Postuar mė parė nga
Kreksi
E thash gjuha balte pėr ti ikur sherrit o illyrboyfull....se, kėtu fjalėt qė i ke nxjerrur janė te diskutushme, harrova tė permendi se edhe emrat e ishujve tė egjeut kanė tė njėjtin problem, ta quajmi ngatrres.
=Rogjak= si e dhe kusheri, te njė gjaku, por mendoj se rrejdh nga i njėjti;
=Ogjak= ā-i gjakut, ai "r" ka marrur nderlidhjen mes; dhe ke te drejtė se;
=Ro/Rro= jeto, ecėn gjaku, qarkullon....qź nź jug kam vrejtur nuk i shqiptjnė e as nuk i shkruajnė "2R" por njė;r..
= Ro=Rod=rrjedh gjaki...
=Rod+gjak=sipas teje ka edhe kjo lidhje, por nėse te kujtohet e kam thėne diku se shqip dhe (balte ta quajm) janė te ndertuara si njė =Rebus, teper interesante, megjithse ishte tabu te flitej sespe marrdhenjet ishin te tilla...mandej supermasija qė iu besua gjuhėtarve nga Shqiperia bėri qė tė mos ēajmi koken deri mė sot rreth kėtyre problemeve..konsideronim se, vėtėm ata e dijnė gjuhėn shqipe si duhet por dal nga dale vrehét se ėshtė bėrė gabim, sado qė ėshtė zbukuruar gjuha shqpe mė "duke kendu-ar" etj, studiuesi shqiptar nga Shqipėria sot ka mbetur me kos nė dor, iu ėshtė prerė bari ndėr kėmbė dhe s'ka ēka tė korri... ka mundėsi tė intervenje nė historin e gjuhės shqipe vetėm pas viteve 1972....ku vehėt é-ja pa zā... dhe asgjė tjetėr, fatkeqėsi qė nuk e kuptojnė kėtė sa tė pa aftė janė nė studijmin e gjuhės shqipe.
ti kthehemi temes;
=Ro+gjak=rogjak= fare fis, kusheri,, te njė gjaku; kėtu illyrianboyfull ke te drejtØ qe ke guxua ta prekish ose ta trazosh edhe gerrmen "R" qė andej kah jugu gati se nuk shqiptohet, njashtu edhe tk baltet, ka mbetur vetem ne veri dy "RR"-a....prandaj te thėm ke t drejtė, e kam vrejtur kete prej kohesh.. se ka njė problem kėtu...ishulli
=Roda= Lindi (ta quajmi nė balte) ka poashtu edhe qytetin;
=Lind/os= qė poashtu thuhet lindje ose Lindja...si e tash, ėshtė i pa numert emri i fjalve e i toponimeve qė u percjell pastaj edhe tek latinėt si; reptilėt= gjallesat me bishta...etj... e tėra ėshtė nderuar nė njė Rebus; pėr ēudi kjo nė disa vende kalon edhe deri aty sa qė mund te thush, si ka mundesi kjo qė i kanė ndertua kėo fjalė para 3400 vitėsh mbi njė baz duke i pershtatur fjalėt dy gjuhėsore shqipe e balte ? ....asgjė nuk ju kushton ti studioni Linear B ....do befasohėni...duket se ėshtė vepruar aty edhe me humor, ta quajmi rebus...se nuk ka fjalė ndryshe s i ta quajmi kėtė perpilim fjalori...ndoshta ishin te zgjuar deri nė atė pik sa qė ne nuk e kemi iden fare..prandaj insistoj, ai qė don te mirret me gjuhėsi, le ti zberthen tabletat e Linear B....te cilat lexohėn shumė lehtė nėse menjanohet frika nga gjuha balte...nuk po e zgjati, do habitesh se si ėshtė zhvillua fjala;
=Vaze= vaēe, voz, bure, vazė, vajzė, kove..etj, te gjitha kėto fjalė i ke nė tableta. prandaj illyrianboyfill, ato tableta kur unė i lexoj me siguri se edhe ti do ia arrijsh ti lexojsh...tk e fundit ėshtė nė interesin e shkencės...prandaj e kam thėnė disa herė se, neve asgjė nuk na ndihmoijnė pellazgėt, perkundrazi na pengojnė...dhe duhet te pajtohėmi me perfundimin qė ka nxjerrur profesori e gjuhėtari yni i madhė Seit Mansaku; "ne jemi para te gjithve edhe para pelazgėve dhe pa gjuhėn shqipe nuk deshifrohźn as kėto tableta dygjuhėsore qė si duket janė te shkruara posaqėrishtė qė ti lexojnė dy etni, dy grupe ku secila e ka njohur gjuhėn tjetrit...ėshtė teper interesante...pra hapi tabletat se nga aty duhet filluar te kositet...e jo duke filluar nga bishti...
Sa i perket =zido= mundem edhe t'ua sjelli burimin e studiuesve para 100 vitesh......se shqiptihej Zidon e jo Sidon...qyteti Biblik...(nuk flas pa deshmi)...
=============================
illyrianboyfull, kam marrur mjaftė te shara, rradhen e ke ti si duket....lol !
Krijoni Kontakt