Close
Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 31 prej 31
    i/e regjistruar Maska e Anesti_55
    Anėtarėsuar
    22-10-2005
    Postime
    2,647

Pėr: Pse Vatikani nuk e pranon Kosovėn?

[QUOTE=qeveriablu;3614720]

Kosova ne rradhe te pare eshte Shqiptare,religjioni i popullates se saj eshte dytesore
    Kosova eshte multietnike me shumice shqiptare.Ky eshte definimi real.
    Religioni eshte dytesire ne forme, por realishte eshte islamike.Dhe nese kemi nje mase te konsiderueshme si muslimane jo praktikante, ato ndjejne te njeten urrejtje per religionin e krishtere, si nder sllave, si nder kosovare , si nder shqiptare te Albanise.Ky fenomen ndjehet dhe tek kosovaret qe jetojne prej vitesh ne Albani, te cilet dhe se u perfshine ne reforma ne diktaure dhe se shume prej tyre u bene dhe komuniste, nuk arriten te cancelojne ne shpirtin e tyre, urrjtjen per te krishteret.Per to konfigurohen njelloj, "shkie", se eshte serb , kroat,sllavo bullgar, mjafton te jete i krishtere ortodoks.Pa perjashtim , kur takoj shqiptare te trevave te tjera , qe nga Ulqini, Kosova e Maqedonia , pasi prezantohem me emrin tim te krishtere, me thone , qenke shkia,natyrishte permes buzeqeshjes, por qe realishte ai shpreh reagimin e softwarit.
    Por dhe se une kam kete pershtypje per to,(si islamike dhe urryes per te krishteret) , personalishte kam arritur te cilesohem miku me i preferuar i tyre ne ato pak njerez qe kam njohur.Pra permes sjelljes time, kontributit te madhe per integrimin e tyre ketu, jam i bindur se kam mbetur i pa zevendesueshem nder miqte e tyre te zgjedhur dhe se me to kam diskutuar dhe tema tabu.
    (disave prej tyre i kam vene ne pune bisnesin me parate e mija, pa asnje garanci nese do te mi kthenin, me kushtin se te me kthenin borxhin kur te kishin mundesi.Absolutisht jo ne formen e fajdes , por deshires per te bere miresi.Disa prej tyre dhe u larguan , u zhduken dhe per dy vjet, por kur ktheheshin dhe i duhej perseri ndihma ime, me kane trokitur perseri ne dere dhe une perseri i dhashe.Kam pare ti shkasin dhe lot , pasi kishin stonuar me sjelljen e pare dhe pas kesaj, nuk mbaj mend qe te largoheshin prej Shqiperie dhe te mos vinin te me takonin ne shtepi , per te me perqafuar dhe per te e thene faleminderti.Keto mbeten kujtesa qe kane lene gjurme ne jeten time, pasi dhe une isha i perfshire nga nje ndjenje nacionaliste krejte natyale , por qe me kalimin e kohes , per shkak te ngjarjeve qe prekim perdite , me bene te ndergjegjesohem dhe te mbaje nje qendrim te ashper, ndaj cdo lloj te frymezimit te nacionalizmit ,deri dhe ne epitete qe ushqejne ate.Per kurjozitet, para nje viti , me troket ne dere nje person qe nuk e njihja dhe me sjell nje leter te shkurter nga dy miqte e mije maqedone, qe une vetem emrat i kujtoja.Me thonin se shpesh me kujtonin ne bisedat e tyre atje dhe se permes sjelljes time, i kunderviheshin koncepteve anti ortodokse ne bisdedat me miqte e tyre.Pra nese punohet, nese shqiptaret e Maqedonise , apo Kosoves krijojne institucione ne formen e maticave, do te mund te sjellin ndryshime te medha.Ps. nese do te caktonim nje dite ne vit, qe shqiptare te maqedonise , te marrin pjese ne nje meshe te mbajtur ne nje kishe te Korces , apo Pogradecit, ne repekt te besimit te stergjysherve te tyre ne kete fe, a nuk do te ishte nje hap pozitiv? Po ndoshta dhe ne komunen Stubell, ku ka nje komunitet katolik model.A nuk do te tregonte kjo nje vizion te mire per shqiptaret musliman? A do te ndikonte ne opinjonin nderkombetare ,ky akt dashurie dhe respektimi nderfetare?
    Kur prej Shkupit ne shekujt XVI - XVII kerkonin nga Vatikani prifterinj per popullaten e Kosoves
    Ne Shqiperi keto kontribute nuk kane munguar, por ne Kosove ne shekullin XVI,kur politika osmane ishte shume e vemendeshme , per populimin e Kosoves me shqipatre, malesore katolike qe u konvertuan , per shkak te prones dhurate dhe qe sot keto cilesohen muslimane kanunore.Keto shqiptare i ke nga Tropoja , Mirdita, ku perfshiheshin dhe te shkisheruarit,Kukesi etj,eshte e pa mundur te kishte siguri qe klerike nga vatikani te mund te jetonin atje.Shekulli i XVII -te eshte kulmi i kontributit per konvertim ne islam, pasi ne loje ishin futur dhe renegatet shqiptare qe kishin marre privilegje dhe detyra ne qeverisjen e perandorise.Eshte tjeter gje qe komuna te vecanta munden ta ruajne ate, si ajo e Stublles.
    Cka nuk lexon ketu,me ne fund dole aty ku te dhemb.E ajo eshte qe je kunder njohjes se pavaresise se shtetit te dyte SHQIPTAR,Kosoves - jo vetem nga Vatikani...Gjasme, nese Vatikani pranon edhe zyrtarisht pavaresine e Kosoves do bej mekat ndaj Serbo-sllaveve."Do bej mekat Vatikani..." ,nxjerrim nga fundi i tokes terme vetem per te mbajtur anen e vellezerve ortodoks sllave !..Pak lojalitet ndaj interesave shqiptare ne rejon,nuk ju ben keq juve ortodokseve ekstremist !
    Vatikani me pranimin e shtetit te Kosoves vetem pranon realitetin ne terren dhe vullnetin apsolut te popullates se saj per pavaresi.
    Te ma thote nje tjeter , nuk me behet vone se aq din, por nje individ i kualifikuar, kjo me ben te mendoje se dhe arsimi , nuk sjell progres tek ju.Pas gjithe asaj shkolle qe ke bere , pasi asaj fuire faqe libri qe ke lexuar, ty te cojne ne idene se mund te kete ne shqiperi njerez qe nuk e duan pavarsine e Kosoves? Qenke fallco,je bosh zoteri , nuk vlen ajo c'ka ke mesuar,thjeshte ke futur ne memorje fletushka libri te cilat nuk mund ti vesh ne funksion.
    Kur une personalisht, jam per mosbashkimin me Kosoven, kjo nuk ka te beje aspak se kerkoje mohimin e shqiptareve aty, nuk ka te beje me ndjesine si etnike, por thjeshte izolim te problematikave qe mbart secili popull per shkak te trajtimeve te ndryshme ne historine e tyre.Po dhe si vilajete kane qene ne trajtime te ndryshme.Po ne 100 vjet jemi ne trajtime te ndryshme dhe per kete behet izolimi ndonese dhe provizore.Ashtu si ne semundje ku trajtimi fillon me izolimin.Pra fillohet me reforma qe do ti vejne te dy popujt ne te njetin aspirim dhe vizion, me te njeten infrastrukture per te shkuar drejt BE-se dhe jo keshtu sic jemi, ku ne pergjithesi ju mbartni urrejtje per kombesite e tjra , per fene e tyre dhe pa bere dallim dhe per fene e krishtere te shqipatreve ketu.Ju vini nga lufta dhe gjurmet e saj duhet ti canceloni dhe jo ti transmetoni tek te tjere.Sapo ju fituat pavarsine , nga te tjere jo vet ( se dhe UCK nuk lindi , por e formuan) filluan kerkesat per kufijte etnik, kerkest came shume te dyshimta ne qellimin e saje, pame nacionalizmin si nje faktore destabilues ne krejt rajonin.Pame te hyje ne loje Turqia dhe ajo penetron permes jush kryesisht dhe politikaneve te shitur shqipatre.
    Ti e trajton situaten ne Maqedoni sikur te gjithe aty mendojne si ty, qe thua se je ateist, por kjo nuk ka te beje me sjelljen popullore , masiven.Ti mbahesh ateist, por s'ke gjasa per te qene frenues i levizjeve destabilizuese , por ndoshta, per perfitime politike, mundet dhe ti frymezosh ato.Nje gje eshte e rendesishme te pranosh, kur te ndertosh qendrimin tend dhe sjelljen tende ne komunitetin shqipatre te Maqedonise, qe ajo duhet ti sherbeje shtetit Maqedon, dhe asnje iluzion per shperberje te shtetit dhe bashkim me Shqiperine.Bashkimet kerkojne afate kohore ,reforma.Nese bashkohemi ne BE , kjo do te jete nje gje e mire, por une dyshoj se ju do tju lene interfrimet ta arrini BE-ne.Turqia dhe vendet arabe do ta frenojne ate.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Anesti_55 : 21-04-2013 mė 10:01
    Injorantin e kam frike,
    Budallin e meshiroj,
    Te diturin (civilin) e dua pa mase.

Faqja 4 prej 4 FillimFillim ... 234

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •