Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 9
    i/e regjistruar Maska e illyrianboyful
    Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Kush të bëri nga Toka kaq të përsosur
    Postime
    309

Të mbetet MANUAL apo DORACAKË

Duke shyquar një emision televizivë, rastësisht pashë se MANUAL ( udhëzim, udhëzues, kontrolim jo automatik,) e quanin DORACAKË!

Kjo ishte bër apo quajtur kështu duke synuar pastrimin e gjuhës shqipe nga huazimet me siguri!

Shtohet pytja se: A U DASHT ME TË VËRTET QË TA THËRRASIM MANUELIN DORACAKË apo jo ?

Sipas meje JO!

Përse jo ? Sepse duke marrë parasysh se fjala MANUAL rrjedhë nga vetë shqipja, kam bindjen se është dashur të mbetet ashtu si është,
    modeomos për të lavdëruar meritën e gjuhës SHqipe para Evropianëve, dhe me siguri do të ishte më leht për turistat që të kuptojn se çfar kan në dorë!

Pra, fjala MANUAL merrë burim në gjuhën shqipe dhe është shumë e sofistikuar për të shprehur atë që shpreh, apo kuptmin për të cilin përdoret!

Shpjegim: Në gjuhët Latine Dorës i thëjn MANO, (fr) MAIN= DORË=MA= MBA pra padyshim se rrjedhë nga rrënja MA e Gegënishtës=MBA sepse mbajm me Dorë.

Pra, MA+NË+AL = MA+NË+YLLË = MA NË UDHËZIM= PËRMBAN UDHËZIM=DIRIGJON, DIRIGJON ME DORË

I LUTEM TË GJITHË ATYRE QË KAN NJOHURI TË SHPREHIN MENDIMIN E TYRE SE ÇFAR MENDOJN PËR K'TË

Dhe se a duhet që me çdo kusht të rifreskojm gjuhën shqipe nga fjalët e huazuara, që ndonjëher jan vetëm se këthim tek NËNA nga cila rrjedhin, dhe kan kuptim të plotë në gjuhën shqipe, dhe nuk mund të dekodohen në një tjetër gjuhë përveç se Shqipes, çka është dëshmi e paluhatshme për meritën dhe lashtësin e gjuhës Shqipe.

Apo duhet që së pari të hulumtojm se nga ku kan rrënjët fjalët si në shembullin MANUAL dhe vetëm se pastaj të marrim një vendim për ta ruajtur apo hjekur.

FLM
    Ndryshuar për herë të fundit nga illyrianboyful : 21-02-2013 më 05:16

i/e regjistruar Maska e teta
    Anëtarësuar
    25-10-2005
    Postime
    2,005

Për: Të mbetet MANUAL apo DORACAKË

kam menduar se rrjedh nga gjuha latine se si thua ti Mano -dora
    eshte fjale internationale mbase mos eshte mbeshtet me shum ne latine se nga gegrishtja jon

Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Postime
    309

Citim Postuar më parë nga teta Lexo Postimin
    kam menduar se rrjedh nga gjuha latine se si thua ti Mano -dora
    eshte fjale internationale mbase mos eshte mbeshtet me shum ne latine se nga gegrishtja jon
    Por se Latinishtja është shumë gjuhë më e re se sa shqipja, dhe rrjedhë nga Shqipja në një përqindje shumë të madhe.

Pra: MAIN(fr)= DORË nga rrënja MA= mba në dorë

Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Postime
    309

Citim Postuar më parë nga illyrianboyful Lexo Postimin

Duke shyquar një emision televizivë, rastësisht pashë se MANUAL ( udhëzim, udhëzues, kontrolim jo automatik,) e quanin DORACAKË!

Kjo ishte bër apo quajtur kështu duke synuar pastrimin e gjuhës shqipe nga huazimet me siguri!

Shtohet pytja se: A U DASHT ME TË VËRTET QË TA THËRRASIM MANUELIN DORACAKË apo jo ?

Sipas meje JO!

Përse jo ? Sepse duke marrë parasysh se fjala MANUAL rrjedhë nga vetë shqipja, kam bindjen se është dashur të mbetet ashtu si është,
    modeomos për të lavdëruar meritën e gjuhës SHqipe para Evropianëve, dhe me siguri do të ishte më leht për turistat që të kuptojn se çfar kan në dorë!

Pra, fjala MANUAL merrë burim në gjuhën shqipe dhe është shumë e sofistikuar për të shprehur atë që shpreh, apo kuptmin për të cilin përdoret!

Shpjegim: Në gjuhët Latine Dorës i thëjn MANO, (fr) MAIN= DORË=MA= MBA pra padyshim se rrjedhë nga rrënja MA e Gegënishtës=MBA sepse mbajm me Dorë.

Pra, MA+NË+AL = MA+NË+YLLË = MA NË UDHËZIM= PËRMBAN UDHËZIM=DIRIGJON, DIRIGJON ME DORË

I LUTEM TË GJITHË ATYRE QË KAN NJOHURI TË SHPREHIN MENDIMIN E TYRE SE ÇFAR MENDOJN PËR K'TË

Dhe se a duhet që me çdo kusht të rifreskojm gjuhën shqipe nga fjalët e huazuara, që ndonjëher jan vetëm se këthim tek NËNA nga cila rrjedhin, dhe kan kuptim të plotë në gjuhën shqipe, dhe nuk mund të dekodohen në një tjetër gjuhë përveç se Shqipes, çka është dëshmi e paluhatshme për meritën dhe lashtësin e gjuhës Shqipe.

Apo duhet që së pari të hulumtojm se nga ku kan rrënjët fjalët si në shembullin MANUAL dhe vetëm se pastaj të marrim një vendim për ta ruajtur apo hjekur.

FLM

MANUEL=MA+NË+EL(Gegë EL, Ellë=YLLË, Di-ellë) =MA+NU+EL = MA+NË+EL = MA+NË+DRITË = UDHËZON = DIRIGJON

Po të bëhen manuelet = doracakët me këtë shpjegim për vizitorët apo turistat që vizitojn shqipërin dhe kosovën
    do të ishte më e dobishme për çështjen e gjuhës dhe popullit tonë! Pra sipas meje nuk duhet me çdo kusht të i japim fjalëve një kuptim të shqipës moderne,
    por të vërejm se çfar duhet bër në mënyrë më të dobishme për ne!

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

I japi te drejtë illyrianboyfull se duhej te mbetet ashtu si thotë; MANUEL= e thjeshte kjo s eshte fjale laine sepse kjo dihet s fjala =dora= dorë= është induishte si dera etj..e kemi thene edhe diku tjeter, me vjen ekeq edhe mua se nganjehere disa fjale te bukura qe i kemi ne mendojmi se jane 100% shqipe por mshtrohemi sepse jane te huazuara... e jo se erdhen nga India tek ne indianet e na e mesuan kete fjale ..; jo, por ishin ndermjetsuesit tjere qe e ushtruan kete veprim permes emigrimeve... dhe ne vetemse e huazuam dhe su be nami apo jo ? Pra, te mbetete =Manali gjuhesor=Manuali lingustik per turista...dhe keshtu te gjithe jane te knaqur...
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Postime
    309

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    I japi te drejtë illyrianboyfull se duhej te mbetet ashtu si thotë; MANUEL= e thjeshte kjo s eshte fjale laine sepse kjo dihet s fjala =dora= dorë= është induishte si dera etj..e kemi thene edhe diku tjeter, me vjen ekeq edhe mua se nganjehere disa fjale te bukura qe i kemi ne mendojmi se jane 100% shqipe por mshtrohemi sepse jane te huazuara... e jo se erdhen nga India tek ne indianet e na e mesuan kete fjale ..; jo, por ishin ndermjetsuesit tjere qe e ushtruan kete veprim permes emigrimeve... dhe ne vetemse e huazuam dhe su be nami apo jo ? Pra, te mbetete =Manali gjuhesor=Manuali lingustik per turista...dhe keshtu te gjithe jane te knaqur...
    Ashtu është kreksi edhe gjuha shqipe madje shumë e lasht, në shembullë të gjuhëve tjera ka huazime, dhe nganjëher huazime të bukura

si për shembullë fjala: LADHAT, LEDHATIM që rrjedhë nga Arabishtja, a shumica e shqipëtarëve nuk e dinë këtë, por kujtojn se është me rrënjë shqipe 100%, a është Arabe 100%, por si thua ti nuk u ba nomi, kështu është jeta.

Por shqipëtarët duhet të jen krenar me gjuhën shqipe e cila ka dhënë shumë ma shumë se sa ka marrë.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Arrow Për: Të mbetet MANUAL apo DORACAKË

FJALOR I GJUHES SHQIPE nga Mehmet Elezi, e mora sot dhuratv nga një mik, një punê kolosale me vlera te medhaja, rreth 41 000 fjalê si dhe shtjellime etimologjike !
    * Tani kujdes, te ruheni..fjalorin e kam nën jastek..do e kerkoj edhe klete jastakun pastaj=nënveshjen..lol !...

https://picasaweb.google.com/1150926...eat=directlink
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 22-03-2013 më 14:47
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Postime
    309

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    FJALOR I GJUHES SHQIPE nga Mehmet Elezi, e mora sot dhuratv nga një mik, një punê kolosale me vlera te medhaja, rreth 41 000 fjalê si dhe shtjellime etimologjike !
    * Tani kujdes, te ruheni..fjalorin e kam nën jastek..do e kerkoj edhe klete jastakun pastaj=nënveshjen..lol !...

https://picasaweb.google.com/1150926...eat=directlink
    Shumë mirë kreksi shpresojm se do na bëjsh që të përfitojm edhe ne nganjëher, deri sa nuk e kemi këtë fjalor.

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Citim Postuar më parë nga illyrianboyful Lexo Postimin
    Shumë mirë kreksi shpresojm se do na bëjsh që të përfitojm edhe ne nganjëher, deri sa nuk e kemi këtë fjalor.
    Patjeter se do e ndajmi se bashku edhe me imazhe e nevizime.. nuk pritoj sa i perkete fotografive dhe do i vendosi tek imagesharke..aty kam nje llogari..mendoj se autori ia ka arrijtur qellimit te tiju, pas nje pune te rrekur 7 vjeçare, ai ethote se ne te ardhmen ose rribotime tjera do arrihet ne shkallene duhur..por as ne nuk do ngelim gojmbyllur, mendoj se shkon ne te miren tone per gjenerattat e reja, siç e thoter edhe autori, po rrallohen...neser do behej por me vones sepse gjenerratatt e reja si e shohim nga modernizimi le qe harrojne gjuhen shqipe por me e keqja e ngatrrojne dhe e gjymtyrojnê shqipen ne emer te kultures gjoja te qytetrimit universal...mendjemadhesija e disa redaktorve tv etj...

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •