Nga SAMI XHEKO:

Nga Sa’d ibn Ebi Vekkasi transmetohet: “Se ai dhe Pejgamberi i Zotit kanė hyrė te njė grua kurse nė duart e saj kishte thelpinj apo guralec me tė cilėt bėnte tespih. Nė kėtė Pejgamberi ka thėnė:

”Do tė njoftoj pėr atė qė ėshtė mė e lehtė dhe mė e mirė pėr ty nga kjo “ -

“Subhanallah me numrin e krijesave tė tij nė tokė,

subhanallah me numrin e krijesave tė tij nė qiej,

subhanallah me numrin e asaj qė ėshtė ndėrmjet tyre,

subhanallah me numrin e tėrė asaj qė Ai ėshtė krijues dhe

el-hamdu li’l-lah gjithashtu, dhe Allahu ekber gjithashtu dhe La ilahe il-lall-llah gjithashtu dhe la havle ve la kuvvete il-la bil-lah gjithashtu.
” [1]

Mulla Ali El-Kariu nė komentin e hadithit tė Sa’dit thotė:

“Kjo ėshtė baza themelore pėr lejimin e tespihėve sepse Pejgamberi a.s. ia ka konfirmuar tespihėt asaj femre kurse nuk ka dallim ndėrmjet atij tė varguar apo tė shtrirė dhe nuk merret ligjėrimi i atyre tė cilėt thonė se ėshtė bid’at.” [2]

Nga Ibn Omeri transmetohet se ka thėnė: “E kam parė Pejgamberin e Zotit se si ka bėrė tespih ( ja’kudu tesbih[3])” – (Ebu Davudi ka shtuar) “me tė djathtėn e tij.” [4]

Nga Safiju transmetohet: “Ka hyrė te unė Pejgamberi i Zotit kurse nė duart e mia ka pasur katėr mijė thelpinj tė cilėt mė shėrbenin si tespih.

Ai mė tha: “Me kėto ke bėrė tespih?” A dėshiron tė tė mėsoj se si ta zmadhosh numrin e dhikrit tėnd?” Mė mėso - i thashė. Ai mė tha: “Thuaj: “Subhanall-llah me numrin e atij qė Ai e ka krijuar.” [5]

Nga Ebu Hurejre transmetohet: “Se ai ka pasur pe (litar) nė tė cilin ka pasur njėmijė nyje dhe se nuk ka fjetur deri sa nuk i ka bėrė tespih me numrin e nyjeve.”[6]

Nga El-Kasim ibn Abdurrahmani transmetohet se ka thėnė:

“Ebu Derdaja ka pasur thelpinj nga hurma nė qese dhe kur e falte sabahun i nxirrte njė nga njė nga qesja dhe bėnte tespih deri sa nuk i konsumonte.”[7]

Ibn Sa’di shėnon nga Ebu Hurejre se ai ka bėrė dhikr me thelpinj tė larmė.” [8]

Ibn Ebi Shejbe shėnon: “Ebu Seid El-Hudrijj ka bėrė dhikr me guralec.”[9]

Transmetohet se Ebu Safijit, as’habit tė Pejgamberit, ia sillnin shtrojėn prej lėkure nė tė cilėn ishin guralecėt dhe bėnte dhikr me ta deri nė gjysmė tė ditės,

pastaj e ngrinin deri sa nuk falej, dhe pastaj sėrish e kthenin dhe bėnte dhikr deri sa nuk binte terri.” [10]

Prej Shejhut nga Tufaveti transmetohet: “Isha mysafir te Ebu Hurejre nė Medinė, kurse nuk e kam parė askėnd nga Shokėt e Pejgamberit tė Allahut se ėshtė mė i shpejti pėr mysafirin se ai.

Deri sa isha tek ai, njė ditė, ishte i ulur nė karrige kurse me tė ishte qesja me thelpinj kurse nėn tė robėresha e zezė, dhe bėnte tespih me kėta thelbinjė deri sa nuk i konsumonte tė gjitha

qė gjendeshin nė qese, pastaj ia hidhte qesen robėreshės kurse ajo i tubonte thelpinj dhe i kthente ato nė qese dhe sėrish ia jepte.” [11]

Es-Sujutiu thotė nė Minhat Subha: “Ahmedi shėnon nė Zuhd nga Ubejdi, nga nėna e tij, se ka thėnė:

“E kam parė Ebu Safijin, as’habin e Pejgamberit tė Zotit, i cili ishte fqinji jonė, duke bėrė tespih me guralec.”[12]

Ibn Sa’di shėnon nga Hakemi: “Sa’d ibn Ebi Vekasi ka bėrė tespih me guralec.”[13]

Ibn Ebi Shejbe shėnon: “Sa’di ka bėrė dhikr me guralec dhe thelpinj.” [14]

Ebu Nu’ajmi shėnon nga Nu’ajm ibn’ul-Muharreri, nga gjyshi i tij Ebu Hurejre se ai ka pasur litar me dy mijė nyje dhe kurrė nuk flinte deri sa nuk bėnte dhikr me ta.”[15]

Nga Fatime bintu Husejn transmetohet se ajo ka bėrė tespih me litar me nyje.”[16]

Ed-Dejlemii shėnon nė Musned’ul-Firdevs nga Aliu r. a. se Pejgamberi i Allahut a.s. ka thėnė: “Pėrkujtues i mirė ėshtė tespihu.”[17]

Tespihu ishte i njohur nė kohėn e as’habėve. Imam Muhammed Abdulhajj El-Lekneviu transmeton me senedin e tij nga Hasan El-Basriu,

i cili ka jetuar nė kohėn e as’habėve, se ai ka pasur tespih dhe ua ka dhuruar tė tjerėve, duke thėnė: Mė ka autorizuar babai im, pėrkushtimin e tė cilit ndaj tepihėve e kam parė, i cili ka thėnė:

Tė autorizoj me atė me ēka mė ka autorizuar Shejh Abdulganijj Ed-Dihlevij, autori i veprės Inxhah’ul-Haxhe bi sherhi Suneni Ibn Maxhe, 1280 h., nė Medinė,
kam parė tespihėt nė dorėn e tij dhe mė ka thėnė: “Tė autorizoj me atė me ēka mė ka lejuar ta transmetoj e tė cilėn Abid Es-Sinedi e ka pėrmendur nė Hisr’ush-sharid, duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Jusuf ibn Muhammed ibn Alauddin El-Mizxhaxhiut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed Hajat Es-Sinediut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed ibn Alauddin El-Babiliut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu Nexha Salim ibn Muhammed Es-Senhurit, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh En-Nexhm Muhammed ibn Ahmed Ibn’ul-Gajtit, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh’ul-islam Zekerija El-Ensariut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Hafidh Ibn Haxher El-Askalaniut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Mexhduddin Ja’kub El- Fejruzabadiut, autorit tė El-Kamusit dhe mė ka autorizuar shejh Ahmed ibn Zejni Dahlan, duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Osman ibnush-Shejh Hasen Ed-Dimjatiut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed El-Emirit, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Shihabuddin Ahmed El-Xhevheriut dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Abdullah ibn Salim El-Bari El-Mekkiut dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed Sulejman El Magribija, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu Osman El-Xhezairiut dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu Osman El-Mukri’iut: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Sejjid Ahmed Haxhiut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Sejjid Ibrahimit, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul Fet'h El Meragiut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu’l-Abas Ahmed ibn Ebi Bekr Er- Revvadit, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Mexhduddin El-Fejruzabadiut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Xhemaluddin Jusuf ibn Muhammedit, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Tekijjuddin Ibn Ebis Sena Muhammed ibn Aliut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhjuddin Abd’us-Samed ibn Ebil Hasen El Mukri’iut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul Hasen El-Mukri’iut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul Fadl Muhammed ibn Nasirit, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed ibn Abdullah ibn Ahmed Es-Semerkandiut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu Bekr ibn Ali Es-Selami El Hadadit, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebun-Nasr Abdulvehhab ibn Abdullahut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul-Hasen Ali ibnul-Hasen ibnul Kasim Es-Sufiut, dhe m’i ka ofruar duke thėnė: “Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul Hasen El-Malikiut dhe i kam thėnė: “O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih?” Ai ka thėnė: “E kam parė mėsuesin tim Xhunejdin me tespih dhe i kam thėnė: “O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih?” Ai ka thėnė: “E kam parė shejhun tim, Serri Es-Sekatin, me tespih dhe i kam thėnė: “O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih?” Dhe ka thėnė: “E kam parė shejhun tim, Ma’ruf El-Kerhin me tespih, dhe i kam thėnė: “O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih?” Ai ka thėnė: “E kam parė shejhun tim Bishr El-Hafiun, me tespih dhe i kam thėnė: “O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih?” Ai ka thėnė: “E kam parė shejhun tim Omer El-Mekkiun, me tespih dhe i kam thėnė: “O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih?” Ai ka thėnė: “E kam parė shejhun tim, Hasan El-Basriun, me tespih, dhe i kam thėnė: “O shejhu im, ti edhe mė tej, edhe pėrkundėr madhėshtisė tėnde dhe ngjeshurisė sė ibadetit, bartė tespih?” Ai mė ka thėnė: “Kjo ėshtė gjėja tė cilėn e kemi pėrdorur nė fillim dhe nuk do ta braktisim nė fund. Unė dua ta pėrmendi Allahun me zemrėn, dorėn dhe gjuhėn time.”[18]

Ibn Emir Haxh El-Halebiu thotė:

“Hadithet tė cilat dėshmojnė pėr marrjen e tespihėve janė tė njohur dhe ėshtė e njohur se e ka pėrdorur grupi i njerėzve tė mirė.”[19]

Ibn Nuxhejmi thotė, pasi e pėrmendi hadithin e Sa’dit:

“Ky dhe hadithet e ngjashme na udhėzojnė nė atė se nuk ka problem nė pėrdorimin e tespihėve pėr numėrimin e dhikrit sepse tespihu nuk ėshtė gjė tjetėr pos radhitja e thelpinjve nė litar kurse ajo qė ėshtė e ngjashme me kėtė nuk ėshtė e ndaluar, pėrveē nėse njeriu nuk krenohet me kėtė.”[20]

Hasekefiu thotė:

“Nuk ka problem nė marrjen e tespihėve nėse njeriu nuk krenohet me tė.” [21]

Siē kemi parė, pjesėtarėt mė tė mirė tė selefi salihut kanė pėrdorur tespihėt kėshtu qė ai ėshtė i lavdėruar ndėr tė tjera edhe pėr shkak tė hadithit nė tė cilin Pejgamberi a.s. thotė:

“Kush synon tė bėhet i ngjashėm me njė popull ai ėshtė nga ta.”[22]

FUSNOTAT:

[1] Sunen, Ebu Davud, nr. 1500, 2/ 80, Darul Fikr, Bejrut; Tirmidhi, nr. 3567, 5/ 562 dhe thotė: Hasen, Dar Ihjai Turathil Arebijji, Bejrut; Mustedrek, Hakim, 1/ 732, Dar’ul-Kutub’il-Ilmijje, Bejrut, botimi i parė, 1411 h.; Musned, Ebu Ja’la, nr. 710, 2/ 66; Ibn Hiban, Ibn Maxhe.

[2] El-Mirkat, Mulla Ali El-****; Hedijjet’ul-Ebrar, Leknevi, fq. 45.

[3] Kjo frazė mund tė udhėzojė nė dy kuptime: E para, se Pejgamberi me dorėn e tij tė djathtė ka bėrė tespih, dhe e dyta se ka bėrė tespih sepse pėrdoret folja e cila do tė thotė tė lidhet nyje dhe ka mundėsi qė hadithi edhe ashtu tė komentohet, d.m.th. se e ka parė duke lidhur nyje nė litar dhe kėshtu bėnė tespih.

[4] Ebu Davud, nr. 1502, 2/ 81; Tirmidhi, nr. 3411, 5/ 478 dhe ka thėnė: Hasen; Nesai, nr. 1355, 3/ 79, Darul Kutubil Ilmijje, Bejrut, botimi i parė, 1411 h.; Hakim, nr. 2005, 1/ 731, dhe thotė: Sahih.

[5] Tirmidhi, nr. 3554, 5/ 555, dhe ka thėnė se ky hadith ėshtė Sahih; Hakimi, nr. 2008, 1/ 732; Mu’xhem’ul- Kebir, Taberani, nr. 195, 24/ 74; Sujuti.

[6] Zevaid’uz-zuhd, Abdullah ibn Ahmed ibn Hanbel; Hiljet’ul-Evlija, Ebu Nu’ajm, 1/ 383.

[7] Minhat’us-subha, Xhelaluddin Es-Sujuti, 1/ 2, Dar’ul-kutub’il-ilmijje, Bejrut, 1988.

[8] El-Minha, Sujuti, 1/ 3 .

[9] Musannef, Ibn Ebi Shejbe, 2/ 161,

[10] Begavi; Ibn Asakir; El Minha, Sujuti, 1/ 2.

[11] Ebu Davud, nr. 2174, 2/ 252; Ahmed, nr. 10990, 2/ 540; Sunenul-Kubra, Bejheki, nr. 13876, 7/ 194; Musannef, Ibn Ebi Shejbe, 2/ 162

[12] Minhatu Subha, Sujuti, 2/ 1; Tabekat, Ibn Sa’d, 7/ 60, Darus Sadir, Bejrut

[13] Tabekat, Ibn Sa’d, 3/ 143

[14] Musannef, Ibn Ebi Shejbe, 2/ 161, Mektebetur Rushd, Rijad, botimi i parė, 1409 h.

[15] Hiljet’ul-Evlija, Ebu Nu’ajm, 1/ 373, Dar’ul-Kutub’il-Ilmijje, Bejrut, botimi i parė, 1403 h.

[16] El Minha, 1/ 3 .

[17] Hedijjet’ul-Ebrar, Leknevi, fq. 36.

[18] Hedijjet’ul-Ebrar fi Subhat’il-Edhkar, Ebul-Hasenat Muhammed Abdulhajj El-Leknevi, fq. 40-42.

[19] Halbet’ul-Muxhel-li, Ibn Emir Haxh El-Halebi .

[20] El-Bahrur-Raik, Ibn Nuxhejm, 2/ 31, Dar’ul-Ma’rifeh, Bejrut.

[21] Ed-Durr’ul-Muhtar, Haskefi, 1/ 437, Daru Ihjai Turath’il-Arebijji, Bejrut.

[22] Ebu Davud, br. 4031, 4/ 44; Ahmed, br. 4868