Postuar mė parė nga
Anesti_55
Ti me duket se nuk e ke kuptuar cfar kam dashte te them une.Ju ne diskutimet me siper fusni ne nje thes problematiken , pra brenda nje thesi qe ka emrin Shqiperi e madhe.Kjo lloje Shqeiperie nuk ka egzistuar kurre.Keshtu si flet ti , jane 2 miljone shqiptare pertej kufirit te Albanise, te cilet kane urrejtje rracore per ruset.Pra une doja te thoja, se Albania eshte nje shtet, me nje popull qe nuk ka kete rracizem ndaj ruseve, por politikat tona nderlidhen me problematiken e kosovareve.
Pra ketu vijme ne nje pike te rendesishme, ku duhet ti therrasim kujteses.Deri ne vitet 60 dhe Albania bente pjese ne listen e me siperme dhe permbyllte keshtu, zonen gjeopolitike nen ndikimin e Rusise. Greket kane qene perendimore dhe me te influencuar nga SHBA, por politikat ruse , duke i qendruar me afer Greqise per ti mbrojtur nga trysnia e panderprere e Turqise , beri qe ky vend te beje nje politike te dyfishte ruso- amerikane.
Pra Albania eshte shteti i cili duke perfituar nga kriza ekonomike e Rusise , i ka shpetuar nga duart, por kjo nuk do te thote se kjo gjendje mund te vazhdoje ne kete sens.Ju e pate qe nje gafe beri Berisha dhe po e paguan rende ne keto zgjedhje , per me teper kercenimi amerikan ishte deri ne shkeputje te mardhenieve, qe do te thote leshim i tyre ne varseine Ruse.Po a mund te me thote kush , se sa jane arsyet nga sjelljet e shqipatreve ne rajon , qe mund te sjellin largimin e amerikaneve?
1- Religioni islamik tradicional (qendrim antiamerikan dhe anti perendimore , nostalgjike te perndorise osmane)
2- kalimi i islamit tradicional ne ate rradikal vehabi.(kemi nje konfrontim te hapur dhe me akte terroriste ndaj amerikaneve dhe levizje te xhihadiste si ne Siri, qe do te thote nje komunitet qe vepron me vetegjyqesim, pa pyetur per rregullat kushtetuese te vendit, por dhe ato te mardhenieve me shtetet e tjera perendimore, apo te OKB.
3-ceshtja Came e cila synon te destabilizoje rajonin ne favore te endres turke per rikthim kolonizues te vilajeteve.
4-Lufta gjeopolitike mundet te sjelle dhe akorde te tilla qe ruset te rikthehen ne komplet Ballkanin dhe atehere dorezimi eshte pa kushte ne duart e tyre.
5- Nese fryma nacionaliste nuk do te shkoje derjte zhdukjes dhe shqipatret te behen te ndergjegjeshem se duhet te bashkejtojne me te gjithe ,duke gjetur frymen e paqes dhe te bashkepunimit, duke pranuar reforma te propozuara nga BE , te cilat do te jene me vizionin per te ulur polaritetin dhe zhdukur shkaqet te cilat sjellin ate, atehere do te shohim nje lodhje te perendimit dhe leshimin e ketije rajoni te nje dore me te "forte" per ndryshim.Shqiptaret jane pjesa e infektuar e BE-se.
Mund te kete dhe arsye te tjera , por dhe keto qe permenda une mjaftojne.
Dhe ketu ngaterron shqipatret e Kosoves me ato te Albanise.Shqiptaret e Albanise nuk kishin ndonje motiv per te ndryshuar, perkundrazi meqe Albanet ishin ne shqiperine e mesme shtetformuesit i dhane identitetin e tyre.Jo me kot ju vu ky emer , jo me kot u coptuan shqipatret , jo me kot ne duhet ti permbahemi ketyre rregullave, pasi nuk jane kontribut shqiptaresh, por i atyre qe u moren me fenomenin shiptare.
Shqiptaret e Kosoves, natyrishte u futen ne bashkesine Jugosllave , pikerishte per tu asimiluar dhe per te zhdukur polaritetin, per nje jete me cilesore ne rajon dhe une nuk di nese bejme nje bilanc, te fitimit dhe humbjes, qe paten duke ndenjur te shtrenguar pasi islamizimit te tyre.Shqipatria e tyre , nuk ka te beje me islamizimin , pasi islamizem do te thote deshqiptarizim.Shqiptaret muslaimane praktikante, sillen si c'do arab tjeter i rruzullit dhe nese mbajne gjuhen , natyrishte kjo ndodhi se nuk shkoi kush qe t'ja ndryshoje, pra i munguan veglat dhe jo se ishin te ndergjegjesuar.Une nuk di te kosovaret islamike praktikante te kene ndonje ndryshim nga paraardhesit e tyre te shekullit XVI.Tjeter gje jane ato qe kane pesuar ndryshime duke u bere komuniste dhe ne strukturat politike te shtetit jugosllave , si dhe ato te cilet u integruan ne perendim.Keto jane ojo pjese me e civilizuar dhe me e besueshme e Kosoves.
Krijoni Kontakt