pa deshire). Po qe se shoqeria i respekton keto zgjedhje, njerzit do te jene shume me te lire dhe te lumtur. Te gjithe qenjet e ndershme duhet te kene mundesine te jene te lira dhe te lumtura.
Prindi, qe perpara se te beje femije, duhet ta kuptoj se femija do te ndjeki udhen e vete dhe detyra e prindit eshte ti mesoje moralin dhe ti japi udhezime por zgjedhjet personale duhen respektuar. Po te beja femije une do kisha deshre te madhe qe kjo femije te studionte filozofi (nje nga deget). Une e konsideroj shume te rendesishme kete. Por po qe se femija ime nuk donte une nuk mundet ta detyroja dhe nuk mundet ta disrespektoja zgjedhjen e saje. Asnjeri nuk mundet ti imponoje te tjereve zgjedhje personale.
Keto morale jane shume subjektive. Ne Athinen e lashte babi i gjente djalit te tije adoleshent nje burr si te dashur. Po qe se nje djal refuzonte kjo mundet te quhesh si gje e turpshme. Ti e di se si trajtoheshin vajzat me dashnor perpara ne Shqiperi (sidomos kur nuk perfundonin te dy). Nje familje mundet te turperohesh se e bija beri gjene natyrale e te moralshme dhe gjeti partner. Kjo familje edhe mundet ta keqtrajtonte kete vajze per gjene “e pandershme”. Kjo nuk mundet te jete e pranueshme ne shoqeri te drejte. C’do qenje e ndjeshme duhet te kete liri dhe zgjedhjet personale duhen respektuar.
Ka pasur edhe ka shuem kultura qe i abuzojne qytetaret dhe i imponojne ne zgjedhje personale. Kjo nuk mundet te tolerohet dhe sa me shpejte te mbaroje aq me mire. Neve nuk mundet ti respektojme moralet e te tjereve qe jane ndryshe nga tonat. Talibani dhe shume islamike vrasin grate po qe se shkojne ne shkolle, apo heqin shamine (qe eshte si burgim i perjetshem per gruan). Si mundet ta respektojme ti apo une kete moral? Per Islamikun (shume sekte por jo te gjithe) kjo gje eshte njesoj si ti dhe une shohim vjedhjen apo rrahjen apo me keq. Keta jane aq te shokuar nga shkollimi i nje vajze sa ne jemi nga vrasja. Por kjo nuk domethene se ne duhet ta respektojme moralin e tyre.
Per moralin nuk ka pazar (negotiation)! Morali eshte keshtu si them une edhe pike mbaroi! Aktet jashte ketij morali jane te padrejta dhe mundet te meritojne denime te ndryshme. Per Nazistin mundet te ishte e moralshme te vrisje Cifute, Rome, apo homoseksuale por kjo gje nuk mundet te tolerohet. Per kete arsye ne shume situata e vetmja menyre per ta zgjidhur nje mosmarreveshje eshte konflikti. Te dyja palet luftojne deri sa njera te fitoje. Nuk mundet te kesh marrveshje me nazistet, Talibanin, apo Milosevicin. Ideja qe duhen respektuar moralet dhe kulturat e te tjereve eshte shume e gabuar per arsyet qe te kame dheme mesiper.
Te shkojme mbapsh tek tema, prinderit duhet ta dine qe femijet e tyre mundet te bejne zgjedhje personale qe ata vete mos ti kene qef. Por e vetmja gje per te cilen prinderit dhe shoqeria duhet te nderhyne ne menyre imponuese eshte kur femija (apo nje qytetar) ben gjera te padrejta (i bie me qafe te tjereve). Zgjedhjet personale jane “te shenjta” dhe duhen respekruar nga te tere. Une mundet te kem problem me fene e ndonjerit dhe ti heq te drejten te praktikoi, sic e beri Enveri. Nje tjeter mundet te kete problem me nje person qe krihet si Justin Bieber dhe ta ndaloi (ne Irak vrane adoleshent se kriheshin si Bieber). Si mundet te quhet e drejte nje shoqeri me kaq tirani dhe padrejtesi?
Prinderit duhet te jene pregatitur per cdo lloj gjedhje personale qe mundet te beje femija i tyre. Po qe se nuk do te pranonin disa nga keto zgjedhje atehere keta nuk duhet te ishin bere prinder qe ne fillim. Jo te gjithe e meritojne te jene prinder. Une nuk dua femije. As nuk dua martese. Babai nuk e ka qef kete gje por nuk ka zgjidhje. Asnjehere nuk beja femije une (biles mundet te beje sterilizim

), dhe per kete zgjedhje kame shume arsye, egoiste edhe morale. Te besh femije eshte zgjedhja e individit/prindit dhe e asnje tjetri. Keto iliri duhen respektuar tek te tere.
Universiteti eshte nga venedet me te bukura, edhe bukuria vjen nga idete e studenteve dhe profesoreve. Do kisha shume qef te jem afer universitetit gjithe jeten. Vende me te mira nuk ka bota, sidomos kur stuidion humanizem (filozofi, histori, etj.). Ngritja morale e njerzve ne universitet (ne krahasim me shoqeriene e pergjithshme) eshte blissful!
Ky djal paska patur dashnore ne gjimnaz? Kjo eshte gje e mire apo jo? Po dashnoret e ketij djali konsiderohen kurva, apo jo? E shikon sa imorale dhe e poshter mundet te jete shoqeria Shqiptare. Ata prinder te ketyre vajzave duhet te turperohen nga ky akt kurse prinderit e keti mashkulli jane te nderuar? Keto padrejtesi po mbron ti.
Sic e kame thene me larte fakti qe morali juaj eshte miravjecar nuk eshte gje e mire por shume e keqe! Njerzit kane qene egersira mepare, ne jemi shume me njerzor. Lexoje biblen ta shohesh c’fare krimesh monstruove konsiderohen morale. Miloshevici ishte engjell ne krahasim me disa nga keta.
Nuk ja vlen ta cosh jeten me frike! Nuk mundet te keshe frike perendine apo ndonje tjeter. Ata qe te kercenojne ne menyre te padrejte duhet ti denosh. Nuk ka rendesi nese eshte njeri apo perendi apo fantazem. Morali eshte njesoj per te tere!
E kam lexuar gjenocidin e Sodomit dhe Gamores dhe po qe se do ke kishte perendi dhe me bie ne dore bo te pergjigjet per kete krim dhe do paguaj shtrenjte per kete masaker. Por kuptohet nuk ka perendi

Kjo fantazem vrau edhe kalamaj te pafajshem sipas bibles (edhe e ka bere shume here). Edhe sikur te egzistonte kjo perendi nuk meriton respekt por denim te rende. Nuk eshte fuqia qe respektohet por drejtesia. Edhe Gadafi ishte i fuqishem por ishte moster (jo aq keq sa perendia).
Kur je i fuqishem duhet te jeshe xhentil dhe respektosh te tjeret sado te pafuqishem te jene, ndac te dobet fizikisht, e ndac menderisht, e ndac njerez, e ndac kafshe! Keshtu mundet ta testosh moralin tend; kur ke fuqi mbi te tjeret por zgjedh qe fuqine ta perdoresh per mire e jo per abuzim. Po qe se je i fuqishem mundohu ti besh mire qenjeve te ndjeshme por te pakten mos i bej dem! Nuk eshte moral te jeshe i fuqishem e te vesh te masakrosh e te torturosh qenje te dobta. Eshte gjeja me psikopate dhe e pandershme qe mundet te besh!
Por kjo per Sodomin dhe Gamoren eshte interesante. Gjeja me imorale qe tregohet ne kete tekst eshte kur burrat e Sodomit donin te perdhenonin engjejt qe dergoi zoti. Por keta burra ishin penetrues kuptohet. E para, Loti i ofroi gocat e veta. Kjo eshte gje shume e ulet, por konsiderohet si mroale. Por me e rendesishme, ketu dhe ne vende te tjera ne Bibel e shohim qe homoseksuali aktiv (ai qe penetron) eshte mekatar dhe jo me pak se ai qe penetrohet. Por ne shoqerine Shqiptare homoseksuali aktiv nuk quhet fare imoral biles inkurajohen meshkujt nga shoqeria ta bjene kete gje. Per shembull po qe se tek ajo historia jote prinderit do te mesonin se djali i tyre ishte homoseksual aktiv, jo vetem qe nuk do te turperoheshin por mundet te nderoheshin (me c’fare kam degjuar nga Shqipetaret). Kjo nuk perputhet me doktrinen e fese tende! Nuk te bezdis ty kjo gje? Ti sa na mbrojte moralin e familjes dhe te fese. Por mesa duket ketu nuk jane ne perputhje (consistent). Kjo dhe paperputhshmeri te tjera duhet te tregojne ty qe te pakten nje nga te dyjat mundet te jete gabim. Po qe se eshte gabim ne disa vende pse jo ne te tjerat? Keshtu qe edhe ti duhet te heqesh dore nga morali familjar apo ai fetar (apo nga te dyja) te pakten ne disa vende. Pse keto mosperputhje (te tuat) me moralin familjar apo fetar tolerohen por jo te tjerat (te tjereve)? Nuk te ben kjo qe te kuptosh se nuk eshte perfekt ky lloj morali biles ka shume te meta?
Une jame zoti i vetes! Ti nuk je zoti i vetes por mundet te behesh, dhe te ftoj te behesh. Ti dukesh si njeri i mire dhe me vjen keq qe e ke zene me fene. Po deshe te ndihmoje une ta leshe fene dhe te behesh zoti i vetes si puna ime

Fete jane shpikje te njerzimit! Nuk ka perendi (edhe te kishte, ashtu sic pershkruhen jane qenje shume imorale dhe nuk meritojne respekt)! Kur ti worship (si i thone ne Shqip?) nje perendi ti vetem po worship ata qe e shpiken kete fantazem perpara mijra vjetesh. Keta nejrez analfabet, imoral, dhe te paqyteteruar i konsideron me larte se vetja? C’fare kane keta njerez me shume se ty? Pse te worship keta horra e jo veten? Je me lart nga keta prandaj respekto veten me shume nga te gjithe
dhe gezo jeten se vetem nje ke dhe kur te na vije koha do te ikim pergjithmone e nuk do kthehemi me! Po eshte depresive, dhe mbase disa perralla duken me te pelqyeshme, por kjo eshte!
Prandaj merri te gjitha qe te ofron kjo jete dhe ki guximin te behesh zoti i vetes! Mos ki zot te tjeret, te lashte apo modern, se nuk te nerojne por te qeshin e te perbuzin! Ti mbi te gjithe!
R
Krijoni Kontakt