-
Rebelimet pas shpalljes se pavaresise se shtetit shqiptar.
Rebelimet pas shpalljes se pavaresise se shtetit shqiptar.
http://sq.wikipedia.org/wiki/L%C3%ABvizjet_antiqeveritare_n%C3%AB_Shqip%C3%ABri #Kryengritja_e_Shqip.C3.ABris.C3.AB_s.C3.AB_Mesme. 2C_17_Maj_1914-8_Qershor_1915
Rebelimi antikombetar i Korēes (nxitur, drejtuar dhe financuar nga qarqet antikombetare dhe shovene te shtetit grek) se vitit 1914 dhe menyra se si eshte trajtuar ky rebelim ne shtypin e kohes.
Ja se ēfare shkruan gazeta Algemeen Handelsblad e Hollandes?
03 Prill 1914
Officieren in Albaniė.
Bij de Regeering is bericht ingekomen, dat de majoor Snellen van Vollenhoven bij een opstand in Koritza niet gevaarlijk gewond is.
Ushtaraket ne Shqiperi (behet fjale per ushataraket hollandeze).
Nga qeveria (hollandeze) njoftohet se majori Snellen van Vollenhoven ka pesuar nje plagosje gjate nje rebelimi ne Korēe.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010655624%3Ampeg21%3Ap001%3Aa0004
Nieuwe Tilburgsche Courant
11 Prill 1914
Opstand in Koridza.
VALONA, 11 April. (Reuter)
Volgens berichten van een Hollandsch officier zou de Albaneesche gendarmerie feitelijk te Koritza de aldaar uitgebroken opstand onderdrukt hebben, zander dat er een bloedbad werd aangericht.
Rebelim ne Korēe.
Vlore, 11 Prill (Reuter)
Sipas njoftimeve te nje oficeri hollandez, xhandarmeria shqiptare ka shtypur nje rebelim ne Korēe, pa shaktuar gjakderdhje.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010222879%3Ampeg21%3Ap012%3Aa0174
Bataviasch Nieuwsblad
06 Prill 1914
Geen Interventie in Albaniė.
Berlijn, 5 April (Ostasiat. I.loyd).
De groote mogendheden zullen in Albaniė niet tusschenbeide komen, wijl de vorst van Albaniė geen hulp heeft gevraagd. De Nederlandsche officieren te Koritza hebben bewijzen voor de medeplichtigheid aan den opstand van den Griekschen bisschop.
Nuk ka nderhyrje ushtarake ne Shqiperi.
Fuqite e Medha nuk do te nderhyjne ne Shqiperi, meqenese Princi (Vidi) nuk ka kerkuar ndihme. Oficeret hollandeze kane provuar bashkeveprimin ne rebelim te peshkopit grek.
NIeuwe Tilburgsche Courant
09 Prill 1914
De toestand in Koritza.
DARAZZO, 9 April. (Reuter)
Volgens de laatste berichten uit Koritza, hebben de opstandelingen, die zich nog in de plaats bevonden, de wapens neergelegd. De regeering is meester van den toestand.
Gjendja ne Korēe.
Durres, 9 Prill (Reuter)
Sipas njoftimeve me te fundit, rebelet kane dorezuar armet. Qeveria e ka gjendjen nen kontroll.
Bataviaasch Nieuwsblad
11 Prill 1914
Grieken en Albaneezen.
Athene, 10 April (Ostasiat Lloyd)
Hier heerscht groote opwinding tegen Albaniė vanwege de repressaille-maatregelen, tegen de Grieken te Koritza genomen.
Greket dhe shqiptaret.
Athine, 10 Prill (Ostasiat Lloyd)
Ketu (Athine) mbizoteron nje pakenaqesi e madhe ndaj Shqiperise per shkak te reprezaljeve te ushtruara kunder grekeve ne Korēe.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A011036670%3Ampeg21%3Ap004%3Aa0124
Bataviaasch Nieuwsblad
10 Korrik 1914
Koritza gevallen.
's-Gravenhage, 9 Juli (R.0.)
Een hier ontvangen telegram meldt dat de Epiroten Koritza namen. De Hollandsche officieren zijn in veiligheid; ze zijn op weg naar Walona. (Een telegram van onzen Haagschen correspondent meldde het ons gister reeds. Red. B. N.)
Korēa eshte pushtuar.
's-Gravenhage, 9 Korrik (R.O.)
Nga nje telegram mesohet se epirotet kane marre Korēen. Oficeret hollandeze jane te sigurte dhe jane ne rruge drejt Vlores.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A011036743%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0026
Nieuwe Rotterdamsche Courant
02 Qershor 1914
Zografos lid der Grieksche Kamer.
ATHENE, 31 Mei.
Bij de verkiezing van twee delen der Kamer in Attika zjjn de regeeringscandidaten met zeer groote meerderheid gekozen. Een hunner is Zografos, de leider der beweging in Epirus.
Zografos anetar i parlamentit grek.
Athine, 31 Maj.
Ne zgjedhjet e zhvilluara ne Atike, kane fituar me shumice dermuese kandidatet e qeverise. Nje nder ta eshte dhe Zografi, udheheqesi i levizjes ne Epir.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010033507%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0031
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 14-12-2012 mė 17:58
-
-
Rotterdamsch nieuwsblad
13 Korrik 1914
Essad Pasja.
De Tribune meldt, dat, als Essad Pasja nog niet reeds van Parijs naar Constantinopel vertrokken is, hij toch voornemens is, er zich ten spoedigste heen te begeven om daar zim candidatuur voor den Albaneeschen troon voor te bereiden.
Essad's aanhangers liggen ten getale van 4000 bij Bogradetz en onderhandelen met de Epiroten. Zij verklaren geen gebied aan Epirus te willen afstaan al zijn zij bereid tot meer concessies als bij de overeenkomst van Corfoe toegestaan.
Esat Pasha
"De Tribune" njofton se nese Esat Pasha ende nuk eshte nisur nga Parisi per ne Stamboll, atehere siē parashihet ai ne menyre urgjente do te paraqese kandidaturen e tij per fronin e Shqiperise.
Rreth 4000 mbeshtetes te Esatit gjenden ne Pogradec dhe po dialogojne me epirotet. Ata deklarojne se nuk lejojne asnje shkeputje te ndonje zone ne Epir dhe se ata jane pergatitur qe te bejne me shume leshime se sa jane parapare ne marreveshjen e Korfuzit.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010295610%3Ampeg21%3Ap013%3Aa0130
Pas nje kohe do te keni rastin qe te lexoni nje interviste te Esat Pashes dhene nje gazete hollandeze me 14 Korrik 1914, lidhur me Princ Vidin, majorin Thomson, rebelimin vorioepirot dhe shume probleme te tjera lidhur me gjendjen e brendshme te Shqiperise.
Njekohesisht do te vazhdojne qe te sillen ne forum te gjitha zhvillimet ne Shqiperi dhe rreth saj, pas pavaresise dhe menyra se si jane trajtuar ato ne shtypin e huaj te kohes.
Do te sillen shume gjera qe me te vertete jane ende te panjohura dhe shume interesante.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Darius : 14-12-2012 mė 17:58
-
-
Gazeta hollandeze Nieuwe Tilburgsche Courant
14-07-1914
SHQIPĖRI
Njė intervistė me Esat Pashėn.
Korrespondenti i R. N. Ct. Paris ka pasur bisedime me Esad Pashėn, ish-ministėr i Punėve tė Brendshme dhe tė Luftės dhe shkroi rreth tij njė korrespondencė tė gjatė nė gazetėn e tij.
Ne e pyetėm huazuam atė pėr sa vijon: Pyetja ime e parė kishte tė bėnte me misionin ushtarak hollandez dhe marrėdhėniet e tyre me tė (Esad Pashėn).
- Oficerėt hollandezė, argumentoi Esat Pasha menjėherė, nuk kanė sjellė njė gjendje tė mirė pėr Shqipėrinė dhe pėr qeverinė shqiptare. Ata kanė ndjekur njė metodė krejtėsisht tė gabuar. Ata nuk duan tė pranojnė autoritetin e qeverisė shqiptare. Ata vazhdimisht thonė: "Ne jemi tė pavarur, ne nuk i detyrohemi askujt.
Unė u thashė atyre: Vėrtet ju nuk jeni shqiptarė, por hollandezė, por ju keni pranuar qė tė viheni nė shėrbim tė pėrkohshėm tė qeverisė shqiptare. Por pėr kėtė ata as qė duan tja dijnė . Ata veē kėsaj nuk mbartin uniforma shqiptare, por ato hollandeze.
- Por, me sa kam vėnė re, ēėshtja e uniformave ėshtė lėnė mėnjanė, megjithėse vura re se ata mbartin njė uniformė speciale dhe jo hollandeze, ju thoni tani se ata ndjekin njė metodė tė gabuar dhe se ata nuk e kuptojnė rolin e tyre. Por Mbreti (bėhet fjalė pėr Princin Wied) ishte i njė mendimi tė kundėrt dhe i vlerėsoi shumė ata.
Esad Pasha buzėqesh me sarkazėm.
- Mbreti i kėnaqur me ta? Pėrgjithėsisht jo. Gjatė bisedave nė praninė e ministrit Turhan Pasha dhe timen, ai shprehte pakėnaqėsinė e tij dhe ankohej nė lidhje me veprimet e gabuara tė oficerėve hollandezė. Njė ditė mė tregoi Turhan Pasha se Mbreti i i kishte thėnė se: "Veprimet e oficerėve hollandezė janė krejtėsisht tė papėrshtatshme dhe tė palogjikshme, por pėr momentin ne jemi tė detyruar qė tė jemi tolerantė, sepse ata kanė komandėn kundėr epirotėve".
Dhe gjatė bisedave tona ai mė bėri tė ditur se sa i pakėnaqur ishte ai me sjelljen e oficerėve hollandezė. Pėr kėtė arsye ai kishte nėnshkruar tashmė njė dekret mbretėror, nė tė cilin ishte pėrcaktuar se "Oficerėt hollandezė do tė vihen nėn autoritetin dhe urdhrat e ministrit tė Punėve tė Brendshme dhe tė Luftės. Ky ministėr isha unė Esat Pasha.
Mbreti u shpreh para meje dhe Turhan Pashės se: "Brėnda dhjetė ditėve, nėse do tė jetė zgjidhur ēėshtja epirote, atėherė ky dekret do tė bėhet publik". Gjithashtu, theksoi Mbreti, ai do tė urdhėronte personalisht gjeneralin de Veer, qė Londra pėrmes Fuqive tė Mėdha kishte pėrcaktuar, qė oficerėt e huaj qė do tė drejtonin xhandarmėrinė, do tė ishin nė shėrbim tė shtetit shqiptar dhe nėn autoritetin e ministrit pėrkatės. Sepse Mbreti vetė, nuk mund tė ketė autoritet tė drejtpėrdrejtė. Ai ka njė kabinet, njė qeveri. Ekzistenca e kėtij dekreti mbretėror, pėr tė cilin fola, nuk mund tė mohohet. Unė e pata atė me vete nė xhep, kur mė morėn nė paraburgim. Ai mund tė jetė diku nė letrat qė mė morėn hollandezėt. Sepse ata mė kanė konfiskuar gjithēka. Dokumentat private, si edhe dokumentet zyrtare. Ata i thyen tė gjitha kutitė dhe valixhet e mia copė-copė.
- A shprehu Mbreti pakėnaqėsi, qė ai kishte sipas jush pėr oficerėt hollandezė, gjithashtu dhe pėr komandantin Thomson?
- Jo nė veēanti pėr komandantin Thomson. Ai u shpreh nė menyrė tė pėrgjithshme i pakėnaqur. Pėr Thomson kam dėgjuar atė qė tė thotė se: " Ai ėshtė pak i ashpėr".
Por Thomson vinte shumė rrallė nė Durrės. Unė e simpatizoja atė, sepse ai ishte njė njeri shumė i mirė dhe kompetent. Edhe pse tejet nervoz. Por ai kishte pėrvojė nė jetėn e tij. Dhe unė besoj se nė qoftė se ai do tė kishte qenė nė Durrės, ai do ta kishte parandaluar gabimin e kryer me arrestimin tim. Unė kam pėrshtypjen se ai kishte kuptuar se ēfarė gabimi ishte bėrė. Pak ditė para arrestimit tim, ai mė dėrgoi njė telegram nga Vlora: "Unė ju kėrkoj qė tė ktheheni nė Durrės, sepse unė kam njė ēėshtje tė rėndėsishme pėr tė biseduar me ju. Unė u pėrgjigja telegrafisht se do tė vija sapo tė kthehej gjenerali De Veer. Ai mė falėnderoi pėr kėtė pėrmes njė letre tė cilėn e mora mbrėmjen qė u arrestova. Thomson e kishte kuptuar ndoshta gabimin dhe mendonte se bashkatdhetarėt e tij kishin kryer njė gabim trashanik. Pse veprojnė tė tjerėt nė menyrė kaq tė gabuar? Unė nuk mundėm qė ti shpjegojė veprimet e tyre. Unė jam sjellė mirė me ta. I kisha vlerėsuar ata si ushtarakė. Po pse mbajnė ata njė qėndrim tė tillė ndaj meje?
- Ajo mund tė jetė, Shkelqėsi, ngaqė ata dyshojnė se ju keni komplotuar me kryengritėsit dhe i keni nxitur ata. Kjo ėshtė shkruar dhe nga persona tė tjerė. Nė gazetat dhe revistat franceze ėshtė kėmbėngulur gjithashtu se ju janė gjetur letra dhe dokumente, qė e mbėshtesin kėtė dyshim.
Esat Pasha u ndez nga zemėrimi. I zemėruar dhe me njė buzėqeshje sfiduese ai nisi tė fliste me shumė gjeste, gjysėm i kthyer nga unė dhe gjysėm nga pėrkthyesi.
- Nuk ka absolutisht asgjė tė vėrtetė. Unė kurrė nuk kam bėrė dhe as mund ta bėj diēka tė tillė. Sė pari, ēfarė do tė thuash me "kryengritės"? Ata nuk ishin nė atė moment kryengritės. Ajo ishte njė lloj proteste. Kėta njerėz kanė deklaruar se nuk dėsheronin qė tė kryenin shėrbimin ushtarak. Deklaratat e tyre ishin tė frymėzuara nga oficerėt shqiptarė, tė cilėt ishin tėrėsisht nėn urdhėrat e oficerėve hollandezė tė xhandarmėrisė. Oficerėt hollandezė tė xhandarmarisė kishin parė me sytė e tyre formimin e njė force tjetėr ushtarake shqiptare, nga xhandamėria e tyre. Por unė dua qė tju sqaroj se sa absurde ėshtė kjo akuzė, se gjoja unė kam komplotuar me "rebelėt" kundėr Mbretit dhe kundėr oficerėve hollandezė. Nėse unė do tė kisha bėrė thirrje, atėhere Mbreti dhe xhandarėt hollandeze do tja kishin mbathur pėr 2-3 ditė nga Durrėsi. Por unė nuk jam i kėtillė.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010995232%3Ampeg21%3Ap006%3Aa0105
Vijon
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DYDRINAS : 14-12-2012 mė 16:53
-
-
Lind pyetja se pse ishte qeveria shqiptare e Turhan Pashės dhe e ministrit tė Brėndshėm dhe tė Luftės Esat Pasha tė pakėnaqur me Princin Wied dhe me oficerėt hollandezė?
Marrėveshja e Korfuzit.
Vijon.
-
-
Gazeta hollandeze
Limburger koerier 23-07-1921
Oorlog In Albaniė.
BERLIJN, 22 Juli N. R. C.
Een bericht uit Prizrend aan de Tribuna te Belgrado zegt, dat in Albaniė bloedig wordt gevochten. De troepen van de Albaneesche regeering hebben enkele voordelen behaald. Ze zijn goed uitgerust en dragen Italiaansche uniformen
De opstand in Albaniė heeft zich ten Noorden van de rivier Drin uiitgebreid. De regeeringstroepen hebben Alessio en Scutari tot operatiebasis gekozen. Talrijke Bulgaarsche officieren strijden in het Albaneesche leger tegen de Mirditén.
(De Mirditėn zijn de noordelijke volksstam der Albaneezen, die door Serviė tot opstand is gericht tegen hunne regeering. Red. L. K.)
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010346502%3Ampeg21%3Ap003%3Aa0065
Luftė nė Shqipėri.
Berlin, 22 Korrik 1921
Sipas njė njoftimi nga Prizreni te Tribunės sė Beogradit, nė Shqipėri po kryhen luftime tė pėrgjashme. Trupat e qeverisė shqiptare kanė kryer disa pėrparime. Ato janė tė paisura mirė dhe mbartin uniforma italiane.
Kryengritja ėshtė zgjeruar mė tej nė veri tė lumit Drin. Trupat qeveritare kaė zgjedhur Lezhėn dhe Shkodrėn si qendra tė operacionit. Dhjetėra oficerė bullgarė luftojnė nė ushtrinė shqiptare kundėr mirditorėve.
(Mirdita ėshtė njė krahinė nė veri tė Shqipėrisė, qė ėshtė nxitur nė kryengritje kundėr qeverisė sė tyre, nga Serbia. Red. L.K.)
-
-
Gazeta hollandeze
"Algemeen Handelsblad" 11-09-1921
Albaniė.
De toestand.
Een medewerker der "Daily Tel." meldt dat in Noord Albaniė nieuwe moeilijkheden dreigen. In een district, waar korten tijd geleden twee compagniėn Servische troepen gelegerd waren, worden nu gesignaleerd tusschen de duizend en twee duizend Montenegrijnsche
Komitadjis onder bevel van generaal Martinovitsj, een Montenegrijnsch officier, die in den oorlog een eervolle rol speelde en tot voor korten tijd wegens zijn Montenegrijnsch nationalisme te Belgrado gevangen zat en ontsnapt is. De Komitadja's willen de Mirditen bijstaan in het vormen eener republiek tegenover de centraal Albaneesche regeering.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010655901%3Ampeg21%3Ap002%3Aa0063
Shqipėri.
Situata.
Njė bashkėpunėtor i "Daily Tel.", njofton pėr kėrcenime tė reja nė veri tė Shqipėrisė. Nė njė zonė ku deri para pak kohėsh gjendeshin dy kompani serbe, ėshtė dėshmuar prania e njėmijė apo dymijė komitėve malazezė, nėn urdhėrin e gjeneralit Martinovic, njė oficer malazez, njė figurė shumė e nderuar gjatė luftės, i cili pas pak kohe pėr shkak tė shfaqjes sė nacionalizmit malazez u burgos nė Beograd, prej nga ai mundi qė tė arratiset. Komitėt duan qė ta mbėshtesin Mirdtėn nė formimin e njė republike, kundėr qeverisjes qėndrore nė Tiranė.
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga DYDRINAS : 19-12-2012 mė 17:15
-
-
Pjesa e dyte e intervistes se Esat Pashe Toptanit dhe gazetes hollandeze Nieuwe Tilburgsche Courant te dates 14-07-1914.
2.
Esat pasha ngriti lehte supet, shenje te cilen e cilesova si te nje mburraveci dhe teksa po ja perserisja perkthyesit edhe nje here fjaline i thashe se: Une po i shkruaj fjale per fjale keto qe the dhe Esat pasha tere gjalleri dhe me nje te qeshur therrese vazhdoi:
Nese Mbreti Von Wied (fjalen Mbret ai e shqiptoi me shume perēmim, te cilin ai e shprehte dhe kur shqiptonte emrin e gjeneralit De Veer) dhe oficeret hollandeze duan te thone, se une jam mburravec dhe se ata duan ta provojne edhe nje here, atehere une do tua tregoj ate. Une jam tash ne Paris dhe per tre-kater dite do te kthehem ne Durres. Me pas une do tua tregoj kete, nese ata do duan qe te me sfidojne.
Po nese Fuqite e Medha do ti mbeshtesin si Mbretin ashtu dhe oficeret hollandeze? pyeta une. A do te nderhynin ata ne nje rast te tille?
Pardon. Me kupto mire. Ajo qe propozoj une eshte nje duel. Nese Wied dhe oficeret hollandeze do te me benin nje sfide te tille dhe une e pranoj, atehere ky eshte nje duel.
Ne nje rast te tille ata nuk kane se pse te ndermjetesojne. Fuqite e Medha do te duhej qe te prisnin rezultatin e duelit. Dhe une nuk dyshoj aspak ne rezultatin e tij.
Une i kam dhene Wied mbeshtetjen time te plote, qe nga ana tjeter kjo e ka shtuar shume pakenaqesine ndaj meje ne Shqiperi.
Por me kete qe ka bere Wied kunder meje, une e kam rikthyer serish kete ndikimin, i cili eshte ma i madh se perpara, sepse fanatiket jane te bindur tash se une e kam pesuar per te mbrojtur interesat e tyre.
Qe ta permbledh gjykimin tim per oficeret hollandeze: Une kisha konsiderate per ta dhe u mrekullova me ta per shume vepra te mira qe ata bene, mirepo ata me lenduan shume me ate qe me bene. I kishte kundershtuar apo mashtruar dikush, apo mungesa e pervojes i kishte ēuar ne moskuptimin e drejte te rolit te tyre. Keto ishin te metat e tyre. Nga keto une e perjashtoj eprorin Tomson. Ai kishte pervoje dhe e kishte kuptuar shume mire rolin e vet. Por per fat te keq ai ishte shume nervoz. Kjo u acarua dhe me teper nga problemi i Epirit.
Eshte kritikuar per menyren se si ai e trajtoi kete problem. Ishte krejtesisht e gabuar. Po ky nuk ishte faji i tij. Ky ishte krejtesisht faji i Mbretit. Paq qene ne te pranishem, ai e kishte instruktuar Tomsonin per problemin e Epirit. Por keto instruksione dolen krejtesisht te gabuara. Per me teper, Tomson nuk ishte shume i informuar, jo per faj te tij, por ngase ai thjeshte nuk e njihte fare kete problem.
Ai nuk duhej te kishte bashkebiseduar per problemin e Epirit me Zografin. Ky ishte nje truk i Zografit, qe te bashkebisedonte me princin shqiptar rreth nje problemi te cilin ai perpiqej qe te behej nje subjekt ne Europe. Por Zografi e dinte mire qe nese Fuqite e Medha nuk do te flisnin rreth ketij subjekti, ai sdo te mund te bente kurre ate qe donte.
Marrezia e kryer me kete problem eshte dhe shkaku i te gjitha ngjarjeve te renda. Ndishta ne ishim pak te padrejte kundrejt Tomsonit, duke i folur ashper dhe kritikuar, por ne fakt ky ishte nje gabim i Mbretit.
Une i kerkova gjykimin e tij per gjendjen e tashme.
Gjendja e tashme eshte e turbullt por nuk mund te qendroje gjate keshtu. Me e mira do te ishte qe Wied te rikthehet ne jeten e meparshme, qe te pakten ta shpetoje namin dhe emrin e tij dhe qe Komisioni Nderkombetar i Mbikqyrjes te merret me administrimin.
A do ti jipje mbeshtetje ketij Komisioni?
Me te gjithe jeten time dhe me te gjitha fuqite e mia. Duke u ndihmuar atyre do te ndihmoja vendin tim.
Dhe nese ju afrohet froni?
Jo nuk do ta pranoja. Kjo eshte nje detyre shume e rende per mua. Une jam nje sherbetor i vendit tim, por kjo do te ishte shume e veshtire per mua. Kjo do te ma merrte lirine, sepse une dua qe te jem i lire, qe te mund te udhetoj per ne Paris. Per me teper une sapo i kalova te pesedhjetat. Veēanerisht tri vitet e fundit e Luftes Ballkanike kane qene shume te renda sa duhen numeruar trefish.
Une dua qe te jetoj i qete dhe te shijoj jeten. Te siguroj, vazhdon Esat pasha me nje ze te trashe dhe me nje menyre teper orientale, se une e kam kryer detyren time dhe se kam punuar mire dhe me ndershmeri per Von Wiedin. Shpesh edhe 12 dite papushim dhe ne mbremje me duhej qe ta mbaja koken me duar ngase kisha marrje mendesh.
I pata dhene atij fjalen e nderit dhe i pata thene se te gjithe njerezit e mij do te ishin ne gatishmeri te tij dhe se do ta kisha vrare edhe djalin tim nese ai do ti kishte dale kunder, por tash ndjej keqardhje per ato qe i kam premtuar ketij personi.
Toni i tij eshte thellesisht perēmues dhe urrejtja ndez syte e tij. Ne kohen qe une po i shkruaj keto fjale per fjale, Esat pasha eshte qetesuar dhe vazhdon me nje menyre diplomatike:
Ju e dini se me kerkese te Fuqive te Medha une shkova dhe e mora ate ne vendin e tij. Fuqite e Medha me thane qe te shkoj e ta marr, sepse ai perndryshe nuk do te donte te vinte. Une bera kete me kerkesen e tyre urgjente dhe vura ne Durres ēdo gje ne sherbim te tij. Pra une e kam treguar permes veprave se une kam kam respektuar kerkesen e Fuqive te Medha. Per kete aresye Fuqite e Medha do te duhej qe te ishin ngritur ne rastin tim, kur une u burgosa dhe u debova nga vendi. Por me kete une nuk dua aspak qe te mos vleresoj ate qe kane bere Fuqite e Medha per vendin tim. Une nuk kam dale ne asnje rast kunder tyre. Une do te respektoj perhere urdherat dhe keshillat e tyre si ne ēeshtje personale ashtu dhe ne ato zyrtare.
Dhe nese ju kerkohet qe te uleni ne fronin e Shqiperise?
Kjo eshte e vetmja keshille, per te cilen une do te beja perjashtim dhe nuk do ta respektoja per aresyet qe une te rendita pak me pare.
http://resources2.kb.nl/010995000/pdf/DDD_010995232.pdf
-
-
Pse Esat Pashe Toptani denohet me vdekje nga Perandoria Otomane, ne vitin 1916?
Vijon.
-
-
Gazeta hollandeze
Nieuwe Tilburgsche Courant
19-02-1916
Essad Pasja uit het Turksche leger verwijderd.
KONSTANTINOPEL, 18 Febr. (AM.)
Essad Pasja Toptani uit Tirana, die zonder daartoe gemachtigd te zijn, aan het hoofd der voorloopige regeering van Albaniė was getreden maakte gemeene zaak met den vijand om Turkije en zijn bondgenooten den oorlog te verklaren.
Een irade van de sultan verklaart Essad Pasja thans vervallen van zijn rang en verwijdert hem uit het Turksche leger.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010223649%3Ampeg21%3Ap011%3Aa0157
Esat Pasha perjashtohet nga ushtria turke.
Stamboll, 18 Shkurt (AM)
Esat pashe Toptani nga Tirana, pa qene i autorizuar, si drejtues i qeverise se perkohshme shqiptare, ka kryer akt bashkepunimi me armikun, duke i shpallur lufte Turqise dhe aleateve te saj.
Permes nje irade, sulltani e ka shkarkuar Esat Pashen nga te gjitha gradat dhe e ka perjashtuar ate nga ushtria turke.
-
-
Gazeta hollandeze
Rotterdamsch nieuwsblad
24-06-1916
Essad Pasja ter dood veroordeeld.
WEENEN, 23 Juni. (Part).
Volgens de Politische Korrespondenz heeft een te Constantinopel gehouden krijgsraad den bekenden Albaneeschen leider Essad Pasia bij verstek ter dood veroordeeld wegens ziin samengaan met de vijanden van het Sultanaat en het Khalifaat. Op zijn paviljoen in Erkioni werd beslag gelegd.
http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010296344%3Ampeg21%3Ap010%3Aa0160
Esat Pasha denohet me vdekje.
Vjene, 23 Qershor.
Sipas de Politische Korrespondenz, keshilli i luftes i mbledhur ne Stamboll, ka denuar udheheqesin e njohur shqiptar Esat Pasha me vdekje, per shkak te bashkepunimit te tij me armiqte e Sulltanatit de te Kalifatit.
-
Regullat e Postimit
- Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
- Ju nuk mund tė postoni nė tema.
- Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
- Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
-
Rregullat e Forumit
Krijoni Kontakt