Close
Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 60
    i/e regjistruar Maska e Archon
    Anėtarėsuar
    05-12-2012
    Postime
    2,280

Ēlirimi nga Facebook

Kam marrė vendimin tim brenda pak ditėsh dhe pse prej kohėsh ideja mė vinte ndėr mend. Nuk kam shumė miq qė s’kanė adresė nė facebook, por ata duket se nuk ia kalojnė keq. Nė rastin tim, rrjeti social ishte njė mjet shumė i dobishėm pėr tė komunikuar nė jetėn e pėrditshme me miqtė mė tė ngushtė dhe pėr tė mbajtur kontakt me ata mė tė largėt. Gjatė viteve kisha formuar dhe njė arkiv tė vogėl fotografik, pushimesh dhe eventesh. Pėrtej kėtyre dy aspekteve, shumė gjėra filluan tė mos mė bindnin; jo pėr shkak tė pėrmbajtjes dhe funksioneve tė Facebook-ut, por pėr atė ēfarė unė pėrdorja.

Duke e vendosur Facebook-un si homepage (faqe tė parė), nė ēdo hapje tė kompjuterit, gjendesha automatikisht “i pushtuar” nga publikimet e miqve dhe tė njohurve (njė total prej rreth 500 personash). Pasoja ishte qė, duke u kthyer i lodhur nga universiteti nė pasditen e vonė, lexoja kalimthi lajmet, nė njė proces pothuajse pasiv, vetėm nga kurioziteti pėr tė lexuar atė ē’kishte ndodhur gjatė ditės.

Pėr tė parė tė gjitha postimet e ditės, me njė shpejtėsi tė caktuar, mė duhej gati njė orė, pėr tė asimiluar informacione krejtėsisht tė kota.

Me pak fjalė, kohė e ēuar dėm. Ky lloj aktiviteti ėshtė njė nga mė tė populluarit nė mesin e pėrdoruesve. Gjatė katėr viteve tė fundit, qė nga dita e regjistrimit tim, zakonet e mia tė pėrditshme kanė ndryshuar rrėnjėsisht dhe shpesh kėtė ndryshim e ka pėsuar dhe orari i studimeve.

Facebook-u ka zėvendėsuar njė film tė bukur. Nė mbrėmje, para se tė shkoja tė flija, nė vend qė tė lexoja njė libėr, i hidhja njė shikim lajmeve tė fundit nė adresėn time tė facebook-ut, apo komunikoja me ndonjė mik.

Kėshtu, nė mėngjesin e njė tė diele kuptova “vetėvrasjen time sociale”, me ndihmėn e njė miku qė e kisha bindur tė vepronte si unė.

Nė komunikimin e fundit u pėrshėndetėm dhe klikuam opsionin “ēaktivizo profilin”. Ky opsion, nė tė vėrtetė nuk ka eliminuar tė gjitha postimet dhe fotot e mia, por thjesht ka bėrė tė padukshme dhe tė papėrdorshme adresėn. Nėse nė tė ardhmen do tė doja ta riaktivizoja, do tė mė mjaftonte njė procedurė e shkurtėr dhe do tė shfaqem menjėherė. Para se tė ēaktivizoja llogarinė time, facebook-u bėri njė pėrpjekje tė fundit tė dėshpėruar, pėr tė mė mbajtur, duke mė shfaqur fotot e miqve tė mi shoqėruar nga shkrimi: “Je i sigurt? Do t’u mungosh shumė miqve tė tu!”

- Isha i sigurt!

Pas tri javėsh nuk kisha aspak ndjesi mungese ndaj facebook-ut, madje ndihem krenar pėr zgjedhjen e bėrė dhe sesi e pėrdor kohėn time tė lirė. Ajo qė mė argėtoi mė tepėr ishte reagimi i miqve tė mi. Ka nga ata qė vėrtet u ka ardhur keq, sikur “zhdukja” ime virtuale, zhdukte gjithashtu pjesė nga mua; apo nga ata qė mė akuzojnė pėr mungesė vullneti, sepse kam shmangur problemin nė vend qė tė mėsohesha tė menaxhoja kohėn; pastaj ka nga ata qė mė kanė folur me sarkazėm.

Pėr sa mė pėrket, nuk mendoj qė ēdo pėrdorues ėshtė nė njė farė mėnyre skllav i rrjetit social. Ka nga ata qė e pėrdorin nė mėnyrė tė moderuar dhe nga ata qė kalojnė gjithė ditėn si vartės tė smartphone-it. Unė ndieja se nuk kisha kontroll total tė kohės time tė lirė dhe facebook-u mbushte ēdo hapėsirė tė kėsaj kohe.

Nga jashtė (Duke mos qenė mė i pėrfshirė), kuptova me vetėdije mė tė madhe sesa qesharake dhe hipokrite ėshtė bota e rrjeteve sociale.

Njė shoqėri e ndėrtuar mbi (post, like, pic, poke, wall, link, tag etj…) qė rregullojnė raportet mes njerėzve dhe qė i shėrbejnė pėrdoruesve tė japin njė imazh mė interesant mbi veten.

Facebook-u ka qenė e vetmja lidhje qė kam thyer me rrjetin, sepse interneti vazhdon tė jetė themelor nė ditėt e mia. Pėrditėsohem ēdo ditė me faqet kryesore tė lajmeve, ndjek vazhdimisht kanalet You Tube, nė tė cilat jam regjistruar, konsultohem nė faqen zyrtare tė universitetit, nė tė cilin pedagogėt e mi raportojnė rregullisht pėr studentėt dhe jam regjistruar nė forume tė specializuara pėr tė mos humbur asgjė mbi muzikėn qė dėgjoj.

E-mail-i, ndėrkohė, dhe pse ėshtė njė mjet komunikimi i modės sė vjetėr, vazhdon tė mė rezultojė i dobishėm pėr faturat e blerjeve online apo pėr tė dėrguar e marrė fotografi. Zgjedhja ime mė ka lejuar tė vlerėsoj aspektet e dobishme tė web-it dhe tė eliminoj ato qė mė vrasin kohėn e lirė. Shumė nga gjigantėt e sė shkuarės, si pėr shembull Messenger, janė mbyllur dhe nėse facebook-u vazhdon tė rrisė numrin e tė regjistruarve, nė tė njėjtėn kohė shohim gjithnjė e mė shumė pėrdorues qė ēregjistrohen, sidomos nė ShBA dhe Britaninė e Madhe.

*Nga “Corriere della Sera” - Miklovan Lugaj / MAPO

cherry blossom girl
    Anėtarėsuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095

Pėr: Ēlirimi nga Facebook

eshte bere me e lehte te lesh duhanin sesa te shkeputesh nga facebooku. vertet e vetmja menyre per te komunikuar me miqte eshte nepermjet fb? s'e besoj kete... mua me duket se pjesa me e madhe e perdoruesve te fb hyjne aty per thashetheme ose sepse jane te shtyre nga kurioziteti se c'bejne te tjeret... nuk mund te besh nje bisede normale me dike, pa shkeputje, sepse cdo pese minuta personit ne fjale i duhet te kontrolloje se c'shkruhet ne fb. po vazhdoi keshtu, duhen hapur klinika rehabilitimi per njerez te varur nga fb.

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676

Une dhe te dua se mbyll dot, se merziten familjaret.
    Feelings change - memories don't.

cherry blossom girl
    Anėtarėsuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095

le te merziten mia. vetem ti mbylle, se vertet eshte nje humbje kohe. shume shperqendrues.

i/e regjistruar Maska e Endless
    Anėtarėsuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119

Mua me duket edhr nje cik si paradoksale me thene te drejten,tani kohe per te pare vidjo ne youtube paska ky,po te chekoj fb nje here ne kaq i duket humbje kohe. Une per vete me kete stil jetese qe jam duke bere per momentin,me del koha qe ta shketoj na gjyse ore ose nje ore ne dite fb. Fundja pse jo,ka caste qe dhe fb ka ate lezetin e vet

cherry blossom girl
    Anėtarėsuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095

Endless mua me duket se shume pak jane ata si ti qe e perdorin vetem gjysem ore ose nje ore ne dite. shumica rrine me ore te tera. nejse, ju e dini vete me mire...

Anėtarėsuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119

po mire me une soo flas per ata te semuret qe rrine me ore te tera duke chatuar aty,edhe psebesoj qe kjo specie sa vjene edge,eshte duke u rradhuar, se nje pjese e mire e perdoruesve te fb jo kanefilluar te luajne lojra, jo rrin e shohin na nje nje fikm nderkohe qe i hedhin ndonje sy fb. Per mendimin tim dhe ti kot sse hap nje drese, se kam per te te sugjeryuar nha,dy faqe te papara qe do me shkrihesh se qeshuru di me shkruhesh me gjerst qe postohen aty

cherry blossom girl
    Anėtarėsuar
    14-05-2010
    Postime
    6,095

pa he njehere, mund ta sjellesh ketu linkun?

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anėtarėsuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676

Nuk te ha fb kohe, por chati. Kam goca te huaja ne fb mosha te reja, deri ne 22, dhe e perdorin shume rralle fb. Text messages dergojne tere diten me shoqe, shoke.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga mia@ : 16-04-2013 mė 15:07
    Feelings change - memories don't.

Anėtarėsuar
    17-08-2007
    Vendndodhja
    Shqiperi
    Postime
    5,119

Funny jokes and pictures e ka si faqe ajo,po se bie dot ketu nga qe jam duke shkruar nga telefoni ne keto momente. Faqe e papare,ka gallat,chekoje nje here po ashtu : )

Faqja 0 prej 6 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •