Ne shkoder ''turqit'' duke luftuar ne krah te SHQIPTAREVE nuk u vrane per turqine po per shkodren,qe po na e sulmonin ''clirimtaret'' duke vrare gra e femije![]()
Ne shkoder ''turqit'' duke luftuar ne krah te SHQIPTAREVE nuk u vrane per turqine po per shkodren,qe po na e sulmonin ''clirimtaret'' duke vrare gra e femije![]()
Nuk e njoh une historine e Shkodres? Shkodra ishte vilejati me i islamizuar nga kater vilajetet osmane ku banonin shqiptaret. Vilajeti i Shkodres dhe "muslimanet e Shkodres" ishin me nam ne mbare Perandorine Osmane, pasi njiheshin si "te perkedhelurit e Sulltanit". Te njejtin status u munduan te fitonin edhe shqiptaret ne Kosove qe ishin pjese e ketij vilajeti per shekuj me rradhe, dhe vone i kerkuan Sulltanit qe te jene vilajet me vete me qender Prizrenin. Muslimanet e Prizrenit donin te arrinin statusin e muslimaneve te Shkodres.ti nuk e njeh historine e shkodres. duket qarte kjo gje. nuk ke kapacitet te me japesh leksione mua. eshte e kote te diskutohet me ty per kete ceshtje.
Shkodra ishte edhe vilajeti i vetem ku paria muslimane jo vetem qe nuk i mbeshteti levizjet per pavaresi, por i luftoi ata. Kur Komiteti i Manastirit dergoi patriote shqiptare ne Shkoder per te kerkuar mbeshtetje per levizjen kombetare, jo vetem qe nuk moren mbeshtetje por u ndoqen dhe u raportuan ne administraten osmane. Shkodra ishte edhe qyteti ku asnje musliman shqiptar nuk iu bashkua Rilindjes dhe asnje shkodran musliman nuk firmosi dokumentin e pavaresise. Shkodra krenohet me komunitetin romano-katolik qe ka dhene per ceshtjen tone kombetare qe jetonte ne qytet e ne fshatrat rreth Shkodres.
E njoh une historine e Shkodres?
Ne mendjen tende, une po i quaj malazezet "clirimtare". Une nuk kam thene qe "malazezet na sollen pavaresine" apo "malazezet cliruan Shkodren". Ajo qe une po them, eshte fakti historik:qe osmanet ishin pushtues nuk e hedh poshte kush, por te quash malazezet si clirimtare eshte nje fyerje per te gjithe shkodranet qe kane luftuar kunder tyre.
1. Trupat pushtuese osmane nga Shkodra e nga Shqiperia nuk u larguan nga lufta e shqiptareve, por nga lufta e vendeve fqinje. Shqiptaret asnjehere nuk ngriten armet kunder pushtuesit te tyre osman per pavaresine e vendit, dhe shembulli i Shkodres eshte shembulli me i mire. Shkodranet preferonin zgjedhen osmane jo vetem se kishin frike nga pushtuesi malazez, por se as nuk u behej vone per Shqiperine e pavarur.
2. Perandoria otomane kapitulloi ne Luften e Pare Ballkanike ku shqiptaret nuk u renditen ne kampin e vendeve fqinje, u renditen ne mbrojtje te Perandorise Osmane, ne krah te forcave te garnizoneve osmane, si ne Shkoder edhe ne Janine.
Une jam mik i te vertetes historike, pavaresisht se sa e hidhur apo e embel mund te jete kjo e vertete historike. Per fat te keq, e verteta i ka miqte te rralle e shpesh ngelet jetime.
Albo
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Albo : 28-12-2012 mė 17:02
Rromaket, turqit, helenet/greket dhe sllavet jane armiqet me te medhenj qe kemi patur ne histori. Te gjithe na kan shkatrruar aq shume sa nuk e di se a do e marrim veten ndonjehere.
Ne nje mik te vertette kemi patur gjate historise qe dy here na ka shpetuuar nga shfarosja totale dhe ata jane USA. Sllavi, greku dhe turqit kan shume influence dhe sot. Kjo verehet me se miri te instuticionet fetrae por dhe ketu ne forum.
E pyeta Albon se ēfare do te thonte i Noli per kete Janullatosin, por ky nuk pergjigjet!
Lumi ka ujin e paster ne burim
Kombi mbi te gjitha
Mire beni qe pyesni se duke pyetur mesoni e nuk ngeleni injorante. Pergjigjen qe kerkon ti Albos, e ka dhene At Artur Liolin, Kancelari i Kishes Orthodhokse Shqiptare ne Amerike, dhe i vellai i tij, Hiresia Nikon, qe e ka vizituar Shqiperine e Kryepeshkopin Anastas disa here dhe eshte impresionuar nga puna e jashtezakonshme e bere ne Shqiperi ne keto 20 vjet nga KOASH dhe Kryepeshkopi Anastas. Sa vlen fjala e ketyre te dyve qe e njihnin Nolin nga afer, nuk vjen fjala e Albos. Kur e pyeten At Artur Liolin ne nje interviste ne 2007, 6 vjet me pare, se cfare do te mendonte Noli per Kryepeshkopin Anastas, ai u pergjigj: "Une mendoj se do te ishin miq shume te mire pasi te dy jane njerez me kulture te jashtezakonshme." Lexoje intervisten te plote ne forum ne lidhjen me poshte:E pyeta Albon se ēfare do te thonte i Noli per kete Janullatosin, por ky nuk pergjigjet!
http://www.forumishqiptar.com/thread...=1#post1513070
Hiresia e Tij Theofan Noli nuk ka patur permasat e Kryepeshkopit Anastas. Formimi theologjik i Hiresise Theofan linte per te deshiruar qe duket hapur ne perkthimet e tij ne literaturen kishtare. Ashtu si Hiresia e Tij Theofan kish vetem nje dimension te kufizuar shqiptar. Kryepeshkopi Anastas ka nje dimension boteror e nderohet jo vetem nga gjithe Kisha Orthodhokse ne bote, por nderohet nga gjithe bota e krishtere, fale nje jete ne sherbim te paqes ne bote dhe kontributi i tij i jashtezakonshem ne levizjen ekumenike. Theofan Noli mbeti i mberthyer ne guacken e tij te nacionalizmit shqiptar kurse Fortlumturia e Tij Anastas e ka thyer e flakur tej guacken e identitetit te tij etnik grek dekada me pare, kur iu perkushtua misionit te perhapjes se besimit orthodhoks ne mbare boten, qe nga Afrika e Larget e deri ne Shqiperine e afert.
Dhe KOASH sot eshte me e fuqishme dhe me e nderuar se kurre ndonjehere ne historine e saj, fale autoritetit dhe nderimit qe Kryepeshkopi Anastas gezon jo vetem brenda Kishes Orthodhokse, por edhe ne bote. Meso per jeten dhe kontributin e Kryepeshkopit Anastas ne temen me poshte:
http://www.forumishqiptar.com/thread...t%C3%ABve-tona
Albo
Turqit na ēliruan nga dikuhi qe vecse turkoshaket e dine, kurse tash sipas Albos edhe fqinjet qe na muaren me shume se gjysmen e teritor ( ne marrveshje me turqit) na dualen ēlirimtare! Ja kjo eshte feja qe te verbon.
Kombi mbi te gjitha
Dhe po shtojTurqit na ēliruan nga dikushi qe vecse turkoshaket e dine, kurse tash sipas Albos edhe fqinjet qe na muaren me shume se gjysmen e teritor ( ne marrveshje me turqit) na dualen ēlirimtare! Ja kjo eshte feja qe te verbon.
E vertete eshte qe Esat Pasha i dorzon Shkodren Malit te Zi, por nuk eshte e vertetet se ata erdhen si ēlirimtar si pohoi ne fillim Albo. Ata erdhen per ta anektuar Shkodren.
Ja nje fotografi nga ajo dite.
![]()
Kombi mbi te gjitha
Ore mqs festuam 100 vjetorin e pavarsisė, nga kush u pavarsuam, se po mė ēuditin tej mase kto idetė sikur Osmanllia ishte e mira mė e madhe e kėtij vendi
ku po i shoh keto ide?
po diskutojme per dicka tjeter. pikerisht per ate qe tha albo me lart. pra qe ishin shtetet fqinje ata qe na cliruan...
ishin malazezet ata qe gjoja "cliruan" shkodren. nuk bombarduan shkodren dhe fshatrat per rreth duke arritur edhe te valefisin flamurin e tyre ne kala rozafa. jo jo. ata e "cliruan".
Vasudhaiva Kutumbakam
Krijoni Kontakt