Close
Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 12
    i/e regjistruar Maska e ALBA
    Anėtarėsuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609

Post Endrra e vdekjes time !

Te dashur bashkeatdhetare!

Keto dite me ra ne dore nje liber, te cilin e lexova me nje fryme. Ky liber ishte ditari i nje djali refugjat qe humbi jeten ne moshen 18 vjecare ne nje aksident automobilistik 11 vjet me pare, ketu ne Itali .
    Kete djalosh pata fatin e keq ta njoh dhe une nepermjet telefonit... I gjetem pune ne nje fabrike ketu, me ndihmen e Zotit Masrur Imani , dhe pikerisht kur ne e prisnim per te filluar jeten e re, kjo jete iu fik ne lulen e rinise.
    Por fjala e tij, nuk mbeti e pathene. Ai del para lexuesve nepermjet ketij ditari, te botuar pas vdekjes nga familjaret e tij, me ate boten djaloshare te nderlikuar e te thjeshte, nje vezullim trondites dhe i dashuruar me jeten e re, me punen , me familjen e me atdheun qe e lindi dhe e rriti.
    Fjalet e tij te pathena jane te gjalla dhe ashtu do mbeten perjete.
    Djaloshi quhej Gentur Lleshi , te cilit i kemi bere dhe nje perkujtimore me foton e tij ne te hyre te Triestes .Kjo perkujtimore eshte kthyer ne nje simbol te te gjithe refugjateve te rene neper rruget e panjohura te "Shpreses se madhe" ne emigracion. Dhe sot asaj fotografie i jane shtuar neper vite dhe fotografi te tjera.. te duarve te njoma te kallove.
    Aresyeja qe me shtyu te shkruaj kete shkrim, ishte endrra makabre e vdekjes se tij , qe e kishte pare nje jave para se te vdiste dhe hedhur ne kete ditar ,qe u gjet e u lexua pas vdekjes tragjike te tij.
    Aksidenti i kesaj tragjedie ka ndodhur pikerisht ashtu si e ka shkruar ne ditar dhe qe i eshte bashkangjitur ketij libri qe mban te njejtin titull:
    "Enderra e vdekjes sime"
    " Po kjo enderr nuk me hiqet nga mendja ...Po e shenoj shkurt, sepse ne te vertete ,qe ta pershkruash ne te gjitha detajet duhet pena e holle e nje psikoanalisti.Enderr e lebetitur, e tmerrshme, por e jetuar intensivishte :
    "Po udhetoja me nje makine te vogel , nuk me kujtohet marka dhe as ata me te cilet udhetoja.Ishin njerez hije.Rruga shkonte mbi nje gremine buze detit, ndoshta si ato prane Triestes.Shoferi dhe ai djalosh si puna ime kthehet pa pritur ne autostrade.Ne drejtimin ton dritandezur dhe me shpejtesi vjen nje makine.U perplas.Une humba ne erresire:As vet nuk e di se si dola nga trupi im i sakatosur.Erdhen ca puntore te rruges.Pastaj erdhi policia rrugore.Trupi im ne spital. Mjeket e pan te pamundur heqjen e organeve te mija per t'i transplantuar diku ne nje trup tjeter Kishte kaluar kohe .Te nesermen erdhen shoket e mi Me ēuan ne kishen e Basalghell-es Mesha e Don Adrianos ,Angelica Silverio , Severa, Guerrino qanin .Une i shihja mbi kokat e tyre.. Arkivoli ishte mbuluar me xham Nje arkivol i bukur i mrekullushem .Pastaj trupin tim e cuan ne morgun frigorifer
    Me ne fund zoti Setten teper i interesuar e ēoi arkivolin tim ne Rome me avionin e tij personal.
    Te gjithe shoket me shoqeruan ne aeroplan nga Roma ne Rinas ku me priste nje rurme e madhe Nga Rinasi per Berat dhe atje nje turme e madhe dhe e pambaruar njerzish.Une fluturoja si shpirt permbi kokat e tyre si ne film.E kuptoja padukshmerine time dhe e vleresoja tragjedine time dhe te familjes sime te shkretuar ...E tmerrshme !Sme hiqet nga mendja kjo enderr ! ēfar do te jet kjo? nje paralajmerim? ēfar do me dali valle?
    Castet e fundit nuk e di si u fut shpirti ne trupin tim , as nuk e mbaj mend.Ndoshta ka qene pikerishte casti i zgjimit ...
    S'me hiqet nga mendja.. Kam lexuar diku se c'far mund te bej njeriu kur sheh vehten ne enderr keshtu( me kujtohet gjyshja , qe me thoshte qe te nesermen taks dicka ( ndaj dicka dhe te shtohet hymri) Po, do gjej ndonje plak ti jap dicka
    Ja dhe c'kam lexuar kur sheh ndonje enderr te lemerishme si kjo imja
    Duhet zbatuar pikat e te ashtuquajtures "dekalog Butesie" Mund te eksistoj nje udherrefyes i tille moral, pse jo? Te dhjete pikat e tij jane
    -Butesia eshte e pranishme , nuk ka ndonje arsye per te mos ndenjur me te
    -Flisni gjithnje pak, por cdo dite
    -Rrituni se bashku , vazhdimisht
    -Ji shpirtdhemshur
    Ji i njerzishem .Dashuria nuk pranon veprime te kqija
    -Zbulo anen e mire dhe te bukur te njerezve dhe kur ata bejne gjithshka per ta fshehur
    -Mos ju tremb keqkuptimeve dhe zenkave.Vetem te vdekurit dhe indiferentet nuk zihen kurre
    -Mos i nderliko gjerat.Mos u fut ne ngacmimet e vogla dhe ne shpirtvogelsine e perditeshme
    -Vazhdo te qeshesh ,Mbaje zemren ne gjalleri dhe mbroje nga shqetesimet"
    Po mire po keto pse mu kujtuan? Ne fakt keto qe kam lexuar me vone , i kisha degjuar kush e di sa here si pika e shiut qe bie ne nje vend edhe prej gjyshes sime te mire
    Edhe librat e kan burimin nga populli dhe morali i brezave..eh! kjo enderra..
    Genti...

VitoreStefaLeka
    "Jeten duhet ta paguash me cmimin e vuajtjes."
    .

Buena Suerte Maska e MI CORAZON
    Anėtarėsuar
    21-07-2002
    Postime
    7,485
    Mė dėshpėrove jashtėzakonisht me kėtė shkrim, ALBA .
    Ngjarje teper e dhimbshme , ditar i frikshėm.....
    S'ka per te mu heq nga mendja...
    Where does a thought go when it's forgotten?

ALB4EVER
    Anėtarėsuar
    09-12-2002
    Vendndodhja
    new york
    Postime
    83
    me gjith mend qi qenka ngjarje e renqenthshme dhe shum e pikellueshme.
    baby if u give 2 me
    i'll give it 2 u
    i know what u wan

i/e regjistruar Maska e ALBA
    Anėtarėsuar
    21-05-2002
    Vendndodhja
    Gjermani (Dortmund)
    Postime
    2,609
    Historit e refugjateve Shqiptare ska roman qe i pershkruan.Ky pra eshte mergimi, ku na detyroj varferia,te marim rruget per te enderruar vdekjen...Me respekt Alba
    "Jeten duhet ta paguash me cmimin e vuajtjes."
    .

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    04-03-2003
    Vendndodhja
    Bruksel
    Postime
    256
    Shume i trishtueshme kjo ngjarje,dhe te mendosh qe kjo eshte nje pjese nga shume te tjera.
    "E mira vjen nga Zoti,e keqja eshte kusht i egzistences se krijeses"

VlonjaT Maska e BlEdIi
    Anėtarėsuar
    11-10-2002
    Vendndodhja
    Nj
    Postime
    418
    Shume e trishtushme ALBA....nuk mund te gjej me fjal...
    "O bindu o permendu o merr malet e cemendu"

i/e larguar Maska e Gjallica
    Anėtarėsuar
    26-12-2002
    Vendndodhja
    My MinD iS yOuRs...YoUr HeArT iS mInE...!
    Postime
    596
    Alba kjo ngjarja shume e dhimbshme ................mire e tha Bledi nuk kemi se c'te themi. Kishim qene nje komb i mallkuar ne nga zoti,se kurre nuk e pame me sy nje gje te mire deri tani pervec lote dhe dhimbje.

^^Gjalica^^

PEDAGOG Maska e Pyes_Lotin
    Anėtarėsuar
    07-06-2002
    Vendndodhja
    Chelsea
    Postime
    1,688
    Shume Prekese keto ngjarje.....besoj se si kjo ngjarje kane ndodhur edhe te tjera ne bote me ne Shqiptaret...

Fat te metejshem per ne...Se jemi Njerz te Vuajtur e Shumta...

~laterz~
    Jam JETUS jo TREGUS!.

i/e regjistruar Maska e Fitim
    Anėtarėsuar
    23-10-2002
    Vendndodhja
    england
    Postime
    102
    me te vertete nje ngjarje tronditese
    nothing

carpe diem Maska e drini_nė_TR
    Anėtarėsuar
    28-09-2002
    Vendndodhja
    Tiranė, AL
    Postime
    1,585
    E dhimbshme shumė qėnka kjo historia. Falemnderit qė e ndave mes nesh Alba. Pėr kėtė ēunin paska qėnė shkruar kėshtu.

E di qė edhe unė kam parė njė herė njė ėndėrr tė tillė?!!! Pakashumė qė mė ndodhi njė aksident rrugor, mbaj mėnd edhe vėndin kėtu ku jetoj, dhe se pash flakėt t'mė rrethonin brėnda makinės. Pas atij ēasti, vetėm nė fillim e ndjeva zjarrin, por mė vonė u ndjeva sikur isha vetėm shpirti por isha akoma nė makinė. Pas ēastit qė isha akoma brėnda makinės, por jashtė trupit, zjarri dukej i ftohtė, dhe unė fillova tė fluturoja jashtė makinės sipėr rrugės. Ai personi qė ishte me mua ishte bėr shpirt gjithashtu, por ne s'e kishim kuptuar. Mė pas unė u ula nė trutuar dhe po vėshtroja makinėn tė digjej, dhe fillova tė ec si kalimtar. E kuptova qė isha vetėm hije kur vura re se kalimtarėt nuk mė vėshtronin, dhe atė gjė i thashė edhe mikut tim: "paskemi vdekur ne!"

Gjeri atė ditė kjo ėndėrr ngeli vetėm si njė ēlirim shpirtėror, sepse fluturimi qė bėra nė qiell, dhe mė pas duke ecur ishte vėrtetė njė ndjenjė e veēantė. Por tani qė lexova shkrimin tėnd Alba po ndihem pak keq. Mbase mund tė mė ndodhe edhe mua njė gjė e tillė, sepse rrethanat janė tė ngjashme: ėndrra bėnte pjesė nė vėndin ku po jetoj tani, dhe ishte shumė reale.

Megjithatė unė besoj se ēdogjė ėshtė e shkruar, ēdo gjė ndodh sepse duhet tė ndodh, dhe nėse fundi im do tė jetė ashtu, unė do tė pajtohem me tė. Kemi lindur qė tė vdesim, dhe nė jetė tė gjithė kemi misione tė ndryshme. Disa kanė rrugė tė gjatė, dhe disa tė shkurtėr, por unė besoj se gjatėsia ecjes tonė varet gjithnjė nga zgjedhjet qė bėjmė nė jetė.

Sė fundi kam zbuluar se duke menduar pozitivisht pėr ēdo gjė, pėr ēdo aspekt, mund tė harrish tė pėrfundosh gjeri nė fund misionin qė kemi nė jetė, dhe gjithnjė nė ktė mynyrė mund tė harrijmė njė produktivitet tė lartė pėr kohėn qė na ėshtė dhėnė: jeta jonė.

Ju uroj mbarėsi tė gjithėve nė jetė.
    Falemnderit edhe njė herė qė e ndave me ne Alba
    sinqerisht
    drini.

Faqja 0 prej 2 FillimFillim 12 FunditFundit

Tema tė Ngjashme

1. Qėllimi i jetes
    Nga Namila nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 28-05-2011, 10:01
  2. "Vizitori" i befasishėm
    Nga biligoa nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 2
    Postimi i Fundit: 11-06-2009, 15:23
  3. Krishti, pėrmbledhja e gjithēkaje frymore.
    Nga marcus1 nė forumin Komuniteti protestant
    Pėrgjigje: 67
    Postimi i Fundit: 04-10-2007, 09:38
  4. Jeta dhe Vdekja
    Nga Albin nė forumin Komuniteti musliman
    Pėrgjigje: 12
    Postimi i Fundit: 30-10-2005, 15:43
  5. DOKTRINA - Kapitulli II. Simboli i Besimit
    Nga Albo nė forumin Komuniteti orthodhoks
    Pėrgjigje: 19
    Postimi i Fundit: 21-09-2004, 21:47

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •