Close
Faqja 10 prej 13 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 123
    Orthodhoks Maska e ilia spiro
    Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,591
    Postimet në Bllog
    1
    Po ne himare jane himarjotet qe jane 2 gjuhesh dhe minoritet grek i pashpallur,...dhe kane te drejte ta miratojne si gjuhe te dyte, gjuhen e memes, me te cilen, perkundin femijet ne djepe dhe qajne te vdekurit..., keto jane te drejta te asaj krahine, te cilen nuk mund tjua mohoje askush
    Duaje te afermin tend si veten

Citim Postuar më parë nga Shkenca Lexo Postimin
    Pse revoltoheni keshtu?
    Jorgo ka te drejte te kerkoje dhe ju keni te drejte te rrefuzoni kerkesen...por, separi do ishte mire, nese kaq shume urreni gjuhen greke, mos te flisni cdo te dyten fjale greqisht...
    sa shume lart e mbani veten mo...ncncncncnc..kujdes se do bini nga rete...
    Nuk ka perëndi tjetër përveç ZOTIT

Citim Postuar më parë nga ilia spiro Lexo Postimin
    Po ne himare jane himarjotet qe jane 2 gjuhesh dhe minoritet grek i pashpallur,...dhe kane te drejte ta miratojne si gjuhe te dyte, gjuhen e memes, me te cilen, perkundin femijet ne djepe dhe qajne te vdekurit..., keto jane te drejta te asaj krahine, te cilen nuk mund tjua mohoje askush
    edhe keto i kane ca te drejta , por ua mohojne ...

Nuk ka perëndi tjetër përveç ZOTIT

i/e regjistruar Maska e mia@
    Anëtarësuar
    11-01-2008
    Vendndodhja
    Twilight Zone...
    Postime
    10,676
    Edhe ta vene s'ka per ta mesuar njeri, pervec atyre qe e mbajne veten grek. Eshte gjuhe pa te ardhme. E mesojne amerikanet spanjishten ne shkolle se e kane gjuhe te dyte zyrtare, por sa dine ta flasin se? Asnje te bardhe nuk kam degjuar te flas spanjisht, vetem nese jeta i ka lidhur me hispaniket.
    Feelings change - memories don't.

Moderator Maska e benseven11
    Anëtarësuar
    10-09-2002
    Vendndodhja
    new jersey-usa
    Postime
    13,816
    Na del sipas censusit qe minoriteti grek ne Shqiperi eshte me pak se 1%
    e totalit te popullsise(0.87%).
    As qe behet fjale per gjuhe te dyte dhe Jorgo flet ne tym,nuk e ka idene sa sa greke jane
    total ne Shqiperi.Sipas Jorgos
    ta bejme gjuhe te dyte greqishten se na paska dy fshatra(600 banore)
    qe na flasin greqisht,doesnt make sense at all.
    ≈♥♠♣♦≈ovguide.com/movies

i/e regjistruar Maska e user010
    Anëtarësuar
    21-05-2010
    Postime
    1,219
    Ky është postim shumë i madh.. nuk është nevojë të lexohet, shkurtë dua të them se ekspansioni grekë është një realiteti të cilin nuk duhet ta nënvlerësojmë, por në të njëjtën kohë në qoftë sa është e mundur duhet të kemi një gjitoni të mirë (p.sh në nivel individ me individ).
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koha ka ardhur sot që njeriu duhet të vej mendjen në punë dhe të shikojë gjërat në gjerësi dhe thellësi. Ky qëndrim do na lejonte të shikojmë përpjekjen e madhe dhe të shumanshme të ekspansionit grek me shënjestër Shqipërinë (në këtë rast). Po i njëjti qëndrim, (pra analizimi i gjërave) do na ndihmojë të përballojmë këtë situatë me zgjuarsi dhe pa fanatizëm. Është shumë e rëndësishme të shmangim fanatizmin, duhet më së fundi të mësojmë të drejtojmë ne gjërat dhe jo ti udhëzojnë të tjerët për ne, me vegla si fanatizmi etj etj..

Fenomeni i helenizmit, për ata që nuk e njohin, me pakë fjalë, është një qëndrim dhe mentalitet i tillë, që konsideron racën, gjuhën dhe kulturën greke si më me vlerë nga ç'do tjetër. Kjo konsideratë nuk ngelet vetëm në teori, praktikisht, ky fenomen bën emrat, zakonet, traditat etj të emigrantëve në greqi të zhduken ose të zbehen. Sigurisht nuk të zë dikush nga gryka dhe të thotë mos fol gjuhën tënde (disa herë ndodh edhe kjo).. por me një mënyrë direkte ose indirekte emigrantit i kalohet qartë mesazhi se është më i pranishëm me një emër, sjellje dhe zakone greke.

Fenomeni i helenizmit pra ka disa karakteristika të qarta dhe të mirënjohura, është diçka si fe, personi që përqafon këtë mentalitet pak a shumë i kthen kurrizin mendimit kritik, ka paragjykime dhe ide të cilat duhet kanë një fillim dhe një mbarim, helenizmi mbi të gjitha.

Sa për gjuhën greke, nuk kam diçka kundër saj, bile është gjuha që flas më mirë dhe kam një dituri shumë shumë të thellë të saj. Është një gjuhë shumë e vështirë, dhe akoma më e vështirë për tu shkruar saktë. Është e vërtetë që gjuha greke ka dhënë shumë shumë fjalë në gjuhët e tjera, po të studjoni diktionerin e oksfordit që është i specializuar për prejardhjen e fjalëve (etimology), shumë fjalë ndjekin këtë rrugë, greqishtja e lashtë -> latinishtja -> frëngjishtja -> anglishtja.

Duke marrë parasysh këto gjëra, pra ekspansionin grekë në Shqipëri (shkollat, bisedat për autonomi etj etj), vetinë e helenistëve të asimilojnë ç'do gjë mos-greke, interesat e ndryshme anti-Shqiptare, faktin se grekofonët (pavarësisht gjakut) apo të krishterët janë quajtur grekë (akoma dhe sot e dëgjon ndonjë herë për fëmitë e emigrantëve.. 'hajde more, këtu është ritur, ka vajtur në shkollë greke, pra është grek!!') etj etj shumë gjëra jam krejt kundër ç'do bisede të tillë për gjuhë greke në Shqipëri, sa për minoritarët puna e tyre, le ta mësojnë.

Pastaj është kaq ironike, shkolla është copë copë sot.. greqishtja i mungonte?? Ça të mësojnë më para ata kalameq! Shkolla sot me themelet e saja kaq të këqija bën që një pjesë e madhe të fëmijve ti kthejnë kurrizin diturisë, gjës më të bukur që ka njeriu. Shkolla ashtu siç është sot ka nevojë për një 'buldozerë' të mirë, të rrafshohet krejt, është gjyna që fëmitë rinë kaqe vjetë në banka dhe përpiqen tju mbushin trurin me matematikë dhe fizikë, duke injoruar krejt personalitetin, ëndrrat, dëshirat dhe aftësitë e veçanta që ka ç'do fëmi.. por nejse.. muhabet i madh ky...

Rezistimi kundër gjuhës greke tek nxënësit Shqiptar (origjinal) është diçka që duhet ta bëjmë me vetëdije dhe pa u ndjerë fajtorë (guilty), kjo është për fat të keq një realitet që nuk duhet ti kthejmë kurrizin. Por kjo nuk duhet të bëhet shkak të kemi fanatizëm ose paragjykime, shumë grekë dhe Shqiptarë kanë vërtetuar se në një nivel individ me individ shkojmë më së miri së bashku, fundja fundit kaq vjet në krah me Shqiptarin po punojnë dhe po hanë bukë, mundemi të kemi një gjitoni të mirë, mjafton ne të bëjmë detyrën tonë, pra të ruajmë disa gjëra bazë!

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,591
    Postimet në Bllog
    1
    Citim Postuar më parë nga benseven11 Lexo Postimin
    Na del sipas censusit qe minoriteti grek ne Shqiperi eshte me pak se 1%
    e totalit te popullsise(0.87%).
    As qe behet fjale per gjuhe te dyte dhe Jorgo flet ne tym,nuk e ka idene sa sa greke jane
    total ne Shqiperi.Sipas Jorgos
    ta bejme gjuhe te dyte greqishten se na paska dy fshatra(600 banore)
    qe na flasin greqisht,doesnt make sense at all.
    Te dhenat per minoritetin grek jane zvogeluar 3-4 here, aq here sa eshte zvogeluar edhe komuniteti orthodhoks..dmth eshte rreth 3 %, prape mimoritet mbeten, por mesa duket spahinjte dhe idrizet, se bashku me pseudonacionalisto-rracistet i ka zene frika edhe nga 3 % te popullsise.

Censusi duhet edhe te kuptohet, jo vetem lexohet. Aty thuhet qe jane 0.8% greke, por eshte dhe nje grup tjeter qe perbejne 2.2% te popullsise qe jane vetedeklaruar si homoseksuale. Keshtu qe nese ua shtojne kete grup atyre qe jane vetedeklaruar greke, del shifra prej 3% qe mendohet te jete numri i sakte i grekeve ne Shqiperi.

Anëtarësuar
    02-02-2009
    Postime
    3,591
    Postimet në Bllog
    1
    Rezistimi kundër gjuhës greke tek nxënësit Shqiptar (origjinal) është diçka që duhet ta bëjmë me vetëdije dhe pa u ndjerë fajtorë (guilty), kjo është për fat të keq një realitet që nuk duhet ti kthejmë kurrizin. Por kjo nuk duhet të bëhet shkak të kemi fanatizëm ose paragjykime, shumë grekë dhe Shqiptarë kanë vërtetuar se në një nivel individ me individ shkojmë më së miri së bashku, fundja fundit kaq vjet në krah me Shqiptarin po punojnë dhe po hanë bukë, mundemi të kemi një gjitoni të mirë, mjafton ne të bëjmë detyrën tonë, pra të ruajmë disa gjëra bazë!
    Nuk ka te drejte kurrkush t`i imponohet nje fshati, komune, bashkie a krahine, qe te fuse shkolle per gjuhen qe marrin femijet me qumshtin e nenes, se bashku me gjuhen e vendit ku jetojne, te cilen e respektojne si gjuhe te pare,....e pershendes Kryetarin e Bashkise per nismen qe ka marre, eshte ne interes te forcimit te identitetit te qytetareve qe i kane dhene voten,..

i/e regjistruar Maska e freeopen
    Anëtarësuar
    22-07-2011
    Postime
    1,516
    Citim Postuar më parë nga ilia spiro Lexo Postimin
    Te dhenat per minoritetin grek jane zvogeluar 3-4 here, aq here sa eshte zvogeluar edhe komuniteti orthodhoks.
    Ilia more,kush te ka thene qe orthodhokset jane te gjithe greke,nuk e kuptoj pse krahason komunitetin orthodhoks shqiptar me minoritetin grek.
    Orthodhokse jane dhe ''shulet'' qe i quajne nga juglindja e Shqiperise por nuk jane minoritet grek.
    Boll me keto idiotesira.
    MOS I NDY TEMAT no name

Faqja 10 prej 13 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •