Close
Faqja 0 prej 17 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 168
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138

Evolucioni! Realitet apo një Përrallë e shëmtuar!

Ne kete teme do doja te diskutonim rreth teorise se famshme te evolucionit.
    Si nismetar i kesaj teme deshiroj qe debati te zhvillohet duke u bazuar ne argumenta shkencore.
    Peace!

i/e regjistruar Maska e gladiator
    Anëtarësuar
    12-02-2003
    Vendndodhja
    Iliria
    Postime
    217
    Argumenti me i mire jane tiparet tona ,te cilat nuk ndryshojne shume nga ato te majmunit.
    Do thoni pse ne jemi intelektualisht me te zhvilluar nga majmunet e sotem ?
    Sepse ne dhe ata e kemi prejardhjen nga nje rrace majmuni tashme jo-ekzistent.
    Per miliona vjet jo vetem speciet ndryshojne ,por edhe TOKA vete e cila nuk eshte njesoj si ka qene.
    Gj t m .

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Pak hisrori !!!
    Personi që paraqiti atë që njihet si teoria e evolucionit ishte një natyralist amator anglez, «arls Robert Darvin. Darvini kurrë nuk pati rastin të merrte një edukim shkollor në biologji. Ai kishte vetëm një interes amator për natyrën dhe gjallesat. Interesi i tij e nxiti të merrte pjesë në një ekspeditë me anijen Bigëll që u nis nga Anglia në 1832 dhe udhëtoi në rajone të ndryshme të botës për 5 vjet. Darvini i ri ishte mjaft i impresionuar nga shumëllojshmëria e specieve të gjalla e në veçanti nga një lloj fringilash (zogj endemikë) që pa në ishujt Galapagos. Ai mendoi se ndryshimi i sqepave të tyre ishte shkaktuar nga nevoja e tyre për t'u për- shtatur me kushtet e jetesës. Me këtë ide në mendje ai supozoi se origjina e jetës dhe llojeve gjendej në konceptin e "përshtatjes me ambientin". Sipas Darvinit, llojet e ndryshme nuk ishin krijuar në mënyrë të pavarur, por kishin rrjedhur nga një paraardhës i përbashkët dhe kishin ndryshuar më vonë nga njëri-tjetri si rezultat i kushteve natyrore.

Hipotezat e Darvinit nuk ishin bazuar në ndonjë zbulim shkencor apo eksperiment. Më vonë ai i ktheu ato në teori me mbështetjen dhe inkurajimin e disa biologëve materialistë të kohës së tij. Ideja ishte se individët që përshtateshin me kushtet ku jetonin i transmetonin këto përshtatje në mënyrën më të mirë te gjeneratat pasardhëse. Këto cilësi të përmirësuara u akumuluan me kalimin e kohës dhe e transformuan individin në një lloj të ri krejtësisht të ndryshëm nga paraardhësi i tij (origjina e këtyre "cilësive të përmirësuara" ishte e panjohur në atë kohë). Sipas Darvinit, njeriu ishte hallka më e zhvilluar e zinxhirit të këtij mekanizmi.

Darvini e quajti këtë proces "evolucioni nëpërmjet seleksionimit natyror". Ai mendoi se kishte zbuluar origjinën e llojeve: Origjina e një lloji ishte një lloj tjetër. Ai i publikoi këto pikëpamje në librin e tij "Origjina e llojeve me anë të seleksionimit natyror" në 1859.
    Peace!

Njohuria te ben te lire Maska e SuNRiSeR
    Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    ...where everything fades...
    Postime
    368
    Po ta lexosh me kujdes Origjinen e specieve me ane te perzgjedhjes natyrore te Darwinit, do ta vesh re se ai ne fund te librit thote qe kjo eshte nje teori qe shpjegon se si lindi jeta ne toke, aman eshte vetem nje teori.

Teoria e darwin-it ishte vetem fillimi. Kjo per shume arsye, niveli ku ndodhej biologjia ne ato kohe por edhe mungesa e eksperimenteve pasi antropologjia as ekzistonte ne ato kohe.

Pas Darwin-it evolucioni eshte plotesuar me shume teori te tjera, disa gabime qe ka bere Darwin-i jane eliminuar dhe sot evolucioni eshte pak a shume nje teori qe vetem bazat ka ne teoria e Darwin-it.

Nuk mund te konsiderohet puna e Darwin-it si e pagabueshme, por me vone mbi te kane punuar shume biologe, gjenetiste, antropologe etj. dhe i kane plotesuar ato pika ku darwin-i nuk ishte i qarte ose i sigurt. Edhe sot evolucioni eshte nje teori, pasi shume nga ceshtjet qe kap nuk jane mundur te eksperimentohen, megjithate ajo jep nje shpjegim llogjik dhe te pranueshem mbi shfaqjen e jetes ne toke.

Pershendetje. S.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Shumica e shkencëtarëve që besojnë në evolucion pranojnë teorinë neo-darviniste të evolucionit gradual. Megjithatë, në dekadat e fundit u propozua një model tjetër. I quajtur "ekuilibri i ndërprerë" ky model kundërshton idenë darviniste të evolucionit gradual dhe thotë se evolucioni ndodhi me kërcime të mëdha. Mbrojtësit e parë poterexhinj të këtij modeli u shfaqën në Amerikë në fillim të viteve shtatëdhjetë.

Stephen Jay Gould
    Dy paleontologët amerikanë, Nils Eldredge dhe Stephen Jay Gould, e dinin mirë se thëniet e neo-Darvinizmit ishin hedhur poshtë krejtësisht nga gjetjet fosile. Fosilet provonin se organizmat e gjallë nuk erdhën nga një zhvillim gradual, por u shfaqën papritur plotësisht të formuar. Neo-Darvinizmi jetonte me shpresën e përvëluar - të cilën e kanë akoma - se një ditë do të gjendeshin format kalimtare të humbura. Kur e kuptuan se kjo shpresë ishte e kotë Eldredge dhe Gould përsëri nuk qenë në gjen- dje të braktisnin dogmën e tyre të evolucionit, ndaj paraqitën një model të ri që u quajt "ekuilibri i ndërprerë". Thelbi i modelit të tyre ishte mendimi se evolucioni nuk ndodhi si rezultat i ndryshimeve të vogla, por ai ndodhi papritur dhe me ndryshime të mëdha. Ky model nuk është gjë tjetër veçse fantazi. P.sh. paleontologu evropian O. H. Shindewolf, i cili i hapi rrugën Eldredge dhe Gould, thotë se zogu i parë doli nga një vezë zvarraniku si një mutacion vigan, pra, si rezultat i një aksidenti gjigand që ndodhi në strukturën gjenetike.9 Sipas të njëjtës teori disa kafshë tokësore duke pësuar transformim të papritur duhet të ishin kthyer në balena. Këto thënie kundërshtojnë krejtësisht rregullat e gjenetikës, biofizikës e biokimisë dhe janë po aq shkencore sa mund të jetë i tillë tregimi i bukur për bretkosën që u kthye në princeshë. Megjithatë duke vuajtur krizën e pranimit të neo-Darvinizmit disa paleontologë evolucionistë e përqafuan këtë teori, e cila ishte akoma më e çuditshme dhe e pamundur se dhe vetë neo-Darvinizmi.

Qëllimi i vetëm i këtij modeli ishte të shpjegonte boshllëkun në të dhënat fosile, të cilat neo-Darvinizmi nuk mund t'i shpjegonte. Eshtë krejtësisht e palogjikshme përpjekja për të shpjeguar boshllëqet fosilore në evolucionin e zogjve me thënien se "zogu doli krejt papritur prej një veze zvarraniku", sepse vetë evolucionistët pranojnë se evoluimi i një specie në një tjetër kërkon ndryshime të mëdha në kodin gjenetik. Asnjë mutacion nuk mund të përmirësojë kodin gjenetik. Mutacionet vetëm e çrregullojnë kodin gjenetik. Kështu mutacioni vigan i imagjinuar nga modeli i "ekuili brit të ndërprerë" mund të shkaktojë vetëm dëmtime dhe reduktime vigane në kodin gjenetik, asgjë më tepër.
    Peace!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Për më tepër modeli i "ekuilibrit të ndërprerë" u rrëzua që në hapin e parë, pasi ishte i paaftë t'i jepte përgjigje çështjes së origjinës së jetës, e cila është çështja që hedh poshtë që në fillim neo-Darvinizmin. Që nga momenti kur nuk mund të vërtetohet ardhja e rastësishme në ekzistencë e një proteine të vetme, ndërkohë që organizmat përbëhen nga miliona proteina, debati merr fund duke e nxjerrë evolucionin gradual apo të ndërprerë krejt nga fusha e lojës.
    Peace!

Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Evolucioni eshte nje teori qe perpiqet te jape nje shpjegim se si lindi jeta ne toke. Duke qene nje teori domosdo qe ka vend edhe per lindjen e nenteorive, te spekullimeve dhe kjo vjen nga fakti qe cdo evolicionist ato pika qe evolucioni nuk mund t'i provoje eksperimetalisht, mundohet t'i plotesoje me mendime apo me teori personale dhe kjo sjell nje haos ne teorine evolucioniste dhe njeriu i shkrete nuk di se ku te besoje. Megjithate kjo nuk provon asgje dhe nuk hedh poshte asgje.

Edhe ne teorine e krijimit ka shume pika konfuze, ja te te jap nje shembull: Sipas krijimit njeriu ka rreth 6000 vjet ne toke, sipas krijimit nuk eshte e qarte kush u krijua fillimisht toka apo qielli etj si keto. Cdo teori ka boshlleqe por te pakten evolucioni eshte nje teori llogjike dhe shume me komplete se krijimi.

Pershendetje, S.
    Ndryshuar për herë të fundit nga SuNRiSeR : 31-03-2003 më 11:52

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Postuar më parë nga SuNRiSeR
    Evolucioni eshte nje teori qe perpiqet te jape nje shpjegim se si lindi jeta ne toke. Duke qene nje teori domosdo qe ka vend edhe per lindjen e nenteorive, te spekullimeve dhe kjo vjen nga fakti qe cdo evolicionist ato pika qe evolucioni nuk mund t'i provoje eksperimetalisht, mundohet t'i plotesoje me mendime apo me teori personale dhe kjo sjell nje haos ne teorine evolucioniste dhe njeriu i shkrete nuk di se ku te besoje.

Pershendetje, S.
    Dakort jam me ty sunriser po ne librat e bilogjise ama na paraqitet skema e evolucionit .As nuk permendet krijimi si alternative por te vetmet shtigje qe lihen jane brenda teorise se evolucionit.Apo a kam gabim?
    Nese teoria nuk eshte e vertetuar atehere me cte drejte , paraqitet i argument shkencor?
    Ne vijim te temes , me kismet te Zotit, do te sjell goxha informacion mbi shume gafa te evolucionit , te cilat besoj se njerezit nuk para i vene re.
    Peace!

Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Akus!

Jo kudo eshte situata qe evolucioni paraqitet si fakt. Te pakten ketu ne perendim une di fare mire qe ne shkollat e mesme jepet edhe teoria e krijimit, biles ekziston edhe nje kurs fakultativ mbi fene.

Detyrimisht qe ne Shqiperi evolucioni eshte paraqitur si e vetmja teori mbi ekzistencen e jetes ne toke pasi vete sistemi promovonte idene e mosekzistences se zotit.

Megjithate kjo nuk e hedh poshte evolucionin pasi studimet mbi te vazhdojne dhe si i thone shpresa vdes e fundit. Une ketu ne forum nuk po mundohem te mbroj evolucionin por thjesht te sjell ato pak fakte qe e mbeshtesin.

Pershendetje, S.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Postuar më parë nga SuNRiSeR
    Akus!

Detyrimisht qe ne Shqiperi evolucioni eshte paraqitur si e vetmja teori mbi ekzistencen e jetes ne toke pasi vete sistemi promovonte idene e mosekzistences se zotit.

Edhe ketu ke folur sipas besimit tend dhe jo me argumente shkencore.Te te them te drejten , une e shoh si te pashmangshme existencen e nje krijuesi sa me shume thelloj njohurite e mija shkencore.Cdo gje qe na rrethon eshte nje tregues i qarte krijimi.Kjo qe thashe une perseri mbeshtetet kryesisht ne besim dhe perdorimin e llogjikes , por edhe ajo qe ti pretendon se mbeshtet nga shkenca , faktikisht eshte e mbeshtetur thjesht ne besimin tend.
    Peace!

Faqja 0 prej 17 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Hajredin S Muja
    Nga ^VJOSA^ në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 15-03-2010, 14:17
  2. Bota e Publicisteve Musliman - Shtypi !!
    Nga fisniku-student në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 13-09-2009, 12:33
  3. Miti si realitet dhe si gënjeshtër, PROF.DR. ARTAN FUGA
    Nga Xhuxhumaku në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 17-05-2006, 17:43
  4. Teknologjia Matrix po bëhet realitet?
    Nga Tini- në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-07-2004, 09:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •