Tek shembelltyre e ares me grure dhe egjer, Jezusi na tregon se armiku shkoi dhe mbolli midis grurit, egjer, pra fare te keqe. Pra Jezusi na tregon se midis besimtareve te vertete kristiane, ka plot EGJER, te cilet ne thelb jane si bota. Pali kete fakt e perforcon tek letra qe i dergon Timoteut, i cili i thote:
"... Sepse njerizt do te jene defrimdashes, me shume se Perendidashes ....sepse njerzit do te jene.... te PERENDISHEM ne dukje, por mohues te FUQISE se Tij, dhe nga KETA LARGOHU."
Dhe me poshte Pali nen zbulese te Frymes i thote Timoteut se...
" ..do te vije koha kur njerzit nuk do ta DUROJNE MESIMIN e shendoshe, por simbas deshirimeve te veta, do te mbledhin grumbull me mesues per te GUDULISUR VESHET E TYRE.."
Shikoni cfar ndodh sot, pikerisht ne konstatim te asaj cka Pali ka parathen qysh me perpara. Njerzit nuk e duan dhe e kundershtojne marrezisht mesimin e FUQISHEM qe fjala profetike e Perendise na meson. Ata duan mesime qe ju gudulisin veshet, mesime qe nuk i bejne te ndjehen keq dhe fajtore. Vereni dy epokat, dhe shume lehte do te mund te beni krahasimin. Kisha e pare apsotolike, jo se skishte probleme, jo se gjithshka shkonte si ne vaj. Ajo dallohej per FUQINE e Frymes dhe MESIMIN e FUQISHEM te Fjales se Perndise, ne te cilen ecte e sigurt. Kisha e pare ishte nje kishe e nendheshme qe skishte azgje te perbashket me boten. Qe skishte katedrale dhe institucione fetre. Qe nuk mbrohej nga miratimi dhe ligjshmeria e botes. Prekundrazi ajo ishte nje ARMIKE e shpallur nga BOTA. Perse?
"Sepse miqesia me boten, eshte armiqesi per Perendine.
Kisha e pare ishte e persekutuar dhe perndjekur nga bota. Romaket argetoheshin me shfaqjet nder arena, kur luanet shqyenin te krishteret. Dhe ja nje dite del nje Konstandin, dhe e kthen ne FE zyrtare, me ligj, krishterimin. Duke vendosur se, qe te gjithe popujt nen perandori, me ligj shpallen te krishtere.
A e shikoni dallimin e ketyre dy epokave? Bota, e cila eshte ne armiqesi me Perendisne, shpall me ligj krishterimin. Por nje pyetje e thjesht eshte: Sa eshte raporti i besimtareve te vertete kristiane, me ata qe nuk jane kristiane? Eshte shume, shume, shume i vogel. Ja si tha Jezusi per besitmaret e vertet kristiane.:
" Ju jeni kripa e botes..."
Perte mesuar raporitn, imagjononi volumin e nje tenxhere me gjelle, duke e krahasuar me sasine e kripes qe hedhim ne te. Po keshtu Jezusi tha:
Rruga e Perendise eshte e ngushte, dhe te PAKET jane ata qe hyjne ne te. Ndersa rruga e Botes eshte e gjere, dhe te shumte jane ata qe ecin ne te.
Por cfar solli ligji i Romes( botes), i cili e shpallte te krishtere cdo njeri qe ishte nen perandorine romake?
Me kishen e Krishtit, u "PERZJE" DHE BOTA, qe me ane te ligjit te saj, tashme e gjith peroandoria quhej e krishtere (prandaj Jezusi tha: do te ndaj delet nga dhite). Kjo ligjshmeri beri qe cdo njeri qe ishte romak, pak rendesi kishte nese besonte apo jo, te quhej me ligj i krishtere. Pra simbas raportit qe ekziston midis besimtareve te vertete dhe jobesimtareve, qe une shpjegova pak me siper, i bije qe nje mase e madhe njerzimi, te quhet e krishtere ligjerisht, por qe ne thelb nuk beson. Prandaj gjith itajlanet jane 100% katolik, pavaresisht nese njohin dhe besojne apo jo Krishtin. E keshtu me radhe per te gjitha shtetet simbas religjioneve te tyre, qe ne i quajme te krishtere. Ky eshte thelbi i religjionit, i cili ne qellim dhe dominim te tij ka religjionin. Po ju jap nje shembull konkret: I pate se cfar lufte i shpallen shtetit shqiptar religjionet, te cilat simbas tyre, censusi i ka "tkurur"??
Kjo eshte legjitime per ta, sepse ne qellim eshte dominacioni dhe mbreteria e religjionit, dhe jo Krishti. A mendoni se Apsotujt dhe kisha e hershme , do ti shpallnin lufte vendit te tyre, sepse qeveritaret romake te asaj kohe nuk e perfillnin Kishen e Krishtit? A mendoni se Apostujt do ti shpallnin lufte keshillit fetar judaik, te cilet i porosisnin dhe i ndeshkonin, qe te mos i mesonin popullin mesimin dhe ungjillin e Krishtit?
Ja ctha Pjetri:
"......pak rendesi ka cfar ju mendoni per ne, e rendesishme eshte cfar Perendia mendon per ne...."
Kam lexuar plot shkrime, ku fetaret ankohen dhe i shpallin lufte shtetit te tyre, duke e kercenuar ne lidhje me censusin. Por une pyes: Perse Pejtri dhe apsotujt nuk u qederosen fare, se cfar mendonin bota, por pranuan ndeshkimin dhe burgosjen, ndersa keta te gjithe prokupimin e tyre e kane se, cfar dhe si mendon shteti?
Natyrisht ne shembelltyren e Tij Jezusi na deshmon qarte se neper "GRURE" ka dhe "EGJER", dhe "EGJERI" eshte shumice. Po keshtu Pali ne profecine e kohes se fundit, thote se SHUMICA (egjeri), eshte me shume DEFRIMDASHESE se PERENDIDASHESE, eshte e perendishme ne DUKJE por MOHUESE e FUQISE se TIJ.. Po keshtu Pali ne profecine e tij thote se, SHUMICA ( egjeri)do te grumbulloje dhe mesuesit e vet, te cilet do ti gudulisin veshet. A e vini re kete SHUMICE , e cila vetem ne festa fetare, mbush sheshet dhe ndertesat kishtare DING (plot), sa ska vend ku te hedhesh kokren e molles, dhe me pas kur festa mbaron, sheshet dhe ndertesat i kthehen zbrazetires, perjashto ata pak besitmaret e vertete (gruri pakica), qe jeten e kane dhene ne dore te Krishtit?
Te cilet rendin pas Krishtit dhe jo pas botes?
Te cilet s'behen merak per census e cfar bota mendon per ta, por behen merkat per Zotin, se cfar Ai i Mendon per ta?
Une kam sjelle plot shkrime ne lidhje me religjionin dhe besimtaret e vertete te krishtere. Une askend nuk gjykoj, sepse nuk eshte e drejta ime. Por shoh se peronat vazhdojne te gozhdojne besimin e vertete , te gjykojne "heretikun" (gjyq i rende per gjyjnet e tyre). Perse valle? Une skam peremendur as emer dhe asgje te tille, por sulmi do te behet sepse veshet e tyre nuk jane mesuar te digjojne te Verteten. Kush ka veshe per te digjuar le te digjoje, tha Jezusi. Une skam mare persiper te gjykoj askend, sepse nuk eshte e drejta ime. Por te shpall drejt ungjillin e Krishtit, kjo eshte detyre. Kush ndjehet keq, kjo me gezon, por kush ndjehet keq dhe qendron ne kete gjendje, kjo me trishton. Kete gje ju tha Pali kishes se korinthit, te cilet e quajten letren e Palit shume te rende. Por me pas kur ata u penduan, ky ishte vertet Gezim i madh.
Une kam nje prove te gjalle ne jeten time. Kur une isha thjesht nje fetar ne dukje, ndjehesha shume keq kur dikush me tregonte gjith pislleqet e mia. Bile e sulmoja me shume se dikush ketu. Kjo sepse e tille eshte natyra mekatare e njeriut. Por cfar ndodhi kur une pranova Krishtitn?
Tek mua lindi deshira qe ta deklaroja mekatin, pasi ato te gjitha (edhe ato qe kam perpara) i HODHA mbi Krishtin. Kjo eshte Liria me te cilen Ai me cliroi. Liria nuk eshte nocion, por eshte JETE e GJalle me Krishtin.
Do te deshrioja te diskutoja me kedo qofte, por pa gozhda dhe mberthim heretikesh. Gozhdet dhe mberthimi, i perkasin romes (botes). Ju jeni drite ne bote, tha Jezusi, dhe detyra e drites eshte: te ndricoje kedo, per ta sjelle ne Krisht. Amin.
Krijoni Kontakt