Bartja e shamise nuk eshte e lejuar as ne uiversitete (publike)...
E vetmja gje qe ka ndryshuar eshte fakti se pas vendimit te gjykates kushtetuese te Turqise per rrezimin e ligjit te Erdoganit per lejimin e shamive per studente, asnje bartese e shamise nuk denohet/sanksionohet nga organet kompetente te universiteteve.
Kjo eshte ceshtje e komplikuar juridike (dhe politike).
Fakt eshte se shamia ne Turqi ka qene dhe mbetet e ndaluar ne shumicen absolute te administrates pubike/shteterore.
Fakti qe studentet nga viti 2011 nuk sanksionohen/denohen (edhe pse bartja e shamise ligjerisht nuk eshte e lejuar) nuk ndryshon asgje.
Fakt eshte se kjo ndalese edhe sipas Gjykates Evropiane per te Drejtat e Njeriut por edhe sipas gjykatave tjera, nder ato p.sh. Gjykata Kushtetuese e Gjermanise, eshte ne pajtim me Konventen Evropiane per te Drejtat e Njeriut.
Keto jane gjera te rendesishme, jo te kapemi per cdo dege te kalbur qe na ofrohet (sic eshte rasti yt) vetem per te mos pranuar faktet dhe realitetin e disfavorshem, ose thjeshte per te kundershtuar tjertrin.
Kete kam bezdi une tek ty qe ti zgjatesh dhe i sterhollon gjerat pa interes per ate qe po diskutojme. Edhe njehere , nje femer me shami qe kerkon te studioje ne Turqi ne ndonje universitet publik e ndalon njeri ? Pergjigja eshte JO (E MADHE) Kaq me intereson mua katundarit.
"And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"
Pergjigja nuk eshte JO, por eshte po dhe jo...
Cdo universitet (publik) parimisht ose ventualisht ka te drejte t'ia ndaloje hyrjen cdo studentje me shami ne ndertese dhe ne sallat e ligjeratave.
Disa universitete ne Turqi edhe sot nuk lejojne femra me shami ne ligjeratat e tyre.
E vetmja gje qe ka ndryshuar eshte fakti se universitetet (tani per tani, sepse Gjykata Kushtetuese ndoshta vendose edhe per kete praktike te mundesuar nga Erdogani!) nuk jane te obliguara ta sanksionojne/denojne nje studente qe barte shami, sikur qe ishte rasti para 2011. Pra, parvaresisht direktivave, udhezimeve rekomandimeve te organeve kompetente shkollore, universitetet edhe me tutje mund te thirren ne ligjin ne fuqi apo ne kushtetute, te cilat edhe me tutje nuk e lejojne bartjen e shamise ne institucione publike (as ne universitetete).
Se a kane te vertete te drejte universitetet dhe profesoret e caktuar te mos i lejojne studentet me shami ne ligjeratat e tyre, nuk e di. Kjo eshte ceshtje tejet e komplikuar qe nuk mund te pergjigjet thjeshte, saktesisht dhe shkurt as nga profesionista juridik nga Turqia.
Sido qe te jete, per te mos e zgjatur edhe me teper, harro punen e shamive ne universitete publike te Turqise. Ta fal me dy duart, nese kujton se te ndihmon dicka ne arsyetimet tua...
Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 25-06-2013 më 06:36
'Zonja Lama, ata qe te kane share ty jane me shume, jane me te organizuar dhe jane ne gjendje te perdorin dhune dhe kercenime. Nuk ka rendesi se cfare te te thone ty, refugjate apo 'prostitute', ti shko ne Shqiperi, ne Serbi, apo ku te duash ti, me me rendesi jane votat.'
Po Sayan, vetem ju jeni te mire, ne te tjeret jemi te piset, te flliqte, e te ndyre.
Mos merr shembull asgje nga besimi krishter pasi feja islame bjen ne kundershtim me mesimet e Jezusit. Mos me fut ne debate te kota, nuk kam kohe, tung.
Shikoni kete deputetin, kah hin e ka del as vet nuk e din, sa shkon tek Skenderbeu, del tek Atifete, shkon tek hoxha ne Prizren, vjen ne Prishtine tek Alma Lama, shkon ne histori. OMG cfare tollovie... shikoni si fitohen votat, e njejta karte me fe po perdoret ne dem te popullit e shtetit.
Feja jote flet per paqe e respekt por vret 3000 + 19 veta per nje dite?! Cila eshte o i nderuar me e rendesishme, fjala apo veprat.
A ishte blasfemi e Muhamedit 53 vjec kur beri marredhenie seksuale me femi?! A beri blasfemi Muhamedi kur tha qe Satani i urinon njerezit ne vesh pa pike argumenti e me arsye te kafshes?! O ti vella une sjam kunder shamise a si veshet nje person, por duhet te sillemi si njerez te civilizuar jemi pasardhes te njerezve te civilizuar qe kishin ligje dhe kishin ne dore 80% te Ballkanit, nuk kemi te perbashket me njerez qe mirren me gjera fiktive, me tagute e me kafire e kufare, e ku armikun mund ta gjejne edhe midis malit, nuk na sherben nese sillemi si pula pa koke. O zoteri une jam kunder indoktrinimit fetar te femijeve deri ne moshen 18 vjecare nuk duhet t'i myket femiut koka me fe. Mos u thirrni ne Bibel kur e konsideroni te ndryshuar dhe te pa plotesuar.
Se a ka bere mire Muhamedi kur u martua me 9 gra? A ka bere mire Kurani kur Muhamedin e quan analfabet, ndersa ai sipas nje hadithi kerkon leter dhe laps te cilat nuk ia jep Omeri?! Ndoshta se ke lexuar kete, po ska gajle more, ti e din me se miri fene islame, ska njeri ne bote qe e din me mire se ti per kete fe, talent se jo mahi je.
Po kur premtoi 72 gra ne xhenet pa kurrfare baze ne Bibel e ne fjalet e Profeteve te mehershme. Me keto gjera le te mirren arabet o zoteri ne skemi te bejme me keto gjera, ama bash asgje, le t'i shpjegojne po qe se munden. A eshte mire t'i thuash nje njeriu, falu, puth nje guri ne Meke, gjuaje satanin me gur ne ritual, beso se kur te vdesesh do te martohesh pernjehere me 72 gra, epo normal qe kjo s'eshte e logjikshme, e ju kete po ia impononi shqiptarit. Sic tha Irfani 'Hani foret hani', 'hani rrenat vlla sic i keni henger per 500 vjet e ca'.
Krijoni Kontakt