Nje mesazh per te gjitha femrat e bukura
Ky ėshtė njė artikull qė ėshtė publikuar nė njė revistė financiare nė Shtetet e Bashkuara tė Amerikės.
Vajza i shkruan njė kabineti kėshillimi investimesh, ku kėrkon adresėn e ndonjė burri tė pasur me tė cilin mund tė martohej. Mė e bukur ėshtė pėrgjigjia e njėrit prej analistėve finanziar tė kėtij kabineti.
Ja letra qė vajza ka dėrguar :
Jam njė vajzė e bukur (ose mė saktė shumė e bukur), 25 vjeēare, e arsimuar dhe kam gjithashtu shumė klas. Dėshiroj tė martohet me njė burrė i cili fiton tė paktėn gjysėm milionė dollarė nė vit. Ndaj jam e interesuar tė dijė nėse nė dosjet tuaja keni tė dhėnat tė disa burrave tė pamartuar, tė ve ose tė divorcuar tė cilėt fitojnė jo mė pak se 500.000 $ ose mė shumė? Ndoshta keni dhe tė dhėnat e bashkėshorteve tė burrave tė pasur tė cilat mund tė jepni disa kėshilla.
Unė kam qenė e lidhur me meshkuj tė cilėt fitojnė 200.000 $ 250.000 $ nė vit, por 250.000 nuk janė tė mjaftueshme nėsė dėshiroj tė jetoj nė Central Park West.
Ne kursin e Yogės kam njohur njė grua e cila ishte martuar me njė bankier i cili fitonte 500.000 $. Ajo jeton nė Tribeca, pėr mė tepėr ajo nuk ėshtė as mė bukur sa jam unė dhe madje nuk ėshtė as inteligjente. Atėhere ēfarė ka bėrė ajo, e ēfarė nuk kam bėrė unė? Si mund tė arrij standardin e jetesės sė saj?
Raphaela S
Pėrgjigjja e ekspertit :
E lexova letrėn tuaj me vėmendje, dhe pasi e studiova kėrkesėn tuaj me kujdes tė madh, arrita nė njė analize financiare tė situatės tuaj.
Sė pari, dua tju them se unė nuk keni pse tė humbisni kohėn tuaj, unė personalisht fitoj mbi 500.000 dollarė nė vit, megjithatė dua tė dini sesi e konsideroj kėrkesėn tuaj.
Ajo ēfarė ju ofroni, gje e cila mund tė kuptohet nga burri qė ju po kėrkoni nuk ėshtė njė marrėveshje e mirė, qė do tė thotė e keqe.
Ja pėrse:
Duke lėnė mė nje anė artificialitetin e kėrkesės suaj, ēfarė ju propozoni ėshtė diēka e thjeshtė pėr tu kuptuar: Ju vini bukurinė tuaj fizike ndėrsa unė qė fitoj 500.000 $ nė vit vė parat. Oferta ėshtė e qartė dhe e drejtpėrdrejtė, megjithatė ekziston njė problem: pasi ajo qė ėshtė e sigurt ėshtė se bukuria juaj do tė zbehet ēdo ditė e mė shumė derisa njė ditė do tė zhduket. Nė tė njėjtėn kohė, tė ardhurat e mia dhe pasuria ime ka gjasa tė shumta tė vazhdojė tė rritet. Kėshtu qė nė terma ekonomike, ju jeni njė pasiv qė pėson njė amortizim ndėrsa unė jam njė aktiv qė prodhon dividentė. Pra, ju i nėnshtoheni njė amortizimi progresiv I cili bėn qė vlera tuaj ulet shpesh dhe shpejt.
Pėr tė qėnė mė i saktė: Ju tani jeni 25 vjeē, jeni e bukur dhe ndoshta do tė qėndroni pėrgjatė 5 apo 10 viteve tė ardhshėm, por ēdo vit do tė jeni mė pak e bukur, dhe kur do tė krahasoni njė foto tė bėrė sot me atė tė viteve te adhshme do tė shihni sesa jeni plakur.
Kjo do tė thotė qė ju aktualisht jeni nė fazėn e rritjes, kėshtu qė ėshtė njė moment i mirė pėr tu shitur, por jo pėr tu blerė.
Duke pėrdorur gjuhėn e Wall Street, ai qė ju ka aktualisht ka interes tė ju ketė nė Trading position (nė pozita shitjeje) dhe jo nė buy and hold (blejė dhe konservo) dhe tani pėr tani ėshtė ajo qė ju ofroni.
Si rezultat, gjithnjė nė aspektin ekonomik, martesa (e cila ėshtė njė buy and hold (blej dhe mbajė) me ju nuk ėshtė njė marrėveshje e mirė si nė njė periudhė me afat te mesem, ashtu dhe nė atė me afatgjatė. Megjithatė, nė gjuhėn e biznesit leasing-u (qeraja) mund tė jetė njė marrėveshje e arsyeshme pėr tė cilėn ne mund ta mendojmė dhe tė diskutojmė sė bashku. Mendoj se nėse ju mė jepni garancinė se jeni e sjellshme, me klas dhe shumė e bukur ndoshta mund tė jem qeraxhiut i kėsaj makine. Megjithatė, kam dėshirė qė tė bėj atė qė ėshtė njė praktikė e zakonshme nė biznes njė test qė do tė thotė test drive para se tė konkretizoj operacionin.
Nė pėrfundim: fakti qė bėn qė blerja juaj ėshtė njė marrėveshje jo e mirė pėr shkak tė zhvlerėsimit tuaj nė rritje, ju sugjeroj njė qira vetėm pėr periudhėn gjatė sė cilės pajisjet tuaja do tė jenė nė pėrdorim cilėsor.
Krijoni Kontakt