Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 18
    Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    02-11-2012
    Vendndodhja
    Vojnovc Shtime
    Postime
    412

Kryetari i Dibrės nderon shqiptarin Branko Manojlovski

Emri:  f1_07dibra1370589139.jpg

Shikime: 2845

Madhėsia:  134.6 KB
    Dibėr, 7 qershor - Komuna e Dibrės nderoi me mirėnjohje shqiptarin me besimin fetar ortodoks Branko Manojlovski nga fshati Keēenicė i Rekės sė Mavrovės pėr kontributin e tij pėr afirmimin e shqiptarėve ortodoksė nė Maqedoni.

Kryetari i komunės sė Dibrės, Ruzhdi Lata theksoi se Manojlovski si njė ndėr shqiptarėt e rrallė dhe tė harruar e asimiluar nė planin etnik, me guxim burrėror dhe dinjitet publikisht ka shprehur pėrkatėsinė e tij si shqiptarė i pastėr etnik, transmeton INA.

Lata theksoi se Manojlovski me kėtė qėndrim ka pėrgėnjeshtruar tezat slave se banorėt e rajonit tė Rekės nuk janė ata qė janė.

“Ai rajon ka qenė gjithmonė rajon i Rekės sė Dibrės, dhe nga ky rajon kanė origjinė patriotėt mė tė mėdhenj shqiptarė, rilindasit siē janė Migjeni, Josif Bageri, etj. Nė kėtė rajon fshatrat janė shqiptare ortodokse dhe myslimane, por tė gjithė jetojnė nė harmoni, pa ndarje dhe zėnka”, deklaroi kryetari i komunės sė Dibrės.

Nga ana tjetėr, Manojlovski theksoi se ndjehet krenar qė u nderua me kėtė mirėnjohje. Ai me kėtė rast ka vendosur kurora lulesh nė pėrmendoren e Josif Bagerit qė rrjedh nga fshati Nistorovė

United States of Albania Maska e USA NR1
    Anėtarėsuar
    18-01-2010
    Vendndodhja
    KU
    Postime
    5,430

Pėr: Kryetari i Dibrės nderon shqiptarin Branko Manojlovski

WOW tash do te kthehen te gjithe ngadale,cka jane te asimiluar !!!

nje lajm i mire.

i/e regjistruar Maska e Doni-88
    Anėtarėsuar
    09-02-2013
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    248

Citim Postuar mė parė nga USA NR1 Lexo Postimin
    WOW tash do te kthehen te gjithe ngadale,cka jane te asimiluar !!!

nje lajm i mire.
    Do ishte nje lajme i mire po te ishte e vertet, po te asimiluarit ne maqedoni jane i njejti rast si ata ne grrqi qe i thojne vetit helenaq.

i/e regjistruar Maska e CRASH
    Anėtarėsuar
    30-12-2012
    Postime
    92

Thumbs up Shqiptarėt ortodoks nė Maqedoni po u kthehen rrėnjėve

Kryetari i Kuvendit tė Republikės sė Kosovės, Jakup Krasniqi, priti sot misionarin e ringjalljes kombėtare ndėr shqiptarėt ortodoks nė Maqedoni, Branko Manojlovski, tė cilin e ka pėrgėzuar pėr punėn e madhe dhe tė mundimshme qė ėshtė duke e bėrė pėr vetėdijesimin kombėtar tė njė numri tė madh tė shqiptarėve ortodoks nė Maqedoni, tė cilėt, nė kohėn e socializmit jugosllavė kanė pėsuar goditje tė rėnda tė asimilimit kombėtar.
    Nė kėtė takim u tha se shteti i pavarur i Kosovės duhet tė bėjė mė shumė pėr bashkėkombėsit tanė kudo qė janė.

Misionari Branko Manojlovski, me origjinė nga Reka e Epėrme ( qė pėrfshinė 18 fshatra nė rrethinat e Dibrės), i cili tash e 40 vjet jeton dhe punon nė SHBA, por njė pjesė tė mirė tė kohės e kalon nė vendlindjen e tij, ka rrėfyer fakte pikėlluese pėr fatin e rreth 300 mijė shqiptarėve ortodoks nė Maqedoni.

Ai ėshtė shprehur optimist pėr suksesin e misionit tė tij tė vėshtirė: “Shqiptarėt ortodoks nė Maqedoni po u kthehen rrėnjėve. Dua qė fėmijėt tanė dhe fėmijėt e fėmijėve tanė ta dinė se vijnė nga etėr e gjyshėr shqiptarė, e ta kuptojnė se gjaku ujė nuk bėhet”, ėshtė shprehur veprimtari nga Reka e Epėrme, duke pėrkujtuar rilindėsin e madh shqiptar tė asaj treve, Josif Bageri.

Ai ėshtė shprehur shumė i kėnaqur qė ndodhet nė Kosovėn e lirė, duke i uruar popullit shqiptar tė Kosovės suksese edhe mė tė mėdha nė tė ardhmen, e duke qenė i bindur se shteti i pavarur i Kosovės duhet tė bėjė mė shumė pėr bashkėkombėsit tanė kudo qė janė.

“Tė punojmė shumė dhe drejtė pėr ardhmėrinė e ndritur tė kombit tonė”, ka uruar Manojlovski.

Kryeparlamentari Krasniqi ka spikatur vėshtirėsitė qė kanė pasur rilindėsit dhe ēlirimtarėt e popullit shqiptarė nė faza tė ndryshme.

“Sot e kemi edhe Kosovėn e pavarur, pėr pėrparimin dhe ngritjen e sė cilės duhet tė punojmė me pėrkushtim, siē do tė kujdesemi edhe pėr pėrparimin dhe emancipimin e ēdo pjese tė trungut kombėtar, tė mėrgatės e tė diasporės shqiptare”, ka theksuar Krasniqi. /Telegrafi/

Branko Manojlovski
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga CRASH : 14-06-2013 mė 11:00

i/e regjistruar Maska e Principat
    Anėtarėsuar
    13-06-2009
    Postime
    165

Pėr: Shqiptarėt ortodoks nė Maqedoni po u kthehen rrėnjėve

Branko Manojlovski i pari shqiptar ortodoks nė Maqedoni

Nė Maqedoni, kėto kohėt e fundit, ka filluar tė flitet zėshėm pėr praninė e shqiptarėve ortodoksė qė deri para njė viti ishte temė tabu. Dhe, merita pėr kėtė i pėrket shtatėdhjetėvjeēarit Branko Manojlovski. Ai ėshtė i pari qė pranoi pėrkatėsinė e vet etnike, por dhe tė disa bashkėkohanikėve tė tij si tė politikanit tė ndjerė Vidoje Smilevski-Bato, pastaj tė poetit dhe ish kryetarit tė Akademisė Maqedonase tė Shkencave dhe Arteve, Mateja Matevski, tė akademikut Gligor Jovanovski, stėrnipit tė Josif Bagerit...

Intervistoi: Seladin Xhezairi

Nė kėtė intervistė ekskluzive, xha Branko flet pėr rrėnjėt e tė parėve tė tij, pėr shqiptarėt ortodoksė tė anės sė Rekės dhe presionin e regjimit komunist pėr asimilimin dhe shkrirjen e tyre nė maqedonas, por edhe pėr nevojėn e vendosjes sė vlerave tė respektimit tė ndėrsjellė mes maqedonasve e shqiptarėve:”Kur shkova nė Amerikė, atėherė, Martin Luter Kingu kishte shumė punė. Atėherė edhe e vranė. Ai fliste pėr ėndrrėn e tij qė zezakėt dhe tė bardhėt tė jenė sė bashku. Edhe unė kam po kėtė ėndėrr qė shqiptarėt, maqedonasit, bullgarėt, serbėt, grekėt, turqit, romėt, tė gjejnė gjuhė tė pėrbashkėt, tė pajtohen e tė mos grinden...”

- Muajt e fundit u bėtė temė bosht ndėr shqiptarėt, jo vetėm nė Maqedoni, por edhe nė Kosovė e Shqipėri., nė diasporė... Nė fakt, kush jeni?

Branko Manojlovski
    : - Quhem Branko Manojlovski, me nėnė Zafiran dhe baba Manojlon, i lindur me 19.08.1941 nė fshatin Kiēinicė, Reka e Epėrme, jo larg Gostivarit.. Shkollėn katėrvjeēare e kam kryer nė Beliēicė, kurse tetėvjeēaren nė Gostivar. Shkollėn e mesme e kam mbaruar nė Tetovė, ndėrsa studimet nė Zagreb. Nė vitin 1969 kam emigruar nė Shtetet e Bashkuara tė Amerikės, prej kur jam edhe shtetas amerikan.

Qė kur kam filluar tė vij nė Vendlindje, i frymėzuar edhe nga demokracia amerikane, prezantohem siē isha dhe siē jam – shqiptar.

-Mund tė na thoni, pėrse dhe si ndodhi e gjithė kjo?

Branko Manojlovski: - Shumė thjesht. Qysh nė fėmijėri kam menduar dhe jam ndjerė shqiptar. Nėna ime fliste shqip, gjyshėrit flisnin shqip. Kjo vazhdimisht mė ka munduar, por historia e bėn tė veten. Shkollimi nė maqedonisht, serbokroatisht, e rrethana tė tjera, tė gjitha e bėnė tė veten. Asimilimi vinte nga e majta, nga e djathta. Unė pareshtur mendoja, kujtoja, se si kam folur me vetveten, si njė ditė ta them tė vėrtetėn. Ajo, mjerisht, pėr njė kohė, nuk mund tė thuhej. Mirėpo, ja qė erdhi koha, falė Zotit, falė meje, qė mė nė fund ta them kėtė tė vėrtetė. Tash, nėna ime fliste shqip, mė jepte tambėl nga gjiri i saj shqiptar. Fjalėt e para qė i kam dėgjuar ishin “djal’i nėnės!” Kjo vazhdimisht mė ka preokupuar dhe, para se tė vija nga Amerika, iu thash djemve tė mi, unė kam dy djem, se ēfarė do tė bėj, se do tė tregoj tė vėrtetėn. Ata mė thanė, ki kujdes, ruaju, sepse kjo temė ėshtė e ndjeshme nė Maqedoni. Kjo ėshtė e vėrtetė. Njerėzit kėtu ende nuk janė tė vetėdijshėm. Historia e ka bėrė tė veten, ama ėshtė e vėrtetė se Reka e Epėrme me tė gjitha fshatrat, ka folur shqip deri nė vitin 1960. Nė kohėn e industrializimit, tė promovuar nga Tito, njerėzit nisėn tė shkojnė nėpėr qytete dhe nisėn tė ndjehen maqedonas, serbė, bullgarė. Normalisht, gjithkush ndjehet ashtu si dėshiron, por gjenerata e re duhet ta dijė tė vėrtetėn.

- Kam pėrpara njė broshurė tuajėn dhe, do tė mė duhet t’ju citoj: “Mė besoni, ėshtė e vėshtirė tė shqesh shqiptar ortodoks nė Republikėn e Maqedonisė!” Ēfarė keni dėshiruar tė thoni me kėtė?

Branko Manojlovski: - Po, kjo ėshtė e vėrtetė. Para disa ditėsh isha nė Korēė, nė Shqipėri. Atje pash njė kishė, njė katedralė tė shqiptarėve ortodoksė. Mė erdhi shumė mirė, pėr t’u ēuditur, sepse ishim tė helmuar me gjithēka, sidomos gjeneratat e reja. Ortodoksė dhe shqiptarė. E mundshme kjo!? Kėtė e ndjeva dhe e pėrjetova unė nė Shqipėri, imagjinoni ju se si e pėrjeton kėtė rinia jonė kėtu nė Maqedoni! Prandaj them se ėshtė vėshtirė.

-Pėrmendėt djemtė. Mė intereson se si e pritėn ata, farefisi juaj, vendimin qė t’i tregoni rrėnjėt tuaj?

Branko Manojlovski: - Djemtė e pritėn shumė mirė, sepse atyre qė nė fėmijėri u pata folur, dorėn nė zemėr, nė njė mėnyrė paksa komike, se jam shqiptar. Sa i pėrket farefisit, unė druaja se do tė hasi nė rezistencė tek ata dhe tė gjithė rekasit qė janė ortodoksė, por jo! Shumėēka pozitive erdhi nga kokat e tyre. Mė thirrnin natėn duke qarė, sepse kishin shikuar njė film dokumentar ku unė tregoja tė vėrtetėn. Mė thonin: “Hallall, bre, shyqyr zotit qė njė prej nesh ta thotė tė vėrtetėn!” Isha i befasuar, i befasuar se u mirėprit ajo qė unė e tregova. Askush nuk mė ka qortuar pse e bėra. Nuk mė ka thėnė pse, sepse nuk kanė argumente, sepse kjo ėshtė e vėrteta, ėshtė realiteti, sepse kjo ėshtė jeta.

-Nga familja juaj, qoftė edhe e largėt, ka shumė emra nė zė, edhe nė jetėn politike tė Maqedonisė. Ėshtė e vėrtetė apo e kam gabim?

Branko Manojlovski: - Po, po! Familja jonė ka qenė shumė e fortė. Djali i hallės sime, Vidoje Smilevski-Bato ishte kryetar dhe sekretar i Komitetit tė LK tė Maqedonisė rreth 20 vjet. Unė jam rritur nė njė familje, si tė them, politike. Prandaj edhe mundohem t’i bishtnoj politikės, sepse e di se kur tė hysh nė tė nuk ėshtė aq mirė sa duket prej anėsh. Familja jonė ka qenė e madhe, kemi edhe sot njerėz me titujt shkencorė, doktorė e profesorė, gjykatės, inxhinierė. Gjithsej nga familja jonė mblidhen nja 40 personalitete tė njohura nė Maqedoni. Me ndonjė pėrjashtim, ata e pritėn shumė mirė kėtė hapin tim.

-Pra, nuk patėt vėrejtje nga ana e tyre?

Branko Manojlovski: - Jo, kam pasur vetėm njė telefonatė qortuese nga njė njeri qė nuk e di se kush ėshtė. Nuk pajtohej me filozofinė time.

-Po, nė fakt, cila ėshtė filozofia juaj?

Branko Manojlovski: - Filozofia ime ėshtė se Reka e Epėrme flet shqip, ka kulturė shqiptare. Reka e Epėrme gjeografikisht i pėrket anės shqiptare. Sikur Reka e Epėrme t’i pėrkiste palės shqiptare, ne do tė ishim shqiptarė ortodoksė, sikurse janė sot nė Shqipėri. Punė normale kjo, por ra nė anėn maqedonase dhe nisi asimilimi, nisėn martesat me tė tjerė...

-Ndofta, refuzim ka ardhur edhe nga shqiptarėt –myslimanė?!

Branko Manojlovski:
    - Po, religjioni ėshtė punė e mirė, por herė-herė din tė ketė edhe efekt negativ. Dikur kur isha fėmijė, para nja 60 vjetėsh, shqiptarėt ndaheshin nė “kaurė dhe turqė”. Edhe sot e kėsaj dite, shqiptarėt myslimanė thonė “vorret e kaurit”. Edhe kėto ditė kam dėgjuar “ Ku ėshtė lopa? – Te vorret e kaurėve”!?...

-Sa mund tė ketė ndikuar nė vendimin tuaj fakti qė ju jeni shkolluar nė Kroaci, nė Zagreb, e pastaj keni shkuar nė Shtetet e Bashkuara?

Branko Manojlovski:
    - Po, ka pasur efekt tė madh, sepse unė qė nga viti 1969, para 42 vjetėsh, e deri tani, kam qenė i izoluar nga asimilimi. Asimilimi nuk pati efekt tek unė, qė nuk mund tė thuhet edhe pėr vėllezėrit dhe motrat e mija qė mbetėn kėtu., sepse u kthyen nė maqedonas qind pėr qind. Tek unė mbeti ndjenja e pėrkatėsisė, sepse kur shkova nė Amerikė u njoha me njerėz me prejardhje shqiptare, me idenė, dhe kjo ma pastroi shpirtin qė tė them se unė jam ky qė jam. Po, kishte efekt tė madh. Sikur tė mos isha nė Amerikė ndoshta nuk do ta bėja kėtė qė bėra, ndoshta do tė ndjehesha njėsoj si tė tjerėt.

-A mos ka ndikuar politika, miqtė tuaj, qė tė thoni kush jeni e ēka jeni?

Branko Manojlovski:
    - Nuk e kuptoj bash mirė kėtė pyetjen tuaj. Politika ka ndikuar shumė pak. Vendimin e mora vet, me gjithė zemėr. Politikanėt vetėm duhet tė mos e pengojnė pėrhapjen e idesė sime, sepse ata kanė ndikim nėpėr media, kurse unė jam njė katundar i thjeshtė, gjashtė muaj i lidhur pėr fshatin, madje nuk kam as televizor, nuk mė interesojnė as gazetat. Jam i mendimit se publiku duhet tė njihet me kėtė, gjeneratat tona tė reja, duhet tė zgjohen. Nė mos pėr diēka tjetėr, atėherė ta dinė se ēfarė kanė qenė tė parėt e tyre. Ani, babai flet maqedonisht, ndjehet maqedonas, a ku ta di unė, por le ta dinė se gjyshi e stėrgjyshi i tyre ka folur shqip nė Rekėn e Epėrme. Po ua tregoj njė rast tė freskėt. Nė fshatin tim kishte njė grup prej nja dhjetė tė rinjsh. I takova duke bėrė muhabet dhe unė rastėsisht iu thash se gjuha jonė amtare ka qenė shqipja! Brofėn nė kėmbė duke thėnė kėtė e atė, se nuk ėshtė e vėrtetė. Mes tyre kishte edhe njė gazetar me prejardhje maqedonase. U tha t’i lėnė llafet e ta dėgjojnė xha Brankon, pėr ta mėsuar tė vėrtetėn! Unė ua shpjegova tė gjithėn dhe pak u ēuditėn. Ata janė tė izoluar dhe edhe nėse ndodhė tė dėgjojnė shqip, kur dikush i pyet se ēfarė flasin, ata thonė “frėngjisht”. Ku e din fėmija gjashtėvjeēar?!...Prandaj them se kėtė duhet ta nxjerrim sheshit. Le tė dihet kush ēka ėshtė.

-Xha Branko, si jeni pritur nga shqiptarėt qė i pėrkasin fesė islame, si njė kaur?

Branko Manojlovski:
    - Mė herėt, po, si kaur, kurse pasi dola e fola, shumė mirė. Shqiptarėt-myslimanė mė shtrijnė dorėn pėrzemėrsisht. E shikon, feja ka ndikim edhe negativ edhe pozitiv. Tek myslimanėt, falė pėrkatėsisė fetare mbetėn shqiptarė. Edhe ata do tė ishin kaurė, maqedonas a bullgarė, por ishin myslimanė dhe mbetėn shqiptarė! Ne ishim ortodoksė dhe ngadalė-ngadalė, kur erdhi bullgari u bėmė bullgarė, mė pas maqedonas e nė fakt jemi shqiptarė! E shikon se si ndonjėherė historia bėhet e rrezikshme?

-Familja juaj e ngushtė ku ndodhet tani?

Branko Manojlovski:
    - Kam tre fėmijė, njė vajzė dhe dy djem. Kam gjashtė nipėr. Ata janė nė Ēikago, nė Amerikė.

-Vini shpesh nė vendlindje?

Branko Manojlovski:
    - Vij qysh nga viti 1996. Interesante, nė vitin 1969 shkova nė Amerikė, ndėrsa u ktheva mė 1996! Atė vit dola nė pension dhe kėtu vij e rri nga gjashtė muaj. Rri kryesisht nė fshat, totalisht i izoluar: nuk kam televizor, nuk kam orė, lahem jashtė. Dua tė jem sa mė afėr natyrės. Falė kėsaj mė duket se mė ėshtė pastruar truri pėr ta parė tė vėrtetėn tė pastėr si kristali.

-Kohė mė parė ndėrmorėt njė aksion tė guximshėm, duke udhėtuar kėmbė nga burimi i lumit tė Vardarit e deri nė derdhjen e tij. Si ndodhi kjo?

Branko Manojlovski:
    - Interesante, qysh si fėmijė, pata lexuar njė libėr se si njė gjeneral francez, kishte udhėtuar kėmbė nga burimi i lumit e deri nė Selanik, natyrisht pėr tė parė rrjedhėn e tij nga aspekti taktiko-strategjik pėr veprime luftarake. Edhe unė desha tė shuaj kėrshėrinė time se si e nga shkon Vardari. Sivjet i bėra pėrgatitjet dhe me njė grup miqsh e pėrshkova kėtė rrugėtimin e tij tė gjatė. Morėm ujė nė Vėrtok, tek burimi, njė ujė tė pastėr, tė pijshėm, dhe arritėm deri nė Selanik. Ideja ishte edhe politike.

-Pse?

Branko Manojlovski:
    - Dėshiruam qė me atė ujė tė pastėr tė shkojmė deri nė Greqi, jo vetėm me atė ujė tė pastėr, por edhe me shpirtin, me shpirt tė pastėr tė njerėzve. Nuk ėshtė me rėndėsi nėse je shqiptar, maqedonas, turk, rom, bullgar apo grek. S’ka rėndėsi. E rėndėsishme ėshtė tė jesh me shpirt tė pastėr, tė jesh njeri, tė jesh, komshi i mirė. Dhe, kur e derdha atė ujė nė det, thash: “Dua qė me kėtė ujė tė pastėr tė hidhen nė det edhe tė gjitha keqkuptimet, zėnkat dhe hasmėritė mes njerėzve e popujve. Tė ketė mirėkuptim nė kėtė rajonin tonė tė trazuar”.

-Mund tė na thoni, a jeni optimist, duke marrė parasysh kėtė qė ju e quani rajon i trazuar?

Branko Manojlovski:
    - Ka vėshtirėsi, ka pakėnaqėsi, ama ka edhe pėrparime tė mėdha. Gjatė kėtyre 16 viteve qė kur kam nisur tė vij nė Maqedoni, vėrej ndryshime shumė tė mėdha. Dikur, tė kishe flamurin shqiptar, tė therrnin nė rrugė, sot unė e kam vėnė flamurin shqiptar te dera ime dhe askush nuk e nguc! E shikon ēfarė dallimi ėshtė ky? Ndryshime ka edhe nė fusha tė tjera. Ato janė tė mėdha, por problemi mė i madh ėshtė ekologjia, papastėrtia. Ne nuk po e kuptojmė kėtė. Ne luftojmė, pėr Shqipėri, Maqedoni, Bullgari, pėr Greqi, kurse askush nuk lufton pėr tė pastruar Vardarin, ta pastroj vendin. Udhėtojnė njerėzit me makina dhe hudhin bėrllogun. Dy milionė njerėz, dy milionė qese plastike! Ky, do pranuar, ėshtė problem yni i pėrbashkėt. I shqiptarėve, maqedonasve, grekėve, turqėve, bullgarėve, romėve. Sė pari ta pastrojmė Maqedoninė, rajonin, ekologjikisht, nga papastėrtia, e pastaj tė ndėrtojmė ngadalė filozofitė tona. Pėr kėtė duhet ndėrgjegje dhe para.

-Xha Branko, i njihni mirė tė dyja palėt nė Maqedoni, si maqedonasit, ashtu dhe shqiptarėt. Mendoni se vendi po shkon drejtė flakjes sė urrejtjes?

Branko Manojlovski:
    - Kur shkova nė Amerikė, atėherė, Martin Luter Kingu kishte shumė punė. Atėherė edhe e vranė. Ai fliste pėr ėndrrėn e tij qė zezakėt dhe tė bardhėt tė jenė sė bashku. Edhe unė kam po kėtė ėndėrr qė shqiptarėt, maqedonasit, bullgarėt, serbėt, grekėt, turqit, romėt, tė gjejnė gjuhė tė pėrbashkėt, tė pajtohen e tė mos grinden. Nga njė kafene nė Gostivar, kėto ditė, sodisja pamjen para meje: kalon njė burrė me plis, njė shqiptar, pas tij njė maqedonas me shapkė, e mė vonė edhe njė turk me fes. Ishte ditė pazari. Tė gjithė plotė mburrje. I thoshja vetes: Sa mirė, tė gjithė shkojnė nė tė njėjtin treg, blejnė tė njėjtin mall, thithin tė njėjtin ajėr, pinė tė njėjtin ujė. Sa mirė do tė ishte sikur edhe ta mirėkuptonin njėri-tjetrin, tė gėzoheshin sė bashku?! Mė duket se shtrėngimi i duarve apo dhe pėrshėndetjet nė rrugė, sikur flasin se ndryshimi do tė ndodhė. Ndoshta unė nuk do tė jem gjallė, por do tė vijė ajo ditė kur tė gjithė do tė jenė tė njėjtė, me respekt tė ndėrsjellė.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Principat : 14-06-2013 mė 11:20

i/e regjistruar Maska e Archon
    Anėtarėsuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Pėr: Shqiptarėt ortodoks nė Maqedoni po u kthehen rrėnjėve

Interviste ekskluzive me shqiptarin ortodoks te Rekes se Mavroves

I ftuar: Branko Manojlovski- Promovues i vlerave te shqiptareve ortodoks te Maqedonise

Manojliovski rrefen konvertimin masovik te shqiptareve ortodoks te kesaj ane...
    Kush ishte faktori qe e beri popullaten e kesaj ane te ndihet maqedonase?
    Sistemi komunist apo diferencat me pjesen tjeter myslimane?
    Perse Manojlovski erdhi ne Prishtine?

Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Archon : 14-06-2013 mė 11:49

Perjashtuar
    Anėtarėsuar
    02-11-2012
    Vendndodhja
    Vojnovc Shtime
    Postime
    412

“Si na kthyen ne maqedonas”

Kane mbi gjysme shekulli qe i cilėsojnė maqedonas, por ne venat e tyre rrjedh gjak shqiptari. Kjo ėshtė historia e 300 mije ortodokseve ne Maqedoni qe po i bashkohen ringjalljes kombėtare, se bashku me pjesėn tjetėr te shqiptareve. Branko Manolovski njė shqiptar nga Reka e Eperme e Maqedonisė, ėshtė angazhuar pėr te qene njė nga misionaret e “Ringjalljes Kombėtare”. Ne nje interviste, misionari rrėfen se ky komunitet ka qene nen presionet e ndryshme shtetėrore i detyruar te mohoje identitetin kombėtar. Deklarimi i origjinės se vėrtete ka qene i vėshtire edhe per figura si Mateu Matevski ish-kryetar i akademisė se shkencave ne Maqedoni, i cili vetėm para pak vitesh pranoi se ishte shqiptar. Per anėtarin e kėshillit te federatės “Vatra” Ibrahim Kolari ky proces do te kerkoje kohe. Misionaret e ringjalljes kombėtare ishim ne nje vizite ne kishėn e Shen Mersise ne Elbasan, pėr te kėrcuar pėrpjekjet e tyre pėr identitet kombėtar te shqiptareve./VizionPlus

i/e regjistruar Maska e Archon
    Anėtarėsuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Propozoj qe moderatoret ti bashkojne gjithe temat qe jane hapur ditet e fundit mbi shqiptaret ortodokse ne maqedoni sepse eshte teper interesante dhe do te ishte mire te ishte nje teme e vetme ku mund te diskutojme.

...in the battle of Love! Maska e Pirate of Love
    Anėtarėsuar
    07-09-2010
    Vendndodhja
    Made in Lugina!
    Postime
    1,030

Mė thonė Branko Manojlovski, por unė jam shqiptar

Rrėfimi i Branko Manojlovskit. Shqiptari ortodoks nga Bellēica e Rekės sė Epėrme, nė rajonin ndėrmjet Gostivarit, Dibrės dhe Kėrēovės.

Ėshtė shqiptari ortodoks 71-vjeēar nga zona e Rekės sė Epėrme, nė rrėfimin e tė cilit ngėrthehet njė histori sa e rėndėsishme po aq e dhimbshme e njė pjese tė popullatės shqiptare nė Maqedoni, ku jetoi dhe jeton ende njė popullatė ortodokse shqiptare gati plotėsisht e asimiluar nė popullatė maqedonase.
    Branko, i cili gjashtė muaj tė vitit i kalon nė Ēikago tė Shteteve tė Bashkuara, ku migroi nė vitet 70-tė, e po aq nė kullėn e tij nė vendlindje, vetėm pak para mė shumė se njė viti u deklarua publikisht pėrmes rrjeteve sociale se ėshtė shqiptar dhe se nuk ėshtė maqedonas. Tė tillė si ai ka shumė pak, edhe pse ndėr kėta shqiptarė ka dhe shumė emra tė njohur, qė tashmė janė deklaruar e deklarohen si maqedonas ose i takojnė kulturės maqedonase.

Pėr pak tė informuarit pėr krejt kėtė ēėshtje, po theksojmė se Rekės sė Epėrme i takon edhe Josif Bageri, shqiptari i njohur i periudhės sė shekullit XIX dhe XX.Rrėfim i tij shpalos kujtimin pėr vendlindjen, gjendjen e atjeshme dhe pėr asimilimin e popullatės shqiptare ortodokse tė Rekės sė Epėrme nė popullatė maqedonase(!), por edhe pėr bashkėpunimin dhe diferencat fetare qė kanė ekzistuar ndėr vite te popullata shqiptare e krejt asaj ane.

Njė debat i madh pati shpėrthyer nė momentet kur Branko Manojllovski pati dalė haptazi nė njė dokumentar tė realizuar nė Maqedoni, ku flet pėr vendlindjen e tij, pėr prejardhjen dhe pėr krejt Rekėn si zonė e asaj ane. Debati pati shpėrthyer dhe pati goxha shumė reagime, por megjithatė nė opinion krejt kjo temė nuk ėshtė sqaruar sa duhet. Branko Manojllovski nga shumėkush quhet misionar e promovues i vlerave ortodokse shqiptare nė Maqedoni.

Zotėri Manojllovski mirė se erdhėt nė Kosovė! Atėherė, nėse themi Branko Manojllovski – shqiptar, shumėkush nuk do ta kuptonte njė gjė tė tillė. Cili ėshtė shpjegimi qė do tė mundė ta japim z. Manojllovski?

Po, unė emnin e kom Branko Manojllovski, po jam shiptar, ortodoks shiptar ma mirė me thanė. Ka ni vend qi thirret Reka Epėrme, ėshtė Rrethi Dibrės dhe ka nja shtatėmdhetė katunde si folin shyp me mija vjet, mirėpo mas ni kohe e ndrran e u asimillun e u bonė slloven (sllav).

Z. Manojllovski, kjo ėshtė e folmja autentike e gjuhės shqipe tė popullatės sė rajonit tė Rekės sė Epėrme, qė gjendet nė trekėndėshin mes Dibrės, Kėrēovės dhe Gostivarit? Kjo ėshtė ajo e folme z. Manojlloski?

Tamam ashtu ėshtė, originalli i shypės jonė.

Cili ėshtė rrėfimi pėr emrin, nė fakt pėr mbiemrin tuaj, z. Manojllovski? Ka qenė ky apo…?

Jo, mbiemni im me procesin e asimilimit ėshtė ndruajtur shumė herė. Sa di unė, ka qonė Tanashi nė 1700 – 1800 mote. Mbrapaj, nė vaktit sėrbit, e bonė Tanasheviq, se e pėrdornin religionin tė kėrshten dhe ata e bojtnin si shkop magjik, mbiemnin e ndrruetin dhe na botin serbė e mas ni vakti e botin Manojllovski.

Kur ndodhi kjo e fundit?

Manojllovski u bo mė nimi e nantqind e katėrdheteshtatėn. Athere unė isha i vogėl, Baba m’ēoj pėr tė mar ni dokument pėr motrėn e jem, ajo martohej. Nuk e di si thirret shyp aj dokument, pėr ata t’lejtmet…?

Po, pėr certifikatėn…

Eh, dhe unė shkova qė ta mar. Unė e dinja qė ne jemi Tanasheviq, mirėpo aj Mixha Dellka, si punonte aty, ma dha e mė tha: Qysh tash do jini Manojllovski.
    Cila ka qenė gjuha z. Manojllovski qė e keni pėrdorur, qė e keni folur nė shtėpinė e nė fshatin tuaj? Cila ka qenė gjuha qė kanė komunikuar fshatarėt e atyre 16 a 17 fshatrave tė Rekės?

Gjythė kanė folė shyp, originall shyp pose rekance, si thonė tė na. Shyp kemi folė. Na nuk dinjim, na culltė nuk dinjim maqedonisht as dy llafe deri kur i bonjim nantė vjet e shkonim nė shkollė fillore.

Do tė thotė, gjatė gjithė kohės keni komunikuar shqip?

Shyp, shyp, gjithė kohės shyp dhe gjithė toponimet jon shyp.

Po etėrit, prindėrit tuaj, kanė ditur ta flasin gjuhėn maqedonase, ose hajde po e quajmė – sllavishten.

Burrat e kanė ditė, se kanė punu, punonjin me sllavė, me … a grania jo, qe nona jeme nuk dinte dy llafe maqedonisht ja sėrbisht. E mba mend kur e conim te mjeku, te doktori, si thonim. E pyete doktori maqedonisht : Shto te bolli? Cysh t’dhem?” e ajo thoshte “Barku mallo”, er unė i diftonja mjekut maqedonisht – “Stomakot ja boli”. Nuk dinte dy llafe maqedonisht, gjithė folte shyp.

Nuk dinte dy llafe maqedonisht. Njė gjė tjetėr mjaft me rėndėsi z. Manojllovski ėshtė se ju keni patur kisha, kisha ortodokse nėpėr ato 16 a 17 fshatrat qė i pėrmendėt edhe ju. Liturgjitė si janė mbajtur, nė ēfarė gjuhe?

Aty ėshtė edhe njė problem, se kishat ashtu si vinte asimillimi ene kishat ndrroheshin.Erdh gėrku e bonjin grekisht, erdh sėrbi e bonjin starosllovenski, si thonė, nė sllavishten e vjetėr, mirėpo e folmnja ndėrmjet nesh te kisha edhe rreth priftit ishte shyp. E mba mend si sot une…

Ju, i mbani mend liturgjitė kur janė zhvilluar nė gjuhėn shqipe z. Manojllovski?

Jo, nuk e mba mend nė gjuhėn shype, se liturgjinė e bonte prifti nė gjuhėn e vjetėr, si tha, sllave, se nuk kishin libra, por shyp folnin nė kishė kur bonin pėr shpirtė, pėr shpirtin e gjalit, pėr shpirtin e burit, ashtu si e kanė pėr tradici t’kėrshtenėt.

Po, ėshtė traditė, e po i kthehemi asaj pjese qė ndoshta ėshtė ndėr mė tė ndėrlikuarat, kur mbas Luftės sė Dytė Botėrore apo mė saktėsisht nė vitet e 60-ta, kur ndodhi asimilimi. A mund pak tė na e pėrshkruani kėtė kohė z. Manojllovski, tė na jepni detaje se si ndodhi asimilimi, se kryesisht kjo punė ndodhi pas Luftės sė Dttė Botėrore, apo jo?

Po, e dij. Interesant ėshtė. Nė nimij e nanqind e xhashdhetėn, nė vaktit Titos, atėherė u botin shumė favrika, zu industrializacia, sit hemi (industrializimi), edhe shumė tė ri, shumė famile shkuatin ka qytetet. Edhe, kur ni grupė e vogėl shkon pėrzietet me ni grupė e madhe, meniher asimillohet.

Thonė se kjo ishte vetėm ēėshtje e industrializimit, apo ka patur njė projekt politik pėr kėtė punė, mbase pėr tė asimiluar njė pjesė mjaft tė rėndėsishme tė popullatės shqiptare?

Mundet qė ka qonė edhe ajo, e unė e shifnja ma shumė si punė industrie, se s’kishin punė gjemt, katundet e jona s’kan me se t’rrojnė. Edhe shkonjin atje dh mas ni vakti, kadale kadale thonin mo fol shyp, se mbarre osht. Asimillimi oasht shumė fuqi e madhe.

Kush ka thėnė mos folni shqip?

Kta, rekast.

Rekasit, kanė thėnė vetė banorėt e Rekės?

Po, kta thoshin mo fol se do na qeshėn, mendojnė se jemi shyptar.Dysa prej atyreve.

Pse, ata nuk e dinin se ishin shqiptarė.

E dinjin ata, ma rahat ju vinte t’jen maqedon. Ma rahat rronjin aty ndėrmnjet ata ihsan. Asimillimi t’thash, osht fuqi e madhe dhe nuk ka zemėr asimillimi. Nuk ka, si thuhet “oseqaj” – nuk ka ndjenjė. Shkon, t’mer ndėrkomb edhe t’mbytėn.

Por, Ju nuk e pėrjashtoni mundėsinė qė ka ekzistuar njė projekt politik?

Mundet ka ekzistu, po unė ne ato mote nuk e shihnja, se ishe i ri.

Ishe i ri, po ēfarė thonin tė tjerėt, mė tė vjetrit …

Mė tė vjetrit shkonjin mas interesit, se recast t’epėrm ishin shumė bura t’mencėm, t’fortė ene gjithė hynė n’politikė. Se, kushėrni im i pari, Vidoe Smilevski – Bato ishte Pretsedniku -Presidenti i Maqedonisė pėr nizet vjet.

Kryetar i Maqedonisė?

Po, Kryetar i Maqedonisė nizet vjet ene shumė pak e dinjin se shyprai osht President.

(vazhdon nė numrin e nesėrm tė gazetės)

* Intervista me Branko Manojlovskin u realizua nė emisionin Info Magazine tė Klan Kosovės, nga gazetari Kushtrim Sadiku. Pėrgjegjjet e Manjolovskit janė transkriptuar dhe botuar nė gazetė nė mėnyrėn e njėjtė siē ai vetė i ka thėnė.

http://www.zeri.info/artikulli/7865/...e-jam-shqiptar
    ...nuk i dihet kurre, nuk i dihet kurre, ndoshta vjen momenti...!

...in the battle of Love! Maska e Pirate of Love
    Anėtarėsuar
    07-09-2010
    Vendndodhja
    Made in Lugina!
    Postime
    1,030

“Ata turqė, ne kaure“

Rrėfimi i Branko Manojlovskit. Shqiptari ortodoks nga Bellēica e Rekės sė Epėrme, nė rajonin ndėrmjet Gostivarit, Dibrės dhe Kėrēovės.

(vazhdon nga numri i kaluar)

E dinte ai?

E dinte, e dinte ai, po ma mirė I vinte tė rinte President e tė jet ma rahat. Rogė tė mirė ene pse tė pėrzinte.

Po, por ato fshatra qė i pėrmendėt, rrethohen edhe prej fshatrave tjera shqiptare , apo jo?

Po kto janė fshatra shqiptare.

Po mendoj fshatra tjera qė kufizohen me kėto e qė janė tė banuara me popullatė shqiptare myslimane?

Edhe katundet e jona ishin t’pėrzieta, kishte ene muslimanė ene ortodoks.

Cili sihte bashkėpunimi, apo a kishte diferenca pėr arėsye se ju ishit ortodoksė, ndėrsa ata tė tjerėt ishin myslimanė?

Problemi ishte ai se religioni e boni t’veten. Mas ni kohe , mas dy-tre a katėr breza, e boni t’veten.

Ju po thoni se religjioni e bėri ndarjen?

Mbas tre a katėr breza a pesė, ai qė e ndrrroi febė e u bo musliman, e harroj qė kishte qonė I kėrshtenė. Atėherė, m’atė kohė ne u bomė turk e kaurr, ashtu u thirrshim. Atėherė tan a thoshi ne kaurrė dhe ne atyne u thoshim turk. Thoshin , ku jonė lopėt, te vorret e turkut, ku jonė dhent, te vorret e kaurrve. A vllazėn kemi qonė.

Po, thatė se religjioni ka krijuar ndasi …

Po, ene pa shkollė e pa gjykim ene mas pesė breza u bote turk e kaurrė, mo nuk dishe se ishi vllazėn.

A keni komunikuar … a ka pasė martesa tė ndėrsjella?

Komuniki I ishte shumė I afėrm … gjithė kominikimi, gjithė tabiatet nėpėr dasme e me vorrezat, gjithė bashkė I bonjim.Pėrzishim, mirėpo kur dashim ishim kaurr dhe turk.

Z. Manojllovski , a ju ka lėnė mėnjanė, a ju ka diskriminuar popullata shqiptare qė ka qenė me shumicė musliumane?

Nuk, nuk jo, Nuk kishte diskriminim, po kishte pak ni klimė aty, si prekte …

Ta qartėsojmė pak ktė …

Dhe ajo largonte, largonte, se une mba mend kur ishe I vogėl , shkonja pėr Gostivar e pėr Gostivar s’kishte transport atėhere. Isha nja pesmdhetvjet ere hypa me ni qerre me kval, ishin dy musliman shyptar pi Recanit edhe I pieta a mund t’hypim – I pieta maqedonisht dhe mė murnė me veti. E ata folnin pėr kaurrėt dhe pėr turqit dhe mu mė vinte si zor e nuk dinja cysh t’boj, se unė e dinja se te shpija na folnim shyp e nona jeme pėr her m’ka thonė “MALLI I NONĖS”.

Mirė, dhe kaloi edhe ajo periudhė kur njė pjesė e madhe e asaj populate migroi nėpėr pjesėt e tjera t ėish-Jugosllavisė, njė pjesė e konsiderueshme doli nė Gostivar, Kėrēovė, Strugė e Ohėr e diksuh edhe nė Shkup.

Ju nė atė kohė e ndjenit veten pėr maqedonas?

Nuk, por nė at kohė nuk dinja seē, se kujt I bie. E dinja njo se folnja shyp ama nuk e dinja ku t’hypi, nė cilėn derė.

Ju keni dhe familje z.Manojllovski, si komunikoni me familjen tuaj, nė cfarė gjuhe?

Me cilėn familje, me motrat e me vllaznit, me nonė ne babėn – shyp.

E me fėmijėt?

Me fėmitė jo, se nonėn e kishin serbe, unė jom martut n’Zagreb. Ata janė, n’Amerikė rrojnė, folim englisht.

Ndoshta dhe pse nuk keni jetuar njė kohė me ta, pop se ndodhi ajo kthesa madhe z. Manojllovski te ju, si ndoshi, pse e ndjenit tė nevoshme tė dilnit publikisht tė pohoni se jeni shqiptar?

E ndija tė nevoshme, se ajo ėshtė xhenetik, se ni herė rrinja edhe shifnja te shpija dhe ardhn dhent, erdhn lopėt, erdhn pulat, erdhn qent edhe gjithė shkujtėn n’katarin e vet.

Ta bėjmė tė qartė kėtė, se kjo do tė thotė se edhe ju jeni kthyer nė vendlindjen tuaj, pėr tė jetuar aty.

Ene unė erdha ne vent t’vet, me bylukun e vet, se aty ishnja ma rehat. Gjuhėn e folim shyp, tabijetet i kemi njo, t’merrveshmen I kemi njo ene ma rahat, ma komfor ishnja me shyptar se me qerė.

Kjo shkaktuar njė zemrim tė madh, tek opinionin publik ėshtė krijuar njė debat I thellė nė mediat maqedonase, madje ka patur shumė akuza kundėr juve.

Ka pasė shumė reagime ene sa ma shumė ka ma mirė m’vjen, se shifin se ka reakci, e shofin se osht e vėrtetė.

Si vepruan, ose cilat ishin reagimet e familjarėve tuaj, pasi dolėt me atė paraqitjen e parė?

Ene me to kisha pak problem, po unė nuk I bonja problema …

Pse, ju vinte keq se ju jeni deklaruar se jeni shqiptar?

Mundet, munet, mirėpo ni punė pėr ta marrmi vesht: Ktu jon dy Branko Manojllovski – njo osht me gjal, me likur e me kocka, aj jam unė. Unė jam vetėm figurė, ama Branko Manojllovski – ortodksi shqyptari osht qetėr njeri …

Cila ėshtė ajo diferenca mes tė dyve …

Ajo diferenca osht shumė e madhe, se Branko Manojllovski – Shyptari, u kthye prap 500 a 600 vjet prapė, edhe I pa t’vėrtetat edhe erdh ktu edhe ju tregon qerve se jon vllazėn , se na jemi ato. Prandaj shumė njerėz huk e dijnė se ka dy Branko Manojllovski dhe pėr ato ortodokst shyptarė edhe unė kom respekt shumė tė madh, se folim t’vėrtetėn dhe e shof se ka rezultata.

Deh, si ndodhi ai moment, kur u ndez drita te ju pėr kėtė punė? Si ndodhi, cili ishte moment qė tė tėrhoqi dhe tė dalėsh e tė thuash se je shqiptar?

Kur ishnja I vogėl, kur shkonja me dhent e me lopėt folnja vet me vete edhe ju diftonja ihsanve se jena shyptar. Por nė mal, vet, se ndėr,mnjet ihsanve sun follėsh pėr kėto punė, se duhesh ni dorė ment. Komunikonja vet me veta, por zoti mė dha shėndet qė kėt ta thom edhe nė publik. Edhe interesant osht se shumė njerėz e morėt vesht, pak nervoz jon, po e din se aty jom, e din se jon shyptarė.

Janė nervoz, kush janė?

Popullata ortodokse shyptare jon nervoz, se jon martu me maqedon, me sėrb me bugarė e me kto me kto, s’din kit bojn tash, mirėpo Brenda nė zemret e dinė se une e kom me hak – e shohi une ato, reaksinė e ihsanit (njerzve).

Ju thatė se pati nervozė e shqetėsim, por a pati ndonjė ndikim te tė afėrmit dhe njerėzit e tjerė tė kėsaj ane, te bashkfshatarėt tuaj e tė fshatrave tė tjera tė Rekės, nė mėnyrė qė edhe ata tė deklarohen pėr njė gjė tė tillė?

Po ka, ka se njo katėr a pesė burra tė Rekės Epėrme u deklaruan se jonė shyptarė, e me dy qerė kish njė dokumentar nė televizi t’Shkupit dhe ata dy u deklaruen. E kom ni nip une, ni Profesor Doktor Branisllav Sinadinovski, gjyshja e tij dhe nona jeme jon motra, shyptar pra e ata jon pi Bellcice. Ai deklaroj se osht shyptar. Zunė tė deklarohen …

A mendoni se pati ndikim kjo paraqitja juaj publike, qė bėri goxha bujė tė madhe, sa qė edhe Akademiku Mateja Matevski tė deklarohet se ėshtė me prejardhje shqiptare?

Mgjan se u deklarue ai.

Po, u deklarua. A mendoni se pati ndikim kjo paraqitja dh ky guximi juaj?

Po, mė duket se ai Branko Manojllovski – Shyptari pak ju m’teku, ju hapi dyert qė t’shohin t’vėrtetėn se ishin zgjert, ishin zonė me punėt e veta, me t’bojnė pare, t’bojnė lekė … Mirėpo ju ēelėn ni derė dhe tashti shofin atje. E shofin t’vėrtetė. Po , e dijnė shumė.

Z. Manojllovski, ti kthehemi asaj deklaratės tėnde kur the se nuk dita se cfarė e kush jam. A pendoheni pėfr kėtė veprim?

Nuk, jam shumė I knaēėm se e pashė tė vėrtetėn pėrpara se tė vdes. E pashė tė vėrtetė dhe pėrpara tė vėrtetės edhe Zoti nuk thotė kurxho. Andej kjo puna jeme punon , se shumica e shofin se osht e vėrtetė. S’ka aty, dy e dy jon katėr.

Ka patur megjithatė njė frikė tė madhe nė opinionin publik, sidomos z, Manojllovski n Maqedoni, se njė pjesė e konsiderueshme e kėsaj populate do tė deklarohen se janė shqiptarė, se kanė prejardhje shqiptare dhe se kanė prejardhje nga Reka. Ėshtė shfaqur njė frikė e kėtillė edhe publikisht>

E vėrteta punon gjithėmonė, paska nuk paska, gjithėmonė, si magjik. Mė bonė nji here telefon nė Cikago, isha nė spital, se unė jom 44 vjet n’Cikago ….

Nė Cikago 44 vjet …

Po 44 vjet n’Ēikago dhe tash vi 6 muaj n’Kicinicė e 6 n’Ēikago …

E pėrmendėm Akademikun Mateja Matevski, ėshtė Mateja emėr shqip. Po, ėshtė shyp, ai ėshtė prej Belcicės e Becica dhe Kicinica kanė ni kodėr ndėrmjet e nė Belcicė une e kum bo shkolėn filore.

Po pėrmenden edhe shumė emra tė tjerė tė njohur nė Maqedono qė kanė prejardhje nga Rajoni I Rekės, a mundė tė na pėrmendni ju disa prej tyre, po them qė janė ndoshta aktiv edhe nė politikė?

Kishte shumė, Vidoje Smilevski ishte nė politikė, Zhivko Brajkovski, Filip Brajkovski, Alxhan Mashkoski, Pero Goguc, me sa e di une se e mbanin qeverinė , ata ishin nja dhet vetė, kur ishnja unė student nė 62 e 83 moten, ata e mbanjin qeverinė, Maqedoninė tė gjithė.Interesant ni here njė here ni shok I jemi erdh te une e unė ishnja te Vidoje Smilevski, te Pretsedniku I Maqedonisė dhe nona e tina floėn shyp me mu e ai tha ky maqedoni shkon nesėr aqe e thotė a e dini ju se shyptar e kemi na pretsedatellin e Maqedonisė? Si ashtu? Po nona e tij folte me ket budallėn shyp – thoshte pėr mu. Po normall ishte kjo, se gjuha e nonės oshte.

Po, ka dhe shumė e shumė persona tė tjerė qė janė nga kjo anė, deri sa ishit I ri, a keni dėgjuar z. Manojllovski pėr Josif Bagerin?

Po.

Ēfarė do tė thotė Josif Bageri pėr Juve?

Josif Bageri pėr mu oshte genij, edhe shyptar I pastėr, shyptar I temizt, edhe poet I madh e gjithė rrojtėn e vet e dha pėr shyptarizmėn. Ai thotė pėr Rekės t’epėrt, thotė, e thirrėn Rekėn t’Epėrm nona jeme:

O Reka Epėrm o Nona jeme, thotė,

Gjemt e tu gjith jon hutu, - athere ka thonė , para niqin vjet.

Shkojnė patron nė Greqi dhe thonė se jonė sllavjanė.

I ėshtė referuar ndoshta gjendjes sė atėhereshme kur njė pjesė e madhe nuk janė ndjerė pėr shqiptqrė?

Po, por asimillimi te ortodksia shyptare nuk ishte ni mot por ishte mbi 500 vjet si punonte. Dhe nga ni here ashtu cuditem se si mė dha Perėndia ashtu shndet qė mbas 500 vjet ta shoh tė vėrtetėn, se pėr 500 vjet janė 25 breza e mbas 25 breza ku e di ti se cysh je.

Dhe sidomos pas gjithė atyre luftėrave.

Po pra, sa prej jush e dini pragjyshin, sa e dinė vorrin e katragjushit, e di tė gjyshit edhe …, brezin e pestė mazallah jo… A 25 breza lene menjianė.

Z. manojllovski, si i sheh ti shqiptarėt myslimanė?

I shof si vllazėn, si vllazėn si jonė edhe ata pak nuk e dinė, se edhe ata na thirrnin neve kaurr e na I thirrnim turq ata, se ata ju afruan turkut e ju larguan vllait vet, ortodoksit.

Ndėrkohė qė ju kujt iu afruat?

Sllavizmit, se ma rehat na vinte te jemit me sllavėt se me turkun. E din si ishte mė atė vakėt?

Po si I sheh tashti?

Tash I shoh vllazėn tė vet. Kishim ni t’mledhme n’Cikago e ishin katolik shyptar, ortodoks shyptar – une ishnja njo prej tyne, muslimanė shyptar dhe bektesh shyptar dhe e botim nji ndenjme t’mirė qė e botim pėr nder t’meje.

Paskit qenė njė faktor goxha i madh unifikues i shqiptarėve.

Ishte nder i madh edhe ishnja aq i knaqun se rrinim nėn nji flamur – Flamuri I Shypnisė. E folnim gjithė ni gjuhė, folnim shyp, a ishim katėr fe = demek katėr rremba ni rrojė.

Diferencat ndėrfetare janė tė pranioshme ende z. Manojllovski, jo vetėm qė ishin atėherė kur ka nisė asimilimi apo kur kanė janė bėrė edhe luftra nė kėto anė. Diferenca ka, kemi patur madje edhe debate , si sė fundmi qė ishin nga persona tė caktuar, qė e llogarisin Skėnderbeun si Hero a kalorės tė Krishterizmit, dikush e ka quajtur Hero I Katolikve – A ėshtė Hero I Shqiptrėve Skėnderbeu?

Osht, edhe Skenderbegu e shumica e generallve tė Skenderbegut kanė qonė tė Rekės Epėrt. Histori me fakt kjo, ortodoks shyptar, edhe Skenderbegu e ka pasė konakun te Shent Bigori te Manastiri si oshte, aty ka ndej e aty ka msheh aj me generallat. Mirėpo historia e bon t’veten. Maqedonve nuk ju vjen t’drejtė tash tė thonė se Skenderbegu aty ishte , e pėr shqiptarėt ėshtė normal dhe kjo ėshtė fakt.

Mirėpo tash debate ėshtė edhe ndėrmjet shqiptarėsh, qė ka marrė pėrmasa edhe religjioze, nėse mund tė themi ashtu, kur nga dikush Skėnderbeu edhe nuk pranohet se ka qenė Hero Kombėtar i Shqiptarėve.

E di edhe kėtė.

Si e sheh kėtė diferencė?

Problem ėshtė shkolla , edukimi.

Problem e shihni arsimin?

Po, problem I madh.

Ka edhe goxha tė arsimuar nga ata qė I thonė ato fjalė.

Nuk e di, por ėshtė problem I madh. Shef tashti sa mirė ėshtė si mirremi vesht, u mblodhėm tė gjithė katėr feja, e botim ni muhabet si shyptar e ate sun e bonjim pėrpara niqinvjetsh, se kaurr e turk ishim, e tashti jemi vllazėn.

Por, po ka diferenca?

Po ka, por ma pak oshte, shumė ma pak.

Pse keni ardhur nė Kosovė z. Manojllovski?

Nė Kosovė erdha ma shumė pėr kėtė grevėn e…

Pėr dikė qė se di, ėshtė shumė i cuditshėm si lajm se Branko manojllovski po vjen nė Prishtinė tė solidarizohet me grevistėt e urisė qė kanė dalė nė mbrojtje tė komandantėve tė UĒK.

Ja pra, por ni punė sun e marrin vesht njerzit, unė Branko Manojllovski e kam emnin po jom shyptar edhe erdha si shyptar pėr tu solidarizu me ta. Ene shumė ishim t’gėzuet ene ata ene une qė u gjegtmė bashkė, ene tė shohmi se ene mundė tė mbėrrijmė ene ti lirojmė ata shokėt. Ata e di edhe personalisht, Ibrahim Kelmendin e di personalisht, se ene ai shumė mė ndimoi pėr kėt punėn e jeme. Oshte shumė gjal I mirė, se shumica ten a ngarendim tė bojmė sa ma shumė leka, t’mbushim xheptė e shumė pak njerėz rrinė pėr 12 a 15 ditė nuk hanė bukė pėr ni shok.

Po shoh se po solidarizoheni me mikun tuaj Ibrahim Kelmendin, por ēfarė dini ju z. Manojllovski pėr Luftėn e UĒK-sė?

E po nuk di shumė, po di njo se drejtsitė shyptarėt nuk e kishin, shumė punė ishin kundra shyptarėve, nuk kishte drejtėsi ene s’kishin ca tė bonjin pa e marrė pushkėn n’dor, se me llafe sun bonjin atė muhabet as me sėrbin, as me bugarin as me maqedonin.

Njė gjė tė tillė e bėtė edhe kur ndodhi lufta e armatosur , dikush e ka quajtur konflikti, nė Maqedoni?

Pėr herė.

Edhe nė Maqedoni ?

Po, ene kum qonė ene donator e me gjithė zembėr, si thuheshte, ene dorėn e mbrame e jipshe qi tu ndihi vllqzėnve. E shumė I gėzuet jom kur shkoj nė Tetovė , nė Univerzitet shyptar, shumė bukuri e madhe.

Si e shihni Kosovėn, krejt shkurtimisht z. Manojllovski?

Shumė u gzova n’kufi kur ma hudhnin shtembillin me Kosovo Republika. Shumė u gzova ene hala ma shumė u gzova kur mrrita n’Prishtinė pėr herė tė parė nė rrojtjen jeme me kto 72 vjet. Shumė jam gzu se kishte aq burra e vajza t’bukra e qė mė pritėn shumė mirė e me gjithė zembėr ene Me nder qofsni gjithėve. Me nderqofshni edhe ju qė ma dhatė njė shans pėr tė nda dy llafe vllazėbve shyptar n’Kosovė.

* Intervista me Branko Manojlovskin u realizua nė emisionin Info Magazine tė Klan Kosovės, nga gazetari Kushtrim Sadiku. Pėrgjegjet e Manojlovskit janė traskriptuar dhe botuar nė gazetė nė mėnyrėn e njėjtė siē ai vetė i ka thėnė.
    ...nuk i dihet kurre, nuk i dihet kurre, ndoshta vjen momenti...!

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •