Close
Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 21 deri 30 prej 35
    i/e regjistruar Maska e Antiproanti
    Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Për: Bruksel: Takimi Thaçi-Daçiç përfundon pa asnjë marrëveshje

Asociacioni, janë marrë vesh, kërkuan kohë për të përgatitur popullin

Publikuar: 13.03.2013 - 21:14

Beogradi dhe Prishtina kanë arritur marrëveshje për formimin dhe kompetencat e Asociacionit të komunave serbe. Mirëpo, si njëra ashtu edhe pala tjetër kanë kërkuar nga krerët e BE-së edhe pakës kohë për të përgatitur popullin e vet për zgjidhjet e arritura, pasi që me ato zgjidhje duket qartë se nuk do të jenë të kënaqur as serbët e as shqiptarët e Kosovës, merr vesh gazeta Blic nga burime të afërta me BE-në.

Por, Brukseli është shqetësuar nga deklarata e presidentit serb Nikoliq pas takimit të tij të hënën me Ashton, duke thënë që “Prishtina ka lëshuar pe”, pasi që kjo ka kërcënuar që të prishet ujdia”, tha bashkëbiseduesi i gazetës beogradase nga Brukseli, por pa dhënë detaje të ujdisë.

Dëshmia më e mirë se a është arritur ujdia do të dihet pas vizitës së Ashton në Prishtinë. Nëse pas Prishtinës ajo viziton edhe Beogradin, kjo do të jetë shenjë e sigurt se ujdia është arritur.

Në anën tjetër, ambasadori amerikan në Beograd, Michael Kirby e ka vlerësuar pozitivisht vizitën e kreut shtetëror serb në Bruksel dhe ka theksuar se “ekzistojnë shumë mundësi” për arritjen e marrëveshjes.
    http://www.koha.net/?page=1,15,138600

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Analistët të ndarë për përparimin drejt marrëveshjes Kosovë-Serbi

Komisionerja e Lartë për Politikën e Jashtme të Bashkimit Evropian, Catherine Ashton shkon në Prishtinë për bisedime me autoritetet më të larta të vendit. Kjo vizitë vjen pas takimit në Bruksel me udhëheqësit serbë dhe disa ditë para takimit të ardhshëm mes kryeministrave të Kosovës dhe Serbisë, të cilëve po u kërkohet të arrijnë sa më shpejt një marrëveshje për Veriun e Kosovës.

Nëse Prishtina dhe Beogradi po bëjnë hapa drejt afrimit të qëndrimeve të tyre për veriun, kjo nuk është e dukshme po të kesh parasysh deklaratat e fundit.

Analisti Daniel Serwer i Fakultetit të Studimeve të Avancuara Ndërkombëtare të Universitetit Johns Hopkins, thotë se Serbia vazhdon të ketë pretendim territorial mbi gjithë Kosovën.
    Kjo për mua është e bën marrëveshjen të pamundur. Nuk e imagjinoj dot se si mund të ecet përpara nëse ky pretendim vazhdon të ekzistojë. Unë e di që Serbia nuk hyn dot në BE nëse vazhdon me këtë pretendim”.

Zoti Server thotë se edhe nëse sikur 21 nga 22 vendet e BE-së që e njohin Kosovën të binin dakord të anëtarësonin Serbinë pa vendosur marrëdhënie diplomatike me Kosovën, Gjermania nuk do ta lejonte një gjë të tillë.

Por analisti Obrad Kesic i firmës konsultative TSM thotë se mund të jetë arritur përparim por mund të mos jetë duke u bërë publik.

Mendoj se mund të arrihet një marrëveshje sepse megjithëse qëndrimet duken shumë larg mes Beogradit dhe Prishtinës, ato janë më të afërta sesa duket në pamje të parë. Si Beogradi edhe Prishtina kanë pranuar një farë zgjidhjeje që përfshihet në Planin Ahtisaari, por asnjëra nga palët nuk do që të flasë për të shkuar përtej tij”.

Ai shton se Beogradi nuk e ka pranuar asnjëherë planin, prandaj e paraqet çdo propozim si diçka të re, ndërsa Prishtina nuk do të flasë për asgjë që shkon përtej planit Ahtisaari. Zoti Serwer thotë se Beogradi nuk mund të shpresojë të përfitojë nga Plani Ahtisaari kur nuk e ka njohur atë.
    Nuk mund të pretendosh të drejtat e tua mbështetur në një marrëveshje që nuk e ke nënshkruar, pa pranuar përgjegjësitë e asaj marrëveshjeje”.

Zoti Serwer thotë se Beogradi duhet të gjejë një mënyrë që ta njohë sovranitetin dhe pavarësinë e Kosovës duke pretenduar njëkohësisht disa të drejta në bazë të planit Ahtisaari dhe mund ta bëjë këtë duke dërguar një ambasador ose duke lejuar anëtarësimin e Kosovës në OKB.

Thelbi i mospërputhjes së qëndrimeve mes dy vendeve është se Serbia do që institucionet lokale në Veri të kenë kompetenca ekzekutive, ndërsa Prishtina flet për asocacion. Zoti Serwer thotë se Plani Ahtisaari parashikon disa kompetenca ekzekutive, ndërsa zoti Kesic thotë se thelbi është a mund të miratojë veriu ligje veç nga institucionet në Prishtinës.

Beogradi do që veriu të ketë atë nivel autonomie që i lejon veriut miratimin e ligjeve lokale, kontrollin e policisë lokale dhe gjykatave, sistemit shëndetësor dhe arsimit dhe Prishtina e sheh këtë si Ahtisaari Plus. Për ata çdo gjë përtej planit Ahtisaari është e papranueshme”.

Por për zotin Serwer kjo është e papranueshme, pasi do ta ndante Kosovën në dy entitete dhe do ta bënte shumë të vështirë kualifikimin e saj për në BE.
    Duhet të ketë reciprocitet. Nëse Serbia nuk do polici dhe gjykata kosovare në Preshevë, nuk e kuptoj se pse e kërkon këtë për Veriun e Kosovës”.

Zoti Kesic thotë se duhet të ketë një kompromis dhe në kënvështrimin e tij Serbia i është afruar më shumë qëndrimit të Kosovës sesa anasjelltas. Ai thotë se koha po ikën dhe nëse BE-ja nuk arrin një marrëveshje, atëherë për shkak të zgjedhjeve në dy vendet do të krijohet një gjendje e ngrirë që mund të sjellë paqendrueshmëri.
    Unë parashikoj që vendimi për një datë për kandidaturën e Serbisë në BE të jetë pozitiv falë faktit që duhet të tregojnë përparim”.

Por zoti Serwer thotë se megjithëse zonja Ashton po bën të gjitha përpjekjet për një marrëveshje dhe Shtetet e Bashkuara po e përdorin ndikimin e tyre ndaj Prishtinës, Kosova, si vend sovran duhet ta marrë vetë vendimin për çka është e pranueshme dhe çfarë jo.
    Nesër zonja Ashton i vazhdon këto përpjekje me vizita në Prishtinë dhe më pas në Beograd para raundit të ardhshëm të bisedimeve mes kryeministrave Thaçi dhe Daçiç më 20 mars.
    http://www.botasot.info/kosova/21527...-kosove-serbi/

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Asociacioni u projektua në bisedimet e Vjenës
    ...

Asociacioni, pasojë e bisedimeve të Vjenës

Njohës e udhëheqës të pushteteve lokale, thonë se ky proces është përgatitur qysh në bisedimet e Vjenës në vitet, 2006-2007.

Pal Lekaj, anëtar i Bordit të AKK-së dhe kryetar i Komunës së Gjakovës, thotë për “Zëri” se përfaqësuesit që kanë marrë pjesë në ato bisedime janë pajtuar që komunat serbe të kenë kompetenca shtesë, e tani ato kompetenca po duan t’i bashkojnë në një asociacion.

Si pasojë e këtyre bisedimeve në Vjenë, përgjegjësia e të cilave bie te pjesëmarrësit e të gjitha partive politike pa përjashtime, të cilët tani gjenden para aktit të kryer, për t’iu dhënë të drejta ekzekutive komunave serbe, duke filluar nga zgjedhja e komandantit të policisë e deri te themelimi i Universitetit”, tha Lekaj.

Qemajl Mustafa, anëtar tjetër i Bordit të AKK-së dhe kryetar i Komunës së Gjilanit, kritikon Qeverinë ndonëse vetë vjen nga PDK, dhe thotë se nga vetë fakti që po bisedohet në Bruksel për këtë asociacion, tregon se ai do të ketë rol ekzekutiv. “Sikur ky asociacion të krijohej në bazë të ligjeve të Kosovës dhe Kushtetutës, nuk do ishte biseduar për të në Bruksel. Përndryshe, dëmin që do ta sjellë ky asociacion për Kosovën është i madh, sepse do të instalojë pushtetin e tretë në vend”, tha Mustafa.

Frika e pushtetit të tretë

Besnik Tahiri, ekspert i çështjeve të pushtetit lokal, thotë se frika kryesore këtu është nëse lejohet që ky asociacion të ketë përgjegjësi për të ofruar shërbime.

Kjo automatikisht krijon mekanizmin e tretë në Kosovë, e këtë në asnjë mënyrë nuk guxon që ta lejojë kjo Qeveri”, tha Tahiri, sipas të cilit, roli i një asociacioni është me qenë avokat i komunave, e assesi të ketë fjalën përfundimtare për çështjen e shërbimeve.

Ai nuk deshi të thotë nëse Qeveria e Kosovës po e lejon këtë, por tendenca e Beogradit që të marre këtë rol është evidente, shtoi ai.

Se Serbia po e merr atë që e ka synuar, ka deklaruar edhe presidenti serb, Tomislav Nikoliq, sipas të cilit, Prishtina ka lëshuar pe dhe ka pranuar që ky asociacion të ketë rol ekzekutiv, deklaratë kjo që është hedhur poshtë nga kreu i Qeverisë, Thaçi.

Nikoliq e ka dhënë këtë deklaratë pas takimit që ka zhvilluar të hënën në Bruksel me ndërmjetësuesen e dialogut, Vcatherine Asthon. Sidoqoftë, sqarime më të hollësishme rreth kësaj pritet të japë vetë baronesha Ashton, e cila mbrëmë ka arritur në Prishtinë, për t’u takuar me zyrtarët e Prishtinës, takimet e së cilës do të vazhdojnë edhe sot.
    http://www.zeri.info/artikulli/1815/...dimet-e-vjenes

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Nick Burns: Jo status të veçantë për Veriun

Keida Kostreci
    14.03.2013

Ish-nënsekretari amerikan i Shtetit Nicholas Burns paralajmëron se një status i veçantë politik për serbët e Veriut të Kosovës, do të vinte në rrezik qendrueshmërinë e vendit. Zoti Burns, i cili luajti rol qendror në mbështetjen amerikane për pavarësinë e Kosovës në vitin 2008, thotë se komuniteti i serbëve në Veri duhet të jetë pjesë e shtetit të Kosovës dhe se Serbia është e nevojshme të pranojë plotësisht pavarësinë e Kosovës. Zoti Burns foli me Zërin e Amerikës nga studioja e Universitetit të Harvardit, ku është profesor i marrëdhënieve ndërkombëtare.

Zëri i Amerikës: Zoti Burns, pyetja ime e parë na kthen në vitin 2008, kur Kosova shpalli pavarësinë. Ju në atë kohë ishin nën Sekretar i Shtetit për Çështje Politike dhe Shtetet e Bashkuara luajtën një rol qendror. Ne do të donim të dinimin mendimin tuaj për zhvillimet e atjeshme. Pesë vjet pas pavarësisë a kanë shkuar ngjarjet siç parashikonit ju?

Nicholas Burns: Unë kisha bindje të plotë atëherë dhe akoma e kam këtë bindje se mbështetja e Shteteve të Bashkuara për pavarësinë e Kosovës ishte vendim i drejtë. Ishte shumë e qartë pasi mbaroi lufta e Kosovës, pas ngjarjeve të prillit, majit dhe qershorit të vitit 1999, se Kosova nuk mund të kthehej më kurrë nën Serbinë. Unë kisha shkuar shpesh në Kosovë nga viti 1999 deri në 2008. Ishte e qartë për mua, si nga takimet me komunitetin e shqiptarëve të Kosovës, me komunitetin e serbëve të Kosovës, ashtu edhe nga vizitat në Beograd për t’u takuar me udhëheqësit atje, se Kosova meritonte pavarësinë, se ishte një vend i pandarë, se plagët e shkaktuara nga ndarja me Serbinë ishin aq të thella saqë nuk mund të shëroheshin kurrë brenda Serbisë. Kështu, Presidenti Bush dhe Sekretarja e Shtetit Condoleezza Rice morën një vendim të rëndësishëm që ne ta mbështesnin popullin e Kosovës, të punonim me të gjitha forcat dhe ne e bëmë një gjë të tillë, të ishim përkrahësit kryesorë të pavarësisë së Kosovës. Jam shumë krenar që vendi im luajti rol në këtë drejtim.

Zëri i Amerikës: Tani jemi përsëri në një moment kyç. Serbia dhe Kosova po zhvillojnë bisedime për zgjidhjen e çështjes së vështirë të Veriut, e cila mund të ketë ndikim për anëtarësimin e Serbisë në Bashkimin Evropian. Thelbi i mosmarrëveshjes është nëse komuniteti serb në veri të Kosovës do të ketë kompetenca ekzekutive dhe legjislative, siç do Serbia, apo të jetë thjesht një asociacion komunash siç do Kosova, mbështetur në Planin Ahtisaari. Cili është mendimi juaj?

Nicholas Burns: Sigurisht që të drejtat e njeriut për serbët e Kosovës duhet të respektohen, por nga ana tjetër ky komunitet duhet të jetë pjesë e shtetit të Kosovës dhe nëse atyre u jepen status dhe privilegje të veçanta politike, do të thotë që nuk ka garanci për stabilitetin e vendit. Prandaj unë jam dakord me qeverinë e Kosovës se këto komunitete duhet të jenë pjesë e sistemit politik brenda Kosovës. Dhe mendoj se kohët e fundit Beogradi ka bërë disa deklarata shumë dramatike, në të cilat shihet se e kupton që nëse Serbia dëshiron që e ardhmja e saj të jetë në Bashkimin Evropian, atëherë ata duhet të jenë shumë më të hapur për pavarësinë e plotë të Kosovës dhe duhet të ketë një normalizim të marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë, një barazi të plotë mes tyre dhe një njohje të plotë nga Serbia të pavarësisë së vërtetë të Kosovës. Ky është qëndrimi amerikan dhe ky është qëndrimi im si qytetar privat.

Zëri i Amerikës: Është hera e parë që Kosova, Serbia dhe komuniteti ndërkombëtar po merren seriozisht me çështjen e Veriut, pasi e kanë neglizhuar për një kohë kaq të gjatë. Në këtë fazë të procesit, a mendoni se kjo çështje mund të zgjidhet dhe si? A mendoni se Serbia do ta hapë rrugën për përfaqësimin ndërkombëtar të Kosovës, në mënyrë që të dyja vendet të ecin përpara?

Nicholas Burns: Serbia duhet ta bëjë një gjë të tillë. Është në interesin e serbëve t’i lënë pas luftrat e Ballkanit, të lënë pas luftrat e ish-Jugosllavisë, të pranojë realitetin e pavarësisë së Kosovës, pasi nuk ka kthim prapa për këtë çështje. Kosova është një shtet i pavarur, do të vazhdojë të jetë i tillë. Unë shpresoj që ajo të përparojë dhe vendi të stabilizohet dhe që kjo të realizohet serbët duhet ta ndërmarrin këtë hap të rëndësishëm. Ata nuk do të pranohen kurrë plotësisht në Bashkimin Evropian, ose në NATO nëse nuk normalizojnë plotësisht marrëdhëniet me Kosovën. Mendoj se serbët po ecin në drejtimin e duhur dhe unë i vlerësoj për këtë. Kjo është një kohë e ndryshme nga ajo e viteve 2007-2008 kur serbët e kundërshtonin plotësisht pavarësinë e Kosovës dhe unë e kujtoj shumë mirë atë kohë. Prandaj jam optimist se kjo do të ndodhë.

Zëri i Amerikës: Shtetet e Bashkuara e kanë mbështetur Kosovën dhe kanë ndikim te Kosova. Nga ana tjetër, Bashkimi Evropian ka ndikim te Serbia për t'i bërë thirrje për një marrëveshje. Si mendoni se po përdoret ose duhet të përdoret ky ndikim në mënyrë që të dyja palët të tregojnë elasticitet më të madh, pra si nga Kosova edhe nga Serbia?

Nicholas Burns: Mendoj se është përgjegjësi e vendit tim, Shteteve të Bashkuara, që të vazhdojnë t'u kujtojnë autoriteteve në Kosovë se popullata pakicë, serbët e Kosovës, kanë të drejtë të jetojnë në Kosovë, duhet të jenë në gjendje të jetojnë në paqe, pa u diskriminuar dhe pa u frikësuar. Kjo është një përgjegjësi e rëndësishme për të cilën qeveria e Kosovës na ka dhënë sigurime. Mbi këtë bazë ne i mbështetëm ata për pavarësinë në vitin 2008. Nga ana tjetër është shumë e rëndësishme që Bashkimi Evropian të tregohet shumë i vendosur për të bindur qeverinë serbe se ajo nuk mund të bëhet dot pjesë e Bashkimit Evropian nëse serbët nuk e pranojnë plotësisht shtetin e Kosovës dhe nuk vendosin marrëdhënie diplomatike me të në një ardhme. Pra, mendoj se keni të drejtë. Të dy vendet kanë përgjegjësi, ndërkohë që si Shtetet e Bashkuara ashtu edhe Bashkimi Evropian duhet të ushtrojnë ndikimin e duhur për t'i bindur ata që të pranojnë plotësisht njëri-tjetrin, të pranojnë respektimin e plotë të të drejtave të njeriut për të gjithë njerëzit që jetojnë në Kosovë e në Serbi.

Zëri i Amerikës: Dy vendet duhet të takohen javën tjetër dhe pastaj javën pasardhëse për të arritur ndoshta një marëveshje, dhe duket se Bashkimi Evropian po i nxit palët që të arrihet një marrëveshje për çështjen e Veriut të Kosovës. A parashikoni që kjo të arrihet së shpejti? Nga ekspertiza juaj, a shikoni një mundësi që dy palët ta zgjidhin këtë problem?

Nicholas Burns: Unë nuk punoj më në qeverinë amerikane, prandaj nuk mund ta di se çfarë do të ndodhë në këto bisedime. Këtë do t'ua lë të tjerëve. Por mendoj se Serbia ka bërë përparim mjaft të madh dhe udhëheqja serbe ka treguar një hapje të re ndaj Kosovës dhe pavarësisë së saj. Shpresoj se ky proces do të vazhdojë në Serbi dhe do të përfundojë, në mënyrë që Kosova dhe Serbia të përballen me të ardhmen në një mënyrë të re, duke respektuar plotësisht sovranitetin dhe tërësinë territoriale të njëra-tjetrës si dhe pavarësinë. Ky është synimi. Nuk e di se çfarë përparimi do të bëhet në bisedimet e ardhshme, por mendoj se ka shumë rëndësi që të bëhet përparim.

Zëri i Amerikës: Shumë nga çështjet që lidhen me një marrëveshje të tillë kanë natyrë teknike por kanë të bëjnë edhe me anën emocionale, si nga Kosova edhe nga Serbia dhe në Ballkan kjo është e kuptueshme. Çfarë do t'u këshillonit qeverive dhe udhëheqësve të dy vendeve për të qenë pragmatikë lidhur me të ardhmen e qytetarëve të tyre?

Nicholas Burns: Mendoj se qeveria e Kosovës është e nevojshme të mbajë marrëdhënie të hapura dhe konstruktive me popullsinë kosovare serbe në Veri dhe kudo në Kosovë. Kjo është në interes të qeverisë së Kosovës por është edhe një detyrim i tyre, si një vend evropian, që duhet të jetë i angazhuar plotësisht ndaj të drejtave të njeriut. Qeveria e Serbisë është e nevojshme t'ia bëjë fare të qartë popullatës serbe në Kosovë se nuk do të vazhdojë t'i inkurajojë ata, siç ka vepruar në të kaluarën, që ata të jetojnë të ndarë nga shteti i Kosovës. Është e nevojshme të ketë një integrim të plotë të serbëve të Kosovës në jetën e Kosovës, në politikën e Kosovës. Pra, mendoj se të dyja qeveritë është e nevojshme të dërgojnë sinjalet e duhura dhe kam besim se ato do ta bëjnë këtë.

Zeri i Amerikes

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Kosova, Serbia & dialogu me 2 fjali

QËLLIMI I DIALOGUT/NEGOCIATAVE Prishtinë-Beograd me 1 fjali:

Që nga qershori i vitit 1999, Beogradi e ka humbur Kosovën e tash po shikon çka mund të nxjerrë, kurse Prishtina e ka humbur veriun e tash po shikon çka mund të nxjerrë!

1999: korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2000: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2001: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2002: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2003: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2004: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2005: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2006: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2007: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2008: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2009: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2010: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2011: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2012: janar, shkurt, mars, prill, maj, qershor, korrik, gusht, shtator, tetor, nëntor, dhjetor.

2013: janar, shkurt.

ARRITJA E DIALOGUT/NEGOCIATAVE Prishtinë-Beograd me 1 fjali:

Është marsi i vitit 2013, asgjë s'ka ndryshuar, vetëm se Beogradi humbjen e Kosovës po e quan fitore, kurse Prishtina humbjen e veriut po e quan fitore!

http://www.koha.net/?page=1,9,138860

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Ashton erdhi për të bërë presion

Ndonëse nuk u tha shumë për atë se çka konkretisht u bisedua në takimin që mbajti baronesha Ashton të enjten me krerët e Qeverisë së Kosovës dhe me disa liderë të partive politike, sipas analistëve politikë, shefja e politikës së jashtme të BE-së, në Kosovë ka ardhur vetëm për një qëllim - t’i bëjë presion Prishtinës që të lëshojë pe për të arritur marrëveshjen rreth krijimit të asociacionit të komunave serbe në veri.

Pikërisht për këtë marrëveshje do të bisedohet edhe në raundin e radhës të bisedimeve që do të zhvillohet më 20 mars në Bruksel. Gazeta ‘Zëri’, ka raportuar dje se qëllimi i vizitës së baroneshës Ashton, ?llimisht në Prishtinë e më pas dhe në Beograd, ishte që të kërkojë nga të dyja palët që në takimin e radhës të arrihet një kompromis.

Analisti Behxhet Shala thotë se vetë ardhja e saj, takimet e ndara, me kryeministrin, presidenten dhe me opozitën, nënkupton se ajo ka ardhur për të bërë presion. “Presioni nuk është ndryshe, pos kështu. Porosia e saj është e qartë që Prishtina të lëshojë pe, dhe marrëveshja të arrihet sa më parë”, tha Shala.

Ai shtoi se baronesha Ashton, me qëllim çdoherë mbas të gjitha takimeve edhe në Bruksel, vetë ka ikur nga deklaratat dhe ka lejuar palët që të ?asin sipas qej? t të tyre, për konsumim të brendshëm politik. Analisti tjetër, Nexhmedin Spahiu tha se duke u nisur nga fakti se politikanët kosovarë kanë gënjyer shumë herë, atëherë nuk mund të presim se tani po thonë të vërtetën.

Do të kishte me qenë sukses i madh për Kosovën, nëse vërtet nuk do të ndodhë diçka që shkel Kushtetutën e Kosovës. Por, kjo nuk është për t’u besuar, e aq më pak deklaratave të politikanëve tanë”, tha ai.

Megjithatë, sipas tij, edhe pse nuk mund të paragjykohet pasi që nuk dihet saktësisht se çka është folur në takim, mund të supozohet se Ashton ka ardhur për të bërë përpjekje për të zgjidhur çështjen e asociacionit të komunave serbe.

Meqenëse në takimin me liderë partiakë, mungonin përfaqësuesit e Vetëvendosjes, të cilët nuk kishin as ftesë, dhe LDK për shkak se kreu i tyre Isa Mustafa gjendej në udhëtim zyrtar, udhëheqësit e tyre japin mendime të ndryshme për ardhjen e Ashtonit. Glauk Konjufca nga VV, shprehet i sigurt se Ashton ka mbledhur ato parti mbi të cilat ka mundur të bëjë presion.

Ndërsa kreu i VV-së, Albin Kurti, në një takim që zhvilloi të premten në Vushtrri, duke folur për procesin e dialogut, tha se në takimet mes Edita Tahirit dhe Borisllav Stefanoviqit që i quanin teknike, Serbia ?toi statusin e kandidatit për në BE, ndërsa në takimet e tanishme mes kryeministrave, Serbia po hap negociata për anëtarësim në BE.

“Dhe, si pasojë e kësaj, ajo në Kosovë po arrin të krijojë një shtet serb brenda vetë Kosovës, pra asociacionin e komunave serbe”, tha Kurti.

Ndërkaq, Vjosa Osmani, nga LDK, tha se është e natyrshme të pritet nga Brukseli që të arrihet sa më parë marrëveshjet dhe procesi i dialogut të përfundojë. “Por nuk mund të paragjykoj nëse Ashton ka bërë presion brenda takimeve, përderisa nuk kemi qenë aty. Sidoqoftë qëndrimi i LDK-së, është i prerë se asnjë marrëveshje nuk guxon të arrihet në kundërshtim me ligjet dhe Kushtetutën e Kosovës”, tha ajo.
    http://www.zeri.info/artikulli/1930/...e-bere-presion

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

Ceshtja eshte shume e thjeshte.

Te dy palet politike, si Dacic si Thaci jane gati te nenshkruajne nje mareveshje me interes per te dy palet qe hap nje rruge bashkepunimi e per te ecur perpara ne te ardhmen. Ajo qe e veshtireson mareveshjen eshte kostoja politike e mareveshjes. Si Dacic, si Thaci, nuk duan te nenshkruajne nje mareveshje, nese opozita e tyre politike do te perfitoje nga rasti per ta politizuar mareveshjen e arritur per qellimet e tyre politike. As Dacic dhe as Thaci nuk duan qe kundeshtaret e tyre politike te nesermen e nenshkrimit te mareveshjes te dalin e te thone: "Dacic/Thaci e shiti Kosoven!", si nje menyre per perfitimet e tyre politike.

Ashton vizitoi Beogradin dhe u takua me gjithe kreret politike me vete, si te pozites edhe te opozites, per t'iu dhene nje mesazh te shkurte e te prere: "Nese ju guxoni te politizoni kete mareveshje per qellime politike, ju do te kryqezoheni nga Brukseli!"

Frika ime eshte se shqiptaret do te behen shkak per prishjen e kesaj mbareveshje me reagimet e tyre. Dhe nuk e kuptojne se sa e rendesishme eshte kjo mareveshje per Kosoven. Nuk e kuptojne qe nese mareveshje deshton dhe Ashton raporton ne Bruksel se "mareveshja eshte e pamundur", evropianet do te nxjerrin nga sirtaret thiken per te ndare Kosoven. Dhe ndarja e Kosoves do te destabilizonte gjithe shqiptaret ne Ballkan pasi ndarja e Kosoves do te shoqerohej edhe me largimin eventual te nderkombetareve nga Kosova. Dhe me largimin e tyre nga Kosova, do te merrte fund edhe ekspertimenti 20 vjecar i paqetimit te Ballkanit me rrugen diplomatike.

Kur diplomacia deshton per gjetjen e mirekuptimit, ndarja eshte rruga e vetme.

Albo

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Ceshtja eshte shume e thjeshte.

Te dy palet politike, si Dacic si Thaci jane gati te nenshkruajne nje mareveshje me interes per te dy palet qe hap nje rruge bashkepunimi e per te ecur perpara ne te ardhmen. Ajo qe e veshtireson mareveshjen eshte kostoja politike e mareveshjes. Si Dacic, si Thaci, nuk duan te nenshkruajne nje mareveshje, nese opozita e tyre politike do te perfitoje nga rasti per ta politizuar mareveshjen e arritur per qellimet e tyre politike. As Dacic dhe as Thaci nuk duan qe kundeshtaret e tyre politike te nesermen e nenshkrimit te mareveshjes te dalin e te thone: "Dacic/Thaci e shiti Kosoven!", si nje menyre per perfitimet e tyre politike.

Ashton vizitoi Beogradin dhe u takua me gjithe kreret politike me vete, si te pozites edhe te opozites, per t'iu dhene nje mesazh te shkurte e te prere: "Nese ju guxoni te politizoni kete mareveshje per qellime politike, ju do te kryqezoheni nga Brukseli!"

Frika ime eshte se shqiptaret do te behen shkak per prishjen e kesaj mbareveshje me reagimet e tyre. Dhe nuk e kuptojne se sa e rendesishme eshte kjo mareveshje per Kosoven. Nuk e kuptojne qe nese mareveshje deshton dhe Ashton raporton ne Bruksel se "mareveshja eshte e pamundur", evropianet do te nxjerrin nga sirtaret thiken per te ndare Kosoven. Dhe ndarja e Kosoves do te destabilizonte gjithe shqiptaret ne Ballkan pasi ndarja e Kosoves do te shoqerohej edhe me largimin eventual te nderkombetareve nga Kosova. Dhe me largimin e tyre nga Kosova, do te merrte fund edhe ekspertimenti 20 vjecar i paqetimit te Ballkanit me rrugen diplomatike.

Kur diplomacia deshton per gjetjen e mirekuptimit, ndarja eshte rruga e vetme.

Albo
    Nuk mund te behet fjale per "marreveshje", kur nje gje e tille ne kushtet aktuale eshte e parealizueshme...
    E kam thene edhe me pare se Thaci shkon ne Bruksel me duar ne xhepa, sepse nuk ka asnje dokumente te ndonje marreveshje qe ai si Kryeminister i Republikes se Kosoves do te kishte per te nenshkruar.
    E tera sillet rethe asaj se a do te jete Kosova, ne kete raste Thaci dhe ata qe e kane pushtetin dhe fuqine aktualisht, e gatshme te zbatoje nje plan/urdher per organizimin e brendshem te Kosoves resp. te veriut te Kosoves (ose disa komunave me shumice serbe) per te cilin jane pajtuar dhe mund te nenshkrujne edhe marreveshje Serbia dhe BE. Pra, Kosoves nuk po i kerkohet nenshkrimi dhe ratifikimi i rregullt i ndonje marreveshje, sic eshte rregull nderkombetar, por vetem zbatimi i nje plani ose marreveshje te arritur ne mes te paleve tjera (Serbise dhe BE-se).
    Baze e legjitimimit te planit, sa i perket Kosoves, nuk do te ishte marreveshja, pasi qe nje e tille nuk ekziston, por do te ishin vetem veprimet, vendimet dhe ndryshimet konkete ligjore te organeve kompetente te Kosoves, te cilat do ta mundesonin zbatimin eventual te planit per te cilin merren vesh Serbia dhe BE.
    Me fjale tjera: "Kompromisi" i Serbise per ta fituar daten per fillimin e bisedimeve per anetaresim ne BE dhe tjera eshte kompromis ndaj BE-se dhe jo ndaj Kosoves apo institucioneve te Republikes se Kosoves. Sipas ketij kompromisi, kryesisht i bazuar ne Kushtetuten e Serbise, Platformen e Serbise per Kosoven dhe Rezoluten 1244 te OKB-se, Serbia eshte e pajtimit te heqe dore (formalisht) nga prezenca e hapur e disa organeve te saj te pushtetit ne veri te Kosoves (ne kundershtim me Rez. 1244 te OKB-se!) nese per ate pjese te Kosoves paraprakisht sigurohet autonomi e mjaftueshme ne perputhshmeri sa me te madhe me Rez. 1244 te OKB-se dhe Kushtetutes se Serbise.
    E vetmja e drejte qe do ti njihet Kosoves do te jete teresia territoriale, gje e cila garantohet edhe me Rez. 1244 te OKB-se dhe vete Kushtetuten e Serbise. Por, kjo e drejte nuk ndryshon asgje ne faktin qe Serbia edhe me tutje do ta kete te njejtat pretendime ("legjitime") ndaj Kosoves ne pergjithesi.
    Sigurimi i autonomise per veriun e Kosoves nuk do te jete kompromisi i fundit para terheqjes se plote te Serbise nga Kosova dhe njohjes se shtetit te Kosoves, madje as per njohjen e autoritetit ligjor te Republikes se Kosoves mbi ate territor. Sigurimi i autonomise eshte vetem kompromis per respektimin e mjaftueshem te Rez. 1244 te OKB-se nga ana e Serbise (konform kerkesave minimale te BE-se). Por jo ne ate menyre sic e interpretojne Institucionet e Republikes se Kosoves dhe ata qe e kane njohur shtetin e Kosoves, por ashtu sic e einterpretojne BE dhe ata qe nuk e kane njohur shtetin e Kosoves.
    Ne kete kontekst as nuk do te kerkohet dhe as nuk do te ndodhe qe ajo pjese faktikisht autonome, qe hap pas hapi po legjitimohet edhe juridikisht, te futet nen ombrellen e Kushtetutes dhe ligjeve te Republikes se Kosoves, ashtu sic propangandojne Thaci&Co, por vetem nen ombrellen e Rez. 1244 me nje prezence minimale dhe simbolike te institucioneve te Kosoves, te cilat nga te gjitha palet mund te interpretohen sipas deshires dhe nevojes (si organe te Republikes se Kosoves ose si Institucione te Perkoheshme sipas rez. 1244 te OKB-se).
    Zgjidhja perfundimtare nderkaq, jo vetem per Serbine, mbetet ceshtje tjeter, per nje te ardhme afatmesme ose afatgjate. Varesisht nga shpejtesia e integrimeve europiane dhe ngjarjeve tjera te pritshme dhe te papritshme. Mirepo, kjo qe tani tentohet te arrihet nga Serbia do te jete instrument kryesor i presionit te Serbise kunder Kosoves, shqipetareve dhe aleateve te tyre ne cfardo procesi te ardhshem politik dhe ekonomik ne Kosove dhe per Kosoven.
    Perndryshe, termi "marreveshje" eshte mashtrues, sepse nuk ka dhe, sipas gjitha gjasave, nuk do te kete marreveshje ne mes te Republikes se Serbise dhe Republikes se Kosoves.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Antiproanti : 18-03-2013 më 01:58

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,379
    Postimet në Bllog
    22

E kam thene edhe me pare se Thaci shkon ne Bruksel me duar ne xhepa, sepse nuk ka asnje dokumente te ndonje marreveshje qe ai si Kryeminister i Republikes se Kosoves do te kishte per te nenshkruar.
    Qe nga momenti qe kryeministri i Serbise ka pranuar te ulet e diskutoje ne nje tavoline me kryeministrin e Kosoves, ai ka njohur de-fakto autoritetin e shtetit te Kosoves, qe perfaqesohet nga kryeministri i tij. Mareveshja e nenshkruar ne prani te pales nderkombetare, vetem do te zyrtarizonte de-jure njohjen nga ana e Beogradit te shtetit te pavarur te Kosoves. Per 14 vjet Beogradi ka ndjekur politiken e injorimit te plote te realitetit ne Kosove duke e izoluar Kosoven dhe duke mos pranuar ne menyre kategorike qe te njohi autoritetin e shtetit te ri ne Kosove. Vete fakti qe jane ulur e po diskutojne, edhe sikur te mos rezultoje ne asgje, eshte nje arritje e madhe ne vetvete.

Dhe vetem per ate takim, si Dacic e Thaci rrezikojne shume politikisht, pasi vetem per ato takime, kundershtaret e tyre politike mund ti sulmojne publikisht me akuza bajate vetem e vetem per te marre vota. Prandaj mos u perpiq te nenvleftesosh aspektin historik te ketyre takimeve.

E vetmja e drejte qe do ti njihet Kosoves do te jete teresia territoriale, gje e cila garantohet edhe me Rez. 1244 te OKB-se dhe vete Kushtetuten e Serbise. Por, kjo e drejte nuk ndryshon asgje ne faktin qe Serbia edhe me tutje do ta kete te njejtat pretendime ("legjitime") ndaj Kosoves ne pergjithesi.
    Serbia te heqi dore nga plani i ndarjes se Kosoves, qe ka qene politika e saj per 14 vjet, nuk eshte nje arritje ne vetvete per Kosoven? Nje mareveshje e tille eshte pikerisht ajo qe Kosova ka nevoje me shume se kurre pasi me nje mareveshje te tille, sado inperfekte qe mund te jete, do te kete dy efekte ne terren: a) dhenien fund te terrorit ushtarak e politik te Beogradit mbi Kosoven qe do ti hapi rrugen levizjes se lire te njerezve, mallrave e kapitalit ne te dy anet e kufirit b) do t'iu japi mesazhin e duhur politik serbeve ne Mitrovice e Kosove, se kryeqyteti juaj nuk eshte Beogradi, por Prishtina. Me fjale te tjera, Beogradi do te heqi dore nga perdorimi i minoritetit te vete ne Kosove per te minuar e destabilizuar Kosoven sic ka bere ne keto vitet e fundit. Njerezit qe po e perjetojne me me shume ankth keto takime te Dacic me Thacin dhe keto diskutime ne media per mareveshje mes paleve, eshte minoriteti serb ne Kosove. Per nje pjese te mire te tyre, cdo mareveshje e Beogradit me Prishtinen, konsiderohet si nje "braktisje" e tyre nga Beogradi. Prandaj degjon Dacic te flasi publikisht neper media per "status te vecante per serbet e Kosoves", ne menyre qe neser kur te behet publike mareveshja e ata te mos e marrin dot kete status, ai te mund te dali e te shfajesohet me fjalet: "une u perpoqa t'iu fitoja statusin e vecante, por fajin e ka BE-ja e jo une".

Albo
    Ndryshuar për herë të fundit nga Albo : 18-03-2013 më 02:23

Anëtarësuar
    28-07-2011
    Postime
    6,033

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    Qe nga momenti qe kryeministri i Serbise ka pranuar te ulet e diskutoje ne nje tavoline me kryeministrin e Kosoves, ai ka njohur de-fakto autoritetin e shtetit te Kosoves, qe perfaqesohet nga kryeministri i tij. Mareveshja e nenshkruar ne prani te pales nderkombetare, vetem do te zyrtarizonte de-jure njohjen nga ana e Beogradit te shtetit te pavarur te Kosoves. Per 14 vjet Beogradi ka ndjekur politiken e injorimit te plote te realitetit ne Kosove duke e izoluar Kosoven dhe duke mos pranuar ne menyre kategorike qe te njohi autoritetin e shtetit te ri ne Kosove. Vete fakti qe jane ulur e po diskutojne, edhe sikur te mos rezultoje ne asgje, eshte nje arritje e madhe ne vetvete.

Dhe vetem per ate takim, si Dacic e Thaci rrezikojne shume politikisht, pasi vetem per ato takime, kundershtaret e tyre politike mund ti sulmojne publikisht me akuza bajate vetem e vetem per te marre vota. Prandaj mos u perpiq te nenvleftesosh aspektin historik te ketyre takimeve.
    Cdo akt tradhetie i se kaluares kishte gjithashtu "aspektin historik"...

S'kam qene kurre dhe nuk jam kunder bisedimeve me Serbine per zgjidhjen perfundimtare te konfliktit (statusit).
    Por, jam absolutisht kunder takimeve simbolike te organizuara me qellimin kryesor per realizimin e pazareve absolutisht te njeanshme, te demshme dhe te panevojshme per Kosoven, per qytetaret e saj, per kombin shqipetar dhe per gjithe rajonin.

Me bisedimet aktuale nuk po rregullohet asgje, perpos qe po mundesohen hapat e pare konkret te integrimit te Serbise ne BE permes kompromisve konfliktnxitese ne kurriz te Kosoves dhe shqipetareve, te cilat edhe ashtu nuk jane zgjidhje perfundimtare por vetem etapa te harmonizuara ne radhe te pare me interesat afatmesme dhe afatgjata te BE-se dhe pjeserisht te Serbise

Pasojat konkrete te zgjidhjeve (status quo) te tilla jane te njohura dhe mjaft negative per zhvillimin ekonomik, politik dhe te pergjithshem te Kosoves.
    Shkurt: Vendi me i varfer, me i korruptuar dhe me i izoluar i Ballkanit dhe me gjere edhe pse qe gati 14 vite eshte bashkeqeverisur dhe bashkeqeveriset nga BE dhe Bashkesia Nderkombetare.
    D.m.th. kompromiset dhe zgjidhjet e 14 viteve te fundit nuk kane sjellur rezultate mjaft pozitive. Prandaj, eshte joreale te pritet qe politika te ngjashme nga aktere te njejte dhe te ngjashem, te sjellin ndryshime rrenjesore pozitive, vetem pse ata qe jane pergjegjesit kryesor per situaten e deritanishme dhe aktuale, per interesa te tyre politike dhe strategjike kane vendosur qe simbolikisht ta ngrisin nivelin e takimeve me njeri tjetrin, me qellimin primar te ruajtjes dhe rritjes se ndikimit te deritashem politik.

Serbia te heqi dore nga plani i ndarjes se Kosoves, qe ka qene politika e saj per 14 vjet, nuk eshte nje arritje ne vetvete per Kosoven? Nje mareveshje e tille eshte pikerisht ajo qe Kosova ka nevoje me shume se kurre pasi me nje mareveshje te tille, sado inperfekte qe mund te jete, do te kete dy efekte ne terren: a) dhenien fund te terrorit ushtarak e politik te Beogradit mbi Kosoven qe do ti hapi rrugen levizjes se lire te njerezve, mallrave e kapitalit ne te dy anet e kufirit b) do t'iu japi mesazhin e duhur politik serbeve ne Mitrovice e Kosove, se kryeqyteti juaj nuk eshte Beogradi, por Prishtina. Me fjale te tjera, Beogradi do te heqi dore nga perdorimi i minoritetit te vete ne Kosove per te minuar e destabilizuar Kosoven sic ka bere ne keto vitet e fundit. Njerezit qe po e perjetojne me me shume ankth keto takime te Dacic me Thacin dhe keto diskutime ne media per mareveshje mes paleve, eshte minoriteti serb ne Kosove. Per nje pjese te mire te tyre, cdo mareveshje e Beogradit me Prishtinen, konsiderohet si nje "braktisje" e tyre nga Beogradi. Prandaj degjon Dacic te flasi publikisht neper media per "status te vecante per serbet e Kosoves", ne menyre qe neser kur te behet publike mareveshja e ata te mos e marrin dot kete status, ai te mund te dali e te shfajesohet me fjalet: "une u perpoqa t'iu fitoja statusin e vecante, por fajin e ka BE-ja e jo une".

Albo
    Perderisa nuk ka mareveshje eshte e kote te diskutohet per mareveshje...

Perndryshe, sipas cfardo standardi minimal nderkombetar nuk ka mareveshje te vlefshme te cilat nuk jane te publikuara, te nenshkruara dhe te ratifikuara nga organet kompetente te paleve ne konflikt (shteteve). "Mareveshjet e fshehta" jane te pavlefshme (inekzistente) per OKB-ne dhe Gjykaten Nderkombetare. Mareveshjet e fshehta gjithashtu do te ishin kunder rregullave te BE-se dhe antikushtetuese.
    Eshte ceshtje tjeter qe ti e quan nje dicka (ose deklaratat) si mareveshje edhe pse e dine se nuk ka pase dhe nuk ka mareveshje te tille. Nuk je as ne gjendje te ofrosh prova per ekzistencen e mareveshjeve te tilla te nenshkruara nga Republika e Kosoves dhe Republika e Serbise.
    Perderisa eshte keshtu, eshte absolutisht e pasinqerte dhe e kote te flasesh per mareveshje.
    Njerezit e vitit 2013, se paku nje pjese e mire, jane ne gjendje te dallojne ne mes te pohimit te ekzistences se nje mareveshje dhe mareveshjes se vertete, te nenshkruar dhe te ratifikuar sic e kerkojne standardet minimale per mareveshje ne mes te subjekteve per te cilat po diskutohet ...

Faqja 3 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •