Close
Faqja 11 prej 17 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 101 deri 110 prej 166
    i/e regjistruar Maska e illyrianboyful
    Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Kush të bëri nga Toka kaq të përsosur
    Postime
    309

Për: Linerairi " A " FJALËT E LINEARIT " A " a jan Shqip apo një gjuhë që s'ekziston

Citim Postuar më parë nga Kreksi Lexo Postimin
    Ne tekstet e tabletave behet fjale vetem rreth tregtis e mallrave, te gjitha shprehjet e sotme rreth tregtis duhet ti mbledhim ne keter gjuhet si edheg fr e etj;;
    Siç e dini per Gra/Gruri/ Graine/Grëé/eGra/eGjra/ gruri e egjra te gjitha jane te lidhura..ne te gjitha gjuhet qe ata benin tregti kuptohet edhe me kananin Egjiptin etj
    Jo plaka gra të moshuara, por PLAKA = plaketa = plaque, PAKA+Rrathi = Plaka+Rrathi = plaketa me rrathë ...lol.

A thua se bënin tregëti vetëm se me gjëra punë dore dhe jo me kafshë, si lopat , pulat etj???

Kiri = sir = djathë, e mundshme, KIRILI = Siril = KIRI, Xhizë = Cheese = chezare = kaiser
    Ndryshuar për herë të fundit nga illyrianboyful : 31-03-2013 më 17:00

i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Për: Linerairi " A " FJALËT E LINEARIT " A " a jan Shqip apo një gjuhë që s'ekziston

Po si nuk e vrejet atyy qe e permenda dhin CAPI-in ?
    Ai autori John Young e kishte shkruar me te kuq; "njê prodhim kafshesh" deh une iu pergjigja posht se behet fjala per
    =CAP= cjapi/ DHIJA..mendoj se eshte e saket, nuk ka asnje fjale tjeter aty me "c" ose jane te rrallaa..
    Si se paske vrejtur ? ..e kam postua te marten me duket...prit ta gjej...

E ke aty edhe
    =DI= dhi por edhe
    =CAP= edhe/cjap...

http://www.forumishqiptar.com/thread...=1#post3611114
    http://img835.imageshack.us/img835/8...ran2503201.jpg
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 31-03-2013 më 17:43
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Po si nuk e vrejet atyy qe e permenda dhin CAPI-in ?
    Ai autori John Young e kishte shkruar me te kuq; "njê prodhim kafshesh" deh une iu pergjigja posht se behet fjala per
    =CAP= cjapi/ DHIJA..mendoj se eshte e saket, nuk ka asnje fjale tjeter aty me "c" ose jane te rrallaa..
    Si se paske vrejtur ? ..e kam postua te marten me duket...prit ta gjej...

E ke aty edhe
    =DI= dhi/ édhi ?
    =CAP=Capi/Cjap..?
    =Wa= mos ndoshta edha te vegjel ? pasi qe i gjekmi afer njera tjetres apo ështê fjala pêr lopêt, si te rasti i
    =VinaGra= permes fr. gjejmi edhe ketu =
    =Wa=vuash=vach/ lopa ose edhat ?
    Sepse kemi renditjen si;
    1. Dhia
    2. Capi
    3.Edhi ?

Uploaded with ImageShack.us
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 02-04-2013 më 06:53
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Udhtime në djepin e Atlantides

Një sqarim i vogël për lexuesin; në asnjë mënyrë nuk duhet të ngatrrojmi gjuhën sllave më etnin dhe gjuhën skite, edhpse gjuha skite identifikohet sot vetëm përmes gjuhës sllave nuk mund të themi se ky popull ishte sllavë, prandaj në të ardhmen do e ekim vetëm si gjuhë skite e jo sllave pêr t'iu ikur keqkuptimeve sepse tjetër gjë është nëse popujt sllavë që ishin si vasal të empirit skit e huazuan gjuhën skite mirëpo këta popuj si serbët e bullgarët apo pulgaret ishin popuj të perzier dhe asgjë nuk kanë të perbashkët më skitët e Ukraines, pra ata ishin të gjithë të perziër më racat mongole të stepave aziatike. Falemnderit !

Pushtuesit Egjiptian në Kaukaz sundonin dhunshëm ndaj popullsisë autokone të këtyre vendeve. Të gjithë këta popuj që iu dhanë emra të ndryshëm më vonë historianët e antikitetit sot i njohim në gjuhë të ndryshme si Eritreanët, Edomitët, Himiaritët e Fenikasit që të gjithë këta popuj janë, për historianët grekë, Atlantët (ata-lan), Etiopianët, Kurretët dhe Pellazgët e parë. Ndërsa në poemat Hinduiste njihën më emrat Devasët, Ditiasët, Danavasët, Asurasët kurse në legjendat arabe e perse ishin të njohur më emrin Divët, Gjinët, Afritët, e në librat e zoroastrave (yjet e mëngjesit=nga skitja) njihëshin më emrin Darvansët, Drukhët, Haenaët kurse në poemat greke njihen si Titanët, Lestrigonët, (kuk-l-op) dhe në mitologjinë e popujve të veriut njihëshin si Jotunët apo Duvergari. Gjithkund arianizmi iu ipte karakter të djallit dhe të gjenive famëkeqe. Si duket, egjiptianët e kohës së Seozirisit rreth 3315 vite para krishti në Kaukaz kishin themeluar një mbretni të fuqishme në Azinë qëndrore, më qëndër në Bab-el-on, babai i diellit, si On, që quhej dielli tek egjiptasit e vjetër.
    Sipas pikës së rëndësishme strategjike Babiloni mbetët për lindjen e Azisë dinastija kryesore ku sipas idiomes kaldeane kështu mori emrin vendi Uri dhe venerohej me simbolin e Horusit, ku sipas të birit të Ozirisit dhe mbretneshes Izis. i tërë regjioni filloj të zhvillohet shpejtë duke njohur prosperitet të madh si dhe shtim të popullësisë.

Nga ishulli i Krimës apo Meotida, ku bënte dimër i ftohët, një koloni e parë u vendos në Ur-i, në krye me prijsin e tyre Xhemshitin, apo sunduesin e Hamit, që kjo koloni përbënte trungun e popujve Iranianë, Kaldean ose Helen që formonin popullin e Hënës. Pas një kohe filloj lufta mes këtyre dy racave që kishin pushtuar qytetinUri, njëra që vinte nga veriu i Kaukazit dhe tjetra që vinte nga jugu i ketij regjioni. Në këtë periudh të ashpër lufte, arrijti në këtë regjion një sundimtar i dalur nga familja e Jupiter -Amonit i cili e krijoj një lidhje të re për ti mbajtur nën sundim popujt Etiopian e Atlantë të Kaukazit që kishin shpetuar nga permbytja, epoka e quajtur neshpetimi apo nefillimi? Kjo fushat njihët më vonë permes poteve, lufta e Titanve kundër Olimpianve ku sipas të dhënave të udhëtarve të huaj, kjo kujtes ka mbetur ende edhe sot tek popujt e Kaukazit. Mirëpo në këto kohhëra të lashta, derisa i tërë regjioni ishte në luftë, një fenomen tjetër ndodhi në brigjet e Detit (Pont-Euksum=Eushumë, pra nga Ponti deri në Eshumë nga hyrja e Bosforit deri tek Euksumi qyteti tjetër perballë Bosforit, në skajin tjetër në Gjeorgjinë aktuale, dhe për atë quhet Pont-Euksum apo Deti i Zi.)..pra ndodhi një kataklizëm i tmerrshëm mbi kolonit egjiptiane të Kaukazit dhe e zhduki qytetin e Atlantëve dhe shkatrroi pjesen më të madhe të ishullit Meotidë. Ky vend aqë i rëndësishëm i civilizimit të veriut të Azisë u fundos në ujërat e Detit të Zi nga shperthimi i një vullkani nënujor, ku më këtë rast, sipas dëshmive, niveli i detit u ngrit më së tri metra, dhe në vendin e këtij ishullit u krijua një liqe që sot quhet gjiri Tamanit.====vijon këtu==percillni lidhjen ju lutemi flm.
    http://rilindjailireshqiptare.blogsp...tlantides.html

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Te pata folur per emrat e ushqimeve, tani e kam kuptuar se, nê nje tablet, kur hasim ndonje emer dhe aty
    identifikohen llojet e ushqimeve, te gjithe emrat pastaj kane te bejne vetem rreth prodhimeve ushqimore, shume
    e thjehte, nuk i kan e ngatrruar psh. drith e mielll bashke...lol !

Figu, fiqi, vina, vera, vina e re vina e kuqe, vina e zeze.. birra=virra ose hirra ?

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Dhia, Ciap, ciapi, mos ishte lopa apo kau me fjalen "wua" ?

Do ta nisi pastaj edhe deshifrimin tjeter qe e hasim me se shumti tek Lin B ku behet fjale per fjalen =KOWA= qe mendoja se ishte diçka tjeter por tani dyshoj se, mos ishte fjala per Kuaj ?
    =Kowa=kua/koua...j.. sepse ketu ne tableta flitet ne skajore, shiteshin me shumic kuajt e jo vetem nje kali, prandaj e theme se, duhet te ishte fjala per kuajt ?
    ..me vona do e sjelli ate shembull...
    Por ketu po e sjelli edhe nje her ete permirsuar cjapin, dhin dele, ndoshta edhe qenet jane aty, me "ua" ? pse jo??

Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Postime
    309

Dhia, Ciap, ciapi, mos ishte lopa apo kau me fjalen "wua" ?

Do ta nisi pastaj edhe deshifrimin tjeter qe e hasim me se shumti tek Lin B ku behet fjale per fjalen =KOWA= qe mendoja se ishte diçka tjeter por tani dyshoj se, mos ishte fjala per Kuaj ?
    =Kowa=kua/koua...j.. sepse ketu ne tableta flitet ne skajore, shiteshin me shumic kuajt e jo vetem nje kali, prandaj e theme se, duhet te ishte fjala per kuajt ?
    ..me vona do e sjelli ate shembull...
    Por ketu po e sjelli edhe nje her ete permirsuar cjapin, dhin dele, ndoshta edhe qenet jane aty, me "ua" ? pse jo??

[B]WA[/B] është e ngat me të frengjishtës OIE = PATË shtazë shtëpiake e bardhë më e madhe se shota, jetojn dhe shiten me shumicë. OIE shqipëtohet UA= les OIES

Por është e ngat edhe me VO-VA= VEZË edhe me VAJ

Mirpo ajo e para më pëlqen më shumë.

KU MA JU = kumanat, qëndron, sepse KU MA NA dmth : aty ku i mbajm ne kafshët, të tregon vendin e ndodhjes së kafshëve, ndërsa KU MA JU këtu vetëm se ndryshon JU me NA mirpo e ka të njëjtin kuptim .. lol. dhe kumanat shiten me shumicë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga illyrianboyful : 22-04-2013 më 04:42

Vete zot, vete shkop Maska e jarigas
    Anëtarësuar
    21-03-2003
    Vendndodhja
    Napoli,Italy
    Postime
    5,221

Citim Postuar më parë nga illyrianboyful Lexo Postimin
    [B]WA[/B] është e ngat me të frengjishtës OIE = PATË shtazë shtëpiake e bardhë më e madhe se shota, jetojn dhe shiten me shumicë. OIE shqipëtohet UA= les OIES

.
    Vertet mendoni se ne lashtesi i ruanin vezet ne depo??!!
    Jarigas

Anëtarësuar
    24-08-2012
    Vendndodhja
    Postime
    309

Citim Postuar më parë nga jarigas Lexo Postimin
    Vertet mendoni se ne lashtesi i ruanin vezet ne depo??!!
    Oooo jari, mos me qen ti, s'di ça kishim bo

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Citim Postuar më parë nga illyrianboyful Lexo Postimin

KU MA JU = kumanat, qëndron, sepse KU MA NA dmth : aty ku i mbajm ne kafshët, të tregon vendin e ndodhjes së kafshëve, ndërsa KU MA JU këtu vetëm se ndryshon JU me NA mirpo e ka të njëjtin kuptim .. lol. dhe kumanat shiten me shumicë.
    Jo nuk eshte fjala per veze....lol...(mendova tek jargis...hahahaaha ! ..arsyeja se, ne secilen tablet ka vetem një kategori prodhimesh...shit blemje...
    Keto tableta nuk janë zbuluar te gjitha grumbull në një depo por në shumë dhoma, me çka supozohet se kishte aty dyqane te ndryshme te mallrave si dhe magazina te medhaja ose ferma si dhe zejtari te punime ne atelie...
    Haxhia Triada shtrihet nja 5 kilometra prej bregut te detit në një naltêsi, nuk ishte port detar, anijet vinin me poshte me ne jug ...prandaj ka mundesi se aty kishte ose ferma te shtazve shtepiake.. ose e dyta mundesi eshte se pronari i nje depos ka ruajtur te gjitha tabletat në një vende te posaqem por ai eshte marrur me shume lloje mallrash..
    ne kete rast, (jam i bindur se ne keto dy tableta, bëhet fjalë për prodhime shtazesh, siç e ka vrejtur edhe John Young në studimet e tija por, ai i ve me pikpytje keto fjalë;
    1°=Di ? dhe pa dyshim se behet fjala per "dhi" poatu poshte kemi edhe fjalen;
    2°=Cap..si te mos na shkonte mendja per capin në gjuhen shqipe ?
    3°=ùâ....pse mos te ishte qeni ? .. uaaa. ...lol !
    Kurse ne te majtë kemi fjalen
    4°=Qekure= ? .. pse mos te ishte
    =Lekure...? ...pasi e tere kjo tablete permbane vetem se prodhime kafshesh shtepiake ?
    ..por sie keni vrejtur, ne asnje tablet nuk gjejmi gerrmen "L" do thote se mungon ose keq interpretimi ?
    pse te mos mendohej se, ne veddë të "Q" duhet te ishte "L" ? ..dhe në këtë rast perputhet me rekomandimet e John Young se behet fjale per prodhime kafshesh, ku edhe "Qekure" mund te ishte "lekure" ?

Në tableten tjeter poashtu nga Haxhia Triada, kemi tjera prodhime por, mendoj se keto tableta jane të ndonjë kantine, ose si sot qe i kemi fast food. si te ne çebaptoret). hahahhaha ka aty pije, ushqime e te gjitha qe nevoiten per puntoret e atelies ose te depove; te themi një kafene pse jo, nja Bar ? ..(ne Pompei kam vizituar, ishin te ngjajshme)..
    5°=Vir... mund te ishte fjala per
    =Birrë njesoj si
    =Hirrë... pije freskuese si sot qe eshet e njohur ne tere mesdheun Boza ?
    6°=Vin-a zi= vena e zezë ,
    7°=Vena e re = vena e re, do thote jo e vjeter, e atij viti...
    8°=Vina uje= vena e eprzier me ujë ?
    9°=Fic= Fiq apo fig apo fik, sido qe te shkruhet keshtu quhet ne mesdhe..ishet fryt i te varferve.. i skllaveve ne kohen e Romes..
    10°=Vin-a Gra= fjala eshte per uthllen, eshte edhe kjo pije, me kujtohet tek ne kur vinin nga rahoveci karrocat me uthull, ne nuk e perdorninm per sallata si sot per e pinim si një lloj sirupi, venim ne tas(gote paj uthull dhe njê lugê sheqer dhe e mbushnim me ujë, eshte pije shume e mire dhe freskuese..hahahaha, se besoni ? ..per skllever ishte shumee mire..jepte forcë...

Në anen e e majt kemi fjalen shqipe me siguri,
    11°=Mi-da=mi dhâ.. do thotë se janë te paguara ?...ka egzistua edhe kredija me siguri...

jargis i nderuari, nga këto dy tableta asnjë mendim nuk u lodhe ta japish, se paku te kritokoje si duhet por, shkove e gjete vezézt e i theve menjehere...
    ju lutemi, keni te drejte te kritikoni por pa dalur prej teme..flm !

Presidenti i greqis shkoi e dekoroi studuesin grekë me medalje te artê, se ai ka vertetuar se, gjoja ka deshifruar 6 gerrma; =conoso= duke e menduar s ebehet fjale per qytetin Knosos....! dhe u shpall si herô i kombit, se vertetoi gjoja se linearet B jane ne greqishte....?

..e shihni se ç'benë politika ?..edhe shkencen e kthene mbrapsht...
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 23-04-2013 më 19:43

Faqja 11 prej 17 FillimFillim ... 910111213 ... FunditFundit

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •