“ANTIKAT KOMBëTARE”
Mihal Grameno
...“Antikat kombëtare” janë të vyera për kombet andaj përkujdesen si bleta mjaltin duke i ruajtur si thesaret më të çmuara.
Mjerisht kombi ynë sido që duhej të ishte më i pasuri, është më i vobegti në “antikat kombëtare” meqenëqë ishte në robëri dhe nuk kishte cili të përkujdesej për këto thesare kaq të çmuara dhe kaq me rëndësi. Po shumë nga të huajt kanë zbuluar dhe begatuar muret e tyre me “antikat kombëtare” të Shqipërisë!
Le të mos kujtojmë antikat e çmoçme, po të kujtojmë vetëm qëkurse është nisur të vepruarit të Rilindjes së Shqipërisë dhe do të shohim që shumë vepra do të na mungojnë se asnjë shoqëri nuk u përkujdes që t’i përmblidhte dhe t’ia dhuronte nesër Muzesë dhe bibliotekës së Shqipërisë.
Dhe kur kujtojmë që një copë kartë e shkrojtur shqip me dorë prej Budit, Naum Veqilharxhit, Anastas Kulloriotit, Dhimitër Rusit e tjerë... do të kërkohet në të gjitha vrimat me çmimin më të madh, po vallë do të gjendet (?) kështu që kemi për të vuajtur se do të na mungojnë edhe këto “antika kombëtare”...
Dhe duke bërë fjalë për antikat gjejmë fort të pëlqyer që të përmendim dhe një “antikë kombëtare”, jo shkrim, po një patriot... Ky është plaku Vani Cico Kosturi. Emri i tij dhe i shtëpisë Kosturi janë të lidhura me historinë shqiptare dhe besojmë që gjithë shqiptarët e dinë, andaj për t’ua kujtuar të rinjve po tregojmë veprat dhe vuajtjet e këtij “antike kombëtare”.
Tregëtar i madh i Korçës dhe i fuqishëm si në Qeveri, si në Mitropoli, aspak nuk ndenji në mejtim kur u hap çështja kombëtare më 1878 po me zell e përqafon dhe hyn në bashkëpunim me të pavdekurit dërgimtar Efthim Mitko, Sami dhe Naim Frashëri për të përhapur ndjenjat kombëtare në Shqipëri.
Patrikana e Stambollit përdori gjithë mënyrat dhelparake që ta largonte Vanin nga kjo rrugë po më kot, kështu që mori masa inkuzitori për të ndjekur dhe shfarosur Vanin, duke përdorur ato më të këqiat dhe më të poshtrat mënyra që kësisoj ta bënte që të përulej dhe më tjetër anë të shtinte tmerrë në shqiptarët e tjerë dhe mos i afroheshin këtij qëllimi, e cila ishte vdekja për Patrikanën dhe greqizmën.
Mallëkime me katran dhe me pishë u vepruan në Mitropoli të Korçës kundra Vanit, e ekskomunikuan (e nxuar jashtë) nga kisha dhe mallëkuan çdo të krishter që do të fliste dhe bënte tregëti me Vani Kosturë. Dhe jo vetëm kaq, po vinin edhe fëmijët që ta ndiqnin dhe nëpër rrugët duke i thirrur: “I mallëkuar!”, “I mallëkuar!”.
Me gjithë këto Vani nuk tundej aspak po vështronte qysh dhe qysh t’i shërbente çështjes kombëtare, kështu që bashkë me të pandarët shokët e tij kombëtar, të ndyerin Orhan be Pojani dhe Thimi Markon vendosën dhe çelën më 1886 (1) të parën shkollë shqipe në Korçë, e cila zuri të përparojë shumë dhe të çelë edhe të tjera në Kolonjë, e gjetkë. Po me anë të dhelpërive të Patrikanës, qeveri turke, e cila as ajo nuk e donte zgjimin e kombit shqiptar, i mbylli dhe krerët si e mësonjësit i burgosi e bëri syrgjyn në Anadoll.
Pas vrasjes së dëshmorit Papa Kristo Negovanit prej andarëve grekë dhe pas vendimit të Komitetit grek që të shfaroste çdo lëvizje shqiptare në Shqipëri, Komiteti shqiptar u shtrëngua të merrte masa kundërshtare kundra grekëve, si dhe më shumë kundra qeverisë turke, e cila ndiqte shqiptarët kombëtarë dhe ndihmonte faqezaj qëllimet greke kundra shqiptarëve.
Pas vrasjes së Fotit, despotit të Korçës, grekët vranë Spiro Kosturë në Selanikë më 1906, të birin e Vanit që kësisoj të trembnin Vanin dhe të shtinin tmerrë në shqiptarët. Po u gënjen se atëhere u forcuan ca më shumë. Veprimet e Komitetit shqiptar i shtinë datën Turqisë dhe vetëm atëhere zunë të lëviznin xhonturqit, të cilët prapë me ndihmën dhe duke gënjyer shqiptarët se do t’u jepnin autonomi, sollën hyrrietin në Turqi më 1908.
Si zunë ndjekjet kundër gjuhës shqipe dhe kombëtarëve zuri të vepronte prapë Komiteti shqiptar duke dhënë shënimin (sinjalin) Korça. U formuan çetat kombëtare dhe morën malet, duke përhapur kryengritjen në të gjitha anët e Shqipërisë. Ushtri e madhe pllakosi dhe shumë nga krerët u bugosën dhe çetat ndiqeshin me një rreptësi të madhe. Kështu që në një goditje afër Korçës, ranë pas një lufte të reptë burrërisht të rinjtë dëshmorë kombëtarë, midis të cilëve dhe i nipi i Vanit, Kostaq Spiro Kosturi në vërsën 18 vjet! Veç këtyre therorive, të dy bijtë e Vanit ishin burgosur, po Vani qëndronte i patundur si një bredh i gjelbër duke i duruar me gëzim për nder të Shqipërisë kjo “antikë kombëtare”.
Po hallet e Vanit ishin të pasosura dhe duhej të pinte kupën gjer në fund për qëllimin e shenjtë, për të cilin ishte gati të duronte gjithë mjerimet e vuajtjet. Pas Luftës ballkanike dhe si hynë grekët në Korçë Vani, duhej të duronte gjithë ndjekjet prej ushtrisë greke. Jo vetëm pengesat që ishin të përditshme, por edhe shtëpinë ku rrinte me fëmijët ia kishin mbushur plot ushtarë, si gjithë kombëtarve, duke i përdorur si grazhde! Po kur dha zoti qjë të shkojnë grekët nga Korça dhe të ngrihet flamuri i Skënderbeut Vani i harroi të gjitha dhe si një djalë i ri shkëlqente nga gëzimi... Mjerisht ngjarjet e pastajmë të kryengritjeve e shtrënguan që në pleqëri të shkuar të merrte muhaxhirllëkun dhe të humbiste shoqen e tij të dashur në dhe të huaj e fëmijët të arratisur ca në Shkodër e ca në Rumani. Si hyri ushtria franceze u kthye në Korçë ku grekët ia kishin plaçkitur gjithë mallin e dyqaneve dhe të shtëpisë, po as nga kjo nuk u dëshpërua, se i vetmi dëshpërim i Vanit ka qenë vetëm Shqipëria...
“Koha”, 1918, nr. 131
(1) M. Gramenua e të tjerë gabojnë një rit në datën e hapjës së shkollës së parë shqipe.
Krijoni Kontakt