Giulio Andreotti u shua sot ne shtepine e tij romane ne oren 12.25. " Giulio Divi" ishte 94 vjeē, lindur me 14 janar te 1919. Politikani me jetegjatesi mbi skenen politike me afatgjate se Mbreteresha Elisabeta. Ka qene njeriu shteti dhe i nje partie fisnike italiane, shtate here ne krye te "Ekzekutivit", nje nga lideret demokristian me te votuar; por per armiqte e tij dhe kritikuesuit ishte " Beelzebub", i rrethuar nga 1 fame e nje politikani cinik dhe makivelik qe ai vet, ne brendesi, dashuronte ta kultivonte.
Ne me shume se gjysem shekulli prej jete publike, me shume se cdo drejtues tjeter, Giulio Andreotti ka qene identifikuar si emblema e nje fuqie qe lind dhe ushqehet ne vendet e errta. Kur Buscetta i tregoi historine e puthjes Totņ Riina fajtoret ishin me te shumte. Iluzionoheshin: Andreotti, duke kaluar nga altari i pluhurit vetem brenda pak oreve, sfidoi gjyqetaret duke shkuar ne cdo seance te procesit qe e deklaronin te pandehur, koken ulur mbi shkresat e tij, duke kundershtuar akuzen deri ne gjykimin definitiv. "Ne 1919 ka lindur Ppi e Sturcos,Fashizmi edhe UNE. Nga te tre kam mbetur vetem une, lavderoj dhe krenohej duke perfunduar.
NE rini ishte nje djale fetar, studioz, shume serioz, shpinen qe atehere te kerrusur dhe idete e qarta rreth se ardhmes. Te vetmet argetime dhe defrime ishin ndeshjet e Romes ( ne stadiumin e vjeter te Testaccio) dhe garat me kuaj ne hipodromin e Cappannelle. Thuhet qe vete Papa, Pio XII, e deshi ne Presidencen e Fuci-t, organizate e universitareve katolik, me vend te Aldo Moro-s. Pas shume pak viteve gjendet i katapult ne "dhomat e kopsave" fale pershtypjes se shkelqyer qe i kish lene liderit Dc Alcide De Gasperi. Ne 1946, ne moshen 28 vjecare, ishte nenkryetar i Presidences se Keshillit, me nje delegacion te vecante. "Ligji Andreotti" i vitit 1949 sherbeu per te financuar kinemane italiane.
Krijoni Kontakt