Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 43
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    19-10-2002
    Vendndodhja
    pėrjashtuar
    Postime
    1,008
    Citim Postuar mė parė nga angmokio Lexo Postimin
    Padisktutim Norca.li , kur themi qe ja u sugjerojme leximin e komentimit te Kuranit nga Seid Kutubi nuk nenkuptojme aspak anashkalimin e Ibni Kethirit apo te dikujt tjeter. Personalisht mendoj se eshte se eshte nje fat i madh per Muslimanet te kene ne duar nje komentim te tille sikurse ai i Seid Kutubit.

E kape thebin e asaj qe doja te shpehja ketu kur thua se Kurani ka kuptim dhe domethienie pafund ndaj dhe shkrimi i Kuranit prej nje letrari sikur Seid Kutubi i ka dhene Kuranit nje interpretim te kendshem dicka ndryshe nga ce kemi lexuar deri me sot prej dijtareve te cilet kane qene me te prirur ti shikojne gjerat vetem ne prizmin teologjik.

Perderisa Allahu xh.sh ne Kuran perdor termat letrare , fiziken , biologjine , astronomine , matematiken dhe shume shkenca apo ceshtje sociale pervec atyre fetare, na jep te kuptojme qe Kuranin nuk duhet ta konceptojme vetem si nje liber teologjik por edhe universal. Mendoj se do ishte nje pasuri e pacmueshme per Muslimanet qe nese dikush qe zoteron dituri ne fusha te caktuara te atyre qe prekem me lart por dhe dituri te mjatueshme ne ceshtjet teologjike te kontribuonte ne komentimin e Kuranit.

Selamun Alejkum.

a.s.
    Me duhet te pranoj se nuk kam lexuar komentime nga Kutubi. Ka shume te ngjare qe te ket sjellur freski, se pakut, sa i perket komentimeve.
    Mirepo, nje gje qe e vereje te shume besimtare, te atille qe e (vete)quajne veten ashtu...nuk dijne as gjerat me elementare dhe flasin per gjera te 'medha'.
    Ta zeme, nuk bejne dallimin ndermjet Kur'anit, Hadithit dhe mendimtareve. Mirepo, kjo ceshtje duhet te jet e qarte qe ne fillim, qe eshte themel i cdo gjeje. Sendet duhet te ndahen ne prioritete. Prej prioritetit me te madh e deri te ai me i vogli. Ne kete rast, prioritet numer nje (NR. 1.) duhet te jet KUR'ANI. Nr. 2, Hadithi, Nr. 3 mendimtaret/dijetaret.
    Keshtuqe, per ta mesuar te verteten duhet te merremi se pakut 50:50.
    50% e me shume te merremi me Kur'an dhe, 50% e me pak te merremi me Hadithe, mendime dijetaresh etj...
    ...sepse e verteta nuk mirret nga keto te fundit por nga i pari - Kur'ani.

Nuk thuhet kot (ne Kur'an) se Kur'ani eshte lidhje (me qene online) me Krijuesin. Me ane te kesaj mesojme te verteta shume me te medha se nga Ibn Kethirat, Sejjid Kutubat...sikurse dhe nga Hadithet dhe burime tjera.
    Vendosja e LIDHJES (online) i le nen hije te gjitha te tjerat.
    Keshtuqe ne mund te diskutojme, diskutojme, diskutojme... shahemi, shahemi, shahemi... lavderohemi, lavderohemi, lavderohemi... KOT SE KOTI. Dhe askush s'ka dobi nga kjo: as 'fituesi' e as 'humbesi'. Por te gjithe humbes do te jemi.
    T'i kthehemi te DOBISHMES pra.

*
    klipp&klar

Ceshtja se ku qendron All-llahu Xh.sh. nuk eshte e sqaruar.
    Cfar nuk eshte sqaruar ?

Allahu ka thėnė:
    1. Nė suren A’raf: “Zoti juaj ėshtė Allahu, i Cili krijoi qiejt dhe tokėn pėr gjashtė ditė, mė pas
    qėndroi mbi Arsh.”
    2. Nė suren e Junusit, alejhi selam: “Zoti juaj ėshtė Allahu, i Cili krijoi qiejt dhe tokėn pėr gjashtė
    ditė, mė pas qėndroi mbi Arsh.”
    3. Nė suren Rra’d: “Allahu e ngriti qiellin pa shtylla, siē e shihni, mė pas qėndroi mbi Arsh.”
    4. Nė suren Taha: “Mėshiruesi qėndroi mbi Arsh.”
    5. Nė suren Furkan: “Mė pas Mėshiruesi qėndroi mbi Arsh.”
    6. Nė suren Sexhde: “Allahu ėshtė Ai i Cili krijoi qiejt, tokėn e ēka mes tyre pėr gjashtė ditė, mė
    pas qėndroi mbi Arsh.”
    7. Nė suren Hadid: “Ai krijoi qiejt dhe tokėn pėr gjashtė ditė, mė pas qėndroi mbi Arsh.”

Argumentet nga suneti:

Tek dy Sahihet ėshtė transmetimi i Ebu Se’id el-Khudrij, Allahu qoftė i kėnaqur me tė, i cili
    ka thėnė: I Dėrguari i Allahut, sal-lAllahu alejhi ue sel-lem, ka thėnė: “A nuk mė besoni
    ndėrkohė qė unė jam mė i besueshmi i Atij qė ėshtė mbi qiej? Shpallja mė vjen nga qielli nė
    mėngjes e nė mbrėmje.”

Dhe nė Sahihun e Bukharit ka ardhur nga transmetimi i Zejnebe bint Xhehsh, kur, duke u
    krenuar, ajo u tha grave tė Profetit, sal-lAllahu alejhi ue sel-lem: “Ata qė i organizuan martesat
    tuaja, ishin familjet tuaja ndėrsa martesa ime ishte organizuar nga Allahu, Ai i Cili ėshtė mbi
    shtatė qiej.”

Dhe nė Sahihun e Imam Muslimit ka ardhur nga transmetimi i Muavije bin Hakem es-Sulemi,
    Allahu qoftė i kėnaqur prej tij, i cili ka thėnė:
    "Unė kisha njė robėreshė e cila mė ruante kopenė e bagėtive nė drejtim tė Uhudit dhe
    Xheuanijes, kur njė ditė mora vesh se ujku kishte marrė njė dele nga kopeja dhe, duke qenė se
    jam njė nga bijtė e Ademit dhe gaboj ashtu siē gabojnė ata, e qėllova me pėllėmbė nė fytyrė.
    Kėshtu qė shkova tek i Dėrguari i Allahut, sal-lAllahu alejhi ue sel-lem, i cili e mori si njė ēėshtje
    shumė serioze. Unė i thashė: “O i Dėrguari i Allahut, a ta liroj atė?
    Ai tha: “Sille tek unė.”
    Ia ēova atij dhe ai e pyeti: “Ku ėshtė Allahu?”
    Ajo u pėrgjigj: “Mbi qiej.”
    Ai tha: “Kush jam unė.”
    Ajo tha: “Ti je i Dėrguari i Allahut.”
    Ai tha pastaj: “Liroje, sepse ajo ėshtė besimtare.”

Dhe nė dy Sahihet ka ardhur nga Ebu Hurejra, Allahu qoftė i kėnaqur prej tij, i cili ka thėnė: I
    Dėrguari i Allahut, sal-lAllahu alejhi ue sel-lem, ka thėnė: “Kur Allahu krijoi krijimin, Ai shkroi
    nė njė libėr qė ėshtė tek Ai mbi Arsh: Mėshira Ime e kalon Zemėrimit Tim.”

Dhe ėshtė transmetuar nga Ebu Davudi nė Sunenin e tij nga transmetimi i Abdullah bin ‘Amr bin ‘As se i Dėrguari i Allahut, sal-lAllahu alejhi ue sel-lem, ka thėnė: “I Gjithėmėshirshmi ėshtė i mėshirshėm ndaj atyre qė tregohen tė mėshirshėm, prandaj bėhuni tė mėshirshėm ndaj atyre qė janė nė tokė, qė Ai i Cili ėshtė mbi qiej tė jetė i mėshirshėm ndaj jush.”

Sqarime nga dijetert:

Percjell Ebu Mutij`el Hakem bin Abdullah el Belhij, autori i librit el Fikhul ekber: E kam pyetur Ebu Hanifen ne lidhje me ata qe thone se se nuk e di ku eshte Zoti im mbi qiell apo ne toke, ai ka thene: Ky person ka bere kufr, sepse Allahu thote: Rrahmani eshte lartesuar mbi Arsh dhe dihet qe Arshi i Tij eshte mbi qiejt. I thashe: Ky person e pranon qe eshte mbi Arsh por thote nuk e di ku eshte Arshi, ne toke apo ne qiell. Tha: Nese e mohon qe eshte ne qiell ka mohuar
    (Muhtesarul ulu fq 136)

Percjell Abdullah bin Nafi` se imam Maliku ka thene: Allahu eshte mbi qiell ndersa dituria e Tij eshte kudo.
    (Muhtesarul ulu fq 140)

Percjell Ebul Hasen el Hekarij nga imam Shafiu se ai ka thene: Suneti ne te cilin une jam dhe ne te cilin i kam gjetur ata para meje si Sufjani, Maliku, etj eshte pranimi i deshmise Lailahe il-lallah Muhamedun Rasulullah, deshmia se Allahu eshte i Lartesuar mbi Arshin e Tij, afrohet tek krijesat e Tij si te doje.
    (Muhtesarul ulu fq 176)

Percjell Jusuf bin Musa el Katan: E kam pyetur Ebu Abdullahin(Ahmed bi Hanbelin): A eshte Allahu mbi qiellin e shtate mbi Arshin e Tij, i shkeputur nga krijesat e Tij, ndersa dituria dhe pushteti i Tij eshte kudo? Tha: Po, Ai eshte i lartesuar mbi Arsh, ndersa dituria e Tij ndodhet ne cdo vend.
    (Muhtesarul ulu fq 189)
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Ensar-8 : 13-12-2012 mė 11:11

Citim Postuar mė parė nga angmokio Lexo Postimin
    Selamun Alejkum refer.

Kur feja Islame drejtohej nga njerez te mencur Muslimanet i zgjeruan kufinjte ne Europe , Azi e Afrike duke komanduar te gjithe boten. Qe kur dolen ne skene ata njerezit e ditur prej te cileve drejtohesh ti dhe shume te tjere sot shiko se ku ka vajtur Islami. Askush nuk i respekton me Muslimanet. Askush nuk e can koken me per gjakun e Muslimaneve. Askush nuk don te dije me se c'fare thuhet ne librat e Muslimaneve.

Kur dikush thote se Allahu eshte gjithandej nenkupton qe Allahu eshte gjithandej me diturine e tij. Gjithsesi keto jane diskutime qe nuk i perkasin kesaj teme por ajo qe te sugjeroj or vella eshte qe hapi syte dhe mendjen kur te lexosh Kuranin sepse leximi i Kuranit nuk eshte thjeshte ''ibadet'' por eshte dhe udherrefyes per jetet tona. Nje Musliman i mire eshte ai qe e ka mendjen dhe zemren te mbushur me meshire dhe dashuri dhe jo sikur ty dhe mesuesit e tu qe kane akoma shpaten ne brez gati per tia prere koken cdokujt qe si shkon pas llogjikes tuaj.

Allahu ju ruajte dhe udhezohte!
    Spo marr vesh se kush jane shejhat e mi dhe ato te shpates?Ne ceshtje besimi nuk ndiqet asnji shejh,pos ne ceshtje fikhije.
    Por Ai shejh qe e ka akiden e paster un jam me me te perderisa nuk lakon.
    Por gjithsesi nuk jam me asnji bashkesi (jo)islame dhe me asnji shtet,sepse sot per fat te keq islami i vertete eshte bere garib (i huaj).

i/e regjistruar Maska e urtesia
    Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    431
    Citim Postuar mė parė nga Ensar-8 Lexo Postimin
    Cfar nuk eshte sqaruar ?

Allahu ka thėnė:
    1. Nė suren A’raf: “Zoti juaj ėshtė Allahu, i Cili krijoi qiejt dhe tokėn pėr gjashtė ditė, mė pas
    qėndroi mbi Arsh.”
    2. Nė suren e Junusit, alejhi selam: “Zoti juaj ėshtė Allahu, i Cili krijoi qiejt dhe tokėn pėr gjashtė
    ditė, mė pas qėndroi mbi Arsh.”
    3. Nė suren Rra’d: “Allahu e ngriti qiellin pa shtylla, siē e shihni, mė pas qėndroi mbi Arsh.”
    4. Nė suren Taha: “Mėshiruesi qėndroi mbi Arsh.”
    5. Nė suren Furkan: “Mė pas Mėshiruesi qėndroi mbi Arsh.”
    6. Nė suren Sexhde: “Allahu ėshtė Ai i Cili krijoi qiejt, tokėn e ēka mes tyre pėr gjashtė ditė, mė
    pas qėndroi mbi Arsh.”
    7. Nė suren Hadid: “Ai krijoi qiejt dhe tokėn pėr gjashtė ditė, mė pas qėndroi mbi Arsh.”

Err-rrahman alel arshi steva,
    nuk ka asnje dilem qe froni i Allahut xh.sh. eshte Arshi,
    nuk ka asnje dilem qe shpirti i njeriut pasi ndahet nga trupi shkon ne arsh,

nuk ka dilema ne kete drejtim, kete e dijme dhe e besojme.
    Arshi eshte kati i 7 i shtresave, eshte froni i Allahut xh.sh. por kjo nuk na jep per te drejte ti nxjerim leter njoftim ose adrese per pasaporte.

Nese per 6 dite ka krijuar qiejt edhe token e me pas qendroi ne arsh,
    me detyroni te parashtroi pyetje provokative, per te kuptuar esencen dhe lajthin e atyre qe mendojne se Ai ka vend te caktuar me te cilen e percaktojme madheshtine edhe termin ekberun.
    nese per gjashte dite i krijoi qiejt edhe token, ateher po pyes:
    po ku ishte per ato 6 dite ne arshe ose diku tjeter,
    nese ishte ne arshe, ateher pse duheshte me pas te qendroi mbi arsh?
    valle per ato 6 dite arshi kishte mbetur i shprazet pa Allahun xh.sh.

Ju lutem,
    nese keni ndermend t'i dergoni kartoline per vitin e ri,
    une terhiqem sepse nuk e dij qe allahu xh.sh. ka adrese te caktuar.
    e nese disa ketu e dijne, ateher do te thirem ne fjalet e shejhut kur thote:

le te thone si te done
    ti mjafton te jesh me Zone

Per Zotin nuk ka kohe
    nuk ka as vend
    te verteten e din Ai vet
    urtėsia

Citim Postuar mė parė nga urtesia Lexo Postimin

Ju lutem,
    Allahu na ruajt nga keto fjal qe ke shenuar ti.

Ne i kemi sjellur argumentet tona dhe ata qe jan te sinqert shume lehte e kuptojn dhe pranojn te verteten por kjo varet nga deshira e Allahut. Ai udhezon ke deshiron prej roberve te Tij.

Njė grup Ai e drejtoi dhe njė grup meritoi tė jetė me tė gabuarėn, (sepse) nė tė vėrtetė ata zgjodhėn shejtanėt pėr mbrojtės e ndihmės nė vend tė Allahut, duke menduar nė kėtė mėnyrė se janė tė udhėzuar drejt. (Al A'raf: 30)

Janė mu ata qė besojnė (nė Njėsinė e Allahut dhe nuk adhurojnė tjetėr pėrveē Atij) dhe nuk e pėrziejnė besimin e tyre me Dhulm (me tė gabuarėn), pėr tė cilėt ka siguri tė plotė. Mu kėta janė tė udhėzuarit. (En Aam: 82)

Ibnul-Kajjim thotė nė librin e tij ‘Ilamul’Muwaki’in (2/318) se zgjerimi i argumenteve tė Lartėsimit tė Allahut mbi krijesat e Tij (el-Uluw) arrijnė thuajse njėmijė, por Xhehmijet i kanė mohuar tė gjitha ato dhe i kanė refuzuar, duke u bazuar mbi dykuptimėsi (ambiguitet).

Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    431
    Allahu na ruajt edhe nga shume fjal te tjera qe po lexojme nga Ju,
    pjesa dermuese vetem citon fjalet e Allahut xh.sh. dhe nuk perpiqet te imponoj bindje vetjake,

se une kam shkruar edhe fjal te tjera, por si duket ju kapeni vetem per fjalet qe nuk kane vlere ose per ato fjale qe mund te etiketoni dhe te krijoni qafira prej besimtareve,

fal me shendet qe Allahu xh.sh. nuk ka nevoj per shef kabineti dhe me se paku ate post ta kete ndonje nga personat qe i hasim ketu, me siguri nuk do te linin asnje per ne xhenet, por perkundrazi shhumices do tua fusnin vulen : hadha qafirine duke imituar dexhallin.

Ju lutem, ( ja lexo edhe njeher si e kam shkruar dhe pse)

une terhiqem sepse nuk e dij qe allahu xh.sh. ka adrese te caktuar.
    e nese disa ketu e dijne, ateher do te thirem ne fjalet e shejhut kur thote:

le te thone si te done
    ti mjafton te jesh me Zone

Per Zotin nuk ka kohe
    nuk ka as vend
    te verteten e din Ai vet
    urtėsia

Dmth,Allahu jone sipas anetarit urtesia nuk paska adrese?
    Kjo don te thote se Allahu nuk eshte kerkundi,ose se Allahu eshte gjithandej pra edhe ne gjesende(panteizem),eudhu bilah.Gjithsesi kjo eshte mohimi i ajetit Kuranor ku Allahu i percakton Vetit adrese dhe na thote se Ai eshte mbi qiej,mbi arsh.

Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    431
    Nese une kam shpirt ne trupin tim,
    nese une mbaj shpirt ne trupin tim,
    Une Allahun e kam ne zemer, ne shpirte, ne gjak, ne cdo qelize timen,
    kurse sa ju perket juve, ju e keni ulur ne fron dhe tani beni palle ne fb.
    urtėsia

Citim Postuar mė parė nga urtesia Lexo Postimin
    Nese une kam shpirt ne trupin tim,
    nese une mbaj shpirt ne trupin tim,
    Une Allahun e kam ne zemer, ne shpirte, ne gjak, ne cdo qelize timen,
    kurse sa ju perket juve, ju e keni ulur ne fron dhe tani beni palle ne fb.
    Subhanallah.Allahu thote vete per Veten e Tij ne disa ajete Kuranore se eshte mbi Arsh dhe i ndare nga krijimi i Tij,pra nuk eshte i perzier me krijesat.Si qendron mbi arsh kjo nuk dihet.
    Sipas teje urtesia ku na qenka Zoti jone?

Anėtarėsuar
    22-08-2006
    Vendndodhja
    Ne Dardani -Iliride
    Postime
    431
    Allahu ekber,

Ne kete bote , ne galaktike, ne cilin do sistem diellor , nuk ka as nje milimeter ku nuk eshte Allahu xh.sh.

Reformatoret e dikurshem si Muahamed Abduhu, rashid rida, meragi, xhemaludin afgani e tj, mundoheshin ta kufizojne Allahun xh.sh. duke i gjetur vend, duke e ulur mbi fron, duke i pershkruar trup, forme e tj.

Eshte e vertet se arshi eshte froni i Allahut xh.sh. por jo edhe vendi, sepse Allahu xh. sh. nuk ka nevoj per vend.
    urtėsia

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •