Close
Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 56
    i/e regjistruar Maska e Pelasgian
    Anėtarėsuar
    16-06-2002
    Vendndodhja
    Londer
    Postime
    391

Onomastike,

Shen Alban,

Qdo ndryshim, zhvillim, perparim ne fillim eshte e pazakonshme, e panjohur, prandaj e pabesueshme. Mu kjo me pelqene tek shkrimet e Nezir Myrtes. Se sa jane te sakta nuk mund te them sepse nuk jam gjuhetar.

"Historia e kombit shqiptar nuk din per ekzistencen e Myrtes. Keq apo jo ?"

Kjo nuk eshte me rendesi per tash. Ajo qe eshte me rendesi eshte te shkohet perpara. Sipas mendimit tim eshte shume heret qe te kuptohen shkrimet e Nezir Myrtes, ndoshta pas disa dekadave. Kur shkrimet e tij te kuptohen vetem atehere Nezir Myrta do ta ze vendin e tij ne histori.

Nuk di se a ke mund te veresh nje fenomen. Ata shkencetar te vertete nuk kane kohe per fame, prandaj edhe nuk jane te famshem. Shembull konkrete eshte Dr Skender Rizaj, siq thua ti "Deri me tani ishte i pafamshem, nga doli ai". Ai kurr nuk kishte kohe per fame, sepse e di qe ka shume pune per te bere per ta ndriquar qeshtjen Shqiptare.

"Dhe tani Nezir Myrta korrigjon historine dhe gjuhesine boterore!!!!"

Te lutem Shen Alban lexo vetem pak per Pellazget ne internet, nuk ka nevoj per nje studim te thelle qe te kuptohen genjeshtrat e Grekeve. Shfrytezoje kete aftesine tende te jashtzakonshme kunder atyre qe e meritojne.

Nese e bene kete do te fillosh ti kuptosh shume gjera, por me e rendesishmja eshte do te fillosh te mburresh me te kaluaren tone.

Meritat me te medha te Nezir Myrtes jane sepse ka frymezuar shume te ri, njeri nga ta jam une. Permese meje do te frymezohen me mijera tjere, sepse une kam mjetin per tu fole ne te njejten kohe miliona Shqiptareve. Qeshtja Shqiptare nuk mund te zgjedhet nga disa Shqiptar. Ajo mund te zgjedhet nga disa mijera Shqiptar.

Per kete arsye Nezir Myrta do ta ze vendin ne piadestalen me te larte te historise se Shqiptarise. Eshte nderi dhe fati im qe jam frymezuar nga Ai.

Gezuar Kosoven e Pavarur Maska e dodoni
    Anėtarėsuar
    07-11-2002
    Postime
    3,393
    Shėn Albani, pamvarėsisht divergjencave dhe konflikteve qė mund tė keni pasur ju me illirianin, dhe pamvarėsisht se Nezir Myrta ende ska arritur ta fus emrin e tij aty ku i takon nė njė tė ardhme shumė tė afėrt ai do tė jetė njė nga kryesorėt nga studimet albanologjike pa asnjė dyshim, as atė mė tė voglin, vetėm urojmė qė Nezir Myrta tė mos ndaloj punėn e vet nė kėtė drejtim si dhe shumė suksese nė kėtė drejtim, ashtu siē ėshtė duke pasur deri tani.
    Nga kjo, pėrfitojmė edhe unė e edhe ju Shėn Albani, e edhe gjithė shqiptarėt e edhe gjithė bota me garanci tė plotė, prandaj edhe puna e tij duhet vlerėsuar dhe ēmuar nga tė gjithė.
    Ne duhet tė reagojmė ndaj shkrimeve tė tipit tė atij tė ēmenduri Kapllan Resulit dhe disa antishqiptarėve tjerė qė janė tė bazuara krejtėsisht nė rrena po citoj Dobrica Qosiqin (Qosjen e asimiluar) kryetar i akademisė sė shkencave shkie pėr shumė vite duke thėnė se ne shkitė gėnjeshtrėn e kemi gjak dhe e bėjmė kėtė nė mėnyrė kreative, pra tipat e kėtij janė qė kanė fallsifikuar historinė botėrore dhe kėta duhet nėnvlerėsuar dhe nėnēmuar por jo studiues serioz dhe mbi tė gjitha shqiptar si Myrta, prandaj ai meriton shumė respekt dhe njohje nga tė gjithė ata qė i pėrmenda mė lartė pėr punėn dhe kontributin e tij tė deritanishėm nė gjuhėsinė dhe historinė shqiptare qė nė tė njėjtėn kohė ėshtė gjuhėsi dhe histori botėrore gjė me tė cilėn na bjen qė tė mburremi dhe krenohemi tė gjithė ne shqiptarėt, si dhe ti urojmė Myrtės suksese nė tė ardhmen dhe gjithė studiuesve serioz, shqiptar por edhe botėror si tipi i Myrtės qė kanė punuar nė kėtė drejtim dhe do tė punojnė nė tė ardhmen.

Pėrshėndetje
    Rrofshin Shqiptarėt (Arbėreshėt, Ilirėt) e Bashkuar dhe
    Shqipėria (Arbėria, Iliria) e Bashkuar
    Leje mos m'trano, pashe zotin!!!!

Rrofte Shqiperia Etnike

yells `aziz! light!` Maska e AsgjėSikurDielli
    Anėtarėsuar
    12-09-2002
    Vendndodhja
    the black light
    Postime
    1,786
    Njė gjė do jua them: Lėrini Myrtėn, tė birin e tij apo kėdoqoftė dhe fokusoheni pak nė temė se pėr grindje e thumbime nuk ka vend nė kėtė forum.

Unė i mbes besnik mendimit tim: Kosova dmth Fusha e Mėllenjave nga turqishtja Kos=Mėllenjė, Ova=Fushė, lėndinė.

Ky ėshtė mendimi im personal, dhe nuk ngul kėmbė se kam tė drejtė.

Edhe njėherė ju lus qė fjalorin destruktiv dhe aspak tė kėndshėm ta harroni ne publik. Nė mesazhe private keni mundėsinė tė shkruani ēfarė tė doni.

Ju falemnderoj qėtash

ASD

i/e regjistruar Maska e Shėn Albani
    Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Dodoni,

nuk di apo gabon qellimisht apo nuk po i lexon shkrimet. Une nuk kam konflikte me Myrten. Ai ka me mua. Ai ka shkruar dhe une kam gjetur gabime si te Sinonimi, Homonimi, Homonomi etj. Dhe keto gabime nuk i kam imagjinuar une...mirepo si reagoi ai kur lexoi lajthitjet e veta : shau dhe me kerkoi adresen duke thene se do te me vije koha edhe mua.
    Kur vura ne dyshim origjinen e fjaleve ne vend se te argumentoje dhe te replikoje burrerisht, e din cka tha : " Do te ze dhe do t“i fuse dy kembet ne nje cizme."

Kur nje njeri reagon keshtu ai nuk ka vend as ne shkence e as ne forum. Nese dikush nuk pajtohet me mendimin tim, as nuk bie ndermend te ofendoje apo t“i kercnohem. Ky nuk eshte sjellur vetem me mua keshtu, por edhe me Toron, edhe me Bel ami. Ky i perkdhel dhe i perqafon vetem ata qe besojne " se ky po ndrron histporine boterore"!

edhe pse me ka ofenduar , me ka share ne cdo pergjigje, une nuk iu kam pergjigjur ashtu si ai e meritonte, nuk e kam bere kete sepse kam dashur t“i beje nje terapi edukative, njerzore. Sepse une besoj se njeriu mund te behet edhe kosmonaut, por ndonjehere nuk behet njeri!

Per te qene i mire per te , une duhet te besoje se KOSA ka dhene fjalen kosmetike, kosmos, Kosove etj. dhe kur une i sjell atij origjinen e rrenjeve te fjaleve greke ( si zbukurimi te kosmetika, apo gjithesi te ksozmos) ai struket dhe behet truē ne nje qoshe. Para se te deshmohet origjina e nje fjale duhet analizuar ate ne shume gjuhe dhe per te pare se te cila ndalet sematika e asaj fjale , morfologjia e fjales dhe ne funde fonetika.

Krenaria boshe qe ai po krijon eshte e njejte me ate qe Miloshevici krijonte te serbet dhe masa e pa tru i besonte se citim : "Populli serb eshte popull qiellor ". Per te thene se greqishtja e latinishtja ( gati asgje nuk kane te perbashket ) vijne nga shqipja duhet pasur shkrime, dokumente dhe deshmi te medha, ndryshe njeriu behet qesharak. Ky ka arritur te bind dikend, pro ne te njetin cast i ka bindur se albanologet shqiptare jane prosllav e progrek dhe se vetem ai eshte i mire. Ky per ta ngritur veten, nuk ka lene pa share asnje albanolog. E ata albanolog i kane kushtuar jeten shkences shqiptare, ndrsa ky nuk be gje tjeter pos se parafrazon, kritikon ...edhe ate ne dobi te vetes....Ai qe beson se Myrta nej dite behet i madh, ne nje ane tregon dashurine e sinqerte ndaj shkences shqiptare, dhe ne anen tjeter mosnjohjen e ligjeve linguistike...Myrta kurre nuk mund te behet faktor gjuhesor. Asnje shkrim i tij nuk eshte i botueshem, as per nje redaksi normale, ato shkrime prej fjalie ne fjali tregojne se jane shkrime te dalldisura, shkrime te angazhuara, qe kane per qellim nje patriotizem fallso, por jo shkence, madje as pseduoshkence jo!!!

Keto i thash duke u bazuar ne ate se forumi eshte vend ku shprehet mendimi lire, e jo vend ku ndertohen vetem permendore virtuale! Nese dikush mendon se mirekuptim eshte vetem perkulja e kokes, atehere gabohet, forumi eshte vend ku shprehet mendimi personal...dhe une perpiqem te shprehem sinqerisht, qofte per, qofte kunder...mirepo nuk dua te flase sic i pelqejne dikujt, por si mendoj une. Dhe une di te mendoj ashtu sic shkrova me larte. Ky per mua nuk eshte konflik, por bashkebisedim!

/Edituar per shkak te nje pjese parelevance/ASD
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Shėn Albani : 03-04-2003 mė 03:49

Lazaratas Maska e Bel ami
    Anėtarėsuar
    17-04-2002
    Vendndodhja
    Lazarat
    Postime
    1,184
    Shen Albani!
    Kur dikush te shan dhe te etiketon epitete qe nuk jane per ty duhet te krenohesh,sepse ai ste ka thene ndonje te vertete.Keshtu qe ste ka gjetur gabime.E po te shikojme aftesite e personit qe ty te quan pro-sllav e mua pro-grek duhet te fleme te qete.

ASD,arsyetimi juaj eshte me vend.Hipoteza se fjala KOSOVE vjen nga Turqishtja eshte shume here i bindshem sesa nga fjala KOSE (kositese bari).Pikerisht ne fushen e mellenjave ushtrite Ballkanese u munden nga ushtrite Osmane.Kjo fushe e mbetur ne kujtesen e kronikaneve Turq dhe e shkruar ne hartat e Osmaneve ka bere qe ky emer te behet emertues i te gjithe rafshit te Dardanise.Ketu ne perhapjen e ketij toponimi ka ndikur shume pushtimi Osman qe zgjati 500 vjet duke shkatruar cdo gje dhe duke i zene frymen gjithckaje qe flitej dhe emertohej ne gjuhen Shqipe.Si kjo fjale nga Turqishtja kemi dhjetra fjale.
    Shaban Demiraj thote se edhe fjala Ballkan eshte fjale turke dhe do te thote Malesi.
    Te gjitha keto nuk e zbehin aspak vjetersine e Gjuhes Shqipe qe eshte gjuha pasardhese e Ilireve dhe qe eshte folur ne Ballkan qe para 4000 vjetesh.Pra duke pohuar se emri KOSOVE nuk rjedh nga Shqipja ne nuk mohojme qe keto troje jane banuar nga Shqiptaret.Por ne nuk mund te arsyetojme se Shqiptaret jane banues te ketyre trevave se fjala KOSOVE rjedh nga nje fjale e Shqipes /kos-ė/.

-----
    Perse nuk eshte i bindshem hipoteza se emri Kosove ka ardhur nga fjala Kose.Ja disa pyetje qe duan shpjegime:
    Fillimisht duhet te sqarohet se ne cilat kushte u desh te nderohet emri nga Dardani ne Kos-ovė?
    Sa prodhimtare eshte prapashtesa /ov/ dhe a eshte kjo nje prapashtese fjale formuese apo jo si psh prapashtesa /tar/?
    Nese fjala shqipe Dardani duhet deomos te zhdukej nga hartat prej pushtuesve(dhe qe fatkeqesisht u zhduk),si ka mundesi qe ky emertim u nderua perseri me fjalen Shqipe /kose/?
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Bel ami : 03-04-2003 mė 18:43
    ... E ku thuhene ne karte
    Fjalet e Gjuhes se Zjarrte!

_____________ Maska e ornament
    Anėtarėsuar
    27-04-2002
    Postime
    872
    Shen Albani, sipas fjalorit freng fjala Cosmétique = KOSMETIKOS (grek) = KOSMOS (grek) = parure = -Ensemble des vźtements, des bijoux, des ornements que porte une personne en grande toilette. -Ensemble de menus objets, de bijoux destinés ą orner un vźtement. -Ensemble de bijoux destinés ą źtre portés ensemble. Parure de diamant.

Pra jo fare siē e shpjegove ti, sipas te njejtit fjalor fjala greke KOSMOS eshte rrenja e KOSMETIK (parure, paraqitje) dhe e njejta me KOSMOS (univers).

Sidoqofte ngelet te provohet lidhja me KOS (qumesht) si dhe KOSE (prerese e barit), sa per KOSOVE = Fusha e Mellenjave, s'eshte per tu marre me 100%, ngaqe s'besoj se mellenja ka me shume ne kosove nga tjeter vend.
    Ne nje fjalor turk verifikova nje here per fjalen AT ngaqe Ataturk = Ati i Turqve. Atje gjeta dy fjale pa shume lidhje; AT = Kale si dhe AT = baba. Kjo e dyta mendoj eshte shtuar vone, kur Ataturku u be president.

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Ornament
    shpjegimin qe kam dhene per kosmetike e kosmos, e kam marre nga fjalori etimologjik i gjermanishtes.....

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Toponimi Kosove nuk mund te jete shqip, sepse po te jete i tille, atehere duhet shpjeguar se pse e ndryshuam ne nga Dardani, ne Kosove!!!

Ne dokumentet e Vatikanit njihej si Dardani, dhe vendasi nuk i ndryshon emrin vendit te vete, nese nuk i imponohet me dhune prej dikujt.
    Mendimi se vjen prej fjales Kosė, eshte perrall abetaresh, sepse fjala kosė, eshte me origjine sllave. Gabimet po behen duke mos njohur gjuhe...ketu qendron problemi...

Revolucioni ėshtė afėr Maska e Nuh Musa
    Anėtarėsuar
    02-05-2002
    Vendndodhja
    vjenė, austri
    Postime
    4,463
    mrdt!

Alban, historikisht dihet qe rajoni jone ka qene vend tranziti dhe nje rajon i ndikuar nga shume kultura. Sllavet jane te ardhet.

Llogjiko tash, si mundet nje popull ardhacak te na emeroj nje vegel AQ TE LASHT, ndoshta sa vet hekuri???

Pse nuk te shkon menjda se SLLAVET e kane huazuar nga neve?

Eshte natyrisht nje ceshtje studimi te thelle, por shume gjera tregojn se este fjale shqipe.

Flm

PS: ilirian, une mendoj se per diellin qendron shkronja "R", e jo shkronja "O". O eshte shkronje izoluese, KUFIZON!!!

Pra, ne fjalen KOS, O do te qendronte per nje PUNE te kufizuar. Gjithashtu edhe te fjala KORR.
    albanish by nature

Anėtarėsuar
    27-07-2002
    Postime
    899
    Nuhe se
    kosa eshte fjale sllave e kam lexuar nga albanolog qe mirren me kete pune...nuk eshte zbulim i imi...shqipja ka ndikuar me pak te ata sepse ne kemi qene te pushtuar prej tyre, e jo ata prej neve. E din sa fjale perdoren edhe sot qe i kane marre njerzit nga pushtuesi! Medno pak: Izvod, licna karta, guzva eshume te tjera. Kudo ne bote pushtuesi ka lene gjurem ne gjuhe, e jo i pushtuari.....

Faqja 2 prej 6 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Shqipėria etnike dhe Dardania antike
    Nga Davius nė forumin Historia shqiptare
    Pėrgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 28-03-2007, 19:36
  2. Emri ynė Dardan dhe krahina jonė Dardani
    Nga dodoni nė forumin Ēėshtja kombėtare
    Pėrgjigje: 13
    Postimi i Fundit: 16-08-2004, 19:29

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •