Close
Faqja 10 prej 14 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 91 deri 100 prej 138
    Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar mė parė nga e panjohura Lexo Postimin
    Ketu u ngut Shefqeti,Penicilina nuk ka perkthim,emrin nuk po thot askush qe t'a perkthej,eshte dasht te bazohej ne ndonje term tjeter latin e jo ne emrin e barit....Po nejse Shefqet hesapi...
    Megjithe respektin per ty e panjohura je teresisht gabim.

Cdo fjale perkthehet ne baze te funksionit qe ka/kryen.
    Peniciline= Shketarrues i murit qelizor te bakterieve.
    Pikerisht kjo eshte arsyeja qe fjale te ndryshme nuk perkthehen pasi i humbet kuptimi paresor. E njejta gje dhe me faljen ne gjuhen Arabe.
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

I regjistruar diku … Maska e Le dévoué
    Anėtarėsuar
    20-08-2012
    Postime
    2,185
    Kur'ani eshte liber i cili me veshtiresi perkthehet. Por mbetet i pandryshueshem.

Kemi Kur'anin e par ne gjuhen shqipe i cili eshte perkthyer ndryshe nga ky i fundit. Sepse me vite, eshte kompletuar me fjal me qartesuese, gjithe duke mos i'a humbur esencen asaj te pares.

Dhe pas 100 vitesh, ndoshta fjalori i gjuhes shqipe serish do te permirėsohet dhe do te perkthehet nga i njejti burim, burim ky i pandryshueshem dhe gjithmon i pastėr si pika e lotit !

Kete FAT, nuk e pati bibla.

Prap e fshehur pas Teje Maska e e panjohura
    Anėtarėsuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty mė gjen, nėn hijen tėnde qė mė le amanet!Nėse tė duket qė kam humb,mė kerko atje ku fryn uragani i kohės,atje do mė gjeshė,duke tė kėrkua Ty!
    Postime
    7,750
    Citim Postuar mė parė nga angmokio Lexo Postimin
    Megjithe respektin per ty e panjohura je teresisht gabim.

Cdo fjale perkthehet ne baze te funksionit qe ka/kryen.
    Peniciline= Shketarrues i murit qelizor te bakterieve.
    Pikerisht kjo eshte arsyeja qe fjale te ndryshme nuk perkthehen pasi i humbet kuptimi paresor. E njejta gje dhe me faljen ne gjuhen Arabe.
    Hmmm,dmth.sipas jush keshtu perkthehet....Ka edhe shum Antibiotik me emra te ndryshem,por ndodhe qe nje tjeter bari-antibiotik nuk eshte efikas per nje organizem,po nese jeni alergjik ne Penicilin a duhet pershkruar nje bare tjeter psh.Eritromicin,edhe ky ka te njejtin efekt,e nese e pershkruajm me emrin qe ju ceket cfar do te ndodh?
    Rėndesia e njė personi nuk vlerėsohet nga hapėsira qė zė, por nga boshlleku qė le kur nuk ėshtė mė.

Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar mė parė nga e panjohura Lexo Postimin
    Hmmm,dmth.sipas jush keshtu perkthehet....Ka edhe shum Antibiotik me emra te ndryshem,por ndodhe qe nje tjeter bari-antibiotik nuk eshte efikas per nje organizem,po nese jeni alergjik ne Penicilin a duhet pershkruar nje bare tjeter psh.Eritromicin,edhe ky ka te njejtin efekt,e nese e pershkruajm me emrin qe ju ceket cfar do te ndodh?
    Pikerisht kete po te them. E shikon se sa konfuze u bere ti.

Nese falja do lihej ne doren e cilitdo ta perkthente sipas menyres se tij, a nuk mendon qe do krijonte konfuzitet tek besimtaret?

e Shqipes Maska e Foleja_
    Anėtarėsuar
    04-08-2004
    Postime
    1,694
    Teme dhe pyetje shume me vend !
    angmokio , duke e lene anash atdhetarizmin po te shkruaj nga pervoja e kesaj teme. Kam pasur nje nxenes arab dhe duke dashur ti tregoje sa poliglote jam i thash nje dite qe e di gjuhen e tij. Nuk me besoi dhe une fillova me disa lutje ne gjuhen arabe me disa dua qe i kemi mesuar .Fillova me shahadet e disa te tjera, ai vetem me shiqonte.Ne fund me tha : asgje ste kuptova. Si sme kuptove i thash une arabisht po flas ! I thash me thuaj nje dua ti , me beso qe aq ndryshe tingellonte cdo fjale e tij sa u skuqa vet. E ketu pra duhet edhe Shefqeti dhe te gjithe ata qe e flasin gjuhen arabe te mos trumbetojne gabim por duhet thene : ata qe e din gjuhen arabe le te luten ashtu, ata qe se dijne ju lutem shqip .
    Po ta kujtoj nje strofe te nje poezie per femije qe e sqaron me se miri kete dukuri :
    Per nje M qe ti se ve
    fjala Mik behet Ik
    cfar ben keshtu ore Besnik
    a i thuhet Mikut Ik ?
    Ketu skemi te bejme vetem me nje fjale te vetme ( si Penicilini ) por kemi te bejme me lutje ku ka me se paku 30-40 fjale . Secili pacient mund te thot Penicilin por jo secili din ta tregoi diagnozen e plote ne gjuhen latine .

Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar mė parė nga Foleja_ Lexo Postimin
    Teme dhe pyetje shume me vend !
    angmokio , duke e lene anash atdhetarizmin po te shkruaj nga pervoja e kesaj teme. Kam pasur nje nxenes arab dhe duke dashur ti tregoje sa poliglote jam i thash nje dite qe e di gjuhen e tij. Nuk me besoi dhe une fillova me disa lutje ne gjuhen arabe me disa dua qe i kemi mesuar .Fillova me shahadet e disa te tjera, ai vetem me shiqonte.Ne fund me tha : asgje ste kuptova. Si sme kuptove i thash une arabisht po flas ! I thash me thuaj nje dua ti , me beso qe aq ndryshe tingellonte cdo fjale e tij sa u skuqa vet. E ketu pra duhet edhe Shefqeti dhe te gjithe ata qe e flasin gjuhen arabe te mos trumbetojne gabim por duhet thene : ata qe e din gjuhen arabe le te luten ashtu, ata qe se dijne ju lutem shqip .
    Po ta kujtoj nje strofe te nje poezie per femije qe e sqaron me se miri kete dukuri :
    Per nje M qe ti se ve
    fjala Mik behet Ik
    cfar ben keshtu ore Besnik
    a i thuhet Mikut Ik ?
    Ketu skemi te bejme vetem me nje fjale te vetme ( si Penicilini ) por kemi te bejme me lutje ku ka me se paku 30-40 fjale . Secili pacient mund te thot Penicilin por jo secili din ta tregoi diagnozen e plote ne gjuhen latine .
    Ti ke te drejte kur thua per pacientin dhe Penicilinen pasi pacienti nuk shkon 5 here ne dite per te blere Peniciline.

Nje Musliman i cili falet 5 here ne dite ate diagnozen qe ti do e kishe te veshtire ta shqiptoje jo vetem qe do ta mesoje permendesh por do ta shqiptoje me mire se Doktori.

365 x 5 = 1825 here ne vit.
    Imagjino ata qe kane vite qe falen.

Prap e fshehur pas Teje Maska e e panjohura
    Anėtarėsuar
    24-02-2007
    Vendndodhja
    Aty mė gjen, nėn hijen tėnde qė mė le amanet!Nėse tė duket qė kam humb,mė kerko atje ku fryn uragani i kohės,atje do mė gjeshė,duke tė kėrkua Ty!
    Postime
    7,750
    Pikerisht kete po te them. E shikon se sa konfuze u bere ti.

Nese falja do lihej ne doren e cilitdo ta perkthente sipas menyres se tij, a nuk mendon qe do krijonte konfuzitet tek besimtaret?
    Jo ketu nuk ka kurfar konfuziteti,une te tregova qe ka gjera qe nuk mund te perkthehen nga Arabishtja,por ai e kishte gabim qe e morri shembull Penicilinen..Ka terme te smundjeve qe mund te perkthehen ne shqip,por jo emrat e barrerave.Kjo i bie sikur dikush te Ju ndryshoj emrin Juve ose mua...
    Shum nga hoxhallaret ka kohe qe neper varrime degjoj qe pershendetja e fundit mortore ose Tallkini i kendohet (thirret) ne shqip,pra ani qe do te kete ndonje term te pa perkthyer,pasi edhe nuk mund te perkthehet,le te mundohemi qe sa me teper te jet ne shqip..Por asesi nuk pajtohem me Z.Shefqetin qe ka marrė at shembull...Ky ishte mendimi im...
    Rėndesia e njė personi nuk vlerėsohet nga hapėsira qė zė, por nga boshlleku qė le kur nuk ėshtė mė.

e Shqipes Maska e Foleja_
    Anėtarėsuar
    04-08-2004
    Postime
    1,694
    Ti ke te drejte kur thua per pacientin dhe Penicilinen pasi pacienti nuk shkon 5 here ne dite per te blere Peniciline.

Nje Musliman i cili falet 5 here ne dite ate diagnozen qe ti do e kishe te veshtire ta shqiptoje jo vetem qe do ta mesoje permendesh por do ta shqiptoje me mire se Doktori.

365 x 5 = 1825 here ne vit.
    Imagjino ata qe kane vite qe falen.
    PO , dhe imagjino ata qe falen :

365 x 5 = 1825 here ne vit

dhe nuk i thojne fjalet mire, qe ua humbin efektin nga mosdija jo nga deshira. Sa njerez ne Kosove e din arabishten? Po flasim per masen e gjere apo, jo teologet qe kan studju ne vendet arabe apo qe kan ndjek mesimet ne shkolla fetare ne vend. Une qendroj prane asaj qe lutjet te behen shqip , se paku e din cfar thua dhe ke ndergjegje te paster qe ske ofendu as profet e as Perendi dhe se je lut per te mira e jo nje zot e di per cka !

Anėtarėsuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar mė parė nga Foleja_ Lexo Postimin
    PO , dhe imagjino ata qe falen :

365 x 5 = 1825 here ne vit

dhe nuk i thojne fjalet mire, qe ua humbin efektin nga mosdija jo nga deshira. Sa njerez ne Kosove e din arabishten? Po flasim per masen e gjere apo, jo teologet qe kan studju ne vendet arabe apo qe kan ndjek mesimet ne shkolla fetare ne vend. Une qendroj prane asaj qe lutjet te behen shqip , se paku e din cfar thua dhe ke ndergjegje te paster qe ske ofendu as profet e as Perendi dhe se je lut per te mira e jo nje zot e di per cka !
    Falja 5 here ne dite nuk eshte detyre e hoxhes por e cdo Muslimani.

Imagjino kur te pelqen nje kenge Angleze te cilen e kendon disa here ne dite. Duke ju perkushtruar kesaj kenge per muaj e vite me rradhe a mendon se nuk do ta kendosh sikurse nje Angleze?

Gjithsesi po flasim per faljen gjate kohes se faljes dhe jo lutjet personale qe i ben Zotit. Sigurisht qe ato i ben ne gjuhen Shqipe.

Shqiptar nga Kosova Maska e prishtina75
    Anėtarėsuar
    22-03-2012
    Postime
    3,360
    ....a thua pse gjuha e medicines eshte latinishtja? hmm..

Faqja 10 prej 14 FillimFillim ... 89101112 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •