Close
Faqja 3 prej 9 FillimFillim 12345 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 87
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Për: Perse beson ne Zot?

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin

Besimi eshte te DEGJOSH ate qe Zoti te thote dhe ta BESH pa e analizuar, pa u munduar per ta kuptuar. Njesoj si puna e asaj femijes jote, qe kur ti thuash mos e bej me ate gje, apo beje keshtu, ai e ben pavaresisht se mund te mos e kuptoje arsyen se perse prindi i tha te mos e beje apo beje ate gje. Ky eshte besimi.

Albo

Hebrenjte:11:1

" Besimi eshte te qenit e gjerave qe shpresohen, te treguarti e puneve qe nuk shihen"

Luka:4:16.21.

"Pastaj erdhi në Nazaret, ku ishte rritur, dhe si e kishte zakon ditën e shtunë, hyri në sinagogë dhe u ngrit për të lexuar. 17 I dhanë në dorë librin e profetit Isaia; e hapi dhe gjeti vendin ku ishte shkruar: 18 “Fryma e Zotit është mbi mua, sepse ai më vajosi për të ungjillizuar të varfërit; ai më dërgoi për të shëruar ata që e kanë zemrën të thyer, për të shpallur çlirimin e të burgosurve dhe kthimin e të parit të verbërve, për të çliruar përsëri të shtypurit, 19 dhe për të predikuar vitin e pranueshëm të Zotit.” 20 Pastaj, si e mbylli librin dhe ia dha shërbyesit, u ul; dhe sytë e të gjithëve në sinagogë u drejtuan mbi të. 21 Atëherë ai nisi të thotë: “Sot ky Shkrim u përmbush në veshët tuaja.”

Jezusi i fton hebrenjte, qe te ANALIZOJNE shkrimin, ne menyre qe BESA e tyre te jete e plote ne te VERTETEN, pra e mbeshtetur dhe e faktuar ne SHKRIMIN, LIGJIN DHE PROFETET. Kur Simoni gjeti Pjetrin, i tha: Eja se kemi gjetur ATE, per te cilin ka shkrojtur Mojsiu ne ligj. Pra te mbeshtetur ne ANALIZIM te FAKTIT, qe ne rastin konkret eshte Ligji.
    Ne vargun me siper, tek hebrenjte, Fryma ne zbulon se, vetem Besimi i Perendise, ( jo ai njerzor) na mundeson te qenurit e gjithshkaje qe ekziston, duke na TREGUAR, RREFYR, ZBULUAR, punerat (VEPREN) e Perendise, te cilat aftesia njerzore nuk mundet kuresesi ti SHOHE, DIJE, PREKE. Arsyeja se perse disa nuk besojne, ndodh sepse ata nuk LEJOJNE qe Fjala e Perendise te HYJe dhe tju ZBULOJE ne zemren e tyre, gjith madheshtine e Perendise. BESIMIi i GJALLE, VJEN tek BEsimtari, dhe nuk eshte produkt apo aftesi njerzore. Pali tek Galatasit:5.22. thote:

"22 Por fryti i Frymës është: dashuria, gëzimi, paqja, durimi, mirëdashja, mirësia, BESIMI, zemërbutësia, vetëkontrolli."

Pra "BESIMI", eshte FRUT i Frymes se Perendise, qe vjen tek Besimtari qe ka pranuar Fjalen, dhe Fjala eshte Krishti. Prandja dhe tek Romaket:10.17 Pali thote:

" BESIMIi, pra, vjen nga DIGJIMI, dhe DEGJIMI vjen nga FJALA e Perëndisë."

Mencuria njerzore, e ka te pamundur te njohe dhe pranoje Perendine. Ky eshte fakt. Por qe FJALA Perendi te hyje ne zemer te besimtarit, kjo varet nga perzgjedhja e lire e tij, ku dhe "mendja" mer pjese. Nese njeriu e lejon Fjalen, duke i hapur zemren, atehere lejon te HYJE Dituria e Perendise, dhe gjithshka tek ky njeri, rilind ne jeten e re, dhe vetem pas kesaj, ai do te mund te NJOHE, KUPTOJE dhe MESOJE FJALEN dhe MESIMIN e Perendise. Prandaj Pali thote tek Korinthasit, se, ne kemi mendjen e Krishtit. Pra njohja dhe dituria e Perendsie tek besimtari i krishtere, nuk vjen pershkakun se ne kemi "FSHIRE MENDJEN". Ajo vjen pikerisht, sepse ne kemi pranuar Krishtin e Perendsie, Diturin dhe Mencurine e Zotit. Kur ne shpallim ungjillin e Krishtit, ne fakt i lejojme njerizit qe te perzgjedhin lirisht. Dhe natyrisht qe mendja, mer pjese ne kete liri te perzgjedhuri. Por ai njeri, i cili pasi ka digjuar lajmin e mire te shpetimit, dhe pranon me perzgjedhjen e tij te lire Fjalen, Zotin Krisht, atehere ai fillon te Njohe dhe Mesoje te Verteten, dhe Jezusi tha: E VERTETA do tju beje te lire.

Dardajani eshte ateist, sepse keshtu ai ka zgjedhur me lirine e tij. Por ti mendon se po te "heqe mendjen", ai do te ndryshoje zgjedhjen e tij?? Ketu na ndihmon Jezusi kur thote: Te gjithe ata qe Ati ka zgjedhur, une i pranoj dhe nuk i rrefuzoj. Prandaj i krishteri ka nje FILLIM te BESIMIT te tij, pikerisht momentin kur ai takon personalisht Krishtin. Pa kete TAKIM personal me Jezusin, (si Pavli ne rrugen e Damaskut) nuk ka BESIM dhe te Vertete tek i krisheteri, sepse nuk ka FAKT dhe DESHMI te Perendsie ne jeten e tij. Besa jone mbeshtetet fuqishem ne FAKTIN JEZUS, dhe kete Zbulese e jep Perendia me ane te Frymes. Fryma, thote Gjoni ne letrene tij, na deshmon se Jezusi eshte Biri i Perendise, dhe kush ka Birin ka dhe Atin. Me kete dua te them se, ZBULESA dhe Faktin se kush eshte Jezusi, na e zbulon Fryma e Perendise, dhe jo "heqja e trurit". Jezusi tha, shkoni dhe deshmoni ate qe Perendia ka bere per ju. E cfar do te deshmoj ai njeri, i cili nuk eshte takuar personalsht me Krishtin, dhe nuk ka Fakt e Deshmi te Jezusit , ne jeten e tij? Cdo i krishtere i vertete, eshte takuar me Krishtin, ne "Rrugen e Damaskut". Kur Pali deshmon per veten e tij, deklaron gjithmone momentin tek rruga e Damskut, kur ai takoi Jezusin. Perse? Sepse ky eshte FAKTI dhe DESHMIA, qe ai mbarti ne jeten e tij te krishtere. Pra pa u takuar me pare me Krishtin, si mund te pretendosh se po ecen me te?
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 22-01-2015 më 23:08

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,025
    Postimet në Bllog
    22

Për: Përse beson në Zot?

Hebrenjte:11:1

"Besimi eshte te qenit e gjerave qe shpresohen, te treguarti e puneve qe nuk shihen"
    Citatet e Dhiates se Vjeter kane vlere per kohen dhe vendin e tyre, por jo ne kontekstin e Zotit te misheruar, Jisu Krishtit. Jisu Krishti na tha: "Une jam e verteta, udha, jeta, e askush nuk mund te shkoje tek Ati pervec nepermjet meje!" Qe do te thote, qe Krishti eshte Zot. Do te thote qe njerezit nuk kane perse shpresojne me te shohin Zotin me syte e tyre, ata e pane Zotin. Zoti na u shfaq ne Jordan, festa e Theofanise, qe sapo festuam ne 6 janar. Zoti Triun na dergoi Birin e Tij te Vetem te Lindur prej Atit para gjithe koherave, i Cili lindi prej nje Virgjereshe. Zoti veshi natyren e njeriut, dhe na u shfaq, qe ne ta shohim, ta prekim, ta degjojme, te mesojme prej Tij. Prandaj ne orthodhokset e permbledhim gjithe Ungjillin e gjithe brendine e besimit tone me fjalet: Perendia eshte me ne!

Kjo eshte e vertete per te krishteret, pasuesit e Krishtit, ata qe besojne se Krishti eshte Zot, por nuk eshte e vertete per judenjte, nuk eshte e vertete per muslimanet, nuk eshte e vertete per budistet e gjithe fete e tjera te botes.

Jezusi i fton hebrenjte, qe te ANALIZOJNE shkrimin, ne menyre qe BESA e tyre te jete e plote ne te VERTETEN, pra e mbeshtetur dhe e faktuar ne SHKRIMIN, LIGJIN DHE PROFETET. Kur Simoni gjeti Pjetrin, i tha: Eja se kemi gjetur ATE, per te cilin ka shkrojtur Mojsiu ne ligj. Pra te mbeshtetur ne ANALIZIM te FAKTIT, qe ne rastin konkret eshte Ligji.
    Krishti nuk po i fton judenjte qe te "analizojne" shkrimin, pasi te analizosh dicka do te thote te perdoresh intelektin, te perdoresh fuqine analizuese te trurit njerezor, por u thote: "Sot ky Shkrim u permbush ne veshet tuaj". Qe do te thote, sot keto fjale ju nuk po i degjoni me nga goja e profetit Isaia, por po i degjoni nga goja e Atij qe ia tregoi profetit ato fjale qe u dha si profeci, nga goja ime. Krishti eshte Zot, Krishti eshte Biri i Vetemlindur i Atit, Krishti eshte edhe Fjala e Perendise, dhe sa here qe Zoti u fliste profeteve, e bente kete nepermjet Krishtit, Birit te Tij.

Gjeja tjeter qe Krishti u mesoi judenjve te kohes se tij eshte qe ato profeci qe profetet iu transmetuan nga Zoti shekuj me pare, sot ju po i shikoni e deshmoni me syte tuaj. Une po i kthej shikimin te verberve. Une po ngre nga varri te vdekur. Une po ju heq nga supet barren e rende te mekatit. Une po ju cliroj nga vargonjte e vdekjes. Une po ju bashkoj e shpie tek Zoti i Abrahamit.

Judenjte para syve te tyre nuk kishin nje profet, kishin Vete Zotin! Fjalet qe degjuan ate dite ne sinagoge nuk ishin fjalet e nje profeti, ishin Fjala e Zotit e misheruar!

Ne vargun me siper, tek hebrenjte, Fryma ne zbulon se, vetem Besimi i Perendise, ( jo ai njerzor) na mundeson te qenurit e gjithshkaje qe ekziston, duke na TREGUAR, RREFYR, ZBULUAR, punerat (VEPREN) e Perendise, te cilat aftesia njerzore nuk mundet kuresesi ti SHOHE, DIJE, PREKE. Arsyeja se perse disa nuk besojne, ndodh sepse ata nuk LEJOJNE qe Fjala e Perendise te HYJe dhe tju ZBULOJE ne zemren e tyre, gjith madheshtine e Perendise. BESIMIi i GJALLE, VJEN tek BEsimtari, dhe nuk eshte produkt apo aftesi njerzore.
    Ky eshte problemi i juaj si protestante, qe besimi per ju eshte telenovele romantike: lexova nje liber, pelqeva ate qe lexova, ia vura vetes emrin i krishtere, dhe tani jam i krishtere dhe shpetova nga e keqja!

1. Gjeja e pare qe Krishti beri, kur nisi misionin e Tij mbi toke, ne moshen 30 vjecare, ishte pikerisht thirrja e dishepujve te Tij, thirrja e peshkatareve te Galilese, qe te beheshin nxenes te Tij, e ta ndiqnin nga pas kudo, ne tre vjetet qe Krishti do te kryente misionin e Tij mbi toke. Keta dishepuj u bene deshmitare okulare te gjithckaje qe Krishti tha, beri, pesoi e u mesoi ne ato 3 vjet. Zoti yne Krisht nuk e beri nje gje te tille ashtu rastesisht, por e beri nje gje te tille pikerisht qe te mbronte besen e vertete dhe besen e plote orthodhokse qe po u jepte njerezve, nga mesimet e gabuara. Sa here qe dikush do te dilte te bente nje mesim apo nje akt ne emer te Krishtit apo si pjese e besimit te krishtere, ishte detyra e ketyre dishepujve te thirrur nga vete Zoti, qe te konfirmonin apo rrezonin e sulmonin keto mesime te gabuara, si nje menyre per te ruajtur besen e Krishtit.

2. Bazuar ne piken nje, bazuar edhe ne traditen judaike te popullit te Izraelit, te gjithe besimtaret e thjeshte mund te shkonin ne Tempull, por vetem prifterinjte e perzgjedhur nga Vete Zoti nga nje fis i caktuar i popullit te Izraelit mund te sherbenin ne Tempull. E njejta gje edhe me Tempullin e Ri qe Krishti ngriti, Kishen e Tij: dishepujt e Tij, ishin prifterinjte e rinj te Tempullit te Tij, Kishes Orthodhokse. Ishte detyra e ketyre apostujve qe te sherbenin ne Kishe, te ruanin te shenjtat, te sherbenin te shenjtat besimtareve, te ruanin besimin nga herezite e sulmet e te ligut, dhe te predikonin e ungjillizonin te gjithe ata njerez qe donin te mesonin per besen e krishtere. Ne mendjet e shume protestanteve, cdo besimtar eshte apostull e prift, dhe kjo eshte herezi! Teksa une si besimtar i thjeshte mund ti mesoj dikujt tjeter per besimin tim, une nuk mund ta bej dot ate te krishtere orthodhoks, pasi kete gje e ben vetem i thirruri nga Perendia, peshkopi e prifti qe e ka kete detyre te caktuar nga Zoti ne Kishe. Une vetem mund ti tregoj atij besimtari rrugen per ne Kishe.

3. Kisha eshte autoriteti i vetem i ruajtjes, trashegimit dhe percjelljes se besimit te vertete! Kur gjithe peshkopet e Kishes u mblodhen ne keshillet e para ekumenike te Kishes, u mblodhen dhe ndoqen parimin e thjeshte: "te deshmojme ate besim qe na eshte trasheguar nga Kisha dhe besohet nga te gjithe e kudo". Dhe cdo mesim qe dilte nga nje grup i caktuar brenda Kishes, apo individe te vecante, u sulmua nga Kisha si e tere si mesim heretik dhe njerezit qe mbanin e perhapnin keto mesime kur nuk pendoheshin ckisheroheshin nga Kisha dhe shkeputeshin nga Trupi mistik i Kishes. Eshte shume e lehte per nje besimtar te thjeshte si une e si ti te biem ne gabim apo besojme mesime te gabuara, prodhime te mendjes tone, por eshte e pamundur per Kishen si te Tere, qe te bier ne herezi. Dhe kjo eshte nje nga arsyet qe pse ka vetem nje Kishe Orthodhokse dhe mijera sekte te krishtera sot ne bote.

4. Cdo njeri qe deshiron te mesoje per besimin e krishtere, nuk mund ta nisi duke lexuar Biblen ne qetesine e dhomes se tij. Ky eshte nje gabim dhe gabim qe shume njerez e bejne! Kushdo qe ben kete gje, eshte duke shpikur Krishterimin e tij ne mendjen e tij. Nuk eshte duke degjuar Ungjillin e Vertete e te Plote nga goja e Krishtit dhe nga goja e dishepujve te thirrur prej Tij. Cdo njeri qe do te mesoje per besimin e Krishtere, shkon ne Kishe dhe i thote priftit apo peshkopit: kam deshire te mesoj mbi besen e krishtere, me ndihmo e udhezo! Ky eshte afrimi i duhur ndaj Zotit dhe kjo eshte rruga e vertete per te cilen Krishti flet me lart. Pasi ishte Vete Krishti dhe Apostujt e Tij te cilet te udhezuar nga Krishti, ngriten Kishen e Tij. Krishti nuk na la trashegimi nje liber, na la trashegimi Kishen e Tij! Pa Kishen nuk ka besim te vertete dhe te plote pasi njerezit do te bejne ate qe bejne plot njerez sot: interpretojne Shkrimin e Shenjte sic u vjen per mbare me mendjet e tyre! Pa Kishen nuk ka as unitet shpirteror ne besim pasi eshte Kisha ajo qe garanton qe ajo qe une besoj sot, ka qene dhe vazhdon te jete ajo qe kane besuar edhe gjithe brezat e te krishtereve te ardhur para nesh. Do te jete ajo qe do te besojne edhe brezat qe do te lindin neser e pasneser, deri ne fundin e kesaj bote.

5. Te besosh ne Zot do te thote te zgjedhesh te nenshtrosh lirshem si njeri vullnetin tend njerezor Vullnetit te Zotit. Ti lutesh Zotit me fjalet e Virgjereshes Mari para Engjellit Gabriel: "Le te behet ne mua o Zot Vullneti Yt e jo vullneti im!" Kur ti shkon dhe i thua peshkopit e priftit ne Kishe, mekembesit te Krishtit: "Me meso per besimin e krishtere dhe me udhezo se cfare duhet te bej!" ti je duke e nenshtruar vullnetin tend Vullnetit te Zotit. Por kur je duke lexuar Biblen ne qetesine e dhomes tende dhe duke interpretuar cdo varg qe lexon me mendjen tend, nuk je duke bere Vullnetin e Zotit, je akoma skllav i vullnetit tend njerezor.

6. Te gjesh besimin e vertete ne nje bote te mbushur plot e perplot me besime te gabuara apo me besime te cunguara, njeriu duhet te kete si mision te tij gjetjen e "Shtepise se Vertete" te Zotit. Kush ka gjetur Shtepine e Zotit, ka gjetur Zotin e Vertete, besimin e vertete, jeten e vertete, dashurine e vertete. Shtepia e Vertete e Zotit tone Krisht eshte Kisha e Tij. Kisha e Shenjte Katolike dhe Apostolike qe bota e njeh si Kisha Orthodhokse. Hapi i pare i cdo njeriu eshte shkuarja ne Kishe dhe hyrja fizikisht ne Kishe. Kush nuk e ben kete gje, vetem vetegenjehet, vetemashtrohet dhe merr nje rruge pa krye nese zgjedh te ndjeki rrugen e te ligut qe i fryn ne vesh: "nuk te duhet Kisha, nuk te duhet prifti, te duhet vetem Bibla (libri) dhe ti di te lexosh, lexoje, interepretoje e besoje me mendjen tende".

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 23-01-2015 më 16:23

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,758

Eshte kerkimi qe ben njeriu ndaj te vertetes dhe kunder limitit qe vet njeriu ka.E verteta kunder limitit. Si formule mund te thuhet;"gjithçka qe njeriut i eshte dhene te dije".Si te thuash;ne limitin e fuqise qe ka njeriu ky besim shtrihet deri ne limitin e dijes.
    Ky limit i dijes e shtyn njeriun te besoje qe Zoti "ka krijuar dhe di gjithçka",pra besimi bazohet ne nje fakt:"verum ipsum faktum" thonin latinet,qe po ta perkthejme afersisht,o me sakte po ta interpetojme (gabim si gjithe te tjeret) do te thote; e verteta ne vetvete eshte fakti -o faktet vetem jane te verteta,diçka e tille.
    Nga ana teorike kjo "formule" latine qendron,pra mund ta shpegoje besimin ne Zot te bazuar mbi faktet "e krijimit dhe diturise",pra e verteta ne limitin e saje mund te shpegoj faktin e besimit,si llogjike teorike jashte dhe brenda shkences.Edhe pyetjes qe ben mbare njerezimi;Pse rakia eshte kaq e mire ? Mund ti pergjigjemi;verum ipsum faktum.
    Nga ana praktike si besimi dhe kjo formule nuk do te thote asgje;faktet jane ato qe jane,nuk jane as te verteta dhe as fallco,jane vetem fakte.Mbase, edhe vet besimi.

i/e regjistruar Maska e JuliusB
    Anëtarësuar
    06-08-2012
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    620

O albo andej nga ana ime thone qe etja e detyron njeriun te pije uje ne gjurmen e kalit.
    Eshte cik si e rrezikshme etja. Ndonjehere te ben te pish uje te ndenjur.

Une besoj…
    Une besoj pasi kam aresye..., pasi duke na dhene mendjen Perendia na dha mundesine edhe te besojme sikunder edhe ta tradhetojme...
    Kete njeriu e ka bere nga fillesa deri sot. Por qe te shprehet me fjale besimi eshte pak abstrakte per faktin qe sa provojme nuk duket...,
    por pse besojme, kete ç'do njeri e ka ne dore vete, boll te hapesh dritaren dhe mjafton ................
    Besoj dhe rrefej qe nuk jam i denje te kem kete miresi ( besimin ) , pasi nuk eshte nje cilesi apo
    ndonje arritje e arsyes time…, por nje dhurate qe me jepet prej Krijuesit me ane te Shpirtit…
    Duke patur parasysh sa na desh ku si thote Shen Pavli, sa nuk kurseu as Birin e Vetemlindur…
    Dashuria e Peredise eshte nje nga Misteret…, ku ndonse i zhytur ne panjohuri dhe mjerim shpirteror
    njeriu i sotem “modern”, ku sikur ne menyre telepatike arrin te thithe valet e nje sistemi primordial,
    ku tamam si ajo “kerthiza” qe mban te “lidhur ne perjetesi” femijen me nenen e tij, po keshtu edhe
    njeriu si krijese eshte i lidhur me ane te nje “fije” trasparente…, Dashurise.
    Eshte ajo Dashuri qe neve i drejtohemi kur lutemi, eshte ajo qe na jep zemer te hecim perpara,
    eshte po ajo qe shfaqet sa here neve i drejtohemi Zotit ne veshtiresite e perditeshme, i gjithe ky rreagim
    shqisash, kjo marre-dhenie sa aterore aq edhe komplekse, mund te thjeshtezohet me fjalen Besim.
    Ishte Dashuria e Zotit Krisht, qe e beri te vuaj per ne, per te gjithe rracen njerezore,
    duke i dhuruar pa dalllim te gjitheve shprese me Ngjalljen.
    Ne do te njohesh Fjalen e Zotit, mos kerko te kuptosh se ç’eshte Zoti ne vetvete, pasi nuk na eshte dhene
    per tu kuptuar nga mendje njerezish. Zbulo sa te mundesh atributet (cilesite) e Tij, pafundesine,
    pashpjegueshmerine, plotesine, bollekun, diturine, forcen ne krijimtari, Ndihmues dhe
    njekohesisht aspektin si Gjykates ndaj te gjitheve. Atehere mund te kosiderohet fare mire teolog,
    kush mund te zbuloje diçka edhe pse ne menyre te kufizuar ( nga limiti ), prej ketyre atributeve hyjnore.

Zot une besoj, ndihi pabesise time…

Pershendetje
    Ndryshuar për herë të fundit nga arbereshi_niko : 23-01-2015 më 16:23
    Mësoi të tjerët me jetën tënde dhe jo me fjalët e tua

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,025
    Postimet në Bllog
    22

Citim Postuar më parë nga SERAFIM DILO Lexo Postimin
    Eshte kerkimi qe ben njeriu ndaj te vertetes dhe kunder limitit qe vet njeriu ka.E verteta kunder limitit. Si formule mund te thuhet;"gjithçka qe njeriut i eshte dhene te dije".Si te thuash;ne limitin e fuqise qe ka njeriu ky besim shtrihet deri ne limitin e dijes.
    Ky limit i dijes e shtyn njeriun te besoje qe Zoti "ka krijuar dhe di gjithçka",pra besimi bazohet ne nje fakt:"verum ipsum faktum" thonin latinet,qe po ta perkthejme afersisht,o me sakte po ta interpetojme (gabim si gjithe te tjeret) do te thote; e verteta ne vetvete eshte fakti -o faktet vetem jane te verteta,diçka e tille.
    Nga ana teorike kjo "formule" latine qendron,pra mund ta shpegoje besimin ne Zot te bazuar mbi faktet "e krijimit dhe diturise",pra e verteta ne limitin e saje mund te shpegoj faktin e besimit,si llogjike teorike jashte dhe brenda shkences.Edhe pyetjes qe ben mbare njerezimi;Pse rakia eshte kaq e mire ? Mund ti pergjigjemi;verum ipsum faktum.
    Nga ana praktike si besimi dhe kjo formule nuk do te thote asgje;faktet jane ato qe jane,nuk jane as te verteta dhe as fallco,jane vetem fakte.Mbase, edhe vet besimi.
    Nje nga dallimet e forta ne kendveshtrim dhe afrim te njeriut ne Lindje (Jeruzalem, Antioki, Aleksandri, Konstandinopoje) dhe Perendim (Rome) karshi Zotit eshte qe perendimoret i afrohen Zotit me forcen e intelektit te tyre njerezor kurse lindoret gjithmone i afrohen Zotit me ate qe une do ta quaja perulesi e frike. Perendimoret gjithmone kane dashur te dogmatizojne fene e tyre, te hedhin ne lete te gjitha dogmat e misteret e Zotit, dhe te kerkojne nga popullsia e krishtere qe ti mesojne e besojne keto dogma. Po ti hedhesh nje sy listes se dogmave dhe doreshkrimeve dogmatike te Kishes Romano-Katolike per shembull, mund te mbushesh biblioteka te tera me keto dogma e shkrime. Kurse ne Lindje, theksi asnjehere nuk vihet tek te kuptuari dhe artikuluarit te puneve te Perendise, por theksi vihet tek perjetimi i mistereve te Zotit. Lindoret i afrohen Zotit me frike dhe perulesi. Frika dhe perulesia burojne nga vetedija e tyre e madheshtise, fuqiste dhe paprekshmerise se Perendise Triune; dhe tek vetedija qe misteret e Zotit natyra jone e ulet njerezore, mund ti perjetoje, por nuk mund ti shprehi, artikuloje apo kuptoje dot, kjo per arsyen e thjeshte, se ne kemi nje natyre te krijuar, dhe Krijuesi yne ka nje natyre te pakrijuar. Kjo eshte arsyeja perse besimi orthodhoks ne Lindje eshte perjetuar gjithmone ne formen liturgjike te tij, pjesemarrjes se besimtarit ne sherbesat fetare ne Kishe dhe perjetimin e mistereve te dhuratave te shenjta, te cilat Zoti ia servir besimtarit nepermjet Kishes.

Si shembull konkret: misteri me i madh qe besimtaret e krishtere perjetojne ne Kishe, eshte kthimi i bukes dhe veres ne Trupin dhe Gjakun e Krishtit. Ne Kishen Romano-Katolike do te gjesh plot shkrime dhe mesime qe perpiqen te dokumentojne fije e per pe gjithe procesin e kthimit te bukes e veres ne Trupin e Gjakun e Krishtit. Ne Kishen Orthodhokse, per 2000 vjet, askush brenda Kishes nuk e ka bere nje gje te tille dhe nuk do ta beje nje gje te tille ndonjehere. Pasi per orthodhokset, ky eshte mister dhe e rendesishme per jeten shpirterore te besimtarit nuk eshte te kuptuarit me imtesi te puneve te mistershme te Perendise, por perjetimi i ketij misteri. Mesimi i vetem qe Tradita e Shenjte e Kishes Orthodhokse u ka mesuar besimtareve te saj ne breza eshte qe te besojne si te vertete misterin e Kungimit dhe te mos mundohen te perpiqen te kuptojne me mendjen e tyre se si ndodh kjo gje. Dhe mesimi tjeter eshte qe ngaqe kjo eshte nje dhurate e mistershme dhe dhurata me e shenjte qe Zoti i jep njeriut, mish nga mishi i Tij e gjak nga gjaku i Tij, Kisha i fton besimtaret qe ti afrohen Kupes se Shenjte te Kungimit me frike dhe besim Perendie. Pra mesazhi i qarte per besimtarin orthodhoks eshte se gjate pjesmarrjes ne Kungim, besimtari eshte duke perjetuar misterin e Zotit.

Njeriu njeh per Zotin aq sa Vete Zoti ka dashur ti shfaqi krijese se Tij mbi Veten, dhe aq sa na lejon natyra jone e krijuar njerezore.

Albo

i/e regjistruar Maska e SERAFIM DILO
    Anëtarësuar
    06-01-2008
    Postime
    7,758

Nje nga dallimet e forta ne kendveshtrim dhe afrim te njeriut ne Lindje (Jeruzalem, Antioki, Aleksandri, Konstandinopoje) dhe Perendim (Rome) karshi Zotit eshte qe perendimoret i afrohen Zotit me forcen e intelektit te tyre njerezor kurse lindoret gjithmone i afrohen Zotit me ate qe une do ta quaja perulesi e frike. Perendimoret gjithmone kane dashur te dogmatizojne fene e tyre, te hedhin ne lete te gjitha dogmat e misteret e Zotit, dhe te kerkojne nga popullsia e krishtere qe ti mesojne e besojne keto dogma. Po ti hedhesh nje sy listes se dogmave dhe doreshkrimeve dogmatike te Kishes Romano-Katolike per shembull, mund te mbushesh biblioteka te tera me keto dogma e shkrime. Kurse ne Lindje, theksi asnjehere nuk vihet tek te kuptuari dhe artikuluarit te puneve te Perendise, por theksi vihet tek perjetimi i mistereve te Zotit. Lindoret i afrohen Zotit me frike dhe perulesi. Frika dhe perulesia burojne nga vetedija e tyre e madheshtise, fuqiste dhe paprekshmerise se Perendise Triune; dhe tek vetedija qe misteret e Zotit natyra jone e ulet njerezore, mund ti perjetoje, por nuk mund ti shprehi, artikuloje apo kuptoje dot, kjo per arsyen e thjeshte, se ne kemi nje natyre te krijuar, dhe Krijuesi yne ka nje natyre te pakrijuar. Kjo eshte arsyeja perse besimi orthodhoks ne Lindje eshte perjetuar gjithmone ne formen liturgjike te tij, pjesemarrjes se besimtarit ne sherbesat fetare ne Kishe dhe perjetimin e mistereve te dhuratave te shenjta, te cilat Zoti ia servir besimtarit nepermjet Kishes.

Si shembull konkret: misteri me i madh qe besimtaret e krishtere perjetojne ne Kishe, eshte kthimi i bukes dhe veres ne Trupin dhe Gjakun e Krishtit. Ne Kishen Romano-Katolike do te gjesh plot shkrime dhe mesime qe perpiqen te dokumentojne fije e per pe gjithe procesin e kthimit te bukes e veres ne Trupin e Gjakun e Krishtit. Ne Kishen Orthodhokse, per 2000 vjet, askush brenda Kishes nuk e ka bere nje gje te tille dhe nuk do ta beje nje gje te tille ndonjehere. Pasi per orthodhokset, ky eshte mister dhe e rendesishme per jeten shpirterore te besimtarit nuk eshte te kuptuarit me imtesi te puneve te mistershme te Perendise, por perjetimi i ketij misteri. Mesimi i vetem qe Tradita e Shenjte e Kishes Orthodhokse u ka mesuar besimtareve te saj ne breza eshte qe te besojne si te vertete misterin e Kungimit dhe te mos mundohen te perpiqen te kuptojne me mendjen e tyre se si ndodh kjo gje. Dhe mesimi tjeter eshte qe ngaqe kjo eshte nje dhurate e mistershme dhe dhurata me e shenjte qe Zoti i jep njeriut, mish nga mishi i Tij e gjak nga gjaku i Tij, Kisha i fton besimtaret qe ti afrohen Kupes se Shenjte te Kungimit me frike dhe besim Perendie. Pra mesazhi i qarte per besimtarin orthodhoks eshte se gjate pjesmarrjes ne Kungim, besimtari eshte duke perjetuar misterin e Zotit.

Njeriu njeh per Zotin aq sa Vete Zoti ka dashur ti shfaqi krijese se Tij mbi Veten, dhe aq sa na lejon natyra jone e krijuar njerezore.

Albo
    Pak a shume eshte e vertet,ndryshimi midis lindjes dhe perendimit eshte se lindja e shikon fene brenda moralit ndersa perendimi e shikon nga ana filosofike.

Pastaj si çdo gje varet nga koha dhe "drejtimin" qe popujt marin,edhe besimi o feja si çdo gje tjeter duhet ti pershtatet o i pershtatet popullit qe te mbijetoje.Edhe Katoliçizmi nuk eshte i njejte si ai Europian dhe si ai i Amerikes te Jugut.
    Nga ky aspekt,sot katoliçizmi eshte diçka me moderne se fete e tjera,ka nje kendveshtrim me liberal.Si te thuash qe u detyruan ti pershtaten perendimit o Europes (mbas shekujve te erret ku e kishin futur) jo vetem nga ndarjet e vet katolikeve,si protestantizmi Luteri e Kalvini me radhe,por nga filozofia e kultura qe mori Europa e shekujve XVI e me mbrapa.Qe ishin kryesisht,filozofia liberale ekonomike angleze,filozofia luministe e revolucionare francese,fillozofia dhe arkeologjia gjermane,filozofia dhe arti italian.
    Per te kontrolluar kete modernizim perdoren diturine,dituria si kontroll i masave.Nuk mjaftonte me vetem thjeshte besimi,teorite evolucioniste dhe shkenca kerkonin shpegim.Dhe mund te thuhet pa frike qe ne arkeologjine dhe historine biblike kane krijuar nje elite,qe shpesh here kjo elite i eshte kthyer dhe kundra,por e krijuan natyrisht per interesat e tyre.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Krishti nuk po i fton judenjte qe te "analizojne" shkrimin, pasi te analizosh dicka do te thote te perdoresh intelektin, te perdoresh fuqine analizuese te trurit njerezor, por u thote: "Sot ky Shkrim u permbush ne veshet tuaj". Qe do te thote, sot keto fjale ju nuk po i degjoni me nga goja e profetit Isaia, por po i degjoni nga goja e Atij qe ia tregoi profetit ato fjale qe u dha si profeci, nga goja ime. Krishti eshte Zot, Krishti eshte Biri i Vetemlindur i Atit, Krishti eshte edhe Fjala e Perendise, dhe sa here qe Zoti u fliste profeteve, e bente kete nepermjet Krishtit, Birit te Tij.

Albo
    Vertet je i vecante ne llogjiken tende. Ketu behet fjale per permbushje te profecise, dhe jo per te hulumtuar se prej nga vijne fjalet e profecise. Kalimi dhe njohuria jote ne kete llogjike, i largohet esences dhe faktit. Prandja ti je periferik dhe nuk ke thelb. Ketu nuk behet fjale se nga vijne FJALET e profetit, por cfar deshmojne FJALET te profetit.
    Jezusi ju tregoi judenjve se, ato qe profeti thote,( natyrisht jane fjale te Perendise thene me gojen profetike) ne kete shkrim, flasin pikerisht per mua. Pra nese ju judenj, do te analizoni apo hulumtoni shkrimin per cfar profeti flet, Ai jam une. Pra sot ky shkrim permbushet ne syte tuaj, sepse Une jam realisht ketu. Ky eshte FAKTI qe Jezusi ju vuri perpara Judenjve, te cilet duke analizuar dhe hulumtuar shkrimin, ju duhej te perzgjidhnin: Nese vertet Jezusi ishte pikerisht ai per te cilin goja profetike kishte parathene, apo jo. izraeli ishte populli i zgjedhur i Perendise, i cili ecte nen Lgij, dhe njihte Shkrimin dhe mesimin profetik. Por prifteria, duke qene e zhytur ne religjion, (qafeforte) i ishte larguar mesimit profetik, duke ecur ne tradita dhe regulla te fetarizmit religjionar. Ne nje feste, Prifteria (koka) kishte derguar disa te besuar, qe te digjonin fjalimet e Jezusit, dhe keshtu tja u raportonin atyre. I gjith qellimi ishte, qe te kapnin Jezusin, ne flagrance te shkeljes se Lgijit, shkrimit dhe profeteve. Por ndodhi qe keta te besuar te prifterinjve, pasi digjuan fjalet e Jezusit u MREKULLUAN, dhe kur shkuan tek prifti i pare, i thane se, askush nuk ka folur si ky njeri ndonjehere. Prifterjijnte kur digjuan kete u inatosen, dhe ju thane: Kini pare ndonje nga TE PARET QE TA PRNOJNE KETE JEZUS PER MESI? Kjo eshte pranga e Religjionit, ku ti vete ketu e pohon me mburje dhe thua se, episkopi e ka ne dore te te beje orthodhoks. Dhe une te them Po. Orthodhoks vetem ai te ben, sepse ka procedura te religjionit te cilat dueht ti pranosh dhe zbatosh. Por te krishtere nuk te ben as ai dhe askush tjeter pervecse Jezus Krishti. Vete Jezusi ne fund ne kryq tha: U KRYE, qe do te thote: U PERMBUSH LIGJI, SHKRIMI, PROFETET.
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 25-01-2015 më 14:18

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Ky eshte problemi i juaj si protestante, qe besimi per ju eshte telenovele romantike: lexova nje liber, pelqeva ate qe lexova, ia vura vetes emrin i krishtere, dhe tani jam i krishtere dhe shpetova nga e keqja!

Albo
    Ky lloj perkufizimi eshte vertet sa qesharak aq dhe i papergjegjshem. Te arrish dhe te tallesh me fjalen profetike te Perendise, dhe ta quash "telenovele romantike", si dhe te tallesh me ate, qe Zoti ka perzgjedhur dhe rilinur ne jeten e re, vertet kam frike te jap nje perkufizim. Por ne ty kjo nuk me cudit aspak, dhe nuk kam ne qellim te flas per kete. Gjyq te madh ke hedhur mbi vete.... Frika ndaj Perendise, eshte fillimi i njohjes.
    Nese do te kishe vetem pak mend, dhe te hulumtoje nga deshmite e besimtareve te krishtere, se sa e sa mrekulli ka sjelle ky liber, qe quhet Bibel ( por ti mjerisht e percmon me emerin telenovele) ne jeten e biljona e miljona vetave. Por gjithashtu, do te skandaliseshe akoma edhe me , duke pare se sa miljona pirgje me libra dhe doktrina, jane reshtuar kunder ketij Libri qe quhet Bible, per ta luftuar dhe mundur. Por qe nuk kane mundur ta MUNDIN apo ta zhdukin, sepse eshte Mesazhi dhe Mesimi i Fjlales se gjalle, Zotit Krisht.
    Mendon se, ushtaret do ta ekzkutonin nje keqberes, vetem nese do te dijgonin dirket nga goja e mbretit, fjalet: te ekzekuohet? Dhe nuk do ta ekzekutonin, nese mberti ne nje mesazh ne leter do tju shkruante: te ekzekutohet? Ti nuk kupton fuqine dhe autoriten plot pushtet te Fjales. Ti e shikon biblen si liber, (sepse je periferik) dhe jo si Mesazh i shkrojutr nga frymezimi i Frymes. Truri i njeriut ka nje kufizim fizik, por ne te gjendet nje imagjinate e pa kufijshme. Dhe bibla si liber eshte i kufizuar fizikisht ne fletet e saj, por ne mesazh dhe mesim eshte i pakufijshem, se ka fjalen dhe Mesimin e Zotit. Ti nuk e kupton mesazhin dhe mesimin e shkrimit, se nuk ke Fjalen. Jezusi ju tha farisenjve, (religjionozeve judaike): Ju nuk me besoni, se FJALA ime nuk ka vend tek ju. Pali porosit Timoteun, qe te Hulumtoje dhe mesoje Shkrimin, sepse jane Baza e mesimit te BESES ne Krishtin. Thesalonikasit sapo shkonin ne shtepi, mernin shkrimet dhe shikonin nese ato qe Pali ju mesonte, ishin ne Shkrim apo jo? Jezusi i tha Kishes, ju jeni dishepujt e mij, nese QENDRONI ne FJALEN time. Shkrimi, thote Pali, eshte i frymezuar nga FRYMA, ( Perendia), dhe eshte i VLEFSHEM per, Mesimin, QORTIM, NDREQJE, ARSIMIM, dhe DREJTESIM..
    Perfundimisht pyes: A mundet dikush qe beson dhe njeh vertet Jezusin, ta quaje Shkrimin profetik te Perendise, "telenovele"?
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 25-01-2015 më 15:10

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

1. Gjeja e pare qe Krishti beri, kur nisi misionin e Tij mbi toke, ne moshen 30 vjecare, ishte pikerisht thirrja e dishepujve te Tij, thirrja e peshkatareve te Galilese, qe te beheshin nxenes te Tij, e ta ndiqnin nga pas kudo, ne tre vjetet qe Krishti do te kryente misionin e Tij mbi toke. Keta dishepuj u bene deshmitare okulare te gjithckaje qe Krishti tha, beri, pesoi e u mesoi ne ato 3 vjet. Zoti yne Krisht nuk e beri nje gje te tille ashtu rastesisht, por e beri nje gje te tille pikerisht qe te mbronte besen e vertete dhe besen e plote orthodhokse qe po u jepte njerezve, nga mesimet e gabuara. Sa here qe dikush do te dilte te bente nje mesim apo nje akt ne emer te Krishtit apo si pjese e besimit te krishtere, ishte detyra e ketyre dishepujve te thirrur nga vete Zoti, qe te konfirmonin apo rrezonin e sulmonin keto mesime te gabuara, si nje menyre per te ruajtur besen e Krishtit.

Albo
    Eshte mese e vertete qe, Perendia dha ne Kishen e Tij Dhurata te Frymes, permes te cilave kryhen sherbesat ne Trupin e Krishtit, qe eshte Kisha e Perendise. Dhe Fruta te Frymes, per mes te cilave Perendia ndryshon dhe Nderton besimtarin, ne nje karater me Krishtin. Me vjen keq por ti nuk ke as idene me te vogel se perse po flas. Pasi ti shkon ne mendesine e religjionit, ku gjithshka e shikon vetem si nje TRASHEGIMI. Pali tek korinthasit thote se, Perendia VURI ne Kishe, disa te jene apsotuj, barinj, disa mesuesa e disa sherbenjes e me radhe. Ky eshte mesimi i vertete i Perendise. Ndersa ti thua: Ne kishen orthodhokse, Epsikopi e keshtu me radhe, e TRASHEGOJNE kete prifteri dor pas dore si nje brezni, qysh nga apostujt. Tani cfar te diskutoj me ju???
    Por me per te qeshur, dhe mjerisht ne fakt, eshte kur thua se, Jezusi mbronte besen e plote orthodhokse, kur vete orthodhoksia lindi si religjion me Konstandimin tuaj religjionoz, shekuj me pas. He..., nese po flet ne gjuhen greke, qe ne shqip i thone, Besa e Vertete, atehere kjo eshte tjeter pune dhe ska te beje azgje me Orthodhoksine si institucion fetar.
    Ndryshuar për herë të fundit nga deshmuesi : 25-01-2015 më 15:47

Faqja 3 prej 9 FillimFillim 12345 ... FunditFundit

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •