Close
Faqja 7 prej 17 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 70 prej 168
    Njohuria te ben te lire Maska e SuNRiSeR
    Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    ...where everything fades...
    Postime
    368
    Akus!

Kur diskutojme ti ngre nje problem dhe une te pergjigjem, ne rast se ti ke akoma rezerva rreth atij problemi vazhdon aty dhe une po ashtu deri sa ta konsumojme ate teme.
    Ti nuk po e ben kete gje, mua po me duket sikur shkruaj kot pasi ti nuk po diskuton po po i merr temat me rradhe sikur po lexon nje liber. Deri dje ne ishim tek kalimi nga zvarraniket tek zogjte dhe sot pa sqruar gje rreth saj ti u hodhe ne tjeter gje.

Megjithate une sot po vazhdoj perseri me lidhjen zvarranik-zog dhe pastaj do te te pergjigjem mbi kalimin majmun-njeri.

Gjithashtu, te lutem permbahu ne afirmime si puna e ketij psh: pamë se nuk ekziston asnjë mekanizëm në natyrë që i bën gjallesat të evoluojnë. Gjithashtu, pamë se gjallesat erdhën në ekzistencë jo si rezultat i një procesi evolutiv, por u shfaqën krejt papritur me strukturën e tyre prezente. Pranda,j është e qartë se evolucioni i njeriut është një histori që nuk ka ndodhur kurrë.

Ne as qe kemi diskutuar mbi mekanizmat e evolucionit. Kemi kapur vetem fare pak siperfaqesisht perzgjedhjen natyrore por thjesht sa per hyrje. Edhe une mund te them: Sic e pame me siper vertetuam qe kreacioni eshte nje perralle dhe evolucioni eshte nje fakt qe ka ndodhur dhe vazhdon te ndodhe

Ne rast se bejme pohime te tilla ky nuk eshte me debat, por kthehet ne predikim. Prandaj te lutem tregohu me i matur ne fjale dhe bazohu tek ky diskutim dhe jo ne bindjet e tua. Deri tani ne nuk kemi nxjerre asnje perfundim, dhe nuk besoj te nxjerrim pasi na mungon nje pike e perbashket referimi ku te bazohemi te dy, megjithate ky eshte nje diskutim interesant pasi kap pyetjen me te vjeter te njeriut: Si erdha ketu?

Sic e thashe me lart une po vazhdoj me lidhjen zvarranik-zog.

Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Fakti qe Archaeopteryx-i ka derrase kraharori nuk do te thote qe ai mund te fluturonte. Fakti me konkret per kete eshte struci. Struci megjithese eshte zog nuk mund te fluturoje. Ai ka derrase kraharori dhe perseri nuk fluturon. Kete po e sjell vetem per te treguar qe derrasa e kraharorit nuk verteton qe nje qenie qe e ka duhet te fluturoje.

Mund te thuash qe Archaeopteryx-i ishte zog, pasi te analizosh ngjashmerine qe ka ai me zvarraniket (e kam kapur kete pike disa shkrime perpara).
    Nuk ka asnje evolucionist qe te mohoje qe Archaeopteryx-i ka disa karakteristike te zogjve, biles eshte normale qe te kete, por ka dhe shume te zvarranikeve (shumicen).

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Sunriser, une paraqita mjaft argumenta per arkeoptriksin dhe nese ti nuk bie dakort me to nuk do te thote qe une te rri akoma ne ate teme.
    Persa i perket fosileve une paraqita mjaft shembuj fosilesh qe nuk kane ndryshuar prej miljona vitesh , ndersa ti si evolucionist me ke sjelle vetem arkeopteriksin mbushur plot me dyshime e teorira.Nese do te kishte pasur evolucion , a nuk duhej te ishte toka e mbushur me fosilet e ketyre gjallesave "kalimtare"? Kte pyetje e ngriti edhe Darwini i cili shpresonte se keto do te gjeheshin , mirepo deri tani kane dale me buje te madhe kolekanthi , arkeopteriksi edhe ndonje tjeter.

Pastaj ti nuk je pergjigjur fare per shumicen e problemeve te ngritura.
    Une te thashe edhe nje here qe citimet e sjella jane prej shkencetaresh te te dyja paleve , biles me teper evolucioniste.
    Peace!

Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Akus!

Argumentave te tua mbi archaeopteryx-in iu jam pergjigjur pothuajse te gjithave, dhe ne rast se kam lene ndonje pa pergjigje e kam bere nga pakujdesia.
    Ndersa ti nga te gjitha ato qe une kisha shkruar rreth tij, nuk ke kapur asgje, madje ke kaluar ne tjeter teme.
    Ti mos u merr se c'tha Darwin-i para 100 vjetesh, shif faktet mbi te cilat po e bazojme kete diskutim, dhe besoj se jane mjaft te pakten, ne mos per te te bindur te te vene ne mendime ta shohesh ceshtjen ne menyre me te paanshme.

Sa per ata shkencetaret qe ti i ke cituar nga citimi i citimit te dikujt tjeter, ta them une me siguri qe nuk ka evolucionist qe te thote:"...megjithese une jam evolucionist, provat tregojne qe jeta eshte krijuar...". Keto jane keqinterpretime te qellimshme per te ngjallur dyshime, dhe kjo eshte menyra se si kreacioni eshte munduar te fitoje kredibilitet. Vetem nje gje nuk llogarisin te ashtuquajturit shkencetare kreacioniste, qe duke vepruar ne kete menyre njollosin jo vetem "shkencen" e tyre por edhe fene ne rradhe te pare.

Pershendetje, S.

P.S. Jam gjithmone i hapur per diskutim ne kuptimin e pare te fjales.

Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Akus!

Te sqaroj nje gje qe me duket se nuk e ke te qarte ne lidhje me evolucionin.

Nje qenie nuk evoluon pa qellim. Nje qenie mund te qendroje e pandryshuar per miliona vjet, nderkohe qe nje tjeter gjate kesaj kohe te ndryshoje plotesisht.

Kjo varet nga pershtatshmeria dhe perzgjedhja natyrore nuk ka se pse te zgjedhe te tjera tipare, kur ajo specie eshte pershtatur plotesisht ne ambjentin e saj dhe nuk paraqet rrezik per tu zhdukur nga mospershtatshmeria apo nga "lufta per mbijetese".

Ky eshte shkaku qe nje specie mund ta gjesh sot ne toke ne formen qe ka pasur miliona vjet perpara. Nje rast konkret eshte krokodili dhe aligatori. Qe kur keto 2 specie morren formen qe kane sot, kane ndryshuar shume pak pasi jane pershtatur ne habitatin e tyre ne menyre te persosur.

Pershendetje, S.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Po normal , cfare shpjegimi tjetetr mund te japesh!
    Aty ku do ti ka evolucion , aty ku ska , qenkan perfekte.!!!

Pyetjes tjeter nuk ju pergjigje me duket.Ku jane miljona e miljarda forma kalimtare ? A nuk duhet te ishin ato te pranishme ne shumicene e mbetjeve fosile???
    Peace!

Anëtarësuar
    29-05-2002
    Vendndodhja
    Postime
    368
    Jane sigurisht, nje pjese jane gjetur nje pjese tjeter do te gjenden. Per kete mos u bej merak. Ne cdo numer te "Science" ke nga nje fosil te ri, si eshte gjetur, ku eshte gjetur dhe si ndikon mbi njohurite e deritanishme. Shumica jane pro-evolucion.

Disa shkrime me siper te kam dhene nje liste me fosilet, qe jane gjetur dhe qe tregojne lidhjen midis zvarranikeve dhe gjitareve me duket.

i/e regjistruar Maska e pelin
    Anëtarësuar
    15-08-2002
    Postime
    214
    Akus,
    po pergjigjem :

Postuar më parë nga Akus
    Peli , me vjen keq qe e sheh me kaq paragjykim kte teme.Nqs ka dicka qe nuk ka permbajtje shkencore je i lutur te ma tregosh , nese jo , nuk ben mire te na prishesh lezetin e temes sepse mendoj se nga kjo teme mund te perfitojne shume njerez.Jo me kot temen a hapa tek "shkenca" .Deshiroj qe debati te zhvillohet me argumenta shkencore dhe mesa shoh ,une dhe sunriser jemi munduar ti permbahemi temes dhe po zhvillojme nje debat mjaft interesant.

ND
    _" me vjen keq qe e sheh me kaq paragjykim kte teme"

Sigurisht qe s'kam asnje paragjykim.Paragjykimi vjen nga mosnjohja, kurse une e njoh fare mire Harun Jahja per te cilin nderhyra.Paragjykimi duket se eshte ne anen tuaj sic sugjeron dhe vete titulli i temes i zgjedhur me aq kujdes.

Harun Jahja , ky islamik i thekur,prej te cilit ti ke cituar faqe te tera ,nuk ka te beje aspak me shkencen, ai eshte thjesht nje predikues .Me duhet te pranoj se eshte i suksesshem kur i drejtohet individeve te paditur ,atyre qe evolucionin e njohim me te degjuar.Pozita e tij eshte thjeshtesisht fetare; lexo nese desheron vepren e tij "Jeta e kesaj bote" tek www.burimi.net.

Ne koherat moderne qe jetojme feja eshte nje ceshtje morale. Ne dallim nga ortodokset,qe me sa dij,nuk kane interferuar kurre seriozisht ne lemin e shkences; ne dallim nga katoliket,qe ndonse e kane luftuar shkencen duke kryer dhe krime,por qe kane kerkuar falje dhe perfundimisht e kane pranuar shkencen, perfshire dhe evolucionin, duke e aktualizuar vazhdimisht fene e tyre; islamiket ,qe kane mbetur ne nivelin e kohes kur u krijua islamizmi, kane marre flamurin kunder shkences e kultures.Te pakten nje pjese e tyre ,perfaqesues i te cileve eshte dhe ky Haruni.
    Ti pretendon te behet debat shkencor, edhe une ate kerkoj, prandaj jam kunder spekullimeve te vjeteruara e tejkaluara te Harunit ne lidhje me evolucionin.

_" nqs ka dicka qe nuk ka permbajtje shkencore je i lutur te ma tregosh "
    Ja disa shkurtimisht:

# Ti apo i cituari yt ,kembengul qe " mutacionet jane vetem te demshme".
    Ketu s'ka asgje shkencore ,eshte vetem mashtrim apo padituri.
    Nga perkufizimi , mutacioni,eshte nje ngjarje e rastit,pra probabilitare dhe si i tille nuk ka kahje,pozitive apo negative.Pra teorikisht ,bazuar ne probabilitetin, qe eshte matematike e kulluar, mutacionet mund te jene te cfaredolloji, pozitive , negative, neutrale.
    Sigurisht ,duke patur nje strukture te ngritur ,ADN, ne praktike do te verehen shume me teper ,mutacione negative,sepse eshte shume me e lehte te prishesh se te rindertosh.Por kjo nuk do te thote se probabiliteti i mutacioneve pozitive eshte zero.

Per me teper, ne praktike , mutacionet pozitive, te dobishme ne pikpamje te evolucionit, jane nje fakt i padiskutueshem.Jane me dhjetra eksperimentet dhe studjuesit qe konfirmojne faktin e egzistences se mutacioneve te dobishme.
    Po te sjell nje shembell qe eshte provuar me mijra here:

Nje koloni bakteriale e vendosim ne nje ambjent antibiotik. Ndryshimi i ambjentit stimulon mutacionin tek bakteriet. Nese nuk do te kishte mutacione te dobishme duhej qe gjithe bakteriet te vdisnin. Fakt eshte se nje pjese mbijeton duke perfituar rezistence ndaj antibiotikeve e duke evoluar ne nje tip te ri bakterie.ADN-ja e bakteries se re e krahasuar me ate te bakteries fillestare eshte e ndryshme -qe eshte dhe prova e evoluimit.Pra bakteria u adaptua ndaj ndryshimit te ambjentit .
    ( te dhenat per keto eksperimente pershfire dhe ADN-te jane te gjitha te publikuara)

Sic e shikon ketu s'ka asgje mistike : ndryshuan kushtet e ambjentit, linden mutacione,disa prej te cilave te dobishme, dhe individet me keto mutacione mbijetuan duke trasheguar kete vecori te re ne gjeneraten pasardhese.Ky eshte ne fakt dhe prediktimi qe ben teoria e evolucionit e bazuar ne mutacionet dhe seleksionin natyral .

Sot kjo ceshtje ne shkence nuk diskutohet me.Perkundrazi diskutohet problemi qe mutacionet e dobishme duhet te jene shume here me teper se sa mendohej, bazuar ne hipotezen e Smith dhe Cairns dhe eksperimentet e interpretimet e Hall per hypermutacionet . Ideja baze eshte qe organizmi i vene ne kushte vdekjeprurese gjeneron shume here me teper mutacione nga sa mendohej dhe cuditerisht po ashtu shume me teper te dobishme.

#ti citon ne menyre te perseritur se "s'ka forma kalimtare nga nje specie ne nje tjeter" bile nderfut dhe idene e spekullimeve.

Kjo teze eshte vjeteruar me kohe.Per nga ekstremizmi ajo mund te vije vetem nga pozita fundamentaliste.
    Haruni qe citon ti,thote "vetem archeopteryx-i" , mesa duket nuk di gje per protopteryx-in...
    Pa u zgjatur po komentoj vetem nje shprehje te cituar prej teje :- " ...pse nuk eshte gjetur asnje fosil i nje zogu me gjysme krahu..." ????
    Nuk ka argument me qesharak se ky,eshte ose padije e thelle ose manipulim vetem per budallenjte.(Duket sikur per cdo mutacion duhet te kemi nje phenotyp?)
    Qe mund te kete patur nje individ ( apo dhe qindra ) me 1/2 krahu s'eshte aspak cudi; po me cfare logjike kerkohet qe kjo gjysme qenie e mjere te kete mbijetuar ,riprodhuar ,ne gjenerata aq sa mund te behej e fosilueshme?? dhe ne ta gjenim pas miliona vjetesh ne shtresat e pamata te kesaj Toke te madhe??
    Eshte pikerisht ajo qe predikton evolucioni qe individet e paafte nuk mund te mbijetojne prandaj dhe nuk e gjejme dot.(e ka ngrene ndonjeri dhe ja ka thyer dhe krahun tjeter. )

# ke sjelle disa figura per te provuar mungesen e evolucionit.

Perkundrazi ato e provojne.Ajo milingona fosile aq e ngjashme me ate te sotmen nuk ka evoluar nga pamja e jashtme sepse ajo ka hyre ne ekuiliber me ambjentin,eshte adaptuar dhe nuk ka me shtyse per ndryshim.Pikerisht sic predikton teoria e evolucionit.( ligji i ekuilibrit nuk eshte vetem ligj biologjik,eshte ligj i pergjithshem ne natyre)

_ Eshte e kote te spekullohet me thenie shkencetaresh evolucioniste.( psh shkruan se evolucionisti i shquar C.Paterson eshte shprehur kunder seleksionit natyral ??? si mund te jesh kunder seleksionit natyral dhe njekohesisht evolucionist??? vetem Haruni e merr vesh kete.)
    Evolucioni biologjik eshte nje teori shkencore dhe sic eshte krejt normale per shkencat do te kete gjithmone debate brenda teorise : eshte gradual apo i nderprere evolucioni ,do te thote se debatohet per nje aspekt,nje mekanizem te tij per te gjetur ate qe provohet me mire nga faktet. Kjo ndodh vetem ne shkencat e verteta.Sic diskutohet ne fizike per natyren e forces gravitacionale; po a nuk eshte fizika shkence??
    Sipas filozofise teori me e mire quhet ajo qe shpjegon me shume dhe qe mbeshtetet me shume nga te dhenat faktike.E tille eshte teoria e evolucionit biologjik,qe sigurisht nuk eshte perfekte.Di ti ndonje teori tjeter me te mire?

Akus,
    ndjehesha i shtrenguar te te ktheja nje pergjigje dhe te tregova se vetem permendja e H.Jahjajt me beri te nderhyj.
    Jo vetem pse ma kerkon ti, nuk kam ndermend te nderhyj me ne diskutimin tuaj me Sunriser.
    Diskutim te kendshem ( jo vetem lufte citatesh).

Ah,se desh harrova.
    Nje evolucionist vertete i madh ,Dawkins, ka thene : Te mesosh pak eshte e rrezikshme!

gjtm

ps- kam pasur dikur nje mik qe me therriste Peli ,jo Pelin, tamam si ti, qe adhuronte Harunin dhe qe mendonte se gjithe provat e evolucionit ishin te falsifikuara.C'koicidence !
    E bukura eshte ne syte qe e shikojne _Wilde

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    E para punes , ti perseri po flet me paragjykime dhe ke cekur vetem nja dy aspekte te temes.Une ktu spo permend fare as Ortodoksisem as Katolicizem as Islam.

Ti cuditesh kur une-ne pyesim se ku jane format kalimtare.Nuk arrij te kuptoj se me cfare mutacioni u zhvillua krahu i zogut plotesisht ne ate forme te perkryer qe eshte sot.Nese nuk eshte formuar menjehere , atehere ka patur faza te njepasnjeshme dhe normalisht qe do kene qene me miljarda krijesa me gjysem krahu qe edhe nqs , sic thua ti, nuk kane mbijetuar , fosilet e tyre duhet te gjeheshin, por faktet flasin ndryshe , teper ndryshe.
    Evolucioni ka arritur te zbuloje mes mijona fosilesh vetem arkeopteriksin edhe nja dy tre te tjere te cilet jane plot e perplot me mangesira dhe debate .

Persa i perket mutacioneve, te lutem , silli studimet qe permende dhe ti diskutojme.
    Edhe lere Harunin rehat , merru me argumenta , mos bej edhe ti te njejtin gabim qe paskam bere une"propaganden"

p.s.Nuk te njoh e as nuk te kam folur ndonjehere me pare , prandaj plzzz mos paragjyko se se ke idene hic se kush jam
    Peace!

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-03-2003
    Vendndodhja
    usa
    Postime
    138
    Ato fosilet miljona vjecare qe solla tregojne qarte se ska patur evolucion , por kur perballet me nje fakt te tille "dogma" evolucion patjeter qe do nxjerre nje shpjegim.Milingona nuk na paska patur nevoje te ndryshoje fare fare fare per qindra miljona vjet , po ashtu pothuajse te gjitha krijesat .

Une cuditem me guximin qe merr edhe mi paraqet si vertetime shkencore.Me te vertete cuditem .

Nje filozof i njohur (qe ju besoj e pelqeni pa mase) thote:
    "Armiku me i madh i te vertetes nuk eshte genjeshtra , por bindja"
    Jam shume dakort me kte shprehje dhe gjithnje e kam parasysh.
    Peace!

Faqja 7 prej 17 FillimFillim ... 56789 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Hajredin S Muja
    Nga ^VJOSA^ në forumin Shkrimtarë shqiptarë
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 15-03-2010, 14:17
  2. Bota e Publicisteve Musliman - Shtypi !!
    Nga fisniku-student në forumin Komuniteti musliman
    Përgjigje: 17
    Postimi i Fundit: 13-09-2009, 12:33
  3. Miti si realitet dhe si gënjeshtër, PROF.DR. ARTAN FUGA
    Nga Xhuxhumaku në forumin Enciklopedia letrare
    Përgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 17-05-2006, 17:43
  4. Teknologjia Matrix po bëhet realitet?
    Nga Tini- në forumin Lajme nga informatika
    Përgjigje: 0
    Postimi i Fundit: 02-07-2004, 09:20

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •