Close
Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 28
    i/e regjistruar Maska e Denata
    Anëtarësuar
    26-06-2011
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    130

Për: Si ta flasim dhe shkrujmë rrjeshshëm gjuhën tonë të bukur shqipe?

Citim Postuar më parë nga Elian70 Lexo Postimin
    Gjuha shqipe po nuk u rregulluan gabimet qe nga rrenjet s'ka per t'u folur kurre mire e paster dhe koha e njerit apo tjetrit s'ka te beje fare. Le ta fillojme nga ALFABETI: DH, GJ, LL, NJ, SH, TH, XH, ZH jane te ashtuquajtura shkronja. Por per mendimin tim jane bashkim i dy shkronjave (DH=D+H), pra akoma nuk eshte i qarte koncepti se cfare doemthene shkronje ne shqip (nje simbol i vetem). Gjithe ata doktore, profesore, akademike qe kemi dhe asnjeri nuk e ka pare kete gje? Pergjigja me banale eshte se keshtu e kane vendosur te paret tane. Nejse nuk dua te mbaj leksione per tipografine, por ca gjera duhen pare medoemos. Pastaj kur nje komb eshte i percare sigurisht qe do dominojne dialektet dhe kjo eshte e paevitueshme per fat te keq. Ky eshte mendimi im.
    Nuk ka te beje ndarja e kombit tone me qenesine e dialekteve. Dialekte ka ne tere kombet e ne tere shtetet te ndare e te pandare.

Anëtarësuar
    26-06-2011
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    130

Citim Postuar më parë nga Wordless Lexo Postimin
    Duke e filluar nga vetja z Dhaskal...
    madje qe nga titulli

Anëtarësuar
    26-06-2011
    Vendndodhja
    tirane
    Postime
    130

Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    Jo nuk ia vlen te diskutohet. Gjuha shqipe eshte gjuhe e vjeter dhe nuk lindi nga nje mbledhje e rastesishme personash. Alfabeti qe kemi eshte krijuar me shume sakrifica dhe peripeci dhe perpara zyrtarizimit te ketij alfabeti Rilindasit kane shkruajtur vellime te tera te shqipes me alfabet latin dhe nese nuk me tradheton memorja i kishin pothuajse te gjitha Shkronjat e perbera. Madje edhe anglishtja i ka de facto shkronjat "sh" dhe "th" the "ll" por thjesht i konsideron si kombinime, kurse ne per lehtesi i kemi konsideruar si nje "shkronje" e vetme per te nderuar edhe ato fonema te shqipes qe nuk mund te perfaqesohen nga germat latine.

Gjuha ndryshon me kohen, eshte e natyrshme dhe do te ndodhe, por te kerkosh te kthehesh 100 vjet mbrapa per te rishikuar alfabetin shqip eshte shume e tepruar. Eshte dhe shume e tepruar te minimizosh punen dhe mundin e gjithe atyre gjuhetareve qe kane studiuar me rrenje e themel gjuhen shqipe dhe kane pare te mjaftueshem dhe mese te pershtatshem alfabetin qe kemi. Dhe 100 vjet histori na kane treguar se realisht me kete lloj alfabeti kemi arritur te shkruajme bukur dhe paster, kemi arritur te ndertojme universitete ku shkruhet dhe lexohet kjo shqipe me kete alfabet dhe nuk na kane dalur pengesa nga kjo.

Une jam i mendimit se perpara se te vem ne dyshim punen e gjithe atyre rilindasve dhe profesoreve e gjuhetareve qe kane kontribuar ne formimin dhe konsolidimin e gjuhes shqipe, mire eshte te vem ne dyshim njohurine tona reale mbi kete gjuhe.

... e jo vetem njohurite por dhe te folurin me zhargon apo me fjale "te medha" ne kohen dhe vendin e paduhur.

Djalë Drenice Maska e Lexuesi_
    Anëtarësuar
    18-06-2010
    Vendndodhja
    Ne vendin e ngjarjeve
    Postime
    6,014

Mendoj qe gabimet i ka bere te qellimshme veç me na aktivizu neve ma shume

Une skam asgja per te shtuar veç po tham shyqyr qe jam shqiptar e shkruj shqip se tjeter gjuhë zor qe e k isha msu :P

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691

Citim Postuar më parë nga Denata Lexo Postimin
    ... e jo vetem njohurite por dhe te folurin me zhargon apo me fjale "te medha" ne kohen dhe vendin e paduhur.
    nuk e kapa kete, ishte nje kritike ndaj meje?

i/e regjistruar Maska e Elian70
    Anëtarësuar
    30-07-2006
    Vendndodhja
    Vlorë
    Postime
    1,938

Citim Postuar më parë nga Denata Lexo Postimin
    Nuk ka te beje ndarja e kombit tone me qenesine e dialekteve. Dialekte ka ne tere kombet e ne tere shtetet te ndare e te pandare.
    Na kane ndare ne dy shtete dhe kemi dy parlamente kemi dy etj, etj, etj, pra dhe rregullat e lojes (ne rastin tone te gjuhes) do te jene te ndryshme, per fat te keq, jo sepse e imponoj apo dua ta imponoj une. E di shume mire qe dialektikat ekzistojne ne shume vende, por qe ato jane kombe dhe me nje rregull e me nje shtet te vetem, jo si puna jone.

Anëtarësuar
    30-07-2006
    Vendndodhja
    Vlorë
    Postime
    1,938

Citim Postuar më parë nga mia@ Lexo Postimin
    Po i ndame nuk do i quajme me shkronja te perbera, por tingull i ri qe krijohet nga bashkimi i dy shkronjave. Thjesht emertim ndryshe me nje fjale.
    Alfabeti nuk perbehet nga shkronja te perbera se ndryshe quhet fjale sipas konceptit te fjales. p.sh. Ti, Ju, Ai, Ne etj jane fjale. Pra duam s'duam duhen ndare.

Anëtarësuar
    30-07-2006
    Vendndodhja
    Vlorë
    Postime
    1,938

Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    Me vjen keq por e ke komplet gabim, ne shqip ka dy koncepte qe jane te qarta, "Germa" dhe "shkronja" dhe i kemi mesuar qe ne klasen e pare ne mos qe ne kopesht, ndersa Germa eshte nje simbol i vetem, shkronja mund te jete edhe nje kombinim i dy germave, dhe egzistojne per nje arsye shume te mire, eshte nje artifice e suksesshme per te perfshire ne alfabetin latin disa fonema qe realisht perdoren edhe ne gjuhet e tjera evropiane por nuk konsiderohen si te tilla.

Ti çfare propozon si zgjidhje? te hiqen shkronjat e perbera? Ok, po pastaj çfare do ndryshoje ne thelb? Do krijojme germa te reja teke per te zevendesuar keto dopiet apo do te nenkuptohet qe kombinimi SH shqiptohet ne nje fare menyre etj etj.
    Kur e kam gabim pse te vjen keq???? O e kam gabim o kam te drejte, s'kam nevoje per keqardhje . Meqe kemi shkronja latine une ne te gjitha gjuhet qe bazohen ne shkronjat latine nuk kam pare shkronja (sic e quan kombinim te dy germave) dyshe (vec W=v+v rast shume i vecante). Une nuk propozoj si zgjidhje heqjen e shkronjave te perbera, pasi ato nuk duhet te jene ne alfabet. Shkrimi im ishte thjesht pergjigje e autorit te temes per PASTERTINE e gjuhes dhe jo mohimit te ndonje gjeje. Shkronjat dyshe per mendimin tim jane thjesht shtesa koti qe mund edhe te mos ishin (ky eshte mendimi im personal). Nuk duhet te krijosh germa te reja se i bie qe nje fjale me dy shkronja ti kthesh ne shkronja pasandaj, ato jane aty brenda ne alfabet, pra nuk ka vend te krijosh apo mohosh. Pastaj thua, rilindasit, perpjekjet, gjuha e vjeter etj, etj, por gjuha ne cdo vend ndryshon sipas kohes. Ne ate kohe ata e mendonin ashtu dhe asnje nuk jua mohoi punen, por nese duhet ndryshuar duhet ndryshuar. Vete ju e thate se po te hiqen keto shkronja (apo te krijojme te reja) se nuk ndryshon asgje, atehere pse ata qe do te shkojne ne klasen e pare duhet te mesojne alfabetin ne menyren e vjeter (po doli e reja sigurisht). Ideja ime s'eshte aspak te mbetem ne histori apo te minimizoje (ku s'ka fare minimizim) punen e te tjereve. Them ate qe mendoj dhe po e kam gabim ma vertetoni, asgje tjeter, sepse he per he nuk kam dyshim per ate qe kam shkruar.

Buena Suerte Maska e MI CORAZON
    Anëtarësuar
    21-07-2002
    Postime
    7,485

Kujtese! LOL!!

Si duhet te shkruhen keto dy fjale, meqenese shoh gabime te shumta neper postime.

Radhe - I vuri ushtaret prej plumbi ne radhe. ( njoni mas tjetrit)
    Rralle - Me pelqejne filmat e frikshem edhe pse i shoh rralle. ( kaiher m'sene)
    Where does a thought go when it's forgotten?

Anëtarësuar
    30-07-2006
    Vendndodhja
    Vlorë
    Postime
    1,938

PPSH
    ka ndonje qe te me shpjegoje se pse shkruhet SH dhe jo Sh si Sh e madhe e shtypit?
    Te Dish, te Besh, te Dish te Besh, Bej te Ditur!

Faqja 2 prej 3 FillimFillim 123 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •