Nėse ke nga kėto tė lashtat, aq mė mirė.
Siē e thashė, kėto versetet e librave do i pėrdori sa pėr reference nė ndonjė pjesėz trajtimi, dmth sa mė shumė footnote, aq mė mirė, kjo pastaj do mė jape mundėsinė qė tė pėrzgjedhi mes tyre. Por kjo s'do thotė qė tė pėrjashtoj urdhėresa apo norma qė bazohen nė besimin "hyjnor"/fetar tė ēfarėdo besimi qofshin.
Idea e trajtimit pastaj, do ketė tė bėjė me atė sesi ana e brendshme e besimit tė njeriut, ndikon pėr mirė qė ky njeri tė shfaqet nė veprimet e tij tė pėrditshme njė njeri i moralshėm, i drejtė, me norma etj etj... e si rrjedhim, tėrthorazi ėshtė njė njeri i cili respekton edhe ligjet e vendit tė cilit i pėrket. Ėshtė pak a shumė si ato idetė e Shėn Agustinit dhe Thoma Akuinit, qė i gjejmė si tek filozofia e sė drejtės, e drejta publike, kriminalogjia, shteti i sė drejtės etj etj...
Mė pas, unė personalisht, s'mund tė rri dot pa futur krahas kėsaj edhe njė ēik filozofi, si psh mitin e Gygesit qė trajton Platoni tek "Republika".
Kjo tema nuk ėshtė e imja, por jam duke e ndihmuar dikė tjetėr, sepse profesori udhėheqės (i huaj ky zotėria) i kishte rekomanduar edhe aspektin fetar ta pėrfshinte me kėtė qėllim nė punim, pėr kėtė arsye iu ofrova unė qė t'ia lehtėsoja pak kėtė pjesėn. Por siē thashė ndonjė verset do e pėrdori vetėm sa referencė, sepse s'mė pėlqen qė nė njė temė pjesa nėndarėse tė jetė si e prerė me thikė me tė tjerat, pavarėsisht kėndvėshtrimit tė veēantė qė trajton. Prandaj, krahas ndonjė citati nga librat e shenjtė, do ndėrthuri edhe pak nga ana psikologjike e ndikimit qė kanė tek besimtarėt normat fetare nė tė qėnit edhe njerėz qė respektojnė edhe tė drejtėn pozitive (pra atė tė krijuar dhe miratuar nga organet e shtetit) krahas asaj natyrale (psh ashtu siē e trajton deri diku filozofia e sė drejtės) pak nga filozofia siē e pėrmenda dhe, nga vetė "rregullat morale" qė kanė njerėz tė tjerė qė besojnė nė njė Krijues.
Psh sa pėr ilustrim i kėsaj qė thashė, po citoj pak Albert Pike (se boll rezistova, mbrėmė e citova edhe Hygoin tek pjesa e trajtimit qė kam bėrė deri tani) "....the natural form of Masonry is goodness, morality, living a true, just, affectionate, self-faithful life, from the motive of a good man. It is loyal obedience to God's law."
Dmth diēka e tillė, sesi ana shpirtėrore e njeriut shfaqet edhe nė jetėn e pėrditshme nė veprimet dhe mosveprimet e tyre, krahas atyre citateve nga fetė e institucionalizuara.
Gjithashtu duke ndėrthurur edhe ndonjė citat nga kurani psh, siē ai qė solli toffee mbi drejtėsinė tek ai linku, jo vetėm kam mundėsinė e citimit si refrencė, por kam edhe hapėsirė ta lidhi trajtimin edhe me vetė sistemet juridike botėrore ku futet edhe e drejta islamike, ku si kushtetutė, pra si burim i shtetit tė sė drejtės ata kanė librin e shenjtė siē e quajnė, nė hierarki. Meqė javėn qė vjen kam provim sistemet juridike, e kam edhe mė tė freskėt kėtė pjesė :P
Ju falemnderit edhe njėherė pėr ndihmėn!![]()
Krijoni Kontakt