Close
Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 31

Pėr: Kėrkoj pak ndihmė!

Nėse ke nga kėto tė lashtat, aq mė mirė.
    Siē e thashė, kėto versetet e librave do i pėrdori sa pėr reference nė ndonjė pjesėz trajtimi, dmth sa mė shumė footnote, aq mė mirė, kjo pastaj do mė jape mundėsinė qė tė pėrzgjedhi mes tyre. Por kjo s'do thotė qė tė pėrjashtoj urdhėresa apo norma qė bazohen nė besimin "hyjnor"/fetar tė ēfarėdo besimi qofshin.

Idea e trajtimit pastaj, do ketė tė bėjė me atė sesi ana e brendshme e besimit tė njeriut, ndikon pėr mirė qė ky njeri tė shfaqet nė veprimet e tij tė pėrditshme njė njeri i moralshėm, i drejtė, me norma etj etj... e si rrjedhim, tėrthorazi ėshtė njė njeri i cili respekton edhe ligjet e vendit tė cilit i pėrket. Ėshtė pak a shumė si ato idetė e Shėn Agustinit dhe Thoma Akuinit, qė i gjejmė si tek filozofia e sė drejtės, e drejta publike, kriminalogjia, shteti i sė drejtės etj etj...

Mė pas, unė personalisht, s'mund tė rri dot pa futur krahas kėsaj edhe njė ēik filozofi, si psh mitin e Gygesit qė trajton Platoni tek "Republika".

Kjo tema nuk ėshtė e imja, por jam duke e ndihmuar dikė tjetėr, sepse profesori udhėheqės (i huaj ky zotėria) i kishte rekomanduar edhe aspektin fetar ta pėrfshinte me kėtė qėllim nė punim, pėr kėtė arsye iu ofrova unė qė t'ia lehtėsoja pak kėtė pjesėn. Por siē thashė ndonjė verset do e pėrdori vetėm sa referencė, sepse s'mė pėlqen qė nė njė temė pjesa nėndarėse tė jetė si e prerė me thikė me tė tjerat, pavarėsisht kėndvėshtrimit tė veēantė qė trajton. Prandaj, krahas ndonjė citati nga librat e shenjtė, do ndėrthuri edhe pak nga ana psikologjike e ndikimit qė kanė tek besimtarėt normat fetare nė tė qėnit edhe njerėz qė respektojnė edhe tė drejtėn pozitive (pra atė tė krijuar dhe miratuar nga organet e shtetit) krahas asaj natyrale (psh ashtu siē e trajton deri diku filozofia e sė drejtės) pak nga filozofia siē e pėrmenda dhe, nga vetė "rregullat morale" qė kanė njerėz tė tjerė qė besojnė nė njė Krijues.

Psh sa pėr ilustrim i kėsaj qė thashė, po citoj pak Albert Pike (se boll rezistova, mbrėmė e citova edhe Hygoin tek pjesa e trajtimit qė kam bėrė deri tani ) "....the natural form of Masonry is goodness, morality, living a true, just, affectionate, self-faithful life, from the motive of a good man. It is loyal obedience to God's law."
    Dmth diēka e tillė, sesi ana shpirtėrore e njeriut shfaqet edhe nė jetėn e pėrditshme nė veprimet dhe mosveprimet e tyre, krahas atyre citateve nga fetė e institucionalizuara.
    Gjithashtu duke ndėrthurur edhe ndonjė citat nga kurani psh, siē ai qė solli toffee mbi drejtėsinė tek ai linku, jo vetėm kam mundėsinė e citimit si refrencė, por kam edhe hapėsirė ta lidhi trajtimin edhe me vetė sistemet juridike botėrore ku futet edhe e drejta islamike, ku si kushtetutė, pra si burim i shtetit tė sė drejtės ata kanė librin e shenjtė siē e quajnė, nė hierarki. Meqė javėn qė vjen kam provim sistemet juridike, e kam edhe mė tė freskėt kėtė pjesė :P

Ju falemnderit edhe njėherė pėr ndihmėn!
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Fleur Blanche : 08-02-2013 mė 08:02

bashkekohor Maska e ~Geri~
    Anėtarėsuar
    21-06-2004
    Vendndodhja
    USA
    Postime
    914

Citim Postuar mė parė nga Fleur Blanche Lexo Postimin
    Pėrshėndetje!

Mė duhen disa versete nga Librat e Shenjtė tė besimeve tė ndryshme, qofshin tė krishterė, ortodoksė, protestatė, musliman, hebre, mormon etj etj... dhe pėr kėtė arsye, po iu drejtohem atyre qė janė besimtarė ose qė s'janė tė tillė por, njohin mirė Librat e Shenjtė fetarė, tė mė gjejnė ca versete tė cilat iu drejtohen njerėzve me qėllim qė tė jenė tė drejtė, tė moralshėm... dhe disa versete tė cilat mund tė shihen si norma fetare kundra veprės sė vjedhjes/pėrfitimit tė padrejtė tė pasurisė sė tjetrit. Besoj se jam sadopak e kuptueshme nė kėrkesėn time.

Le tė themi, se mė duhen pėr njė punim, i cili pėrveē trajtimit juridik dhe shoqėror qė pėrmban tema, do ketė si pjesė mė vete edhe anėn pozitive tė besimit fetar nė ndikimin/edukimin e njerėzve; kėtė po ua them qė nuk do i keqpėrdori versetet tė cilat ua kėrkova. Kėto versete do pėrdoren thjesht si citate dhe referencė, ndėrsa trajtimi sigurisht do jetė vetjak dhe aspak tendencioz siē e thashė mė lart, por parė nė anėn pozitive qė pėrmban.

Duke qenė nė pritje tė bashkėpunimit tuaj, ju falemnderoj paraprakisht!

P.S: Mė duhen sa mė shpejt, kėshtu qė kush e ka nė mendje tė mė ndihmojė, ta bėjė kėtė veprim brenda mundėsive kohore...
    Universiteti i Harvardit vendos ajet tė Kuranit nė hyrje tė fakultetit

“O besimtarė! Bėhuni zbatues tė palėkundur tė drejtėsisė, duke dėshmuar nė emėr tė Allahut, qoftė edhe kundėr jush ose kundėr prindėrve dhe tė afėrmve tuaj. Qoftė i pasur ose i varfėr ai (pėr tė cilin dėshmoni), Allahu ėshtė pėr ata vlerėsuesi mė i drejtė. Dhe mos shkoni pas epsheve tuaja e tė shtrembėroni drejtėsinė! Nėse ju ngatėrroni dėshminė ose i shmangeni asaj, vėrtet qė Allahu e di se ēfarė bėni ju.” (Nisa, 137)

http://www.titulli.com/2013/01/13/un...te-fakultetit/
    "Ta duam "Shqiperine", si shqiptaret "Ameriken"

Heavily Equipped Maska e Force-Intruder
    Anėtarėsuar
    04-11-2002
    Postime
    4,910

Kjo tema nuk ėshtė e imja, por jam duke e ndihmuar dikė tjetėr, sepse ...
    Ahuuuu sa gjate i re... kete te thoshe qe ne fillim leri masonet e Pike (me je bere si ai qe fliste per Vietnamin te "The Big Lebowski"). lol Dmth i bi te te ndihmojme ty qe ti ti besh punen dikujt tjeter. Ncuq mua per vete nuk me duket e drejte.

Megjithate shkurtimisht si e shikoj une ceshtjen... Morali mund te kete me shume se nje themel. Prandaj mund te trajtohet ne dy aspekte:

1. Morali dhe drejtesia e bazuar ne religjon (si nje lidhje e ngushte dhe e domosdoshme JO PER MORALIN, por per vete religjionin. Religjoni pa moral do te ishte nje grupim perrallash e historish te lashta qe akush nuk do t'i besonte)... Ketu hyn gjithcka qe kerkon ti.
    2. Morali dhe drejtesia e bazuar ne racionalitet e sekularizem. Ne dashamiresi...eksperience e zakone apo tradita... ne ate qe quhet "common sense".

Principles of religion and morality mund te te ndihmoje http://archive.org/details/principlesofreli00stea
    Gjithashtu http://www.scribd.com/doc/73550404/M...olic-Tradition
    etj etj

I rashė gjatė, vetėm sa pėr tė shpjegur gjitha ato qė kam nė mendje tė trajtoj, kėshtu qė s'ka lidhje fare me atė punėn e Vietnamit qė, ėshtė hera e dytė qė ma pėrmend.

Pėr kėto dy pikat, pajtohem; mė pėlqejnė si trajtim, do shoh pastaj se deri ku do shkoj duke i trajtuar sipas asaj vije.

Mora kėtė librin nga Libraria e Kongresit (po mė vjen tė qeshi se m'u kujtua diēka ) sepse ai tjetri mė demoralizoi; ndėrsa ky qė mora ishte disi mė konēiz dhe mund ta pėrdori nė ndonjė vend edhe si referencė, se pastaj atė pjesėn e trajtimit kam njė ēik qejf ta bėj edhe si ma thotė truri.

Ato tė Solomonit qė sollėn nė temė, mė pėlqyen shumė, s'i kisha lexuar mė parė se mė shumė Solomonin e kam lexuar sipas asaj historisė Hiram Abiff dhe Sol OM On, por kėto urdhėresat qenkan vėrtetė pėr kėtė punimin. Mė duket se nė lidhje me Solomonin ekziston edhe njė legjendė tjetėr fetare nė atė lutjen qė i ka bėrė Zotit qė t'i japė njė zemėr tė zgjuar tė dallojė tė mirėn nga e keqja, tė drejtėn nga e padrejta.... diēka e tillė.

Falemnderit
    P.S. S'qenke edhe aq i keq sa kisha menduar... mos tė paftė ndonjė sy i keq jarebi! : D

Heavily Equipped Maska e Force-Intruder
    Anėtarėsuar
    04-11-2002
    Postime
    4,910

... mos tė paftė ndonjė sy i keq jarebi! : D
    Varet kush nga personalitetet e mia e shumfishta shkruan nqs e ke parasysh .... kam vendos qe mos perdor me shume users per secilin personalitet po te shkrujne te gjithe nga i njejti user ne menyre qe te evitohet ngaterrimi...

ėhė, e kam parasysh... rrofsh qė mė nė fund ma zgjidhe kėtė dilemėn e madhe qė, mė shqetėsonte aq shuuumė, sa kisha filluar tė tė shihja nė ėndėrr dhe zgjohesha e trembur! brrrr...

i/e regjistruar Maska e hot_prinz
    Anėtarėsuar
    29-05-2007
    Vendndodhja
    Frankfurt
    Postime
    9,878

Fleur Blanche

a ben edhe ndonje thenje moderne-tradicionale?
    Baca Qamil para se me vdeke, rahmet i paste shpirti, ka pase thene: "Buka e huaj, te mbetet ne fyt!".
    tempus fugit, amor manet in aeternum corde

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    16-11-2005
    Postime
    8,691

E di qe e ka mire Force-Intruder qe nuk i pelqen qe po ben punen e dikujt tjeter, jo se une nuk e kam bere ndonjehere, por eshte e padrejte.
    Une te isha ne vendin e atij personit tjeter do perfitoja per te thene te verteten mbi fete dhe moralin, mbi llojet e moralit, le te mos i pelqente atij profit te huaj.

Por sot ndihem i mire, dhe dua te jap nje sugjerim mbi thelbin e trajtimit te moralit dhe rregullave shoqerore nen nje aspekt te veēante, arketipet e karl jung,
    feja si nje mjet i deshtuar ne arritjen e nje njerezimi te bashkuar dhe ne harmoni, per shkak se nuk arrin te jete e ekuilibruar, ashtu si individualizmi modern eshte i deshtuar per te njejten arsye,
    kalo ne pergjithesimin e sistemeve ideologjike si organizma shoqeror, bej analogjine me organizmat biologjik, arsyeto pse shteti/feja/perandoria/tradita jane si organizma te nje forme te re jete, te nje forme te re egzistence, ende ne nje stad primitiv por gjithesesi forme e re egzistence, sepse ideologjite apo sistemet shoqerore, sapo arrijne nje mase kritike njerezish behen te pavarura nga krijuesit e tyre, behen te pakontrollueshme, tashme eshte feja qe kontrollon dhe manipulon njerezit dhe jo e anasjellta. Idete jane qenie te gjalla me plote kuptimin e fjales, dhe masat ofrojne nje telajo per manifestimin e tyre.

Na fal per rremujen por doja te prekja sa me shume aspekte se mos te frymezon ndonje gje, dhe nese te frymezon ndonje gje mos e perdor per ate personin tjeter por per vete, bej doktoraturen :P

Ikso, dy gjėra mė janė bėrė tejet tė zakonshme me ty dhe s'mė habisin mė:
    - e para; ty tė duket e drejtė pothuajse ēfarėdo qė thotė Intruderiiiiiii
    - e dyta; ja qė nė disa gjėra vazhdojmė tė kemi tė zhvilluar aftėsinė telepatike me njėri tjetrin ne dy... psh kėtė punėn e Jungut e kisha nė mendje ta pėrfshij, por vetėm nė atė qė ai i quan instinktet fetare... s'kam nerva dhe kohė ta ndėrlikoj mė tepėr, sepse do zgjatem shumė pastaj... dhe do e demoralizoj kėdo qė ta marrė mundimin ta lexojė.
    Gjithashtu, kam nė mendje tė fus nė trajtim edhe Volterin, por ky herė shfaqet kritik i madh, dhe nga ana tjetėr thotė tė kundėrtėn nė traktatin e tolerancės; sdq nėse e pėrfshij, do e bėj nė tė dyja kėndvėshtrimet e tij. Mė shumė nga ajo sa the lidhur me dėshtimin e fesė, unė kisha nė mendje gjė tjetėr, faktin qė edhe pse ka shkaktuar nga njėra anė shumė viktima, qė ėshtė kritikuar tej mase nga dijetarė tė ndryshėm etj etj... vazhdon ende tė jetė e pranishme dhe tė udhėheqė jetėn e miliona njerėzve.
    E kam tė pamundur tė mbaj vetėm njė krah dhe tė flas vetėm pėr anėt 'pozitive'; do i lė pak hapėsirė vetes qė tė bėhem pak Njėsh me Niēen

Sdq, flm, do bėj ēmosin ta kryej sonte se pastaj do kap ato librat e mi tė fushės, qė i ke pa vetė ti sesi i kam kėtė sezon

i/e regjistruar Maska e klajdi wolf
    Anėtarėsuar
    14-09-2012
    Postime
    591

Pėr: Me ndihmoni me citate nga librat e shenjte mbi drejtesine

Duke qenė nė pritje tė bashkėpunimit tuaj, ju falemnderoj paraprakisht!

P.S: Mė duhen sa mė shpejt, kėshtu qė kush e ka nė mendje tė mė ndihmojė, ta bėjė kėtė veprim brenda mundėsive kohore...
    Shpresoj qe keto te te ndihmojne!

Kush vjen me njė (punė) tė mirė, ai (nė ditėn e gjykimit) shpėrblehet dhjetėfish, e kush vjen me (vepėr) tė keqe, ai ndėshkohet vetėm pėr tė. Atyre nuk u bėhet e padrejtė.[6:160]

Adhurojeni All-llahun e mos i shoqėroni Atij asnjė send, silluni mirė ndaj prindėrve, ndaj tė afėrmve, ndaj jetimėve, ndaj tė varfėrve, ndaj fqiut tė afėrt, ndaj fqiut tė largėt, ndaj shokut pranė vetes, ndaj udhėtarit tė largėt dhe ndaj robėrve. All-llahu nuk e do atė qė ėshtė kryelartė dhe atė qė lavdėrohet.[4:36]

Faqja 2 prej 4 FillimFillim 1234 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •