Postuar më parë nga
Kreksi
Illyrianboy, studiuesit shkojnë atje largë në lindje për arsye që të ndahën gjuhët si duhet edhe një herë, te ju kujtojmi se, para 70 000 vitesh ndodhi kataklizmi më i madh që sot e kanë deshmuar studimet shkencore, kjo ndodhi në Sumatra, Indonezi, mënjëherê pasi që kishin ardhur grupi iparë i familjeve nga Afrika dhe shperthimi i vullkanit Tobo shkaktoi këtë ndarje të gjuhve te posaformuara. Prandaj dijetarët duhen të ndjekin këtë shtegë, si ato rrathët e tronnditjes së një termeti, sa më largë tyre kerkojnë aqë më pakë vrehën gjurmë te kësaj bashkësije gjuhësh.
Nga Sumatra e deri tek ne, është distanc e largët, dhe mos te harrrojmi se, dega jonë e Nehandertalianve nuk arrijti te prekët aqë shumë nga kjo fmilje afrikane, mbijetoj...sigurishtë që reliefi ndikoi...Perafersishtë aty kah 35 000 vite më parë, gati se tërë kontinenti yni u prek nga kjo bashkësi që shpetoi nga kataklizmi i Sumatres. Bregu i Atlantikut pra Franca e pjesa e Spanjes nuk u prekën aqê shumë si edhe rrypi i Dinarikeve e deri në Atikë, pothuajse shpêtoi nga kjo valê sepse erdhi mënjëherë epoka e akullnajave per shkaqe ndryshimi të klimes....Uji favorizonte jeten e kësaj familje pra, që nga kjo bertham u formua edhe gjuha shqipe si dhe raca jonë Adriate-Dinarike brakicefale të formuara para 9000 vitesh ku këtë gjen e ruajtem deri në ditet tona..Huazimet e gjuhêve tjera që erdhen më vonë nga gupi Kaspianë, është e pamundur të injorohët, por në thelbësi prap se prap gjuha shqipe ruajti veçorit e veta, njashtu si ruajti edhe gjuha Kelte në brigjet e Atlantikut apo në shpellat e Perrigordit në Francë e Spanjë pergjatë Pirineve.
Do të flasim pataj për grupin e dytë të formit të kësaj familjes Kaspiane...dhe lidhjet që patën më kulturen e Vinçes, por mos harro se në bregun e Isteres=(I shterrun=terun, térr terra etj...) aty jetuan vetem 23 familje në kasolla qëmirrreshin me peshkim...por harroni se para tyre per rreth liqenit të Ohrit e preses e Dorianit jetonin grupi i shpetuar i nehandertalve edhe pas akullnajave....pra këtu duhet kërkuar zanafillen e gjuhës shqipe si dhe formimit të kësaj berthame të veçant...
Familja Kelte shpëtoi dhe disa grupe te familjes Alpine si dhe Lapone në veri atje Skandinavi....Vetëm këto grupe të izoluara mbijetuan deri diku dhe i rezistuan këtyre te ardhurve nga lindja...që më nuk ishin afrikanë por pas 30 000 viteve bredhje nëpër Azi ku i thyen berthamat e familjeve vendase mbeti më nê fund e perqendruar në mes Kaspikut e Karpateve, Gangit e Eufratit...e gjitha kjo ishte hapsira e popujve te shpetuar nga kataklizmi i Sumatres që ndodhi para 70 000 vitesh dhe për atë dijetarët duhet ti afrohën qendrës së shperthimit për të gjetur grimcat e gjuhëve te perbashkëta të popujve europianë.
Për këtë arsyeje, duhet fshirë nga mendja iden se ne jemi pellazgoida kur provat si në matematik që bëjnë 2+2=4, nuk bëjnë 5......! kur dihët se ishin tjetër rac, dolikocefale, e ne jemi braki...
por huzimet gjuhËsore janë diçka tjetër, e permendem më lart se, si ka mundësi që "ruka" apo "roka" të ishte shkruajtur në tabletat e argjiles para 3400 vitesh tek Lin B e ndoshta edhe tek Lin A dhe si e vrejtem "rad" tek Lin A 2000 para krishti...do thotë se janë huazime të bartura permes këtyre ndermjetsuesve, popujve endacakë nga Kaspiku drejtë europes, duhet parë se se si "déf" "défi" instrument muzikor që atja popullësi sot e revandikojnë si të tyrin, a erdhi tek ne e si erdhi apo shkoi tek ata ujgurët, mandej shprehja tjetër për muzikë; "makam" e që tek ne thirret "nakam" ...ETJ... pra edhe ne duhet gjermuar nga lindja pËr ti parë huazimet e të mos humbim kohë ps ëndrrve pelllazge që ishin vetëm se popull endacakë e kurrsesi stergjyshêsit tanë dhe duhet të mburremi më atë që kemi sot, ruajtjen e thelbit te veçant të gjuhëve Dinarike- Adriatike prej para 35 000 vitësh nga epoka e Nehandertalit (fshati gjerman ku u gjetë njeriu i kësaj periudhe) Ti kthehemi tani Lin A e Lin B.....
Krijoni Kontakt