Close
Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin 11 deri 20 prej 45
    ► ☆☆☆ ◄
    Anëtarësuar
    26-10-2005
    Vendndodhja
    Mëmëdhe
    Postime
    4,834

Për: Fruta apo perime qe ndikojne ne shendetin tone pa pasur nevojen e medikamenteve.

Vlera & Vetitë e pjeshkës

Ky frut i ëmbël është freskues, me pak kalori dhe i shëndetshëm. Ai është i përbërë nga 90% uje dhe mineraleve të ndryshme ndër te cilat me sasi më të lartë kaliumi dhe më pas, natriumi, hekuri, kalciumi dhe fosfori.

Të hash një pjeshke në ditë nënkupton furnizimin e trupit me rreth 15% të kërkesave të përditshme të vitaminës C, e rëndësishme për mbrojtjen nga infeksionet e ndryshme, thelbësore për fortifikimin e eshtrave dhe absorbimin e hekurit në gjak. Përveç kësaj, një marrje e duhur e vitaminës C zvogëlon rrezikun e kancerit së paku 70%.

Një element tjetër i rendesishem është beta karoteni, e cila stimulon melaninën qe favorizon nxirjen dhe ndihmon lëkurën të qëndrojë elastike dhe e re. Jo rastësisht pjeshka përdoret në sasi të madhe në prodhimin e kremave kozmetike dhe maskave të fytyrës.

Ndër të tjera pjeshka ka dhe vlera antioksiduese. Ajo pasuron organizmin me minerale, stimulon lëngjet e stomakut dhe rregullon tensionin e gjakut për shkak të përmbajtjes të kaliumit dhe manganit; njëherit poashtu plotëson organizmin me mineralet e humbura nga djersa.

Pjeshka është e përsosur si një meze e lehtë pas mëngjesit, pa shtuar sheqer, tretet lehtë dhe prandaj është e përshtatshme për ata që kane probleme me tretjen. Këshillohet të hahet larg kohërave të ushqimit, pasi “përzierja” e qumështit dhe karbohidrateve mund tu shkaktojnë parehati zorrëve.

Së fundi, duhet të jeni të vetëdishëm se nuk duhet te pini shumë ujë pas ngrënies së ketij fruti, sepse rrezikoni acidin cianidrik qe ndodhet në pjeshkë.

► ☆☆☆ ◄
    Anëtarësuar
    26-10-2005
    Vendndodhja
    Mëmëdhe
    Postime
    4,834

Për: Fruta apo perime qe ndikojne ne shendetin tone pa pasur nevojen e medikamenteve.

Koha e mandarinave: 4 arsye pse duhet t’i konsumoni.

Mandarinat janë shumë të shishme dhe rrallëkush nuk i pëlqen. Por a dini se sa shumë i ndihmon trupit tuaj nëse i konsumoni ato? Ky frut ka rëndësi të madhe në shëndetin tuaj, shëron disa sëmundje të cilat do t’ua tregojmë në vazhdim:

Zvogëlon rrezikun nga tumori

Mandarinat zvogëlojnë rrezikun e mëlçisë. Konkretisht në Universitetin e Kiotos kanë gjetur se njerëzit me virusin hepatitis nga tumori i mëlçisë që pinë lëng mandarine nuk kanë asnjë shenjë të tumorit në mëlçi. Për dallim nga të tjerët mes 45 pjesëmarrës që nuk kanë pirë lëng mandarine, 8.9% është zhvilluar tumori i mëlçisë.

Burim i vitaminës C

Mandarinat mund t’ju japin 80% të vitaminës C nëse ju e përdorni çdo ditë. Kurse vitamina C është e dobishme në shumë mënyra sidomos në luftën e radikaleve të lira. Këto janë molekula me numër të madh që kërkojnë çiftin e tyre në radikalet e lira. Ky reaksion është i lidhur si zinxhir. Antioksidantët ndihmojnë ndalimin e këtij reaksion zinxhirin ku mund të shkaktojë probleme fizike dhe gjithashtu e rrit imunitetin.

Zvogëlon yndyrën

Antioksidantët në mandarinë e ulin nivelin e yndyrës. Ajo lufton me radikalet e lira të cilat krijojnë yndyrë, ashtu që pengon yndyrën në muret e arteries. Nëse mblidhet yndyrë dhe nuk ka lëvizje të lirë, gjaku ngadalë lëviz nëpër arteriet dhe atëherë sëmundjet e zemrës dhe të mëlçisë i keni afër.

Ju ndihmon të humbni peshë

Mandarinat janë burim i fijeve dietike. Nëse rregullisht konsumoni mandarina do të ju ndihmon të mos ndjeni uri. Në përgjithësi fëmijët dhe të rriturit duhet të konsumojnë rreth 20 g fije në ditë. Ndoshta edhe mund të konsumoni edhe më tepër, varet nga kaloritë që i merrni gjatë ditës. Për shembull meshkujt dhe adoleshentët duhet të konsumojnë rreth 30-35 fije në ditë. Nëse hani mandarina do ta arrini synimin e nevojën që ju duhet në një ditë.

Shpirt Shqiptari Maska e Albo
    Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,265
    Postimet në Bllog
    22

Frutat që e mbajnë mendjen të fortë dhe mbrojnë nga plakja

Frutat agrume përfshijnë portokall, mandarina, limon.

Emri:  auto_210105172427_fruit1610797078.jpg

Shikime: 1552

Madhësia:  46.9 KB
    Cilëndo nga sa më sipër preferoni të përfshini në dietën tuaj ditore patjetër që do të jeni në gjendje të ndryshoni ritmin e plakjes së qelizave dhe ta mbani mendjen tuaj të shëndetshme

A e dini se me vetëm një portokall, keni përmbushur deri në dy herë marrjen ditore të vitaminës C , ndërsa me vetëm një mandarinë keni mbuluar plotësisht nevojat ditore të trupit tuaj për vitaminë C.

Vitamina C, një nga përbërësit më themelorë të trupit tonë, mbron sistemin imunitar, riparon qelizat dhe ndihmon në thithjen e hekurit.

Frutat agrume janë gjithashtu të pasura me antioksidantë të cilët kontribuojnë në funksionimin e duhur të mendjes, si dhe në funksionimin e duhur të kockave.

Gjithashtu përmes vitaminës C krijohet kolagjeni, një përbërës kryesor strukturor i lëkurës, indit lidhor dhe kockave.

Në mënyrë të veçantë, esperitina mbron qelizat kundër plakjes.

Për më tepër, hulumtimet kanë treguar se polifenolët që gjenden në portokall e mbajnë mendjen vigjilent.

Përveç kësaj, agrumet janë një zgjedhje ideale për të filluar ditën tuaj me energjinë e kërkuar.

Ato janë të pasura me sheqerna natyrale dhe mbulojnë 2% të marrjes ditore të kalorive.

Të pasura me fibra, si të gjitha frutat, agrumet madje ndihmojnë me probleme të zorrëve , përmirësojnë nivelet e kolesterolit dhe zvogëlojnë rrezikun kardiovaskular.

Nivelet e larta të acidit folik që ato përmbajnë i bëjnë ato ideale për gratë shtatzëna , pasi vetëm një portokall siguron 18% të marrjes së rekomanduar ditore të acidit folik.

Syri.net
    "Babai i shtetit është Ismail "Qemali", e zbuloi Edvin shkencëtari!"

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

https://www.forumishqiptar.com/threa...%C3%ABr-trupin

Mandarina, super e dobishme për trupin

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,265
    Postimet në Bllog
    22

Citim Postuar më parë nga sirena_adria Lexo Postimin
    https://www.forumishqiptar.com/threa...%C3%ABr-trupin

Mandarina, super e dobishme për trupin
    I bashkova dy temat me lart me kete teme.

Sirena, nese do te ndihmosh si moderatore ne forum, me kontakto me email tek albo@forumishqiptar.com.

Albo

7. Anetarët më poshtë kanë falenderuar Albo për postimin:

Neteorm (12-12-2022)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Citim Postuar më parë nga Albo Lexo Postimin
    I bashkova dy temat me lart me kete teme.

Sirena, nese do te ndihmosh si moderatore ne forum, me kontakto me email tek albo@forumishqiptar.com.

Albo

Albo, faleminderit shumë për vlerësimin dhe konsideratën ! E çmoj !

Fleksibiliteti si anëtare, është më i volitshëm për mua ! Shumë suksese & mbarësi për 2023 !

9. Anetarët më poshtë kanë falenderuar sirena_adria për postimin:

Neteorm (31-12-2022)

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

https://www.forumishqiptar.com/threa...%AB-nga-plakja

Frutat që e mbajnë mendjen të fortë dhe mbrojnë nga plakja

Anëtarësuar
    16-04-2002
    Vendndodhja
    Philadelphia
    Postime
    33,265
    Postimet në Bllog
    22

Pse një mollë në ditë ngadalëson plakjen dhe të zgjat jetën

Emri:  molle.jpg

Shikime: 341

Madhësia:  31.5 KB

Mollët, luleshtrydhet dhe disa fruta të tjera janë shumë të shëndetshme për organizmin.

Ato përmbajnë një substancë natyrale e cila sipas studimeve mund të ngadalësojnë procesin e plakjes.

Si ndodh procesi i plakjes

Një nga faktorët kyç në procesin e plakjes është një fenomen i quajtur ‘përkeqësimi qelizor.’

Kjo nënkupton humbjen e aftësisë së qelizave për t’u ndarë, formuar e zhvilluar.

Sipas të dhënave të AgroWeb.org, në këtë fazë, qelizat sinjalizojnë inflamacionin dhe shtyjnë sistemin imunitar të vetëpastrohet nga qelizat e dëmtuara.

Në moshë të re, organizmi e ka më të lehtë të eliminojë këto qeliza por me kalimin e viteve, sistemi imunitar humbet shkëlqimin e tij.

Një gjë e tillë nxit akumulimin e qelizave të dëmtuara.

Këto të fundit përbëjnë pikënisjen e inflamacionit të një niveli të ulët që çon në shpërbërjen e indeve.

Substanca që zgjat jetën

Një studim i Universitetit Mjekësor të Minesotës zbuloi se procesi i plakjes mund të parandalohet falë disa molekulave që shënjestrojnë dhe shkatërrojnë qelizat e plakura.

Këto molekula kanë një ndikim afatgjatë pavarësisht kohës kur futen në trupin e njeriut.

Grupimi më efikas i këtyre molekulave u zbulua tek mollët, luleshtrydhet, qepët dhe kastravecat.

Ky grupim molekulash njihet si fisteinë.

Gjatë studimeve klinike, shkencëtarët zbuluan se këto molekula ulnin ndjeshëm nivelin e qelizave të dëmtuara, përmirësojnë shëndetin dhe rrisin jetëgjatësinë.

Molekulat e rëndësishme gjenden më shumë tek mollët të cilat sipas studimit duhen konsumuar rregullisht çdo ditë.

Mollët janë gjithashtu të pasura me antioksidantë, flavanoidë dhe fibër.

Antioksidantët tek molla ulin rrezikun e shfaqjes së tumoreve.

Për më tepër, mollët ndihmojnë kundër tensionit të lartë të gjakut, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.

Ngrënia e një molle në ditë ndihmon jashtëzakonisht shumë kundër problemeve me tretjen dhe konstipacionin.

Në aspekt kalorish, molla është më e mirë se banania dhe të mban ngopur për më gjatë.

AgroWeb.org

i/e regjistruar
    Anëtarësuar
    29-11-2010
    Postime
    17,088

Për: Fruta apo perime që ndikojnë në shëndetin tonë pa pasur nevojën e ilaçeve.

https://www.forumishqiptar.com/threa...-t%C3%AB-fiqve

Cilat janë vlerat ushqyese të fiqve?

Faqja 2 prej 5 FillimFillim 1234 ... FunditFundit

Tema të Ngjashme

1. Përgjigje: 1
    Postimi i Fundit: 01-03-2013, 11:03
  2. Shprehje nga fjalori i pasur i popullit tonë # 2
    Nga Hyllien në forumin Gjuha shqipe
    Përgjigje: 173
    Postimi i Fundit: 05-10-2009, 10:15
  3. Arti mahnitës me fruta dhe perime i artistit Karl Warner
    Nga RaPSouL në forumin Arti botëror
    Përgjigje: 4
    Postimi i Fundit: 01-12-2008, 19:02
  4. Fotografite Fruta & Perime
    Nga dibrani2006 në forumin Arti shqiptar
    Përgjigje: 24
    Postimi i Fundit: 20-09-2008, 13:31
  5. Përgjigje: 7
    Postimi i Fundit: 27-01-2008, 09:36

Fjalët Kyçe për Temën

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •