Kam marrė vendimin tim brenda pak ditėsh dhe pse prej kohėsh ideja mė vinte ndėr mend. Nuk kam shumė miq qė skanė adresė nė facebook, por ata duket se nuk ia kalojnė keq. Nė rastin tim, rrjeti social ishte njė mjet shumė i dobishėm pėr tė komunikuar nė jetėn e pėrditshme me miqtė mė tė ngushtė dhe pėr tė mbajtur kontakt me ata mė tė largėt. Gjatė viteve kisha formuar dhe njė arkiv tė vogėl fotografik, pushimesh dhe eventesh. Pėrtej kėtyre dy aspekteve, shumė gjėra filluan tė mos mė bindnin; jo pėr shkak tė pėrmbajtjes dhe funksioneve tė Facebook-ut, por pėr atė ēfarė unė pėrdorja.
Duke e vendosur Facebook-un si homepage (faqe tė parė), nė ēdo hapje tė kompjuterit, gjendesha automatikisht i pushtuar nga publikimet e miqve dhe tė njohurve (njė total prej rreth 500 personash). Pasoja ishte qė, duke u kthyer i lodhur nga universiteti nė pasditen e vonė, lexoja kalimthi lajmet, nė njė proces pothuajse pasiv, vetėm nga kurioziteti pėr tė lexuar atė ēkishte ndodhur gjatė ditės.
Pėr tė parė tė gjitha postimet e ditės, me njė shpejtėsi tė caktuar, mė duhej gati njė orė, pėr tė asimiluar informacione krejtėsisht tė kota.
Me pak fjalė, kohė e ēuar dėm. Ky lloj aktiviteti ėshtė njė nga mė tė populluarit nė mesin e pėrdoruesve. Gjatė katėr viteve tė fundit, qė nga dita e regjistrimit tim, zakonet e mia tė pėrditshme kanė ndryshuar rrėnjėsisht dhe shpesh kėtė ndryshim e ka pėsuar dhe orari i studimeve.
Facebook-u ka zėvendėsuar njė film tė bukur. Nė mbrėmje, para se tė shkoja tė flija, nė vend qė tė lexoja njė libėr, i hidhja njė shikim lajmeve tė fundit nė adresėn time tė facebook-ut, apo komunikoja me ndonjė mik.
Kėshtu, nė mėngjesin e njė tė diele kuptova vetėvrasjen time sociale, me ndihmėn e njė miku qė e kisha bindur tė vepronte si unė.
Nė komunikimin e fundit u pėrshėndetėm dhe klikuam opsionin ēaktivizo profilin. Ky opsion, nė tė vėrtetė nuk ka eliminuar tė gjitha postimet dhe fotot e mia, por thjesht ka bėrė tė padukshme dhe tė papėrdorshme adresėn. Nėse nė tė ardhmen do tė doja ta riaktivizoja, do tė mė mjaftonte njė procedurė e shkurtėr dhe do tė shfaqem menjėherė. Para se tė ēaktivizoja llogarinė time, facebook-u bėri njė pėrpjekje tė fundit tė dėshpėruar, pėr tė mė mbajtur, duke mė shfaqur fotot e miqve tė mi shoqėruar nga shkrimi: Je i sigurt? Do tu mungosh shumė miqve tė tu!
- Isha i sigurt!
Pas tri javėsh nuk kisha aspak ndjesi mungese ndaj facebook-ut, madje ndihem krenar pėr zgjedhjen e bėrė dhe sesi e pėrdor kohėn time tė lirė. Ajo qė mė argėtoi mė tepėr ishte reagimi i miqve tė mi. Ka nga ata qė vėrtet u ka ardhur keq, sikur zhdukja ime virtuale, zhdukte gjithashtu pjesė nga mua; apo nga ata qė mė akuzojnė pėr mungesė vullneti, sepse kam shmangur problemin nė vend qė tė mėsohesha tė menaxhoja kohėn; pastaj ka nga ata qė mė kanė folur me sarkazėm.
Pėr sa mė pėrket, nuk mendoj qė ēdo pėrdorues ėshtė nė njė farė mėnyre skllav i rrjetit social. Ka nga ata qė e pėrdorin nė mėnyrė tė moderuar dhe nga ata qė kalojnė gjithė ditėn si vartės tė smartphone-it. Unė ndieja se nuk kisha kontroll total tė kohės time tė lirė dhe facebook-u mbushte ēdo hapėsirė tė kėsaj kohe.
Nga jashtė (Duke mos qenė mė i pėrfshirė), kuptova me vetėdije mė tė madhe sesa qesharake dhe hipokrite ėshtė bota e rrjeteve sociale.
Njė shoqėri e ndėrtuar mbi (post, like, pic, poke, wall, link, tag etj ) qė rregullojnė raportet mes njerėzve dhe qė i shėrbejnė pėrdoruesve tė japin njė imazh mė interesant mbi veten.
Facebook-u ka qenė e vetmja lidhje qė kam thyer me rrjetin, sepse interneti vazhdon tė jetė themelor nė ditėt e mia. Pėrditėsohem ēdo ditė me faqet kryesore tė lajmeve, ndjek vazhdimisht kanalet You Tube, nė tė cilat jam regjistruar, konsultohem nė faqen zyrtare tė universitetit, nė tė cilin pedagogėt e mi raportojnė rregullisht pėr studentėt dhe jam regjistruar nė forume tė specializuara pėr tė mos humbur asgjė mbi muzikėn qė dėgjoj.
E-mail-i, ndėrkohė, dhe pse ėshtė njė mjet komunikimi i modės sė vjetėr, vazhdon tė mė rezultojė i dobishėm pėr faturat e blerjeve online apo pėr tė dėrguar e marrė fotografi. Zgjedhja ime mė ka lejuar tė vlerėsoj aspektet e dobishme tė web-it dhe tė eliminoj ato qė mė vrasin kohėn e lirė. Shumė nga gjigantėt e sė shkuarės, si pėr shembull Messenger, janė mbyllur dhe nėse facebook-u vazhdon tė rrisė numrin e tė regjistruarve, nė tė njėjtėn kohė shohim gjithnjė e mė shumė pėrdorues qė ēregjistrohen, sidomos nė ShBA dhe Britaninė e Madhe.
*Nga Corriere della Sera - Miklovan Lugaj / MAPO
![]()
Krijoni Kontakt