-
T e s b i h: Subhanallah, Elhamdulilah, Allahu ekber
Nga SAMI XHEKO:
Nga Sad ibn Ebi Vekkasi transmetohet: Se ai dhe Pejgamberi i Zotit kanė hyrė te njė grua kurse nė duart e saj kishte thelpinj apo guralec me tė cilėt bėnte tespih. Nė kėtė Pejgamberi ka thėnė:
Do tė njoftoj pėr atė qė ėshtė mė e lehtė dhe mė e mirė pėr ty nga kjo -
Subhanallah me numrin e krijesave tė tij nė tokė,
subhanallah me numrin e krijesave tė tij nė qiej,
subhanallah me numrin e asaj qė ėshtė ndėrmjet tyre,
subhanallah me numrin e tėrė asaj qė Ai ėshtė krijues dhe
el-hamdu lil-lah gjithashtu, dhe Allahu ekber gjithashtu dhe La ilahe il-lall-llah gjithashtu dhe la havle ve la kuvvete il-la bil-lah gjithashtu. [1]
Mulla Ali El-Kariu nė komentin e hadithit tė Sadit thotė:
Kjo ėshtė baza themelore pėr lejimin e tespihėve sepse Pejgamberi a.s. ia ka konfirmuar tespihėt asaj femre kurse nuk ka dallim ndėrmjet atij tė varguar apo tė shtrirė dhe nuk merret ligjėrimi i atyre tė cilėt thonė se ėshtė bidat. [2]
Nga Ibn Omeri transmetohet se ka thėnė: E kam parė Pejgamberin e Zotit se si ka bėrė tespih ( jakudu tesbih[3]) (Ebu Davudi ka shtuar) me tė djathtėn e tij. [4]
Nga Safiju transmetohet: Ka hyrė te unė Pejgamberi i Zotit kurse nė duart e mia ka pasur katėr mijė thelpinj tė cilėt mė shėrbenin si tespih.
Ai mė tha: Me kėto ke bėrė tespih? A dėshiron tė tė mėsoj se si ta zmadhosh numrin e dhikrit tėnd? Mė mėso - i thashė. Ai mė tha: Thuaj: Subhanall-llah me numrin e atij qė Ai e ka krijuar. [5]
Nga Ebu Hurejre transmetohet: Se ai ka pasur pe (litar) nė tė cilin ka pasur njėmijė nyje dhe se nuk ka fjetur deri sa nuk i ka bėrė tespih me numrin e nyjeve.[6]
Nga El-Kasim ibn Abdurrahmani transmetohet se ka thėnė:
Ebu Derdaja ka pasur thelpinj nga hurma nė qese dhe kur e falte sabahun i nxirrte njė nga njė nga qesja dhe bėnte tespih deri sa nuk i konsumonte.[7]
Ibn Sadi shėnon nga Ebu Hurejre se ai ka bėrė dhikr me thelpinj tė larmė. [8]
Ibn Ebi Shejbe shėnon: Ebu Seid El-Hudrijj ka bėrė dhikr me guralec.[9]
Transmetohet se Ebu Safijit, ashabit tė Pejgamberit, ia sillnin shtrojėn prej lėkure nė tė cilėn ishin guralecėt dhe bėnte dhikr me ta deri nė gjysmė tė ditės,
pastaj e ngrinin deri sa nuk falej, dhe pastaj sėrish e kthenin dhe bėnte dhikr deri sa nuk binte terri. [10]
Prej Shejhut nga Tufaveti transmetohet: Isha mysafir te Ebu Hurejre nė Medinė, kurse nuk e kam parė askėnd nga Shokėt e Pejgamberit tė Allahut se ėshtė mė i shpejti pėr mysafirin se ai.
Deri sa isha tek ai, njė ditė, ishte i ulur nė karrige kurse me tė ishte qesja me thelpinj kurse nėn tė robėresha e zezė, dhe bėnte tespih me kėta thelbinjė deri sa nuk i konsumonte tė gjitha
qė gjendeshin nė qese, pastaj ia hidhte qesen robėreshės kurse ajo i tubonte thelpinj dhe i kthente ato nė qese dhe sėrish ia jepte. [11]
Es-Sujutiu thotė nė Minhat Subha: Ahmedi shėnon nė Zuhd nga Ubejdi, nga nėna e tij, se ka thėnė:
E kam parė Ebu Safijin, ashabin e Pejgamberit tė Zotit, i cili ishte fqinji jonė, duke bėrė tespih me guralec.[12]
Ibn Sadi shėnon nga Hakemi: Sad ibn Ebi Vekasi ka bėrė tespih me guralec.[13]
Ibn Ebi Shejbe shėnon: Sadi ka bėrė dhikr me guralec dhe thelpinj. [14]
Ebu Nuajmi shėnon nga Nuajm ibnul-Muharreri, nga gjyshi i tij Ebu Hurejre se ai ka pasur litar me dy mijė nyje dhe kurrė nuk flinte deri sa nuk bėnte dhikr me ta.[15]
Nga Fatime bintu Husejn transmetohet se ajo ka bėrė tespih me litar me nyje.[16]
Ed-Dejlemii shėnon nė Musnedul-Firdevs nga Aliu r. a. se Pejgamberi i Allahut a.s. ka thėnė: Pėrkujtues i mirė ėshtė tespihu.[17]
Tespihu ishte i njohur nė kohėn e ashabėve. Imam Muhammed Abdulhajj El-Lekneviu transmeton me senedin e tij nga Hasan El-Basriu,
i cili ka jetuar nė kohėn e ashabėve, se ai ka pasur tespih dhe ua ka dhuruar tė tjerėve, duke thėnė: Mė ka autorizuar babai im, pėrkushtimin e tė cilit ndaj tepihėve e kam parė, i cili ka thėnė:
Tė autorizoj me atė me ēka mė ka autorizuar Shejh Abdulganijj Ed-Dihlevij, autori i veprės Inxhahul-Haxhe bi sherhi Suneni Ibn Maxhe, 1280 h., nė Medinė,
kam parė tespihėt nė dorėn e tij dhe mė ka thėnė: Tė autorizoj me atė me ēka mė ka lejuar ta transmetoj e tė cilėn Abid Es-Sinedi e ka pėrmendur nė Hisrush-sharid, duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Jusuf ibn Muhammed ibn Alauddin El-Mizxhaxhiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed Hajat Es-Sinediut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed ibn Alauddin El-Babiliut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu Nexha Salim ibn Muhammed Es-Senhurit, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh En-Nexhm Muhammed ibn Ahmed Ibnul-Gajtit, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejhul-islam Zekerija El-Ensariut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Hafidh Ibn Haxher El-Askalaniut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Mexhduddin Jakub El- Fejruzabadiut, autorit tė El-Kamusit dhe mė ka autorizuar shejh Ahmed ibn Zejni Dahlan, duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Osman ibnush-Shejh Hasen Ed-Dimjatiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed El-Emirit, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Shihabuddin Ahmed El-Xhevheriut dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Abdullah ibn Salim El-Bari El-Mekkiut dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed Sulejman El Magribija, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu Osman El-Xhezairiut dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu Osman El-Mukriiut: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Sejjid Ahmed Haxhiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Sejjid Ibrahimit, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul Fet'h El Meragiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul-Abas Ahmed ibn Ebi Bekr Er- Revvadit, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Mexhduddin El-Fejruzabadiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Xhemaluddin Jusuf ibn Muhammedit, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Tekijjuddin Ibn Ebis Sena Muhammed ibn Aliut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhjuddin Abdus-Samed ibn Ebil Hasen El Mukriiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul Hasen El-Mukriiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul Fadl Muhammed ibn Nasirit, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Muhammed ibn Abdullah ibn Ahmed Es-Semerkandiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebu Bekr ibn Ali Es-Selami El Hadadit, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebun-Nasr Abdulvehhab ibn Abdullahut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul-Hasen Ali ibnul-Hasen ibnul Kasim Es-Sufiut, dhe mi ka ofruar duke thėnė: Kam parė tespihėt nė dorėn e shejh Ebul Hasen El-Malikiut dhe i kam thėnė: O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih? Ai ka thėnė: E kam parė mėsuesin tim Xhunejdin me tespih dhe i kam thėnė: O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih? Ai ka thėnė: E kam parė shejhun tim, Serri Es-Sekatin, me tespih dhe i kam thėnė: O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih? Dhe ka thėnė: E kam parė shejhun tim, Maruf El-Kerhin me tespih, dhe i kam thėnė: O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih? Ai ka thėnė: E kam parė shejhun tim Bishr El-Hafiun, me tespih dhe i kam thėnė: O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih? Ai ka thėnė: E kam parė shejhun tim Omer El-Mekkiun, me tespih dhe i kam thėnė: O shejhu im, ti edhe mė tej je me tespih? Ai ka thėnė: E kam parė shejhun tim, Hasan El-Basriun, me tespih, dhe i kam thėnė: O shejhu im, ti edhe mė tej, edhe pėrkundėr madhėshtisė tėnde dhe ngjeshurisė sė ibadetit, bartė tespih? Ai mė ka thėnė: Kjo ėshtė gjėja tė cilėn e kemi pėrdorur nė fillim dhe nuk do ta braktisim nė fund. Unė dua ta pėrmendi Allahun me zemrėn, dorėn dhe gjuhėn time.[18]
Ibn Emir Haxh El-Halebiu thotė:
Hadithet tė cilat dėshmojnė pėr marrjen e tespihėve janė tė njohur dhe ėshtė e njohur se e ka pėrdorur grupi i njerėzve tė mirė.[19]
Ibn Nuxhejmi thotė, pasi e pėrmendi hadithin e Sadit:
Ky dhe hadithet e ngjashme na udhėzojnė nė atė se nuk ka problem nė pėrdorimin e tespihėve pėr numėrimin e dhikrit sepse tespihu nuk ėshtė gjė tjetėr pos radhitja e thelpinjve nė litar kurse ajo qė ėshtė e ngjashme me kėtė nuk ėshtė e ndaluar, pėrveē nėse njeriu nuk krenohet me kėtė.[20]
Hasekefiu thotė:
Nuk ka problem nė marrjen e tespihėve nėse njeriu nuk krenohet me tė. [21]
Siē kemi parė, pjesėtarėt mė tė mirė tė selefi salihut kanė pėrdorur tespihėt kėshtu qė ai ėshtė i lavdėruar ndėr tė tjera edhe pėr shkak tė hadithit nė tė cilin Pejgamberi a.s. thotė:
Kush synon tė bėhet i ngjashėm me njė popull ai ėshtė nga ta.[22]
FUSNOTAT:
[1] Sunen, Ebu Davud, nr. 1500, 2/ 80, Darul Fikr, Bejrut; Tirmidhi, nr. 3567, 5/ 562 dhe thotė: Hasen, Dar Ihjai Turathil Arebijji, Bejrut; Mustedrek, Hakim, 1/ 732, Darul-Kutubil-Ilmijje, Bejrut, botimi i parė, 1411 h.; Musned, Ebu Jala, nr. 710, 2/ 66; Ibn Hiban, Ibn Maxhe.
[2] El-Mirkat, Mulla Ali El-****; Hedijjetul-Ebrar, Leknevi, fq. 45.
[3] Kjo frazė mund tė udhėzojė nė dy kuptime: E para, se Pejgamberi me dorėn e tij tė djathtė ka bėrė tespih, dhe e dyta se ka bėrė tespih sepse pėrdoret folja e cila do tė thotė tė lidhet nyje dhe ka mundėsi qė hadithi edhe ashtu tė komentohet, d.m.th. se e ka parė duke lidhur nyje nė litar dhe kėshtu bėnė tespih.
[4] Ebu Davud, nr. 1502, 2/ 81; Tirmidhi, nr. 3411, 5/ 478 dhe ka thėnė: Hasen; Nesai, nr. 1355, 3/ 79, Darul Kutubil Ilmijje, Bejrut, botimi i parė, 1411 h.; Hakim, nr. 2005, 1/ 731, dhe thotė: Sahih.
[5] Tirmidhi, nr. 3554, 5/ 555, dhe ka thėnė se ky hadith ėshtė Sahih; Hakimi, nr. 2008, 1/ 732; Muxhemul- Kebir, Taberani, nr. 195, 24/ 74; Sujuti.
[6] Zevaiduz-zuhd, Abdullah ibn Ahmed ibn Hanbel; Hiljetul-Evlija, Ebu Nuajm, 1/ 383.
[7] Minhatus-subha, Xhelaluddin Es-Sujuti, 1/ 2, Darul-kutubil-ilmijje, Bejrut, 1988.
[8] El-Minha, Sujuti, 1/ 3 .
[9] Musannef, Ibn Ebi Shejbe, 2/ 161,
[10] Begavi; Ibn Asakir; El Minha, Sujuti, 1/ 2.
[11] Ebu Davud, nr. 2174, 2/ 252; Ahmed, nr. 10990, 2/ 540; Sunenul-Kubra, Bejheki, nr. 13876, 7/ 194; Musannef, Ibn Ebi Shejbe, 2/ 162
[12] Minhatu Subha, Sujuti, 2/ 1; Tabekat, Ibn Sad, 7/ 60, Darus Sadir, Bejrut
[13] Tabekat, Ibn Sad, 3/ 143
[14] Musannef, Ibn Ebi Shejbe, 2/ 161, Mektebetur Rushd, Rijad, botimi i parė, 1409 h.
[15] Hiljetul-Evlija, Ebu Nuajm, 1/ 373, Darul-Kutubil-Ilmijje, Bejrut, botimi i parė, 1403 h.
[16] El Minha, 1/ 3 .
[17] Hedijjetul-Ebrar, Leknevi, fq. 36.
[18] Hedijjetul-Ebrar fi Subhatil-Edhkar, Ebul-Hasenat Muhammed Abdulhajj El-Leknevi, fq. 40-42.
[19] Halbetul-Muxhel-li, Ibn Emir Haxh El-Halebi .
[20] El-Bahrur-Raik, Ibn Nuxhejm, 2/ 31, Darul-Marifeh, Bejrut.
[21] Ed-Durrul-Muhtar, Haskefi, 1/ 437, Daru Ihjai Turathil-Arebijji, Bejrut.
[22] Ebu Davud, br. 4031, 4/ 44; Ahmed, br. 4868
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
- Ju nuk mund tė postoni nė tema.
- Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
- Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt