Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 9
    i/e regjistruar Maska e Archon
    Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

15 vjetori i fronëzimit të dy mitropolitëve

Gjate kesaj jave,2 mitropolitet,ai i Beratit,Ignati dhe ai i Korces,Joani kane festuar 15 vjetorin e zgjedhjes se tyre ne krye te ketyre dy dioqezave.Me zgjedhjen e tyre ne vitin 1998 formohej "Sinodi i Shenjte i Kishes Orthodhokse Autoqefale te Shqiperise",pas shume peripecish ne bisedimet midis Patriarkanes Ekumenike dhe autoriteteve te shtetit shqiptar.Pasi autoritetet e shtetit shqiptar nuk pranuan zgjedhjen e Mitropoliteve te tjere(pervec Kryepeshkopit Anastas i cili u pranua),u vendos qe Sinodi te perbehej nga Kryepiskopi Anastas,Mitropoliti i Beratit,Ignati,Mitropoliti i Korces,Joani dhe Episkopi i Apollonise,Kozmai(i cili "fjeti" ne vitin 2000)

Pak Histori mbi zhvillimet qe cuan ne formimin e Sinodit te pare shqiptar pas persekutimit ateist

- Në vitin 1998 me Hirin e Perëndisë u riformua Sinodi i Shenjtë i Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë.

Fronëzimi i Hirësisë së Tij Ignatit, Mitropolit i Beratit, Vlorës, Kaninës dhe gjithë Myzeqesë, u krye të shtunën, më 18 korrik 1998, në kishën “Shën Spiridhoni” të qytetit të Beratit. Fortlumturia e Tij Anastasi, Kryepiskopi i Tiranës, Durrësit dhe i gjithë Shqipërisë kryesoi shërbesën, së bashku me dy përfaqësuesit e Patriarkanës Ekumenike, Hirësinë e Tij Evangjelos, Mitropolit i Pergamit dhe Hirësinë e Tij Meliton, Mitropolit i Filadelfias.

Në pasditen e së njëjtës ditë, Kryepiskopi Anastas dhe Mitropoliti Ignat formuan së bashku bërthamën e parë të Sinodit të Shenjtë të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë, ku së bashku me dy përfaqësuesit e Patriarkanës Ekumenike mbajtën një mbledhje të jashtëzakonshme të Sinodit të Shenjtë në Tiranë.

Si Mitropolit i Korçës u zgjodh Arkimandrit Joan Pelushi. Ai kishte shërbyer më parë si pedagog dhe dekan i Akademisë Teologjike “Ngjallja e Krishtit” në Durrës.

I zgjedhur si Episkop i Apolonisë ishte i Përndershmi Atë Kozma Qirjo. Ai përfaqësonte brezin e hershëm të priftërinjve, i cili me heroizëm vazhdonte të pagëzonte dhe të bënte Liturgji Hyjnore fshehurazi edhe gjatë viteve të egra të persekutimit fetar.

Kryepiskopi Anastas së bashku me Mitropolitët Meliton dhe Ignat, kryen dorëzimin e Mitropolitit të Korçës, përpara një numri të madh besimtarësh në kishën “Ungjillëzimi i Hyjlindëses” në Tiranë, më 20 korrik. Ndërsa fronëzimi u krye në kishën metropolitane “Burimi Jetëdhënës” në Korçë më 25 korrik.

Më 23 korrik, Kryepiskopi Anastas, së bashku me Mitropolitët Ignat dhe Joan, kryesoi dorëzimin e Episkopit të Apolonisë. Protopresviter Jani Trebicka u caktua Kryesekretar i Përgjithshëm i Sinodit të Shenjtë të Kishës Orthodhokse Autoqefale të Shqipërisë.

Më 11 gusht 2000, Hirësia e Tij Kozma Qirjo fjeti, duke lënë vakant vendin e Episkopit të Apolonisë.
    Me pas Sinodi u plotesua me Mitropolitin e Gjirokastres dhe 2 episkope te tjere ne 2006 dhe me pas me po 2 episkope te tjere ne 2012
    Sot ai perbehet nga 8 episkope:
    1.Kryepiskopi Anastas
    2.Mitropoliti i Beratit Ignati
    3.Mitropoliti i Korces,Joani
    4.Mitropoliti i Gjirokastres,Dhimitri
    5.Episkopi i Apollonise,Nikolla
    6.Episkopi i Krujes,Andoni
    7.Episkopi i Amantias,Nathanaeli
    8.Episkopi i Bylisit,Asti

Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Për: 15 vjetori i fronëzimit të dy mitropolitëve

18 Korrik 1998 - 18 Korrik 2013.
    15 Vjet nga fronezimi i Mitropolitit te Beratit, Vlores,Kanines dhe gjithe Myzeqese, Hiresise se tij Ignatit.
    PER SHUME VJET !!!

Mitropoliti i Beratit,Ignati
    Emri:  forum.jpg

Shikime: 462

Madhësia:  109.8 KB

Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

25 Korrik 1998 - 25 Korrik 2013.
    15 Vjet nga fronezimi i Mitropolitit te Korces, Pogradecit,Kolonjes,Devollit dhe Voskopojes, Hiresise se tij Joanit.
    PER SHUME VJET !!!

Mitropoliti i Korces,Joan (Pelushi)
    Emri:  forumi.jpg

Shikime: 518

Madhësia:  135.9 KB

Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Fjala e Hiresi Joanit,ne fund te meshes se mbajtur ne kishen metropolitane "Burimi Jetedhenes",ku moren pjese rreth 30 klerike,ne te njejten kishe ku u be edhe fronezimi i Mitropolitit 15 vjet me pare

Ndryshuar për herë të fundit nga Archon : 21-07-2013 më 11:13

Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Përshëndetja e At Ilia Kotnanit,ne emer te gjithe klerikeve për 15 vjetorin e Fronëzimit të Hirësi Joanit

Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Pjese nga mesha hyjnore

Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Pjese nga mesha hyjnore

Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Urimet dhe biseda pas Meshës me klerikë dhe laikë

Anëtarësuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Fronëzimi i Hirësisë së Tij Joanit si Mitropolit i Korçës u krye më 25 Korrik të vitit 1998. Sot megjithese katër ditë para u përkujtua kjo ngjarje e shënuar dhe kaq e rëndësishme për besimtarët orthodhoksë së Mitropolisë. Për më tepër këtë vit Hirësia e Tij Joani mbushi plot 15 vjet në fronin e Kryebariut shpirtëror të Korçës. Ai është Mitropoliti i parë pas monizmit por dhe i vetmi me kaq kohëzgjatje në fronin e Mitropolitit të Korçës sepse të gjithë pararendësit e tij kanë qëndruar më pak se kaq për shkaqe të ndryshme. Në Meshën e Shënjtë, morën pjesë të gjithë klerikët e Mitropolisë dhe shumë besimtarë orthodhoksë nga e gjithë Mitropolia. Me këtë rast Mitropoliti nderoi disa nga klerikët më të vjetër me tituj nderi. Kështu At Ilia Kotnani mori titullin Protopresviter, At Spiro Katundi atë të Ikonomit, At Sotiraq Dinko, At Kristaq Viso dhe At Thoma Samara morën titullin Stavroforë. Pak para fundit At Ilia Kotnani si përfaqësues i gjithë klerikëve falenderoi Hirësinë për të gjitha ato sa ai ka ofruar në këtë Mitropoli. Hirësi Joani gjithashtu i falenderoi Zotin por dhe të gjithë klerikët dhe laikët për ndihmën që i kanë dhënë në kryerjen e funksionit të tij. I falenderoi, gjithashtu, të gjithë për urimet dhe në fjalën e tij përmendi rëndësinë që kanë përkujtimoret nga ana shpirtërore në jetën e Kishës për të gjithë si klerikë dhe laikë. Pas Meshës në ambjentet e Kishës shumë besimtarë uruan Hirësi Joanin, shumë prej tyre dëgjuan me kujdes këshillat shpirtërore të tij. Të gjithë uruam që për shumë vjet të jetë pranë nesh. Gjithashtu shumë urime morën dhe klerikët që morën tituj nderi. Për më tepër po vendosim keto fotografi

Me shume foto ne linku me poshte:

http://www.mitropoliaeshenjtekorce.c...vjetori-i.html

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •