Ji real,e mos shkruaj budallalleqe me thes ,e mos u perpiq te jesh ne qender te vemendjes.
Ato filozofite nuk i perkasin njerezimit,e as ne praktike s'figurojne aspak.
Pergjigju pyetjes te postuesit te meparshem!
Mundesh??
Nqs do i referohesh librit 100 personalitete qe kane lozur nje rol mbi njerezimin,e gjen nje pergjigje aty.
Teorikisht tingellon embelsi kjo filozofia,por c'ka veprohet mund ta shikosh!!
Hajt tung![]()
Antiproanti,per fete abrahamike dhe ne vecanti per fene islame prioritet i cdo besimtari eshte adhurimi i Zotit apo Allahut ,ti ose une mund te jemi njerezit me te mire ne bote ,me humanitaret ,me te drejtit por nese nuk besuam Allahun dhe Muhamedin ,Kurani na denon me vdekje ne kete bote dhe me ferr te perjetshem ne boten tjeter .Ky eshte Kurani "paqesor" e "humanitar", dhe jo vetem Kurani por te gjithe librat e tjere fetar kete e thone ,ai qe nuk beson ,pavaresisht veprave do perfundon ne ferr.
krishterimi nuk ka si synim imponimin politik sikunder e ka islami.krishterimi eshte spiritualitet,jo doktrine politike.
pastaj,a nuk me thua ti se cili shtet praktikon filozofine islame,pakistani? jemeni? arabia saudite? se kam degjuar nga disa ketu se keto shtete nuk zbatojne plotesisht islamin..
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Akili-A : 29-03-2013 mė 18:17
Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru
Ne islam nuk ka nje instance me te larte, te krahasueshme me Papen ne Vatikan, e cila eshte kompetente dhe legjitime te flas dhe te merr vendime ne emer te shumices apo te te gjithe muslimaneve te botes...
Prandaj, vetem permes interpretimit sa me korrekt dhe kompetent te Koranit mund te thuhet nese nje veprim eshte dakord apo jo me udhezimet e Koranit. Nje interpretim te tille jane ne gjendje ta bejne ne radhe te pare njerez qe flasin gjuhen origjinale te Koranit dhe qe jane te shkolluar dhe specializuar ne shkolla sa me liberale, kane pervoje dhe njohuri te duhura edhe me religjionet tjera, kulturat tjera, traditat tjera, si dhe e kuptojne kontekstin e pergjithshem te gjerave dhe jetes ne pergjithesi. Por, as kjo nuk mund te kuptohet si interpretim perfundimtar dhe i vlefshem per te gjithe, ne cdo vend dhe cdo kohe.
Nje mundesi tjeter eshte vrojtimi dhe analizimi i mendimeve dhe qendrimeve te verteta te shumices se muslimaneve te rendomte lidhur me veprime, sjellje dhe ngjarje te ckatuara.
Nese p.sh. do te vertetohej se shumica e muslimaneve veprimet e Arid Ukes apo te Osma Bin Laden i trajtojne si veprime ne perputhje me udhezimet e Koranit, pra si vepra te mira, atehere do te mund te thuhej se Korani, ashtu sic kuptohet, mesohet dhe interpretohet nga shumica, i justifikon veprimet e tyre, perfshi edhe vrasjen e njerezve te pafajshem.
Dallimi, jo vetem koranor por edhe sipas interpretimeve te ndryshme te sekteve brenda islamit, ne mes te besimtarit te vertete ose te bindur ( mu'min) dhe muslimanit nominal ose atij qe vetem i perfille urdherat formale te fese islame (perafersisht) eshte evident.
Une vetem e thash mendimin tim lidhur me ate se si interpretohet apo mund te interpretohet ne islam ceshtja e krimineleve te zakonshem.
Ceshtja e veprimtareve politik (cofte edhe terroristeve) te cilet veprojne ne emer te fese duke u mbeshtetur ne interpretime te caktuara te Koranit etj., per mua eshte tematike tjeter, shume me e komplikuar.
Ne rastin e veprave te zakonshme kriminale, ne shumicen absolute te rasteve, eshte e qarte se kemi te bejme me veprime te kqia, te cilat ne asnje menyre nuk mund te perputhen me udhezimet e Koranit. Rrjedhimisht edhe nuk mund te jene veprime te nje muslimani te bindur. Te nje njeriu qe llogaritet ose e llogarite veten ne grupin e personave qe nominalisht jane musliman, po. Besimtari i bindur (mu'min) ne anen tjeter parimisht eshte "i pagabueshem", sepse ben vetem ate qe kerkojne udhezimet e Koranit apo qe urdheron Zoti. Une, ti apo dikush tjeter mund te mos pajtohemi me disa apo shume veprime dhe sjellje te besimtareve te vertete, te bazuara ne nje interpretim te caktuar te Koranit. Por, ky mospajtim yni nuk eshte percaktues. Me rendesi vendimtare eshte mendimi dhe qendrimi i vazhdueshem i shumices absolute te muslimaneve dhe interpretuesve kompetent dhe relevant te Koranit.
Natyrisht se nuk e mohova faktin se ka shume persona te perkatesise muslimane ne bugje...
Perndryshe, qellimi im nuk eshte as lavderimi i Koranit, as "rehalbilitimi" i tij dhe as legjitimimi i cfardo veprimi te bazuar ne fe.
Tek e fundit, ky diferencimi im eshte pak me specifik, me gjase jo i plote dhe ndoshta edhe i gabuar. Por eshte vetem mendim imi, pa asnje prapavi te paramenduar...
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Antiproanti : 29-03-2013 mė 23:56
Korqare 123 Feja islame nuk eshte e dhunshme po te kuptohet ne menyre te drejte ,zoti i gjithfuqishem ne kuran nuk na mesone te jemi te dhunshem,te bertasime te jemi te papaster,te mos i rrespektojme prinderite te mos e duame atdheune e shum e shume paradokse te keqia,ajo na meson te jemi te devotshem te lutemi dhe te falenderojme PERENDIN KRIJUESIN,te duame dhe te rrespektojme te afermin,te jemi te paster dhe te flasim fjale te bukura.
Feja Islame ne kuptime te pergjithshem,na meson MIRSIN,DASHURIN,DITURIN,THJESHTESIN,GUXIMIN,LARGIM IN NGA E SHEMTUARA,HUMANIZMIN NDERNJERZOR,dhe shpresa per nje te ardhme me te mire per te gjithe.
Keshtu e kame kuptuar une KURANIN E FAMSHEM,LIBRIN E TE GJITHFUQISHMIT,DY VITE I KAME SHPENZUAR TE JETES SIME PER TE KUPTUAR DIQKA NGA KY LIBER I FAMSHEM,PRA KY LIBER NUK ESHTE I PEJNGAMERVE,POR ESHTE I ZOTIT PER PEJNGAMER DHE PER BOTRAT NE PERGJITHSI.
Krijuesi nuk na mesone te jemi te dhunshem ,te bejme vrasje dhunime e gjera te shemtuara ne EMER TE TIJE por na jape VYRTYTE ,frymezim shpirteror dhe dituri univerzale,
Ata qe mendojne te kunderten bejne vrasje ZULLUME DHE QRREGULLIME NE BOTE,duhet te mendojne mire dhe ti matin HESAPET,SEPSE LLOGARIJA ESHTE E GARSHME PER PAGES,SI NE KET BOTE ASHTU EDHE NE BOTEN TJETR.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fehmikaciu : 30-03-2013 mė 02:50
Nderimet e mija KORQAR kerkoj falje per ket mos marveshtje ,nuk kam pas qellim te ofendoj prej ngutise po dalin nganiher shkronjat gabim,THONIN DIKUR MOTI SE FJALET I BART ERA,KURSE SHENIMI MBETET dhe pastaj dihet qka pasojne.Une qashtjet fetare nuk i marr me zemer,mua me interson perparimi dhe dituria,te jem superior ne keto drejtime,dhe dashuria ndaj KOMBIT pamar parasysh fete.
Une mendoje qe keto diskutime e kane edhe anen pozitive edhe pse ndonjeher jan shum te nxehta,pra nuk duhet ti marrim sendet me zemer dhe te krijojme pershtypje negative per njeri tjetrin,UNE NE SHQIPERI NUK KAME QENE KURR, NUK E NJOF MENTALITETIN E ATJESHEM,KAM DISKUTUAR ME NJERZE TE ATJEHIT,sepse na lidhe miqsia nga ditet e shtira,pra kemi levizje.
Une SHQIPERIN E RUAJE NE KUJTES NGA RILINDASIT TAN,HISTORIA, PRRALLAT DHE LEGJENDAT,pra e kame thelle ne zemer dhe kam planifikuar ne QERSHORE TI VIZITOJ ATO VENDE QE KAM PLANIFIKUAR,pra ju PERSHNDES dhe nje dite te mbare.
Krijoni Kontakt