Close
Faqja 7 prej 7 FillimFillim ... 567
Duke shfaqur rezultatin 61 deri 69 prej 69
    Perjashtuar
    Anëtarësuar
    07-09-2010
    Vendndodhja
    www.arberiaonline.com
    Postime
    1,187

Për: Shkup, kryeministri maqedonas inauguron statujën e Nëna Terezës, asnjë shqiptar

Pas kesaj proteste , te nesermen e djegen sllavet Kishen e Shen Bigurit :

Dibër: Murgjit sllavë djegin manastirin shqiptar

Në zjarrin që shpërtheu të mërkurën në mëngjes në orën 4 e 30 minuta, dogji deri në themel pallatin e vjetër të manastirit shqiptar "Shën Jovan Bigorski". Tërësisht janë djegur konakët, kuzhina dhe biblioteka, ndërsa nuk ka asnjë të lënduar. "Sipas njohurive të para shkak për zjarrin kanë qenë problemet me instalimin e pajisjeve elektrike dhe të gazit në kuzhinë", deklaroi Ekrem Zendeli, zëvendës-drejtor i Drejtorisë për mbrojtje dhe shpëtim. Flaka së pari i ka kapluar pjesën e kuzhinës, pas së cilës është përhapur në trapezari, konakë dhe bibliotekë, të cilat janë djegur tërësisht. Shërbimet zjarrfikëse kanë arritur ta mbrojnë pjesën e vjetër të kishës, ndërsa murgjit kanë arritur t'i nxjerrin gjërat më të rëndësishme, të cilat ishin në objektet që digjeshin. Janë angazhuar edhe helikopterë të ARM-së të cilat kanë ndihmuar për lokalizim të zjarrit. Kryetari i Komunës Mavrovë - Rostushë, Mukrem Mehmeti tha se kjo është një tragjedi e madhe për trashëgiminë kulturore dhe historike të këtij rajoni. Sipas rezultateve të para dëmi i shkaktuar nga zjarri kap vlerën 5, 5 milionë euro.

Për shkak të pasigurisë në hapësirën e djegur hetimet do të zhvillohen të enjten. Hetimet janë shtyrë për nesër, pasi akoma rrëzohen gurë dhe trarë të djegur. Jemi marrë vesh që hetimet të nisin të enjten rreth orës nëntë të mëngjesit, bashkë me ekipe speciale të krim teknikës së MPB-së", tha Marjan Josifovski, zëdhënës i SPB-së në Tetovë. Zjarrin e kanë vënë re murgjit të cilët kanë lajmëruar në stacionin policor në Rostushë, ku menjëherë është dërguar një ekip zjarrfikësish nga Dibra. Pak më vonë këtij ekipi i është bashkangjitur edhe katër ekipe zjarrfikësish nga Gostivari dhe Kërçova.

Kompleksi i manastirit Shën Jovan Bigorski gjendet mes Gostivarit dhe Dibrës në afërsi të fshatit Rostushë, Bitushë, Trebishtë, përreth Radikës.

Kisha shën Bigorski është një kishë e vjetër që i përket periudhës bizantine, për të cilën nuk ka të dhëna të sakta se në cilin vit është ndërtuar. "Kisha Shën Jovan Bigorski i takon kishës së periudhës bizantine me qendër në Stamboll dhe ka luajtur një rol të madh kulturor, arsimor të trevave të Rekës, të shqiptarëve të Rekës. Gjatë gjithë periudhës në këtë kishë peligrenazhet janë bërë në gjuhën shqipe deri me ardhjen e serbëve në këto troje , në vitin 1912", thotë për "lajm" historiani Vebi Xhemaili. Ai sqaron se në vitin 1912 banorët e këtyre fshatrave janë mbledhur dhe kanë dërguar një memorandum edhe kishës greke, edhe asaj romake se ne nuk pranojmë asnjë misionar nga këto qendra nëse liturgjitë nuk mbahen në gjuhën shqipe. "Këto fshatra gjithnjë kanë mbrojtur identitetin kombëtar deri në vitin 1912, ku nga presioni i fuqishëm i politikës serbe lëshuan pe. Pushteti serb në atë kohë aty ku bëheshin lutjet ndërtoi edhe një vend tjetër për priftin që të mbajë ligjërata karshi kishës shqiptare. Po ta shikoni kishën e Bigorskit do të shihni se aty janë dy vende

E para tregon se është kishë katolike shqiptare dhe e dyta ku këta përpiqen që ta bëjnë kishë ortodokse sllave", tha Xhemaili.

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    07-09-2010
    Vendndodhja
    www.arberiaonline.com
    Postime
    1,187

Për: Shkup, kryeministri maqedonas inauguron statujën e Nëna Terezës, asnjë shqiptar

Murgjit me furrë dogjën dokumente shqiptare!

06/10/2009 08:15:00

Me djegien e manastirit Shën Jovan Bigorski, ose siç e quajnë historianët shqiptarë, Shën Jovan Mbiguri janë djegur edhe shumë dokumente të rëndësishme për historinë shqiptare ndër shekuj. Studiuesit thonë se me djegien e bibliotekës është shuar një pasuri e madhe për të cilën dikush duhet të mbajë përgjegjësi. Kryetari i Shoqatës së Historianëve Shqiptar në Maqedoni (SHHSHM), Nebi Dervishi e ka drejtuar gishtin drejt drejtorit të Drejtorisë për mbrojtje të objekteve kulturore, Pasko Kuzman, i cili është përgjegjës juridik i këtij objekti. "Ai, Kuzmani duhet të mbajë përgjegjësi për këtë dëm të shkaktuar", tha Dervishi.

Kryetari i historianëve sqaroi se kjo kishë i takon shekullit XI ose vitit 1020, ndërsa deri në fillim të shekullit IX në këtë manastir mesha është mbajtur në gjuhën shqipe. "Në këtë bibliotekë janë mbajtur dokumente për hyrje-daljet e kishës, raporti vjetor, dorëshkrime historike për lëvizjet shqiptare etj. Aty ka pasur mjaft dokumente të rëndësishme shqiptare, të cilat mendojmë se janë djegur qëllimisht. Dikush ka vënë gisht mbi këtë bibliotekë", tha Dervishi.

Drejtori për konservimin e monumenteve kulturore, Behixhudin Shehapi ka akuzuar vetë murgjit se kanë djegë bibliotekën e një prej manastireve më të lashta shqiptare. "15 banorë ka vetëm konaku, aty ku është ndezur zjarri. Murgjit pa pyetur askënd dhe pa marrë leje nga askush me të holla të donatorëve kanë ndërtuar furrë dhe objektin e kanë pajisur me rrymë elektrike. Zjarri që ka djegur bibliotekën është shkaktuar nga kjo furrë", thotë Shehapi. Sipas tij, përgjegjësi për djegien e kësaj biblioteke duhet të bartin vetë murgjit dhe kisha e Maqedonisë, pasi kanë punuar pa pyetur institucionet kompetente. Ndërkaq, qeveria e Maqedonisë po ndërton konak lindor në vlerë prej 175 mijë euro, që është në krahun tjetër nga konaku i djegur.

Shumë persona kanë lidhur djegien e Manastirit "Shën Jovan Bigorski" me enciklopedinë e fundit, të botuar nga Akademia Maqedonase e Shkencës dhe Artit (AMSHA). Dokumentet shqiptare të cilat është dashur të publikohen në momentin e duhur janë djegur tërësisht. Se a ka qenë kjo kishë shqiptare ka folur edhe myftiu i myftinisë së Dibrës, Ruzhdi Lata, i cili personalisht ka udhëtuar për të ndihmuar në shuarjen e zjarrit. "Brenda janë fshehur të gjitha dokumentet të cilat kanë qenë të rëndësishme për vetë kishën dhe historinë shqiptare. Ajo që kisha ka qenë shqiptare është shumë e sigurt, pasi shumë prej freskave janë nga autor shqiptarë që vijnë nga Korça, Manastiri, Dibra etj. Mënyra se si është punuar dhe shumëçka tjetër tregon për këtë monument të rëndësishëm", tha Lata.

Dëmi i shkaktuar nga djegia e bibliotekës ku është gjendur arkivi i manastirit dhe shumë dokumente të rëndësishme shqiptare kap vlerën prej 5.5 milionë euro. Qeveria e Maqedonisë ka ndarë 10 mijë euro si ndihmë fillestare, ndërsa vazhdojnë të ndihmojnë edhe shumë persona fizik, afaristë dhe të tjerë. Në ndihmë ka dalë edhe komuna e Dibrës dhe e Mavrovës.

Babai i Skënderbeut dhuroi çifligje për këtë Manastir

"Kjo bibliotekë ka qenë e pashfrytëzuar prej anës tonë. Por është një e dhënë e rëndësishme. Një nga dhuratat më të mëdha për mirëmbajtjen e këtij manastiri, ose personi që më së shumti ka kontribuuar, është babai i Skënderbeut, Gjon Kastrioti. Ai dha çifligje, toka të mëdha këtij manastiri me të cilat është mirëmbajtur deri më tani. Këtë informatë e them me shumë përgjegjësi pasi e kam të sigurt me dokumentacion", tha myftiu i Dibrës, Ruzhdi Lata.

Dervishi: Gjitha kishat e vjetra janë shqiptare

"Jo vetëm kisha Shën Jovan Bigorski (Mbiguri) është kishë shqiptare që daton nga viti 1020, por edhe kishat tjera si Shën Naumi në Ohër, Kisha në Kalishtë, në Nerez të epërm etj. Të gjitha këto kanë qenë kisha arbërore, të cilat ortodoksët maqedonas sot i shfrytëzojnë", tha kryetari i SHHSHM, Nebi Dervishi.

Gazeta Lajm

i/e regjistruar Maska e shitesi
    Anëtarësuar
    17-11-2003
    Vendndodhja
    ne frymemarrjen time
    Postime
    1,069

Citim Postuar më parë nga ane Lexo Postimin
    Vizito vendbanimet shqipfolese ne Maqedoni dhe lagjet e Anadollit dhe nese gjen ndonje ndryshim tjeter por ngjyres se lekures dhe shtepive pak me te mira une do te kerkoj falje publikisht
    Per ate thashe se shqiptare ka pak ne Maqedoni ,cdo dite e me shume bindem per kete qe pohoj.
    ane i kam vizituar dhe ata qe te gjithe ndihen Shqiptare.Ndikimi turk aty eshte i dukshem si edhe ne Kosove e me pak ne Shqiperi por fenomene te tipit jam ortodoks dhe ndihem grek(i ke me shumice ne korce gjirokaster apo himare) nuk kam pare.Njerezit me kulture minimale aty e nderojne dhe respektojne Nene Terezen si nje nga figurat me te ndritura te kombit tone dhe e kane treguar kete edhe me vepra.Drejtimi qe i eshte dhene temes eshte dashakeq pasi hiperbolizon qendrimin e nje pakice injorante qe nuk shikojne dot me larg se hunda e tyre dhe nuk arrijne te nderojne nje figure kaq te madhe per shkak se i perket nje feje tjeter.Menyra si eshte hapur kjo teme ndoshta pa e kuptuar ka po aq hile sa ka pasur perjashtimi i gjuhes Shqipe dhe i Shqiptareve nga protokolli.Pervec te tjerave mos te harrojme qe jane nen pushtimin maqedonas dhe te gjitha "armet" e ketij shteti jane te drejtuara kunder Shqiptareve dhe shume here me intriga apo me dhune kane arritur te fitojne mbi Shqiptaret edhe per shkak se ndihma nga shteti meme pothuajse u mungon.
    Feja e Shqiptarit eshte Shqiptaria

i/e regjistruar Maska e Sami Hyseni
    Anëtarësuar
    01-01-2010
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    857

Citim Postuar më parë nga xfiles Lexo Postimin
    ahh, me kape mat me kete argument llogjike superiore.
    Ha,ha...injoranca dhe ironia yte nuk me bejne aspak pershtypje ne kete rast (as qe me kane bere ndonjehere), pasi qe qellimi im ishte, vetem sa per te perkujtuar ty, se "derdellitjet" tua sa andej e kendej ketu kane humbur vleren e besimit ne ate cka thua, bile kam pershtypjen se as ti nuk e din se cfare duhet te besosh (ne vetvete).

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anëtarësuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464

Citim Postuar më parë nga Adavid Lexo Postimin
    SA TURP .Erdogan do te kishte marre pjese po te ndodhej ne Maqedoni.

http://shekulli.com.al/web/p.php?id=14728&kat=91
    Shkup, kryeministri maqedonas inauguron statujën e Nëna Terezës, asnjë shqiptar

Pllaka përkujtimore e humanistes shqiptare Nëna Terezë, që u shpalos dje në sheshin e Shkupit është shkruar vetëm në gjuhën maqedonase dhe angleze.

Publikuar më 26.01.2013 | 13:41

SHKUP- Është shpalosur në Shkup pllaka përkujtimore në sheshin e Shkupit, për ngritjen e përmendores gjigante të humanistes dhe nobelistes shqiptare, Nënë Tereza.

Projekti i ngritjes së përmendores do të financohet nga biznesmeni indian Subrata Roj, kompania e të cilit “Sahara India” do të japë si donacion mjetet për ngritjen e përmendores.

Në ceremoninë e shënimit të fillimit të projektit kanë marrë pjesë kryeministri Nikolla Gruevski, i shoqëruar nga biznesmeni indian Roj, ndërsa nuk ka qenë i pranishëm asnjë nga zyrtarët shqiptarë të qeverisë së Maqedonisë dhe personalitete të tjera, raporton "INA".

Gruevski dhe Roj kanë shpalosur pllakën përkujtimore të shënuar vetëm në maqedonisht dhe anglisht.
    O nipi dajës, çfarë qëllimi dëshiron të arrish me këtë temë? Të acarosh gjakrat apo çfarë? Shif ti sqaroj dy gjëra që jo vetëm ti por të gjithë këta analistët që kanë shkruar këtu nuk i dinë dhe në fakt nuk dinë edhe çfarë shkruajnë, sepse të paktë janë ata që e dinë realitetin e vërtet këtu në Maqedoni. Erdogani do kishte marrë pjesë po të ndodhej në Maqedoni, çfarë fjalie ishte kjo pse e fute aty në tekst? Ça leshin do lypi un si shqiptarë në një ceremoni sllave ku nuk je i mirëseardhur se po shkove të pret kokën sllavi, tani do thoje si të pret kokën? Qeveritarët tanë nuk janë shqiptarë këtu o i nderuar, kemi anashkalim të kombësisë shqiptare në kompenzim me karriket e ngrohta qeveritare. Ali Ahmetovski është pjellë sllave, çfarë reagimi pret ti nga sllavi kundër sllavit?

Lereni këto tema e mos u merreni se është e kotë, shqiptarët e Maqedonisë ka vite që diskriminohen në të gjitha sferat e zhvillimit të shoqërisë brenda shtetit të Maqedonisë, nuk është diçka e re, por supozimet dhe paragjykimet lereni anash se anjë gjë nuk dini për atë që flisni, më e bukura është të vini të jetoni këtu dhe të përballeni me realitetin e zymtë që e ka mbuluar këtë vend.
    Sui generis

Evidenca Maska e RaPSouL
    Anëtarësuar
    09-03-2006
    Vendndodhja
    Gjermani
    Postime
    17,464

Edhe kjo temë nuk e ka vendin tek problemet ndërkombëtare aspak.
    Sui generis

Citim Postuar më parë nga RaPSouL Lexo Postimin
    Edhe kjo temë nuk e ka vendin tek problemet ndërkombëtare aspak.
    Mire e ke... vendose kryeteme te problematika Shqiptare
    Revolution 1848

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-04-2009
    Postime
    131

Zoteri une nuk jam nipi i dajes por jam Shqiptar.Nene Tereza ishte Shqiptare.Normalisht qe Maqedonasit do ti dalin per zot kur Shqiptaren e mosperfillin.E hapa kete teme sepse po me bie shpesh te shoh nipa te Haxhi Qamilit neper Shqiperi .Une jam me idene qe Shqiptaret me ne fund duhet ta kuptojne se po nuk deshem veten tone ,nukka pse na respekton kush. per sa vite ishte ne ket dhe Turku, me shume respektoi Kotoliket se myslymanet.Shikoi Malsit e Shqiperise.Une kam Shume respekt per popullin Turk .Por une vella mund ti them vetem myslymanit Shqiptar qe eshte unti Turqi.Pse?Sepse ishin myslymanet shqiptar qe thyen kryt neper lufta per ate Perandori ,dhe kur erdhi puna per te na dale zot ,na nxorri ne treg sikur te ishim nje straic fiq.(Lidhja e Prizrenit).Myslymanet Shqiptar duhet te jen aq antiturk sa jam une anti Europe .Jo me kot Ai kaurri tjeter i derrit Fishta i madh Shkruajti MOJ EUROPE MOJ KURVA E MOTIT

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    17-04-2009
    Postime
    131

Citim Postuar më parë nga RaPSouL Lexo Postimin
    O nipi dajës, çfarë qëllimi dëshiron të arrish me këtë temë? Të acarosh gjakrat apo çfarë? Shif ti sqaroj dy gjëra që jo vetëm ti por të gjithë këta analistët që kanë shkruar këtu nuk i dinë dhe në fakt nuk dinë edhe çfarë shkruajnë, sepse të paktë janë ata që e dinë realitetin e vërtet këtu në Maqedoni. Erdogani do kishte marrë pjesë po të ndodhej në Maqedoni, çfarë fjalie ishte kjo pse e fute aty në tekst? Ça leshin do lypi un si shqiptarë në një ceremoni sllave ku nuk je i mirëseardhur se po shkove të pret kokën sllavi, tani do thoje si të pret kokën? Qeveritarët tanë nuk janë shqiptarë këtu o i nderuar, kemi anashkalim të kombësisë shqiptare në kompenzim me karriket e ngrohta qeveritare. Ali Ahmetovski është pjellë sllave, çfarë reagimi pret ti nga sllavi kundër sllavit?

Lereni këto tema e mos u merreni se është e kotë, shqiptarët e Maqedonisë ka vite që diskriminohen në të gjitha sferat e zhvillimit të shoqërisë brenda shtetit të Maqedonisë, nuk është diçka e re, por supozimet dhe paragjykimet lereni anash se anjë gjë nuk dini për atë që flisni, më e bukura është të vini të jetoni këtu dhe të përballeni me realitetin e zymtë që e ka mbuluar këtë vend.
    Zoteri une nuk jam nipi i dajes por jam Shqiptar.Nene Tereza ishte Shqiptare.Normalisht qe Maqedonasit do ti dalin per zot kur Shqiptaren e mosperfillin.E hapa kete teme sepse po me bie shpesh te shoh nipa te Haxhi Qamilit neper Shqiperi .Une jam me idene qe Shqiptaret me ne fund duhet ta kuptojne se po nuk deshem veten tone ,nukka pse na respekton kush. per sa vite ishte ne ket dhe Turku, me shume respektoi Kotoliket se myslymanet.Shikoi Malsit e Shqiperise.Une kam Shume respekt per popullin Turk .Por une vella mund ti them vetem myslymanit Shqiptar qe eshte unti Turqi.Pse?Sepse ishin myslymanet shqiptar qe thyen kryt neper lufta per ate Perandori ,dhe kur erdhi puna per te na dale zot ,na nxorri ne treg sikur te ishim nje straic fiq.(Lidhja e Prizrenit).Myslymanet Shqiptar duhet te jen aq antiturk sa jam une anti Europe .Jo me kot Ai kaurri tjeter i derrit Fishta i madh Shkruajti MOJ EUROPE MOJ KURVA E MOTIT

Faqja 7 prej 7 FillimFillim ... 567

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •