Close
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 6
    i/e regjistruar Maska e Kreksi
    Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Post Gurnia dhe Mallia në Kretë, a janë emra shqip ?

Gurnia dhe Mallia në Kretë, a janë emra shqip ?

Dihet që nga burimet e vjetra se, sulmet Doriane që vërshuan tërë Greqinë rreth vitit 1200 para Krishti dhe vijuan të pushtonin gati se të tërë ishujt e Egjeut, si duket, la gjurmë të pa shlyera pa dyshim në Kretë si dhe ishujt tjerë të Egjeut, ku sot hasim dy toponime, dy emra të njohur të qyteteve, Gurnia dhe Mallia.
    Sipas studiuesit dhe autorit të njohur Gustave Glotz në vepren e tij Qytetrimet Egjeane, në një paragraf që ia kushton invadimeve Doriane ai thotë; "Duke u perhapur kahë Lindja, nëpër të gjitha brigjet e Mesdheut, pra në Azië të Vogël, Akejet prapa tyre kishin lën një shpraztirë, ku pakë nga pakë, grupe tjera etnike, të njëjtës rac dhe që flisnin një dilekt të njëjtës gjuhë, dolen nga Iliria dhe shperthyen pertej maleve Pinde duke vijuar gjithnjë të shtyhën kah mesi i Greqisë Dorianët hyrën në histori "!
    "Fortifikata dhe muret e Mikenës në fillim iu sherbyen Akejve si mburoje perkohësishtë siç e prisnin këtë eventualitet, mirëpo Heraklidet, kështu i quanin Dorianet sepse si hyjni kishin Herakleun, të organizuar në tri grupe sulmuan tërë Greqinë, asgjë nuk iu dilte perpara, derisa u ndalen në Arkadië dhe pastaj filluan ti pushtojnë edhe ishujt gjitha një nga një; Kreten, Roden, Kosin, melos, Terra etj..."

Ky invadim shperndau shumë e shumë popuj të kêtyre ishujve të cilët mezi gjeten shpetim në brigjet e Azisë, e disa prej tyre kishin arrijtur edhe në kufijt e Egjiptit, në kohën e Ramsezit III-të s'iç ishte fisi Pelesati, që gjeti një vendbanim tjetër në Palestinën e sotme..."

Akejet mezi gjeten shpetim në Atikë tek vllëzërit e tyre, një valë e madhe e refugjatve kishin gjetur strehim tek kolonët e brigjeve të Azisë, (Tuki e sotme) që e ndryshoi qytetrimin. Ionia, që pastaj do ishte vendlindja e Homerit, pranoi refugjatët Akej dhe pa dyshim edhe te atyre që banonin në Pilos, Pelpponeze (Amore) ku Delos bëhët si qendër kulti e këtyre Akejve emigrantë atiko-ionanë..."

Një dinasti e Heraklidve dorian u bë kryzot i tokave të Lidisë, kështu pra, të gjithë Egjeanët braktisen ishujt, ndêr ta, si e permendem siper, Pelesati ose si quheshin nga egjiptasit, Kheretim, banorë të Kretës, si dhe popuj tjerë me emrin Zakkara, teukerien nga Zakro. Të gjithëkêta refugjatë suleshin drejtë Egjiptit, kjo turm e madhe njerëzish disa prej tyre kishin marrur anijet e tjerët nga Azia e vogël, familje te tëra gra e fëmijë tëngarkuar në karroca, ecnin drejtë Egjiptit..;"

Asnjë popull nëpër Azi të Vogël nuk arrijti t'ua ndali turrin kêtyre refugjatëve Egjeanë, edhe se Ramsezi u zuri priten dhe i ndali në vëndin e quajtur Magadil, (Liban-Siri) nuk mudi ti ndaloi të vëndoseshin në Gaza e Ashkelon dhe aty krijuan shtetin e trye të ri nê vitin 1193 para krishti, pra rreth 8 vite pas sulmeve të para Doriane.

Se çka ndodhi pastaj më boten Mikenase pas këtij invadimit Dorianë të 1200 para krishti, nuk krahasohet më ndodhit që pësoi Kreta dy shekuj më parë nga pushtimet e po këtyre Akejve, por që, Akejet iu pershtaten qytetrimit Egjean, nuk e shkatrruan...
    Kurse invadimi Dorian i cili doli papritmas nga mbrëndësia e Shqipërisë së egër, shkatrroi gjithëqka që kishin përpara. Klimi i tyre nga Korinta në Spartë shënohet përmes germadhave që lanë pas tyre.
    Poashtu edhe në Kretë, të gjitha portet ishin braktisur dhe gjetur strehim në naltësi të maleve, qyteti Knos digjet flakë i tëri.
    Këtë herë gjithqka perfundoi për Knosin, që për disa shekuj ishte zotnuese nê ujërat e Mesdheut; nën gerrmadhat e nxiëra që mbuluan shekuj e shekuj, 3000 vite kaluan në një qetësi si vdekje, perfundimishtë si pas një kataklizmi universal, qytetrimi i bronzit u zhduk dhe u paraqit tjetri i hekurit, pra me invadimin e kêtyre barbarve Dorianë perfundoi qytetrimi Egjeanë i cili u kthye si në Mesjetë dhe priste Renesancen".

Referanca; Gustave Glotz "Qytetrimi Egjeanë" - 1923
    Përgatitur nga Kreksi

Sqarime tjera rreth kësaj teme:

Në lidhje më emrin Mallia, nga një anëtare e një Blogu të huaj, jam sulmuar shumë ashpër, e cila më ka akuzuar se gjoja i kam bërë Plagjiat (vjedhje)!
    Në realitet, nga Blogu i saj unë kam sjellur nê një grup diskutimi këtë sygjet duke e sjellur edhe Burimin e artikullit, por ajo thotê se kj quhet pllagjiatur, por qe nuk ka te beje fare me plagjitur kur sillet edhe Burimi me lin ose citohet se nga vjenë ai shenim.
    Pse e sjella shenimin e ketij autorit në grupin e diskutimit në fb ?
    Aryeja ishte se, autorja e ketij shenimi nxjerrrte iden se emri Mallia në Kretë vjenë diku nga lindja, nga asirianet, kananet e popuj tjerë...
    Mirëpo, sipas autrve të ndryshëm si dhe duke iu referuar Robert D'Angely në Enigma, emri Malia, burimi Strabonit, emër qe e hasim edhe në Lesbos, spjegohet përmes gjuhës shqipe, Mali=malet apo Mali=Montagne.
    Mirëpo, sipas mendimit tim, kësaj hipoteze mund ti shtojmi edhe toponimin tjetër që është Gurnia, dhe pa dyshim se Gurnia, apo Gurishte, spjegohet permes shqipes ku ne dy rastet perfundojne me -ia- Gurn-ia- njashtu si edhe Mall-ia.

Mirëpo unë kam një teori tjetër nga ajo që dihet deri me sot, pse mos të mirret Mallia= si një vendë apo depo e mallrave=Mallia.. aty ku grumbulloheshin mallrat ?

Pse te kerkohet ky emër në Mezopotami, Siri, Marie, Kanan kur kemi më afër Ilirin ose Shqipêrinë dhe emri Mall-ia si dhe qytetin tjetër Gurn-ia që spjegohen mirë permes shqipes dhe si lexuam më lartë dëshmin tjetër nga autori Gustave Glotz, se rreth viti 1200 para krishti i tërë Egjeu si dhe Kreta, u pushtun nga Dorianët të cilët dolen nga Iliria, Shqipëria, a nuk do mjaftonte kjo dëshmi se gjuha shqipe la gjurmë edhe në Kretë ?

Ju falemnderit për nderhyrjen tuaj anëtar te nderuar, shendet !

Fjalët tjera kyçe; gurnia, gurishte, mallia, malli, mala,male, mallnia,mallerat, madheria, mall e Madh-ia. Gurn-ia......etj..
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 26-12-2012 më 14:10
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Për ata që arrijnë të shkarkojnë (jo t'ia vjedhim lol ) nga Akrobat... qenka një dosje pdf... punim doktoratit nga Juliana Kune, me titull; elementet greke permes shqipes...
    Padyshim se gjuha shqipe kalon edhe deri në Kretë, por, duhet ta provojmi se, a ishte vetem invadimi Dorian qe solli shqipen në Kretë pas viteve 1200 (pas krishti) apo flitej edhe mê parë në këtë ishull .. E njohim edhe citimin e Homerit në Odisea, ku aty pershkrua udhëtimin e Odiseut në këtë ishull dhe aty ai dëgjon gjuhë që fliteshin nga popuj të ndryshëm, eolet doret e pellazgët.... por, si duket, doret eolet dhe një fis tjetër ishin teper te afert me njeri tjetrin, e thotë edhe Homeri; "dorët me tri fiset e tyre"...
    Mirëpo vetËm një gjë kam frikë që nuk qêndron diçka këtu, sa i perkete kronologjisë, derisa e kemi te ditur se Dorianet pushtuan Kreten pas vitit 1200 pas eres sonë, ta zemi se u nisen nga Shqiperia rreth 1200 dhe në Kretë arrijten para vitit 1193...si ka mundêsi atêherë që Homeri i cek dorianet se jetonin nê këtë ishull mënjëhere pas luftës së Trojës kurse nê këtë rast sipas Gotze, dorianët qfaqen vetem pas 1200 në Kretë e jo 40 vite mê parë, siç mendohet se lufta e Trojes ndodhi rreth 1250 para eres ? ... d thotë se kËto 60 vite po e ndajnê kronologjine pa u pershtatur si duhej...
    Si e shohim më lartë, Akejt u munden në terren nga Dorianet, iken të gjithë... por në rapsodin Homerik ndoshta ka ndodhur e kundërta, këta Dorianet shkatrruan atje nê Azi Trojen por në kenget homerike kjo fitore iu shkoi Akejve dhe mbeten te famshem humbësit... kurse ne realitet, fitimtaret ishin Dorianët, e pamë sipas deshmive historike...për te pushtuar tërë ishujt e Egjeut.... duhej që Dorianet të ishin pajisur me një flot detare madheshtore...edhe më të madhe se që e pati Agamemnoni kunder Trojes...!

Mendoj pra se jemi para një problemi te madh, ose thjeshtë, duhet marrur knget homerike jo si deshmi historike dhe atehere ç'duhet të mendojmi ?
    Ose Troja ishte diku tjeter, pse jo nê Kretë ?
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 26-12-2012 më 20:53
    Askush nuk te pyt: ç'ka bere atedheu per ty por ç'ke bere ti per Atedheun ! - JFK

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Emri:  Capture plein écran 30122012 151745.jpg

Shikime: 1157

Madhësia:  50.4 KBKëtu po japim disa propozime, shpresoj se do na ndihmoni që te permirsohen gabimet me këshillat e secilit, shendet !

Albumi Gurnia dhe Malia në Kretë që per mendimin tim janê si dy motra binake...dhe spjegohen permes gjuhes shqipe si dêshmi nga Dorianet te cilët erdhen në Kretë nga Shqiperia... rreth 1200 para krishti.

Gurnia dhe Malia: https://picasaweb.google.com/1150926...eat=directlink
    Ndryshuar për herë të fundit nga Kreksi : 27-12-2012 më 11:34

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636
    Këtu kjo autorja e këtij blogut Oksana.Lewi...më akuzon për plagiat gjoja, sepse e mora kête shenim si dhe linkun e burimit, per t'iu pergjigjur miqësishtë, pa patur asgjê kunder ideologjive te saja ortodokse e cila emrin e vendit Malia tenton ta barti nga lindja se, siapas saj, Malia e hasim edhe tek disa emra njerzish që nga Asiria Anatolia e deri në Mezopotami !

Mirëpo i pergjigjem kësaj zonjes se, ç'lidhje ka nese është gjetur një emër mbreti apo personi diku në Karrië, Mezopotami e Kanan, kur, mu afër Malia në Kretë, nja 35 kilometra më në lindje kemi edhe qytetin tjeter me emrin Gurnia....dhe që te dyja spjegohen permes shqipes ?

I thëmë; shihe ujkun e ajo tregon gjurmet...koti andej nga azia.! Pse ?
    Nuk e kuptoj se çka i pengon dikujt nëse këto vende te kretes i vizituan Dorianet e dalur nga mbrendesija e Ilirisë ?

Tjetra që më shqetson tek kjo zonjë nga forumi Babel...se nuk kemi te drejte te kopjojmi as te riprodhojmi as shperndajmi tekstin e saj edhepse e japim burimin me link...sipsa ligjit te saj, vetem ata personat e autorizuar mund te shperndajne kete lidhje ...
    Mirepo sipas ligjit ne boten virtuale, secili ka te drejte te shperndaje nje lidhje por duke e cekur burimin se paku ose linkun, mirepo kjo, e quan vjedhje plagiat çdo shperndarje ...
    Sipas ligjit,kemi te drejte te intervenohet ne një tekst shenim apo tem ne te cilen ka te drejte secili te intervenoje apo komentoje, ndersa tek Blogu i saj nuk ka mundesi kurrêsesi te shkruhen komente ! Arsyeja dihet...kuptohet....qellimi është se si t'iu IMPONOHEN idet e tyr që ajo shperndan në internet, pa patur mundësi te kundershtoje asnjëri ...me njê menyrë apo tjeter, qellimi i saj është te dezinformohet e te largohet e verteta...duke mos i lën mundesi lexuesit të shprehet ...një diktatur ortodokse....model Lewy...!

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Për: Gurnia dhe Mallia në Kretë, a janë emra shqip ?

Shtrirjet Doriane drejtë Egjeut rreth 1200 para Krishti....
    Me siguri se nga këto shtrirje te Dorianve te cilet dolen nga Shqiperia e sotme(shih Gustave Glotz) postimi nr.1....Gurnia dhe Malia, janë toponime te mbetura nga Dorianët qe spjegohet sot permes shqipes. Emri Malia egziston edhe sot ne veri lindje te Kretes mirêpo Gurnia nuk figuron fare, vetem rrnojat e qytetit mbi gurishte deshmojne per lulzimin e ketij qyteti te rrenuar qe gjendet nja 35 kilometra ne lindje te qytetit Malia...

Uploaded with ImageShack.us

Anëtarësuar
    20-11-2004
    Vendndodhja
    Francë
    Postime
    5,636

Për: Gurnia dhe Mallia në Kretë, a janë emra shqip ?

Shtrirja Doriane

Kohëve tê fundit, politika dhe historia ortodokse greke janë bashkuar që të fshijnë nga faqja e dheut shtrirjen Doriane apo Invadimin Dorian duke e injoruar si gjoja; asnjëherë nuk ka egzistuar ky invadim por që është i çpikur nga arkeologët ...?....është pêr tu habitur ky kthim, pse historia modrne greke kohëve te fundit tenton me çdo kushtë ta fshehi këtë te vertetë ? .... çka fshihet pas kësaj ? ....mendoj se arsyeja kryesore është se, gjithçka po tregon se populli Dorian erdhi nga Shqiperia....siç dëshmohet nga historianët e vjetër.

Uploaded with ImageShack.us

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •