Ibade dhe dhikr jane terme te gjuhes se Kur'anit dhe te gjuhes arabe, ngase ne gjuhen arabe sukur te mos ishte Kur'ani keto fjal nuk do te kishin kuptimin e duhur.
andaj me lejen Tuaj mitjuk:
elhamdulilah ne gjuhen shqipe perkthehet: Falenderimi i takon Allahut
Eshukrulilah ne gjuhen shqipe perkthehet: Falenderimi i takon Allahut
por fjala hamd ka kuptim te vecant
kurse shukran = falemnderit
andaj nuk eshte njesoj njera me tjetren
sepse hamd perdoret posaqerishit vetem per Allahun kurse shukran falenderim i pergjithshem ndaj njeri tjetrit e tj.
Eshte e vertet se vetem per deven ne arabisht ka 96 emra, per luanin 74, per ...
e pranoj se per shume emra na mungojne fjal, por me e bukur dhe me e paster se gjuha shqipe, gjuhe tjeter nuk egziston per mua.
Andaj lutem per mirkuptim, nuk kam per qellim arabizimin, nuk mbroj dhe nuk mbeshtes pervetesimin e kulturave tjera si ne veshje e tj dhe te leme anash kulturen tone.
dhikr eshte leximi i kuranit por nuk eshte lexim
dhikr eshte te kerkuarit falje por nuk eshte falje
dhikr eshte te permendurit e fjaleve subhanallah, elhamdulilah, Allahu Ekber dhe La ilahe ilallah por nuk eshte vetem kjo,
dhikr dmth te komunikojsh me Allahun xh.sh. ne gjuhen e Kur'anit ashtu sic i zbriti Muahamedit alejhi selam.
edhe ne fene Islame kemi terme internacionale te cilet nuk mund te perkthehem denjesisht ne gjuhen tone.
Andaj mitjuk, nuk do te thote se gjithe mjeket jane latin ose romak nese diagnozat i shkruajne ne gjuhen latine, nese emrat nga anatomia e njeriut i shqiptojne ne gjuhen latine, ...
pastaj kisha pas deshire te dij si mund ta perkthej ne shqip fjalen aleluja ?
edhe ne shqiperi kemi shume italizma e amerikanizma por nuk jemi as italian dhe as amerikan - por jemi dhe mbetemi shqipetar.
Habitem si nuk ju la pershtypje permbajtja e asaj qe kam shkruar por perdorimi i arabizmave.
Kurse kam 2 pyetje per ju mitjuk:
1. Nese Krishti me origjine eshte hebrej dhe u denua me vdekje nga Romaket, si mbeti qe henrenjt te hjekin dore nga ai dhe romaket ta pervetesojne. dhe
2. kush jane te krishtere: katoliket apo ortodokset ?
Krijoni Kontakt