Close
Faqja 3 prej 17 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 168
    Njohuria te ben te lire Maska e SuNRiSeR
    Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    ...where everything fades...
    Postime
    368
    Akus!

Duhet te caktojme ne rradhe te pare se cfare konsideron ti evolucion pasi me duket se po behemi lemsh fare.

Ti thua se perzgjedhja natyrore nuk ndikon fare ne evoluimin e species perkatese, megjithese bie dakord qe pershtatshmeria ndodh si pasoje e nje ndryshimi gjenetik. Le te kthehemi pak tek ai rasti i drerit:

Ke te drejte kur thua qe dreri thjesht u pershtat dhe kjo i dha nje avantazh ne luften per mbijetese. Dmth u be me i shpejte. Por sii mund te behet nje kafshe me e shpejte? Le te marrim rastin konktret dhe te themi se nga nevoja per te vrapuar me shpejt me kalimin e kohes muskujt e kembeve u zhvilluan. Ky zhvillim i muskujve ben te mundur zgjatjen e kockave te kembeve me disa te qindtat e milimetrit. Ndoshta mund te ndodhe edhe nje ndryshim ne artikulacione qe t'i jape mundesi drerit te beje hapa me te medhenj. Imagjino kete gje te ndodhe per 1000 breza dreresh. Dreret e sotem do te zhduken nga kjo lufte per tu pershtatur (nuk do mund te mbijetojne pasi do jene pre e lehte e mishngrenesve te cilet nga ana e tyre gjithashtu do te zhvillohen ne menyre qe te jene ne nje hap me zhvillimin e gjahut te tyre, pra kemi perseri pershtatshmeri dhe tek ai lloj kafshe). Imagjino se cfare zhvillimi mund te kene arritur dreret sic thashe pas 1000 brezash, dhe e gjitha kjo eshte pershtatshmeria dhe perzgjedhja natyrore qe mund ti beje ata te vrapojne me shpejt, te hedhin hapa me te medhenj, ndoshta te marrin dhe nje forme te trupit me aerodinamike. Pra e gjitha kjo eshte pasoje e luftes per mbijetese, pershtatshmeria dhe perzgjedhja natyrore.
    Ti mund te thuash qe perseri mbeten drere dhe une jam dakord me ty aman ata u zhvilluan dhe moren nje tjeter forme te trupit dhe zhvilluan nje tjeter menyre te sjelluri ndaj grabitqareve. Me nje fjale vertet jane drere por aman jo si stergjysherit e tyre para 1000 brezash. Kjo eshte nje shembull i perzgjedhjes natyrore dhe se si ajo ndikon ne evolucion, por mos harro qe perzgjedhja natyrore eshte vetem nje nga mekanizmat e evolucionit dhe detyrimisht evolucioni nuk eshte e njejta gje me perzgjedhjen, megjithate do ta trajtojme me vone kete pike.

Une e kuptoj qe ti e ke te veshtire ta pranosh kete llogjike pasi:

1. Krijimi nuk i le vend vetes per tu marre me studime shkencore te paanshme pasi niset nga fakti i kryer qe jeta ka ardhur nga Zoti.

2. Kronologjia biblike nuk le vend per 1000 apo 1000000 breza para dhe pas, sipas Bibles njeriu u krijua ne Eden rreth 6000 vjet perpara dhe permbytja e madhe mbaroi rreth 4200 vjet perpara, qe i bie viti 2200 p.e.s. Sipas Bibles rreth kesaj kohe njeriu filloi te shperndahej ne toke dhe ta popullonte ate.

3. Gjithashtu feja e perdor krijimin si nje menyre per te evangjelizuar dhe jo per te treguar realisht se si erdhi jeta ne toke.

Duke u nisur nga keto themele qe kreationizmi ngrihet eshte e pamundur te debatosh, pasi cdo debat (kur vihet ne diskutim ana shkencore e krijimit) perfundon me fjalet "ky ishte vullneti i zotit", "ketu nderhyri zoti" etj. Krijimi nuk eshte gje tjeter vecse disa vargje ne Bibel dhe ne Kuran dhe cdo njeri eshte i lire t'i besoje, por gjithmone kjo mbetet ne kuadrin e fese.
    Nderkohe qe evolucioni ka te tjera baza: vertet eshte teori, por ne shkence teoria eshte nje proces kompleks qe bazohet ne vrojtimet, eksperimentet, konkluzionet, dhe cdo gje shkon sipas nje llogjike te caktuar dhe jo me idene: po shembem kalane e tjetrit, kalaja tone ngelet e vetmja kala.

Me kete une nuk po e mbyll debatin dhe jam i gatshem te diskutojme ne vazhdim, por do te te kerkoja qe ne cdo shkrim te ngresh nje pyetje ose nje teme dhe une do perqendrohem vetem tek ajo. Pasi te sqarohemi per ate vazhdojme me tjetren.

Pershendetje, S.
    Ndryshuar për herë të fundit nga SuNRiSeR : 04-04-2003 më 13:36

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    SUnriser.Me vjen keq qe po me citon gabimisht pasi une ne asnje vend nuk permenda qe dreret shpejtohen.Kete e mohoj kategorikisht.Kam thene qe dreri qe eshte me i ngathet perfundon ushqim per luanin dhe ai me i shpejti mbijeton.Por kjo nuk ndikon aspak ne evolimin e tij.Pastaj cjane gjithe ato supozime ?Sot jemi ne kulmin e shkences.Prej teje pres argumenta shkencore.Nese ti mendon se kafshet paskan evoluar ne nje menyre te tille atehere , sic e ka thene edhe darwini, duhet te gjejme me miljarda forma tranzite te ketyre kafsheve.Une do te vazhdoj perseri me argumenta dhe te keshilloj edhe ty qe mos ta kalojme ne debat filozofik.Edhe nje gje tjeter .Te lutem mos me paragjyko per besim fetar sepse tek kjo teme jam zhveshur fare nga besimet dhe po diskutoj vetem me argumenta shkencore.
    Peace!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Sipas teorisë së evolucionit çdo specie e gjallë ka paraardhës. Speciet e mëparshme me kalimin e kohës u transformuan në diçka tjetër e kështu u shfaqën të gjitha speciet. Sipas teorisë së evolucionit, ky transformim ka ndodhur gradualisht për miliona vjet. Kështu, sipas evolucionit një numër speciesh të ndërmjetme duhet të kenë ekzistuar dhe jetuar gjatë kësaj periudhe të gjatë transformimi.

P.sh. në të kaluarën duhet të kenë jetuar disa lloje peshqish-zvarranikë, të cilët duhet të kishin fituar disa tipare zvarraniku krahas tipareve origjinale të peshqve që ata duhet t'i kishin që më parë. Gjithashtu, në të kaluarën duhet të kenë ekzistuar disa zvarranikë-zogj, të cilët duhet të kishin fituar disa tipare zogjsh krahas tipareve të zvarranikëve. Evolucionistët i quajnë këto krijesa imagjinare, për të cilat ata mendojnë se kanë jetuar në të kaluarën, "forma të ndërmjetme apo kalimtare".

N.q.s. specie të tilla kanë ekzistuar, ato duhet të jenë miliona, bile miliarda në numër dhe lloje. Më e rëndësishmja është që mbetjet e këtyre krijesave të çuditshme duhet të gjenden në gjetjet fosile. Numri i këtyre formave kalimtare duhet të ketë qenë akoma më i madh se llojet aktuale të kafshëve, ndaj dhe mbetjet e tyre duhet të gjenden në të gjithë botën. Në Origjinën e Llojeve Darvini shpjegon:

"N.q.s. teoria ime është e vërtetë, atëherë lloje kalimtare të panumërta që lidhin speciet e të njëjtit grup, duhet me siguri të kenë ekzistuar. Si rrjedhim prova për ekzistencën e tyre në të shkuarën mund të gjenden vetëm në mbetjet fosile."

Edhe vetë Darvini e dinte fare mirë se format kalimtare mungonin. Ai shpresonte se ato do të gjendeshin në të ardhmen. Megjithë shpresën e tij, ai e kuptonte se pengesa më e madhe për teorinë e tij ishte pikërisht mungesa e këtyre formave kalimtare. Prandaj, në kapitullin "Vështirësitë e Teorisë" ai shprehet kështu:

"...N.q.s. speciet kanë rrjedhur nga specie të tjera nëpërmjet një shkallëzimi gradual, atëherë përse ne nuk gjejmë asgjëkundi forma kalimtare? Pse e gjithë natyra nuk është në konfuzion dhe ka specie, ashtu siç i shohim ne, të përcaktuara e të ndara mirë nga njëra-tjetra? ...Sipas kësaj teorie forma të panumërta kalimtare duhet të kenë ekzistuar, atëherë pse nuk i gjejmë ato në koren e tokës? ...Pse ne sot nuk gjejmë varietete të ndërmjetme? Këto vështirësi më kanë turbu- lluar për një kohë të gjatë."

Shpjegimi i vetëm që Darvini mundi të jepte për të kaluar këtë pengesë ishte se fosilet e zbuluara deri atëherë ishin të pamjaftueshme. Ai mbronte tezën se kur të dhënat fosile do të studioheshin në detaje, do të gjendeshin hallkat që mungonin.

Duke besuar në parashikimet e Darvinit, evolucionistët kanë kërkuar fosilet dhe kanë gërmuar për të gjetur hallkat që mungojnë në të gjithë botën që prej mesit të shekullit XIX. Por përpjekjet e tyre nuk u kurorëzuan me sukses; asnjë formë kalimtare nuk është zbuluar deri më sot. Të gjitha fosilet e gjetura kanë treguar të kundërtën e asaj që besojnë evolucionistët. Ato demonstrojnë se jeta në tokë është shfaqur papritur dhe plotësisht e formuar. Duke u përpjekur të provojnë teorinë e tyre, evolucionistët në vend që të vinin vetullat, nxorrën dhe sytë.

Një paleontolog i famshëm britanik, Derek V. Ager, e pranon këtë fakt, megjithëse është evolucionist:

"Çështja që trajtohet është se kur ne ekzaminojmë të dhënat fosile në detaje, zbulojmë gjithmonë e më tepër jo evolucion gradual, por shpërthim të papritur të një grupi për llogari të një tjetri."

Një tjetër paleontolog evolucionist Mark Czarnecki komenton si më poshtë:

"Një problem i madh për teorinë janë të dhënat fosile: gjurmët e specieve të zhdukura të ruajtura në formacionin gjeologjik të tokës. Këto të dhëna kurrë nuk kanë zbuluar gjurmë të hipotezës së llojeve të ndërmjetme të Darvinit, por në vend të saj ato tregojnë se speciet duken e zhduken befasisht. Kjo anomali ka ushqyer argumentin e kreacionistëve se çdo specie u krijua nga Zoti. "
    Peace!

Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Meqenese eshte muhabeti tek fosilet le te qendrojme pak ketu, dhe me vone kthehemi perseri tek "perzgjedhja natyrore" dhe "pershtatshmeria".

Para pak ditesh lexova mbi gjetjen e nje fosili ne Olduvai Gorge Tanzani (zbulimi eshte bere ne 1995, por publik eshte bere ne shkurt 2003 tek revista "Science"). Ky fosil eshte nje pjese e maxiles superiore me te gjitha dhembet dhe nje pjese te fytyres. Eshte quajtur OH65 (Olduvai Hominid) dhe estimohet te kete jetuar rreth 1.8 milion vjet perpara. I takon familjes Homo Habilis, dhe mendohet qe eshte lidhja midis H. Rudolfensis dhe homoideve te mevonshem.

Megjithese studimet vazhdojne, eshte vertetuar qe kjo kocke i takon nje homoidi dhe jo majmuni. Gjeja interesante eshte koha kur mendohet se ka jetuar, 1.8 milion vjet perpara. Krijimi nuk e pranon kete kronologji, persa i takon ekzistences se homoideve ne toke.

Me poshte eshte fotografia e OH65:
    Fotografitë e Bashkëngjitura Fotografitë e Bashkëngjitura  

Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Tani po kthehem ne fosilet qe njihen me shume dhe besoj se jane mjaftueshem per te demonstuar shume aspekte te evolucionit. Po e nis me fosilet tranzitore midis reptileve sinapside dhe gjitareve. Po i rendis kronologjikisht sipas kohes qe kane jetuar dhe nuk do komentoj asnjeren prej tyre. Ne rast se nuk bindesh per ndonjeren mund te te sqaroj ne nje shkrim te mevonshem.

Kalimi nga reptilet tek gjitaret eshte me i dokumentuari nga te gjithe te tjeret dhe kjo eshte e shpjegueshme: 1. keto kafshe i vertebrore dhe fosilet e tyre detyrimisht jane me rezistente dhe te ruajtura me mire, 2. eshte kalimi i fundit midis 2 klasave dmth me i afert kronologjikisht.

1.Paleothyris
    2.Protoclepsydrops haplous
    3.Clepsydrops
    4.Archaeothyris
    5.Varanops
    6.Haptodus
    7.Dimetrodon, Sphenacodon
    8.Biarmosuchia
    9.Procynosuchus
    10.Dvinia
    11.Thrinaxodon
    12.Cynognathus
    13.Diademodon
    14.Probelesodon
    15.Probainognathus
    16.Exaeretodon
    17.Oligokyphus, Kayentatherium
    18.Pachygenelus, Diarthrognathus
    19.Adelobasileus cromptoni
    20.Sinoconodon
    21.Kuehneotherium
    22.Eozostrodon, Morganucodon, Haldanodon
    23.Peramus
    24.Endotherium
    25.Kielantherium, Aegialodon
    26.Steropodon galmani
    27.Vincelestes neuquenianus
    28.Pariadens kirklandi
    29.Kennalestes, Asioryctes
    30.Cimolestes, Procerberus, Gypsonictops

Specia e pare ne liste shfaqet ne periudhen Pensilvaniane dhe e fundit ne periudhen Crateceane. Keshtu qe ne fund te periudhes Crateceane ekzistonin 3 grupe te medha gjitaresh: monotremet, marsupialet dhe placentalet. Placentalet mendohet te kene jetuar ne Azine Lindore dhe me vone u shperndane dhe ne Amerike ne fund te periudhes Crateceane. Po ne fund te kesaj periudhe placentalet dhe marsupialet kishin filluar te diversifikoheshin pak nga njeri tjetri, dhe pas zhdukjes se dinosaurve ne Paleocene keto diversifikime u theksuan me teper. Megjithate ceshtja se kush ishte gjitari i pare eshte akoma e pazgjidhur dhe ka shume mendime kontradiktore, por e rendesishme eshte qe te gjitha familjet e mesiperme jane forma te ndermjetme midis zvaranikeve (reptileve) dhe gjitareve.

Pershendetje, S.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Sunriser, me vjen keq por keto qe the , sic e thua edhe vete jane mendime dhe asgje nuk eshte e verteturar.
    Peace!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Shikoni disa shembuj fosilesh!!

Teoria e evolucionit pretendon se speciet zhvillohen dhe transformohen vazhdimisht në specie të tjera. Por kur ne bëjmë një krahasim të gjallesave ekzistuese dhe fosileve të tyre, shohim se ato kanë mbetur të pandryshuara për miliona vjet. Ky fakt është një provë e qartë që hedh poshtë pretendimet e pabaza të evolucionistëve.

asnje ndryshim nga bleta e sotme dhe fosili i saj miljona vjecar
    Peace!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    asnje ndryshim i piliveses se sotme me fosilin 135miljon vjecar
    Peace!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    asnje ndryshim midis milingones se sotme dhe fosilit 100 miljon vjecar

ja dhe fosili i nj ebreshke 100 miljon vjecare i cili eshte i njejte me breshkat e sotme
    Peace!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Jeta u shfaq në tokë papritur dhe në forma komplekse!!!

Kur shqyrtohen shtresat gjeologjike tokësore dhe të dhënat fosile, duket se organizmat e gjallë u shfaqën njëkohësisht. Shtresa më e vjetër tokësore në të cilën janë gjetur fosile është ajo e Kambrianit, e cila ka një moshë 500-550 milionë vjeçare. Gjallesat e gjetura në shtresat që i përkasin periu- dhës Kambriane shfaqen në të dhënat fosile të gjitha papritur; nuk gjenden paraardhës që të kenë ekzistuar më parë. Fosilet e gjetura në shkëmbinjtë Kambrianë janë fosile kërminjsh, trilobitesh, sfungjerësh, krimbash toke, meduzash, iriqësh deti dhe jovertebrorësh të tjerë. Ky mozaik i larmishëm i organizmave të gjallë i përbërë prej një numri kaq të madh qeniesh komplekse është shfaqur kaq papritur, saqë është quajtur në literaturën gjeologjike "Shpërthimi i Kambrianit".

Shumica e formave të jetës të zbuluara në këtë shtresë kanë sisteme të ndërlikuara si sy, velëza, sisteme qarkullimi dhe struktura fiziologjike të avancuara, të cilat nuk kanë ndryshim nga speciet e të njëjtit lloj që ekzistojnë sot. P.sh. struktura me lente të dyfishta të syrit të trilobiteve është një ndërtim që të habit. David Raup, profesor i gjeologjisë në Harvard dhe në universitetin e Çikagos thotë:

Trilobitet përdorin një ndërtim optimal, i cili do të kërkonte për t'u arritur sot një inxhinier shumë të përgatitur dhe me shumë imagjinatë.

Jovertebrorët e ndërlikuar u shqafën papritur dhe pa pasur asnjë lloj lidhjeje apo formë kalimtare midis tyre dhe organizmave njëqelizorë, që ishin e vetmja formë jete ne tokë para tyre.

Syri i Trilobiteve
    Trilobitet që shfaqen papri- tur në periudhën e Kambrianit, kanë një strukturë syri mjaft komplekse. Të përbëra prej miliona pjesësh të vogla në formë hojesh dhe prej një sistemi me lente të dyfishta, ky sy ka një ndërtim optimal, i cili kërkon “një inxhinier të trajnuar mirë dhe me shumë fantazi, për t’u realizuar sot”, siç shprehet David Raup, profesor i gjeologjisë.

Ky sy shfaqet 530 milionë vjet më parë krejt papritur dhe një ndërtim i tillë kaq kompleks nuk mund të shpjegohet nga evolucionistët, duke si- guruar kështu një provë për krijimin.

Për më tepër, struktura në formë hojesh e syrit të trilobiteve ka mbijetur deri në ditët tona pa asnjë ndryshim. Disa insekte, si bletët dhe pilivesat, kanë të njëjtën strukturë syri si trilobitet.* Kjo situatë hedh poshtë tezat evolucioniste se gjallesat kanë evoluar nga më primitivja te më kompleksja

Peace!

Faqja 3 prej 17 FillimFillim 1234513 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Hajredin S Muja
    Nga ^VJOSA^ në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 15-03-2010, 14:17
  2. Bota e Publicisteve Musliman - Shtypi !!
    Nga fisniku-student në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 13-09-2009, 12:33
  3. Miti si realitet dhe si gënjeshtër, PROF.DR. ARTAN FUGA
    Nga Xhuxhumaku në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 17-05-2006, 17:43
  4. Teknologjia Matrix po bëhet realitet?
    Nga Tini- në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-07-2004, 09:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •