Close
Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 31 deri 40 prej 45
    i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,053

Për: Fruta apo perime që ndikojnë në shëndetin tonë pa pasur nevojën e ilaçeve.

Mollët e gjelbra janë të pasura me ushqyes të rëndësishëm që janë të dobishëm për organizmin. Ata janë një burim i mirë i fibra, vitaminave dhe mineraleve të ndryshme që janë thelbësore për një shëndet të mirë.

Fibra në mollët e gjelbra ndihmon në mbajtjen e traktit gastrointestinal të shëndetshëm dhe ndihmon në parandalimin e semundjeve të tilla si kanceri i kolonit.

Mollët e gjelbra janë gjithashtu të pasura me vitamin C, që është një antioksidant i rëndësishëm që ndihmon në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi i oksidueshem. Ato gjithashtu përmbajnë vitamin A, që është i nevojshëm për shikimin e mirë dhe shëndetin e lëkurës, dhe vitamin B6, që ndihmon në funksionimin e sistemit të qarkullimit të gjakut dhe në prodhimin e hemoglobinës.

Mollët e gjelbra gjithashtu janë një burim i mirë i mineraleve të rëndësishme si kaliumi, që ndihmon në mbajtjen e tensionit të gjakut nën kontroll dhe në funksionimin e muskujve, dhe hekuri, që është i nevojshëm për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe për të parandaluar aneminë.

Për këto arsye, mollët e gjelbra janë një zgjedhje e shëndetshme për të gjithë dhe duhet të jenë pjesë e një diete të shëndetshme dhe të balancuar.

Mollët jeshile janë një burim i pasur me ushqyes të rëndësishëm që mund të kenë shumë përfitime shëndetësore. Në vazhdim, do të shpjegoj disa nga përfitimet kryesore shëndetësore të mollës jeshile:

1. Mbështetja e shëndetit të zemrës: Mollët jeshile janë të pasura me kalium, një mineral që ndihmon në mbajtjen e tensionit të gjakut nën kontroll dhe në funksionimin e zemrës.

2. Ndihmon në mbajtjen e traktit gastrointestinal të shëndetshëm: Mollët jeshile janë një burim i mirë i fibra, e cila ndihmon në parandalimin e semundjeve të zorrëve dhe ndihmon në mbajtjen e traktit gastrointestinal të shëndetshëm.

3. Ndihmon në rritjen e imunitetit: Mollët jeshile janë të pasura me vitamin C, një antioksidant i rëndësishëm që ndihmon në rritjen e imunitetit dhe në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi i oksidueshem.

4. Ndihmon në mbrojtjen e shikimit: Mollët jeshile janë një burim i mirë i vitaminës A, e cila është e nevojshme për shikimin e mirë dhe shëndetin e lëkurës.

5. Ndihmon në rritjen e energjisë: Mollët jeshile janë të pasura me karbohidrate komplekse, të cilat janë një burim i mirë i energjisë dhe ndihmojnë në mbajtjen e nivoeve të energjisë.

6. Ndihmon në parandalimin e semundjeve të ndryshme: Mollët jeshile janë të pasura me antioksidantë të tjerë, të tilla si flavonoidët, që ndihmojnë në parandalimin e semundjeve të ndryshme dhe në mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi i oksidueshem.

Për këto arsye, mollët jeshile janë një zgjedhje e shëndetshme dhe duhet të jenë pjesë e një diete të shëndetshme dhe të balancuar.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Katër perime që ndihmojnë largimin e yndyrave

Harroni dietat me të cilat mbeteni gjithë kohën të uritur dhe përqendrohuni tek këto perime! Eliminojnë yndyrën e akumuluar në mënyrë të natyrshme dhe pa rreziqe për shëndetin tënd. Disa nga perimet që duhet të konsumoni për të humbur peshë e për t’u përgatitur për verën:

Spinaqi

Përmban fare pak kalori dhe karbohidrate, por është shumë i pasur me fibra, një karakteristikë thelbësore për të aktivizuar stomakun dhe për të pasur tretje më të mirë. Mund ta shtosh spinaqin në vaktet e tua edhe si antipastë, apo sallatë.

Lakra

Përmban shumë fibra dhe proteinë, ndaj do të ndihmojë të eliminosh toksinat dhe ndërkohë është edhe e shijshme.

Brokoli

Kanë cilësi antioksiduese dhe antiinflamatore, të cilat krijojnë një efekt mbrojtës kundër shumë llojeve të kancerit. Këto perime evitojnë kapsllëkun e ndërkohë kanë shumë fibra që ndihmojnë në eliminimin e helmeve të trupit.

Domatja

Përmban sasi të mëdha të likopenës dhe vitaminës C, të cilat ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të metabolizmit duke eliminuar yndyrat.

Tiranapost.al

https://tiranapost.al/stil-jete/kate...dyrave-i526492

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,053

disa sugjerime për perime që ndihmojnë largimin e yndyrave:

1. Spinaqi: Spanaqi është një perime e pasur me fibra dhe me një sasi të ulët kalorish. Ai gjithashtu përmban acid folik dhe vitaminë K, të cilat ndihmojnë në shëndetin e zemrës, dhe ka veti detoksifikuese që ndihmojnë në largimin e yndyrave nga trupi.

2. Karota: Karotat janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës A, që ndihmon në përmirësimin e shëndetit të syve dhe të lëkurës. Ata gjithashtu janë të pasura me fibra dhe kanë një sasi të ulët kalorish, duke i bërë ato një zgjedhje të shkëlqyeshme për ata që kërkojnë të humbin peshë.

3. Kungulli: Kungulli është një perime me një sasi të ulët kalorish dhe me një sasi të lartë uji, duke e bërë atë një zgjedhje të shkëlqyeshme për ata që kërkojnë të humbin peshë. Ai gjithashtu përmban një sasi të madhe antioksidantësh dhe fibra, që ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të trupit.

4. Speca: Speca janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C, që ndihmon në përmirësimin e sistemit imunitar dhe në luftimin e inflamacionit. Ata gjithashtu janë të pasura me fibra dhe kanë një sasi të ulët kalorish, duke i bërë ato një zgjedhje të shkëlqyeshme për ata që kërkojnë të humbin peshë.

Këto janë vetëm disa nga perimet që mund të ndihmojnë në largimin e yndyrave dhe në përmirësimin e shëndetit të trupit. Ju gjithashtu mund të shtoni perime të tjera në dietën tuaj, siç janë brokoli, qepa, lakra, domatet, etj., për të arritur qëllimet tuaja të shëndetshme.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Fruti që ju ndihmon për të pasur dhëmbë më të bardhë

Pastrimi i përditshëm i dhëmbëve dhe vizitat e rregullta te dentisti janë thelbësore për një buzëqeshje më të ndritshme dhe më të ndritshme.

Por përveç kësaj, ka mënyra të tjera, madje edhe mënyra natyrale për të pasur një buzëqeshje më të bardhë. Dieta është një faktor i rëndësishëm.

Për shembull, ekziston një frut që përmban ato komponentë që janë një mburojë kundër prishjes së dhëmbëve dhe luftojnë pllakën, duke ofruar një buzëqeshje të bardhë, me gaz.

Çfarë është ky frut?

Portokalli!

Lëvoret e portokallit dhe agrumeve të tjera konsiderohen acide. Megjithatë, lëvozhgat e agrumeve përmbajnë variante të vitaminës C, e cila mund të zëvendësojë një zbardhues të ashpër të dhëmbëve, duke i ndriçuar dhëmbët ashtu si serumi i vitaminës C që ndriçon lëkurën.

Lani mirë lëvozhgat e portokallit dhe më pas fërkoni anën e brendshme, të bardhë të tyre me dhëmbët. Kjo do të ndihmojë në luftimin e pllakës së krijuar në dhembët tuaj.

Koha Jonë

https://kohajone.com/fruti-qe-ju-ndi...-me-te-bardhe/
    Ndryshuar për herë të fundit nga sirena_adria : 20-07-2023 më 06:34

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Frutat dhe perimet më të mira të gushtit, si t’i zgjidhni

Gushti i këtij viti në Shqipëri është bërë gjithnjë e më i paparashikueshëm përsa i përket motit.

Mënyra më e mirë për ta përballuar luhatjen ekstreme të temperaturave është padyshim të ushqyerit shëndetshëm, duke shijuar frutat dhe perimet e bollshme që ky muaj na ofron.

Duke qenë se jemi pak javë larg përfundimit zyrtar të verës, le t’i ngulim dhëmbët tek ca kumbulla të ëmbla, domate apo dhe te ndonjë mollë e sapo vjelur.

Rrushi

Rrush i zi apo i bardhë. Zgjedhja ju takon ju, sipas shijes dhe preferencave tuaja, të dy këto lloje i gjeni me bollëk në treg.

Si t’i zgjidhni

Zgjidhni rrush të formuar mirë dhe me lëkurë të fortë.

Si t’i ruani

Vendoseni rrushin të mbyllur në mënyrë hermetike në qese plastike në frigorifer. Mos i lani, derisa të jetë momenti për t’i ngrënë. Nëse ato kanë lagështi në momentin që i blini, vendosini një kartëpecetë brenda në qese për të thithur lagështirën e tepërt.

Pjeshkat, nektarinat

Pjeshkat dhe nektarinat janë mbretëreshat e sezonit të verës. Ndryshimi i vetëm është se pjeshkat janë më të forta dhe me push dhe nektarinat janë me lëkurë më të lëmuar. Më të apasionuarit e këtyre frutave mund të argumentojnë se shija e pjeshkës është shumë më e fortë, ndërsa ajo e nektarinave, kajsive ka nuanca të shijes së limonit. Vendin e parë në vend për prodhimin e pjeshkave dhe kajsive e mban qyteti i Elbasanit.

Si t’i zgjidhni

Mënyra më e mirë për të zgjedhur pjeshkat dhe kajsitë më të mirë qëndron tek ngjyra e tyre. Sa më portokalli të jenë, aq më të ëmbla dhe të mira janë. Por mbi të gjitha asaj që duhet t’i besosh më shumë është nuhatja. Pjeshkat dhe nektarinat më të mira kanë një aromë të parezistueshme.

Si t’i ruani

Pjeshkat dhe kajsitë ideale vazhdojnë të piqen edhe pasi janë vjelur, kështu që mos u shqetësoni shumë nëse fruit në fillim është pak i fortë. Por mos i fusni në frigorifer para se të jenë zbutur dhe të kenë marrë më shumë aromë.

Lajthi

Kuzhinierët i konsiderojnë arrorët si element kryesor në kuzhinë, njësoj si mielli apo gjalpi. Pavarësisht se lajthitë i kemi gjatë të gjithë vitit, gjatë sezonit të tyre ato kanë një shije unike.

Si t’i zgjidhni

Lajthitë e reja i gjeni në treg. Si t’i dalloni? Shumë thjesht, ato janë të mbështjella me lëvoren e tyre karakteristike jeshile që rrethon lëvozhgën.

Si t’i ruani

Lajthitë e hapura mund të ruhen në temperaturën e mjedisit për disa javë. Ndërsa ato me lëvozhgë mund të futen në frigorifer ose akoma më mirë vendosini në një qese plastike dhe futini në ngrirje. Do ju zgjasin për rreth një vit.

Kungull i njomë

Ka më shumë se 100 varietete kungujsh të njomë, të cilët variojnë në ngjyra që nga jeshile në gri në pothuajse të zezë dhe në forma nga të gjata dhe të holla si hot dog tek ato të mëdhenj të rrumbullakët, që janë dhe kungujt klasikë.

Si t’i zgjidhni

Shihni për kunguj që janë në përmasa të vogla . Duhet të jenë të fortë dhe pa të çara apo njolla. Kungujt e vërtetë të freskët kanë dhe disa qime të vogla. Sa më gri të jetë kungulli aq më I freskët dhe i bollshëm është, veçanërishtë për tu gatuar në supë.

Si t’i ruani

Mbajini të izoluar mirë në frigorifer.

Kumbulla

Ka aq shume varietete kumbullash sa që nuk ua merr mendja. Dhe si të mos mjaftonte kjo, kanë nisur që kumbullat t’i shartojnë dhe me pjeshkë duke krijuar akoma më shumë varietete.

Si t’i zgjidhni

Zgjidhni kumbulla që janë në ngjyrë të ndezur, por jo shumë të forta. Nëse kumbulla duket sikur është e mbuluar nga një pluhur i lehtë, atëherë kjo është një tregues se është një pjekje natyrale dhe se fruti është në gjendje të mirë.

Si t’i ruani

Kumbullat do të vazhdojnë pjekjen edhe pasi të jenë vjelur. Nëse fruti është pak i fortë, lëreni në temperaturën e ambjentit për një ose dy ditë që të zbutet. Vetëm atëherë duhet t’i vendosni në frigorifer.

/ AgroWeb

https://kohajone.com/frutat-dhe-peri...i-ti-zgjidhni/

6. Anetarët më poshtë kanë falenderuar sirena_adria për postimin:

ATMAN (02-08-2023)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    19-06-2004
    Postime
    6,053

Zgjedhja midis rrushit të zi dhe të bardhë është një çështje e preferencave personale dhe shijes individuale. Këto dy lloje rrushi kanë karakteristika të ndryshme në lidhje me shijen, maturinë, dhe përdorimin.

Rrush i zi ka një shije më të ëmbël dhe më të thellë, ndërsa rrush i bardhë ka një shije më të freskët dhe më të lehtë. Rrush i zi është më i pjekur se rrushi i bardhë dhe ka një shije më intensive. Në anën tjetër, rrushi i bardhë është më i freskët dhe shijet e tij janë më subtile.

Për të zgjedhur midis tyre, mund të provoni të shijoni të dy llojet dhe të vendosni cilin preferoni më shumë. Mund të blini disa rrush të zi dhe disa rrush të bardhë dhe t'i provoni përpara se të vendosni. Gjithashtu, mund të konsideroni për çfarë dëshironi të përdorni rrushin. Për shembull, rrushi i zi shpesh përdoret për të bërë verë, ndërsa rrushi i bardhë është më i përdorur për të bërë rrush të thatë ose për të konsumuar si frut.

Në fund të fundit, zgjedhja juaj bazohet në preferencat personale dhe për çfarë dëshiron të përdorni rrushin. Ju gjithashtu mund të eksperimentoni dhe të kombinoni të dy llojet në mënyra të ndryshme për të krijuar përvoja të reja shijesh.

Ndryshimet në përmbajtjen e vitaminave dhe mineraleve midis rrushit të zi dhe rrushit të bardhë janë të pakta. Këto dy lloje rrushi kanë pjesë të ngjashme të vitaminave dhe mineraleve, por mund të ketë ndonjë dallim të vogël në sasinë e tyre.

Në përgjithësi, rrushi i zi dhe rrushi i bardhë janë të pasura me vitaminën C, vitaminën K, vitamina të kompleksit B dhe minerale si kaliumi dhe manganezi. Të dy llojet rrushi përmbajnë antioksidantë të rëndësishëm si resveratroli, që është i njohur për përfitimet shëndetësore.

Ndërkaq, ndonjë dallim i vogël mund të ketë në përmbajtjen e pigmenteve të rrushit që i japin ngjyrën e tij. Rrushi i zi përmban më shumë antocianina, që është pigmenti i zezë që i jep ngjyrën e karakteristikë rrushit të zi. Këto antocianina kanë potencialin për të ofruar përfitime për shëndetin, duke përfshirë aftësinë për të luftuar inflamacionin dhe zhvillimin e sëmundjeve të zemrës.

Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se dallimet në përmbajtjen e vitaminave dhe mineraleve midis rrushit të zi dhe rrushit të bardhë janë të pakta dhe nuk kanë ndikim të madh në fitueshmërinë e tyre shëndetësore. Për të përfituar nga përmbajtja e plotë e vitaminave dhe mineraleve, është e rekomanduar të përfshini një gamë të gjerë të frutave dhe perimeve në dietën tuaj.

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Pak Sheqer dhe Shumë Antioksidantë – Mjedrat për Diabetin, Trurin dhe Peshën

Mjedrat janë ndër frutat më të mira e të shijshme që mund të shijojmë gjatë stinës së verës, por edhe në dimër nëse dimë t’i ngrijmë siç duhet.

Përveç shijes, mjedrat janë shumë të pasura në vlera dhe futen në kategoritë e frutave më të shëndetshme të pyllit.

Një filxhan çaji me mjedra ofron 50% të dozës minimale të rekomanduar të vitaminës C.

Kjo vitamin është shumë e rëndësishme për imunitetin dhe shëndetin e lëkurës.

Përveç vitaminës C, mjedrat kanë edhe mangan dhe vitamin K, të rëndësishme për shëndetin e kockave.

Nëse këto nuk mjaftojnë, më poshtë do të mësoni 7 arsye të tjera përse duhet të konsumoni sa më shumë mjedra.

Kanë Pak Sheqer

Mjedrat njihen si një ndër frutat me më pak sheqer. Për shembull, një mollë mesatare ofron 20 gramë fruktozë ndërsa një filxhan çaji me mjedra ofron 5 gramë fruktozë.

Kanë Shumë Antioksidantë

Mjedrat janë tejet të pasura me antioksidantë të cilët janë të dobishëm kundër sëmundjeve të zemrës, kancerit, diabetit dhe mbipeshës.

Për më tepër, antioksidantët luftojnë inflamacionin që lidhet direct me plakjen e parakohshme por edhe qelizat tumorale.

Shumë Të Mira Për Rënien Nga Pesha

Një filxhan çaji me mjedra ofron 8 gramë fibër, ose një të tretën e dozës minimale ditore të rekomanduar nga ekspertët.

Fibra ju mban të ngopur gjatë dhe pengon luhatjet e sheqerit.

Ajo i bën shumë mirë sistemit tretës dhe mikrobiomës së stomakut.

Të Mira Për Diabetikët

Konsumi i rregullt i mjedrave ul sasinë e nevojshme të insulinës për mbajtjen nën kontroll të nivelit të sheqerit në gjak.

Studimet konfirmojnë se njerëzit që konsumojnë dy filxhanë çaji me mjedra në ditë kanë nivele më të ukëta të sheqerit në gjak.

Të Shkëlqyera Për Trurin

Mjedrat janë ndër frutat më të mira për shëndetin e trurit dhe kujtesën.

Këto veti i atribuohen nivelit të lartë të antioksidantëve të cilat eliminojnë toksinat që rrezikojnë funksionet e trurit.

/ AgroWeb.org

https://agroweb.org/ne-natyre/prodhi...in-dhe-peshen/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Kombinimi i Duhur i Frutave që Funksionon Kundër Tensionit të Lartë të Gjakut

Tensioni i lartë i gjakut është një simptomë tashmë shumë e përhapur në një mori moshash.

Disa nga problemet me të shpeshta të zemrës shkaktohen pikërisht nga kjo gjendje e trupit.

Për ta parandaluar ekzistojnë mënyra të ndryshme, duke filluar që nga ilaçet e deri tek metodat më natyrale.

Konsultimi me mjekun është gjithnjë hapi i parë i nevojshëm nëse vlerat e gjakut tuaj janë jashtë normës.

Gjithsesi kujdesi i vërtetë për çdo sëmundje fillon me stilin e jetesës dhe përzgjedhjen e ushqimeve të duhura.

Shumë studime flasin mbi këtë pohim, por tashmë ekspertët rekomandojnë një miks frutash të cilat funksionojnë më së miri për kujdesin ndaj presionit të lartë të gjakut.

Çfarë Duhet të Konsumoni

Studimi që i referohet AgroWeb.org, rendit një listë me fruta të kuqe të cilat mund të ndihmojnë në zvogëlimin e këtij problemi.

Ekspertët e King’s College London në Mbretërinë e Bashkuar, shpjegojnë se një enzimë e quajtur resveratrol ndihmon në uljen e presionit të lartë të gjakut.

Reservatoli është një enzimë shumë e rëndësishme për trupin e cila mbron trurin dhe zemrën.

Gjithashtu është një alternative e mirë që lufton dhe parandalon rrudhat e hershme të lëkurës.

Ndër benefitet e shumta është vënë re se mund të ndihmojë edhe me presionin e lartë të gjakut.

Lista me fruta të rekomanduara nga mjekët e cila përmirëson presionin nivelet e presionit të gjaku është shumë lehtë e gjendshme.

Ekspertët përmendin frutat e listuara si më poshtë të cilat kanë një sasi të konsiderueshme reservatoli.

- Boronicat

- Rrushi i kuq

- Luleshtrydhet

- Kikirikët

- Lëngu i rrushit

Në përgjithësi rekomandohen të gjitha frutat e pyllit pasi përmbajnë një sasi të madhe të kësaj enzime.

Ky kombinim mund të jetë ndihmues në luftën me sëmundjen, pa harruar se konsultimi me mjekun dhe marrja e ilaçeve të duhura është gjithnjë e rëndësishme.

AgroWeb.org ju këshillon të konsumoni sa më shumë arrorë dhe fruta të kuqe për të ndihmuar organizmin tuaj.

/ AgroWeb.org

https://agroweb.org/lajme/kombinimi-...rte-te-gjakut/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Ndryshimi befasues, sëmundja që zhduket nëse hani 12 kumbulla në ditë

Kumbullat neutralizojnë efektet negative të radikaleve të lira, si dhe mbrojnë kundër zhvillimit të kushteve shëndetësore, si: astma, artriti, stroke dhe kanceri. Antioksidantët e gjetur në këtë frut mbrojnë trupin nga radikalet e lira që përshpejtojnë procesin e plakjes. Gjtihashtu janë zgjidhja e parë kunder kapsllëkut.

Kumbulla është një zgjedhje e pashmangshme e çdo amvise e cila e përgatit ushqimin për dimër, ndërsa përveçse që përdoret për përgatitjen e marmelatës dhe reçelit, sigurisht që është e këshillueshme për ta ngrënë edhe të freskët, sepse përmban vitamina C (5 deri 8 mg për 100g, në varësi të llojit), vitaminë B6, bakër, vitaminë B2, B3, vitaminë C, magnez, hekur, kalcium, madje dhe 240 mg kalium për 100g. Kumbulla është e pasur me fibra, 2g për 100g, dhe me gjithë këtë është një fryt me pak kalori.

Studimet e mëparshme kanë treguar se kumbulla forcon eshtrat, zvogëlon rrezikun e kancerit të zorrës së trashë dhe konsumi i 12 kumbullave me madhësi mesatare në ditë për dy muaj e zvogëlon nivelin e kolesterolit të keq LDL.

Dhe, edhe këtu nuk ndalojnë përparësitë e kësaj “mbretëreshe”.

Konsumimi i rreth 12 kumbullave në ditë, ose 100 gramëve për tre muaj do t’i rritë ndjeshëm markerët e gjakut të cilët tregojnë për rritje të densitetit të eshtrave, sipas një hulumtimi.

Isatin dihidroksi-fenil, është një nga komponentët për të cilat kumbulla, ndër të tjera, është fryti me efekt më të fortë laksativ. Asaj i ndihmojnë edhe sorbitolet, fenolet dhe fijet dietetike. Vetëm 25 gramë kumbulla të thara, që është e barabartë me një mesatare prej tre frutave, na japin 5% të sasisë së nevojshme ditore të fibrave.

Gazeta Sot

https://sot.com.al/

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Si të Përdorni Qepët Kundër Artritit, Reumatizmës dhe Osteoporozës

Qepa është një nga perimet më të shëndetshme të nëntokës që nuk mungon kurrë në kuzhinën e një amviseje shqiptare.

Përdorimet e saj në kuzhinë dhe në mjekësinë popullore janë të larmishme.

Qepa rekomandohet kundër disa sëmundjeve dhe problemeve, ndër të cilat edhe artriti.

Ky i fundit manifestohet me inflamacion dhe enjtje të kyçeve dhe nyjeve duke ndikuar ndjeshëm në lëvizshmërinë e njeriut.

Në këtë artikull të AgroWeb.org do të mësoni për 6 përfitimet më të mira që ofron qepa kundër artritit.

Zbut Inflamacionin
    Qepët janë të pasura me kuercetinë, një flavonol që lufton ashpër inflamacionin.

Studimet kanë treguar se kuercetina zbut ndjeshëm simptomat e artritit dhe të reumatizmës, sidomos nëse konsumohet afatgjatë.

Përmirëson Sistemin Mbrojtës Të Trupit
    Qepa është shumë e pasur me antioksidantë.

Këta të fundit ndihmojnë në eliminimin e stresit oksidues që dëmton kyçet dhe nyjet dhe nxit shpërndarjen e inflamacionit në organizëm.

Për më tepër, antioksidantët ndihmojnë në forcimin e sistemit mbrojtës të trupit ndaj inflamacionit.

Qepët përmbajnë edhe shumë vitaminë C e cila lufton radikalet e lira në organizëm.

Kundër Infeksioneve
    Studimet të cilave u referohet AgroWeb.org tregojnë se konsumi i rregullt i qepëve mund të zbusë ose eliminojë infeksionet e ndryshme të kyçeve dhe nyjeve që shpërndahen si pasojë e inflamacionit.

Kjo është kryesisht e rekomandueshme për njerëzit që planifikojnë të kryejnë ndërhyrje kirurgjikale në kyçe.

Shëndeti i Kyçeve
    Ekspertët thonë se konsumi i qepëve të pasura me antioksidantë dhe vitamina shmang degjenerimin e kërceve dhe nxit riparimin e tyre.

Falë antioksidantëve, qepa mbron shëndetin e kyçeve dhe nyjeve dhe shmang dëmtimin e tepruar të tyre.

Shmang Komplikacionet
    Medikamentet që përdorin pacientët që vuajnë nga artriti shpesh ankohen për probleme me stomakun dhe komplikacione të ngjashme.

Antioksidantët tek qepa zvogëlojnë sasinë e sekretuar të acidit gastrik dhe shmangin formimin e ulçerës.

Për më tepër, pacientët që vuajnë nga artriti, përballen me rrezikun në rritje të aterosklerozës.

Lëngu i qepës dhe qepa në përgjithësi arrin të ulë ndjeshëm nivelin e kolesterolit të keq dhe të mbrojë shëndetin e zemrës.

/ AgroWeb.org

https://agroweb.org/ne-forme/dieta-k...nder-artritit/

Faqja 4 prej 5 FillimFillim ... 2345 FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-03-2013, 11:03
  2. Shprehje nga fjalori i pasur i popullit tonë # 2
    Nga Hyllien në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 173
    Postimi i Fundit: 05-10-2009, 10:15
  3. Arti mahnitës me fruta dhe perime i artistit Karl Warner
    Nga RaPSouL në forumin Arti botëror
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 01-12-2008, 19:02
  4. Fotografite Fruta & Perime
    Nga dibrani2006 në forumin Arti shqiptar
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 20-09-2008, 13:31
  5. Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 27-01-2008, 09:36

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •