Close
Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 32
    i/e regjistruar Maska e Akili-A
    Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962

Kadare: Shqiptarët, po aq të dhunshëm sa popujt e Europës

“Asgjë të mirë s’kishin pasur shqiptarët duke i mbushur mendjen vetes se kishin qenë veç viktima”.

Për të tretën herë Ismail Kadare i rikthehet njërit prej librave të tij më të debatuar, një sprove letrare me një titull po aq nxitës: “Mosmarrëveshja”. Një libër për shqiptarët, mbi shqiptarët dhe raportin e tyre me veten dhe me të tjerët, të cilët janë o fqinjët ballkanas me po aq “vese”, sa edhe ata (ne) dhe Europa.

Kjo vepër, për të cilën autori thotë se është “botimi i tretë, përfundimtar”, i vjen lexuesit në këtë edicion të 15-të të Panairit të Librit, që mund të gjendet në stendën e shtëpisë botuese “Onufri”.

“Mosmarrëveshja” është një skaner që autori i bën vendit dhe bashkëkombësve të vetë, duke e lexuar atë as më të mirë e as më të keq se fqinjët. Sipas Kadaresë, të konsideruarit e vetes si viktimë nuk u vlen shqiptarëve.

ISMAIL KADARE

Gadishulli i kishte përherë tre popujt kryesorë të tij, në një gjendje zemërimi apo gjysmë zemërimi të vazhdueshëm. Kishte stinë që dukej se mund të mirëkuptoheshin disi, por fill pas tyre, rendi i stinëve ballkanizohej aq fort, saqë nuk do të habitej askush në qoftë se pas dimrit të vinte prapë dimër e pas tij një dydimër (nëse gjuha do të na e lejonte këtë mbitheksim).

Europa ishte më pranë se kurrë dhe ballkanasit ndienin nevojën e ngutshme për përshtatje, ndaj vetes dhe ndaj saj. Shqiptarët, ndonëse mëtonin se e paskëshin zbuluar qyshkur të fshehtën, dhe se ai diamanti i tyre i pikëlluar, siç quhej, shpesh, vlera e harmonisë, mund të ndihte gjithkënd, e dinin ndërkaq se, ndryshe nga grekët dhe sllavët e jugut, ata nuk kishin as farefisni ortodokse e as sllave, kështu që vetvetiu e kishin më të lehtë gjetjen e nënës së munguar, që, duke qenë e dyta për të tjerët, mbetej e vetmja për ta.

Gjithmonë në kërkim të përshtatjes, qoftë në gadishull, qoftë në kontinent, bëhej pyetja se mos vallë, për t’u bërë të përshtatshëm për gjendjen e re, kombet do të duhej ta donin më pak vetveten? Me fjalë të tjera, të nxitej njëfarë shkombëtarizimi i tyre, njëfarë degreqizimi, për shembull, ose deshqiptarizimi, madje deserbizimi për hir të harmonisë?

Ndërkohë, Europa e Bashkuar ende vazhdonte të vetëpërcaktohej jo si grupim shtetesh, financash, ushtrish e ligjesh, por si Europë e kombeve, pra, në radhë të parë, si frymë europiane. Rrjedhimisht, meqenëse në këtë botë e në këtë njerëzim asnjë lloj “fryme” bashkuese nuk mund të përftohej si përjashtuese e dashurisë, çelësi i zgjidhjes së çështjes së raportit Europë e Bashkuar-Komb, nuk do të ishte që kombi të duhej (dashurohej) prej vetes së vet më pak, por të duhej më mirë, çka donte të thoshte më shëndetshëm. Shkurt, për të përdorur një përkim homofonik të përkryer të gjuhës shqipe të duhej siç duhej.

(Artikullin e plote e lexoni sot ne Panorama)
    Te gjithe ankohen se s`kane para....por asnje nuk ankohet se nuk ka tru

Perjashtuar
    Anëtarësuar
    13-06-2010
    Vendndodhja
    Tirane
    Postime
    456
    Te paska ardhur per shtat ky shkrim

Tani vijne Hijenat Ilia Spiro , Albo & co per te perkrahur dhe theksuar me tej fragmentet e shkeputura per interesat madhore greko sllave ordhedhokse

Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga [Asteroid] Lexo Postimin
    Te paska ardhur per shtat ky shkrim

Tani vijne Hijenat Ilia Spiro , Albo & co per te perkrahur dhe theksuar me tej fragmentet e shkeputura per interesat madhore greko sllave ordhedhokse
    kadare nuk po thote asgje te veshtire apo te re, qe shume shqiptar i dine.
    ky shkrim i drejtohet fanatikeve dhe nacionalisteve qe iu jane erresuar syte dhe mendja, duke bere viktimen e duke u hequr si engjejt e ballkanit.
    per te justifikuar mentalitetin e dhunshem dhe ekstremizmin e tyre.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Citim Postuar më parë nga Akili-A Lexo Postimin
    kadare nuk po thote asgje te veshtire apo te re, qe shume shqiptar i dine.
    ky shkrim i drejtohet fanatikeve dhe nacionalisteve qe iu jane erresuar syte dhe mendja, duke bere viktimen e duke u hequr si engjejt e ballkanit.
    per te justifikuar mentalitetin e dhunshem dhe ekstremizmin e tyre.
    Të kërkosh atë që të takon, që të është grabitur, si dhe të vetëmbrohesh, nuk ka fare të bëjë me nacionalizëm e as me heqjen si viktimë. Nuk po thotë asnjëri se shqiptarët apo grekët janë engjëj, por fakti që gjenocidi çam është gjenocid, është fakt dhe nuk ka të bëjë me atë se cilën janë engjëj e cilët djaj. E zemë se nuk ishin çamë ata, por do të ishin maqedonas. Prapë, e drejta u takon të zotëve të tokës ta gëzojnë tokën, dhe t'u njihet gjenocidi i ushtruar ndaj tyre.

Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Citim Postuar më parë nga Edvin83 Lexo Postimin
    Të kërkosh atë që të takon, që të është grabitur, si dhe të vetëmbrohesh, nuk ka fare të bëjë me nacionalizëm e as me heqjen si viktimë. Nuk po thotë asnjëri se shqiptarët apo grekët janë engjëj, por fakti që gjenocidi çam është gjenocid, është fakt dhe nuk ka të bëjë me atë se cilën janë engjëj e cilët djaj. E zemë se nuk ishin çamë ata, por do të ishin maqedonas. Prapë, e drejta u takon të zotëve të tokës ta gëzojnë tokën, dhe t'u njihet gjenocidi i ushtruar ndaj tyre.
    po qamet i njohin krimet qe bene kur erdhen nazistet????
    http://www.amazon.com/Blutiges-Edelw...der_3861534479

lexo shkrime nga arkivat gjermane.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    po qamet i njohin krimet qe bene kur erdhen nazistet????
    http://www.amazon.com/Blutiges-Edelw...der_3861534479

lexo shkrime nga arkivat gjermane.
    Ç'lidhje ka kjo? Grekët kanë bërë shumë krime në bashkëpunim me nazistët, dhe aktualisht janë të vetmit në Evropë që kanë një parti naziste në parlament. A nuk duhet t'i zhdukim ne grekët sepse ata në Luftën e II Botërore kanë bashkëpunuar me nazistët?

Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Ç'lidhje ka kjo? Grekët kanë bërë shumë krime në bashkëpunim me nazistët, dhe aktualisht janë të vetmit në Evropë që kanë një parti naziste në parlament. A nuk duhet t'i zhdukim ne grekët sepse ata në Luftën e II Botërore kanë bashkëpunuar me nazistët?
    lexo librin, se jane deshmite e oficereve naziste te asaj periudhe, per krahinen e epirit. do ti mesosh te gjitha, edhe bashkepuntoret me emra dhe mbiemra, me aktivitet dhe me biseda.

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    lexo librin, se jane deshmite e oficereve naziste te asaj periudhe, per krahinen e epirit. do ti mesosh te gjitha, edhe bashkepuntoret me emra dhe mbiemra, me aktivitet dhe me biseda.
    Po ashtu ka dëshmi e dokumenta në arkiva për qindra mijëra grekë etnikë që bashkëpunuan me gjermanët nazistë për të vrarë popuj të tjerë e grekë të tjerë në Greqi. A nuk duhet shuar krejt Greqia për këtë krim?

Anëtarësuar
    06-11-2006
    Postime
    2,962
    Po ashtu ka dëshmi e dokumenta në arkiva për qindra mijëra grekë etnikë që bashkëpunuan me gjermanët nazistë për të vrarë popuj të tjerë e grekë të tjerë në Greqi. A nuk duhet shuar krejt Greqia për këtë krim?
    ta nxorra kete dokument per te thene se historia nuk ka vetem nje fajtor, dhe historia eshte e mbushur me vrasje hakmarrje etj, jo vetem historia greko-shqiptare por e gjithe botes.
    kthimi mbrapsht ne histori do te thote te rikthesh dhunen.

kur milosevici i thoshte botes qe kosova eshte serbe se aty ka patur vetem serbe dhe shqiptaret jane te ardhur, klinton ju pergjigj: nese do te kthehemi mbrapsht ne histori, ja ku jemi kthyer. (duke nenkuptuar bombardimet e natos qe po kryeshin).

Mjedisor Maska e Edvin83
    Anëtarësuar
    20-03-2006
    Vendndodhja
    Tallinn
    Postime
    4,670
    Lexo dhe për masakrat greke ndaj popullsisë në Qipro akil, si dhe për bashkëpunimin që vëllezërit e tu kanë me grupe terroriste palestineze e në lindjen e mesme. Unë them që grekët duhen përzënë nga Ballkani për këtë që kanë bërë e po bëjnë.
    Ndryshuar për herë të fundit nga Edvin83 : 14-11-2012 më 13:30

Faqja 0 prej 4 FillimFillim 12 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •