Close
Faqja 0 prej 14 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 136
    i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281

Nje diskutim i veshtire.

Kisha shume kohe qe nuk kisha diskutuar ne faqen orthodhokse. Zakonisht nuk me pelqen te hyj ne nje faqe dhe te shkaktoj pakenaqesi. Nje dite lexova nje artikull te Albos, rreth Maries, nenes se Jezusit. Nuk dua te zgjatem ne detaje, dhe nuk dua te gjykoj aspak shkruesin per materjalin qe ai kishte botuar ne faqen orthodhokse. Po keshtu nuk kisha nderment qe te beja nje polemike apo kundershtese fetare, per arsye religjioni. Ajo qe konstatova gjate leximit ishte fakti se, Albo ishte duke keqperdorur vargjet e bibles, duke menduar se me ato vargje te bibles, ai mbeshteste plotesisht shkrimin e tij, qe duhet thene se ne thelb ishte religjionoz dhe teper i rrezikshem per besimtare te rinj ne bese. Keshtu fillova te mar pjese ne diskutim duke i shpjeguar se vargjet qe kishte sjelle, nuk kishin aspak lidhje me shkrimin e tij. Dhe keshtu filluam te diskutojme rreth temes ne fjale. Te them te drejten eshte e veshtire te diskutosh me dike qe mbeshtetet ne "mish" dhe regulla religjionoze, dhe jo ne Fryme. Diskutimi im ishte plotesisht nen zbulesen e Fjales profetike, ku heraheres Albo kercenonte se do ti fshinte te gjithe shkrimet e mia, pasi une nuk isha orthodhoks.. Edhe pse ne asnje moment nuk kisha shkelur regullat e forumit, por vecse sillja vargjet e bibles, ku i deshmoja Albos se diksutimi i tij nuk mbeshtetej ne bibel. Perseri Albo vazhdonte te kercenonte me fshirjen dhe abandonimin tim nga ky diskutim. Duhet thene se, kete diskutim e ndiqnin, mes leximit, edhe disa orthodhokse te tjere, dhe faktikisht ata nuk nderhyne. Atehere une i thash Albos se, ti mund te besh si te duash, sepse kete faqe e ke "thare" komplet, ku vete flet, vete pyet dhe vete pergjigjesh. Por une te ftoj qe te me tregosh se ku dhe si une kam shkelur regullat e forumit fetar. Kjo beri qe ai te mos guxonte ti fshinte shkrimet e mia, sepse lexuesit qe ndiqnin diskutimin, nuk e mbeshteten. Pasi diskutimi mbaroj, natyrisht qe, censura do te bente punen e saj, dhe sot te gjitha jane fshire, por ajo qe me beri te mendohem dhe te ndjehem i deshperuar, ishte pikerisht nje varg ne bible, ku Jezusi ju tha farisenjve: Ju jo vetem qe nuk hyni ne mbreteri te qiejve, por ndaloni te hyjne edhe te tjeret. E solla kete teme jo thjesht per te "demaskuar" Albon, sepse nuk eshte ky qellimi im, por per te treguar se cdo te thote te jesh i themelosur ne regulla religjioni, si dhe dhe te luftosh per te. Rleigjioni nen fanatizmin njerzor, eshte pranga me e tmershme per ate qe e ndjek. Pikerisht religjioni qe kishte mberthyer Izraelin, dhe fanatizmi fariseik, e coi Jezusin ne kryq, duke mos e pranuar dhe njohur ate si Bir te Perendise. Natyrisht qe Jezusi per kete kryqezim kishte ardhur, por ne shohim se prifteria, farisenjte dhe saducenjte, te cilet ishin nen religjionin judaik, nuk kishin sy dhe veshe per te njohur shkrimin, ligjin dhe profetet, si dhe per te digjuar dhe besuar ne Fjalen e Jezusit, dhe cfar ndodhi? Ata e cuan Jezusin ne kryq. Po si i quajti Jezusi keta fanatike te religjionit, te cilet pretendonin se Perendia ishte Ati i tyre? Jezusi ju tregoi konkretisht se kush ishte ati i tyre shpriteror: ati juaj, ju tha Jezusi farisenjve, eshte satani.
    Une ne kete teme do te perpiqem qe te sjell nje veshtrim te gjere rreth"pranges religjion", shkrimit te shenjte, dhe besimit te vertete, si dhe pozita e te krishterit ne mardhenie me to.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 03-11-2012 mė 18:32

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Nuk mund tė presėsh diēka tjetėr nga besimi ortodoks kur tradita dhe kisha konsiderohen superiore ndaj Fjalės sė Perėndisė, Biblės. Kėto gjėra janė diskutuar shumė herė dhe nga ana e katolikėve ka pasur qejfmbetje pėrsa i pėrket qėndrimit tė shprehur nga ana jonė nė lidhje me pozicionin e Maries nėnės sė Krishtit brenda Kishės sė Krishtit. Vetėm Perėndia mund ti nxjerrė nga verbėria frymore dhe jo ne sepse atė qė ne mund tė bėjmė ėshtė tė lutemi pėr ndriēim nga Fryma e Shenjtė.

E kuptoj shqetėsimin tėnd por kaq vite qė debatojmė nė lidhje me kėto ēėshtje frymore do tė kishe kuptuar qė njerėzisht ėshtė e pamundur.

Bekime.
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Ja cfar shkruan Albo:

" Kur Maria u rrit dhe arriti moshen e adoleshences, iu shfaq Kryengjelli i Perendise Gabriel, i cili i tregoi per planin e Perendise, lindjen e Shpetimtarit. Kete moment Kisha e njeh si Festa e Ungjillizimit, pasi ishte hera e pare qe Perendia i shfaqi njerezimit Ungjillin - Lajmin e Mire. Dhe Maria qe ne ate kohe ishte ne moshen e adoleshences, ishte njeriu i pare qe degjoi kete Lajm dhe u ungjillizua. Perendia nuk ndau thjeshte Lajmin me Marien, Ai kerkoi edhe pranimin e ketij plani prej saj. Mendo per nje moment nje vajze qe nuk eshte me shume se 16 vjec, pa prinder, jeton prane Tempullit, qe degjon se Perendia deshiron qe ajo te lindi nje djale. Pa hutimit te saj te castit, Maria e vogel e pranoi planin e Perendise, duke thene fjalet: "Le te behet ne mua Vullneti yt O Zot!"

Habia e Maries per engjellin e Perendise u shpreh me fjalet se "ajo nuk njihte burre", si mund te lindte ajo nje femije pa fjetur me nje burre! Por ajo qe eshte e pamundur per njeriun, eshte e mundur per Perendine. Problemi tjeter i madh ne kohen e saj, ishte shtatzania e nje vajze jashte martese. Cfare do te mendonin njerezit ne Tempull per kete virgjereshe qe do te ngelej shtatzane? Si do ta gjykonte shoqeria kete vajze te pamartuar qe kishte mbetur shtatezane? Shoqeria judaike e kohes jo vetem qe i percmonte vajzat e perdala, por edhe i ndeshkonte me ligjet e veta.

Kjo eshte arsyeja perse Perendia i dha Maries nje burre, Shen Josifin. Kjo ishte pjese e planit te Perendise, qe te mbronte Marien dhe Shpetimtarin qe ajo mbante ne bark. Shen Josifi ishte shume here me i madh ne moshe se Maria. Per nga mosha qe kish, ai mund te ishte shume mire babai ose gjyshi i Maries. Ai kish qene martuar me pare dhe kish patur femije me gruan e pare, por gruaja i kish vdekur. Perendia iu shfaq Josifit ne enderr dhe i tregoi per planin e Tij. Keshtu Shen Josifi u be pjese planit te Perendise qe nga ai moment e ne vazhdim.

Shen Josifi asnjehere nuk fjeti me Marien dhe as nuk paten femije. Ajo ngeli Virgjereshe gjithe jeten e saj. Edhe gjate lindjes se Krishtit, virgjeria e saj nuk u prish. Kjo eshte ajo qe na meson Tradita e Shenjte e Kishes Orthodhokse.

Sigurisht qe eshte hera e pare qe degjon pasi ti beson ne nje liber, jo ne nje Kishe. Ti beson ne ate qe lexon ne Bibel, por jo ne ate qe te meson Tradita e Shenjte Apostolike e Kishes orthodhokse. Dhe qendrimi qe ti mban eshte ai legalistik: "po nuk eshte shkruar ne Bibel, une nuk e besoj." Harron qe tradita e shkruar e Kishes eshte vetem nje pjese e Tradites se Shenjte te Kishes, qe perfshin traditen gojore, artin kishtar, jetet e shenjtoreve, etj.

Te gjithe Apostujt e Krishtit u mblodhen per te marre pjese ne varrimin e Krishtit, kur Nena e Zotit fjeti. Te gjithe pervec Shen Thomait i cili ishte larg dhe arriti te vinte vetem nje dite me vone, pasi varrimi ishte kryer. Ngaqe nuk kish kaluar shume kohe nga varrimi, ai insistoi qe ta zbulonin nga varri qe edhe ai te mund t'i jepte asaj lamtumiren. Por kur e hapen varrin e saj, varri ishte bosh.

Ashtu si Krishtin, edhe Shen Marine, Perendia e ngriti ne qiell. Shen Maria eshte Nena e Krishtit e Nena e te gjithe shenjtoreve te Kishes ne shekuj, ashtu sic eshte edhe nena e te gjithe te krishtereve orthodhokse. Ajo eshte Mbreteresha e Kupes se Qiellit qe degjon lutjet tona e asnjehere nuk na braktis. "

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Kjo eshte pergjigja ime:

"Ne fillim te pershendes Albo per pergjigjet e tua. Une aspak nuk gjykoj cka ti beson dhe mendon rreth bibles. Kjo eshte perzgjedhja jote. Por je shume i pasakte kur thua se engjelli i foli Maries , kur ajo ende nuk e njihte Jozefin. Pra ishte vetem nje adoleshente 16 vjece. Tek Mat:1:18 thuhet se, Maria i ishte premtuar Jozefit, para se Engejlli Gabriel ti shpallte Lajmin e mire. Kjo tregon se nuk u zgjodh Jozefi nje ish burre i martuar, per faktin se njerzit do te mendonin keshtu apo ashtu per Marien. Fakti flet krejt ndryshe. kur Jozefi e pa Marien me barre, ishte vetem i fejuar, dhe simbas ligjeve te kohes, nuk lejohej mardhenie ne fejese. Bile ky zakon ka qene deri para disa kohesh edhe ne vendin tone. Pra te gjithe e dinin se Maria kur mbeti shtatzane ishte vecse e fejuar me Jozefin, dhe jo e martuar, dhe ky ishte nje turp i madh. Pikerisht prandaj dhe jozefi desh ta ndante fshehtas ate, ne menyre qe te mos e turperonte boterisht. Ky fakt tregon se Maria mbajti dhe duroi te gjitha te perfolurat e judenjve, rreth kesaj bare jashte martese, por duhet thene se mbajtja qe jozefi i beri asaj per grua, beri qe judenjte te besonin se, vertet ajo mbeti shtatzane para se te martohej, dhe kjo ishte nje turp, por ama per baba femija kishte burrin e saj.Pra dhe Jozefi mbajti kete barre te rende, qe judenjte e perflisnin Marien ne nderin e saj. Prandaj gjithmone judenjte deshmonin per Jezusin se, ai ishte biri i marangozit..

Une ju them se ju virgjerine e Maries nuk e shikoni drejt se cfar kjo virgjeri mbart ne thelbin e vertete . Ju e shikoni ate me shume ne aspektin e nderit apo te dinjiteti dhe shenjterise pesonale te Maries. Duhet thene se ne ate kohe, vajzat e pamartuara ishin krejtesisht virgjeresha. Keshtu ishin regullat e judenjve. Pra jeni shume njerzore ne arsyetim. ju nuk na thoni thelbin se, cfar rendesi dhe vlere fondamentale mbart Virgjeria e Maries ne doktrinen dhe besimin kristian. Virgjeria e Maries na bind katerciperisht se, Jezusi nuk ishte nje pasardhes i Adamit tokesor, pra qe te vinte nga nje mardhenie njerzore. E virgjera do te linde, thuhet ne psalmet. Pra Virgjeria na deshmon se, kemi te bejme me nje ngjizje te perendishme, dhe jo njerzore, dhe arsyeja ishte se Ai nuk duhej te trashegonte mekatin, e Adamit... Ja pra Virgjeria e Maries, nuk ka te beje thjesht vetem me personin e saj te virtytshem dhe te shenjteruar prej Zotit. Eshte njesoj sikur te lesh menjane vlerat qe ka floriri, dhe te reklamosh ngjyren e tij te verdhe.
    Po keshtu ne trediten tuaj ka shkrime te cialt e vendosin Marien ne nje plan me Krishtin, dhe nuk e dini se edhe Maria vete, mori shpetimin permes besimit dhe sakrifices se Jezusit ne kryq. Vete Jezusi e pohon kete kur thote: .... ASKUSH nuk vjen tek Ati pervecse nepermjet meje..
    Ne mesimet tuaja te tradites mesoni se, Maria eshte nje ndermjetese midis besimtarit orthodhoks dhe Jezusit. Kur Pali na meson se, Nje eshte ndermejtesi midis jush dhe Perendise, Krishti. Sepse Perendia e pajtoi njeriun me veten e Tij ne Krishtin. Megjithate nuk kam ne qellim tju gjykoj
    Sa per ngritjen me trup qe ju besoni rreth Maries, kjo eshte puna juaj dhe une ju them se, ne ate kohe kishe plot shkrime qe edhe nga kisha e atehershme ishin shume mesime te gabuara. Por ju duhet te jeni per nje gje te sigurte se, i gjithe shkrimi eshte i frumezuar nga Fryma e Perendise, pra nese mesimet e tradites bijen ndesh me mesimet biblike, ate here duhet te dime se Perendia nuk mund te flase ndryshe ne traditen tuaj, dhe ndryshe ne shkrimin e shenjte qe besimtare te frymezuar nga Fryma e shkruajten.
    Une Albo besoj jo ne nje liber, te cilin ti nuk e sheh si nje gje jo fort te vlefshem. Une besoj ne Fjalen e Perendsie, te cilen besimtaret e frymezuar nga Fryma, e shkruajten per brezat qe do te vijne . Prandaj dhe Pali i thote Timoteut. I gjithe shkrimi eshte i frymezuar nga Perendia dhe eshte i dobishem per mesim, bindje, ndreqje dhe edukim me drejtesi, qe njeriu i Perendise te jete i perkryer dhe i paisur per cdo veper te mire. Te pershendes.
    Harova dhe dicka Albo. Ju thoni se vellezerti dhe motrat e Jezusit, ishin vetem bij te Jozefit, i cili i kishte pasur me gruan e pare. Pra ju nuk e pranoni se, ne martese Maria dhe Jozefi pas lindjes se Jezusit, bene edhe femije te tjere. Une po ju sjell nje varg shume domethenes tek Mat:1:24-25. Ketu shohim se Jozefi mori mesazhin nga engelli Gabriel, se femija qe kishte Maria ishte ngjizur prej Perendise dhe ai nuk duhej ta braktiste Marien, por ta mbante per grua. Keshtu Jozefi me te mare ket mesazh nga Zoti, Vendosi qe te mos e "njohe", dmth qe te kete mardhenie martesore bure e grua, DERI SA ajo te lindte Jezusin. Ja si thote ne vargun 25:
    " Por ai ( Jozefi), nuk e njohu (dmth mardhenie martesore) deri sa ajo(Maria) lindi djalin e saj te perelindur(dmth djalin e pare te saj)...."
    Pra Jozefi nuk e njohu Marien DERI sa ajo lindi Jezusin... Ketu kemi te bejme me nje kufi, i cili perfundon menjehere mbas lindjes se Jezusit, cka na tregon se ata me pas u bashkuan ne trupin martesor, ashtu si Zoti e ka dhene, dhe keshtu paten dhe femije te tjere.. Por dua tju them se kjo nuk perben ndonje gje per mua, sepse Ne kemi veshtrime te ndryshme mbi Marien. Ju e shihni Marien ne nje paln me Jezusin, ndersa une e shoh si nenen e Jezusit, ne te cilen u krye vullneti i Zotit. Per mua gjthshka tek Maria eshte vecse Hiri dhe puna e Zotit, pa mohuar besimin, pranimin dhe devocionin qe Maria tregoi ne permbushje te ketij Vullneti. Ajo permbushi profecite qe ishin thene per lindjen dhe ardhejn e Shpetimtarit, ky eshte i gjithe qellimi, dhe skishte si te ndodhte ndryshe. Por duhet thene se ne mesimet e tradites tuaj, ka plot e plot mesime qe bijen ndesh me vete shkrimin bilbik, te cialt une ja u kam cituar me siper. Psh Kemi nje dukuri te tille ne kishen e korinthit, ku te krishteret ishin ndare ne grupe. disa thonin se jane te Apolit dhe disa thonin se jane te Palit, dhe disa te tjere thonin jemi te Krishtit. Pali ju tha vetem nje gje: mos vallle Apoli apo Pali u kryqezua per ju????
    Po keshtu me siper me thoni se, une besoj vetem ne liberin dhe jo ne kishen. Une besoj Vetem ne Krishti dhe Fjalen e Tij. Po ta deshmoj edhe njehere se Krishti na ftoi te besojme vetem tek Ai dhe fjalen e Tij, po keshtu dhe ne mesimet e apsotujve deshmohet totalisht nje mesim i tille. Jezusi tha: kush do qe te besoje tek UNE, do te shpetohet. Shkoni dhe predikoni ungjillin e shpetimit, dhe kushdo qe do te besoje dhe do te pagezohet ne emrin TIM, do te shpetohet.. Pra une Besoj ne Fjalen e Perendise dhe Fjala eshte Jezusi.. Bibla nuk eshte nje liber, sic ti e emerton. Kjo ndoidh tek ty se ti je mesuar te besosh librave, qe kisha administron. Bibla eshte mesazhi qe jep Fjala e Perendise ne zemer te kristianit. Po te ishte bibla liber, ashtu sic ti e koncepton, nuk do te kishte nevoje qe te lexohej prej besimtarit kristian tere jeten. Pra kristiani e lexon tere jeten kete liber, dhe Fjala e gjalle, zbulon tek ai, permes ketij libri, mesazhin dhe mesimin e Perendise. Ky percaktim qe ti i jep bibles duke e quajtur thjesht nje liber, eshte tamam menyra se si e shohin myslimasnet kuranin. Mesimet tuaja jane vertet te rrezikshme per ata qe nuk kane ende njohurine se kush eshte Fjala, Krishti.
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga deshmuesi : 04-11-2012 mė 11:57

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Albo thote:

" Shen Grigor Naziani, nje nga eterit hershem te Kishes (shek IV) tha: "Ne (besimtaret e krishtere) nuk mund ta njohim dot Krishtin pervecse nepermjet Nenes se Tij te Tereshenjte, Virgjereshes Mari!" Njerez si ty nuk arrijne ta kuptojne kete thenie te tij, ashtu si ju duket sikur orthodhokset po barazojne Nenen e Tereshenjte te Krishtit me Krishtin. Domethenia e fjaleve te tij eshte qe Virgjeresha Mari eshte Nena e Krishtit, prej se Ciles Krishti mori mish e u be Perendi-Njeri. Te mohosh Shen Marine, eshte njesoj si te mohosh nje nga dy natyrat e pandara te Krishtit, natyren njerezore te Tij, natyren qe ne si njerez ndajme me Te. Dhe kjo te shpie ty e shume si ty ne herezi te hershme te Krishtit, qe e shohin ate here vetem si hyjni, e here vetem si njeri. Krishti eshte te dyja, edhe Perendi, edhe Njeri. Krishti ka nje Ate ne qiell, e nje Nene mbi toke. Ai qe mohon njeren apo tjetren, mohon Vete Krishtin.

Theologjia orthodhokse rreth Virgjereshes Mari eshte kaq e pasur dhe shtrihet ne te dy Dhiatat e Bibles, si ne te vjetren edhe ne te rene. Ashtu si profetet e Dhiates se Vjeter profetizojne per ardhjen e Shpetimtarit, ata profetizojne edhe per menyren se si do te vinte ne kete bote nga nje "pasardhese e Davidit". Per Virgjereshen Mari ben fjale edhe libri i pare i Bibles, Zanafilla ku citohet Zoti te kete thene: "...djali i gruas do t'i shtypi koken me kembe gjarprit." Nje reference direkte per Virgjereshen e Tereshenjte Mari.

Prandaj ne tema te tilla, mos pyet e mos bej komente, por fillo e lexo e meso.
    Ne cilin vend ne Bibel shkruhet qe Zoti i dha urdher profeteve e apostujve qe te shkruanin nje liber? Ne asnje vend. Cila ishte gjeja e pare qe Krishti beri kur filloi misionin e Tij mbi toke? Thirri dy vellezerit peshkatare ne Galile, qe t'i linin rrjetat dhe te ndiqnin ate? Perse ishte e nevojshme qe Krishti te kish apostuj? Dhe cfare misioni u dha ketyre apostujve? Dhe cfare bene keta apostuj kur shkonin e predikonin ne cdo cep te Perandorise? Cfare kujton se bente Shen Pavli kur predikonte e shkruante letra kishave lokale?

Kudo qe shkonin keta Apostuj, predikonin e te gjithe ata qe degjonin e besonin pagezoheshin e krijonin kishat e para lokale. Dhe apostujt i udhezonin me imtesi ashtu sic i kish mesuar Vete Krishti se si te adhuronin Perendine ne keto Kisha lokale.

Ajo qe Apostujt na lane trashegimi nuk eshte thjeshte Shkrimi i Shenjte. Apostujt na lane trashegimi Kishen e Shenjte Katolike dhe Apostolike, na lane trashegimi Traditen e Shenjte te saj, ku gjithcka ne te ishin mesimet e Vete Krishtit. Ishte Ai qe i udhezoi apostujt per cdo aspekt te funksionimit te Kishes. Ai Shkrimi i Shenjte qe ti mban sot ne dore e lexon me endje, produkt i Tradites se Shenjte, qe vendosi se cilat libra ishin autentike e cilet ishin herezi te njerezve jashte Kishes. Eshte Kisha autoriteti qe ruan dhe interpreton sic duhet Shkrimin e Shenjte, askush tjeter. Dhe ky nuk eshte nje mesim i nje "institucioni" fetar, por eshte nje mesim i Vete Krishtit per apostujt e Tij. Ungjilli (Lajmi i Mire) i Krishtit eshte universal, dhe eshte mision i Kishes qe t'ua percjelli kete Ungjill te pacenuar brezave.

Botimi i Bibles si liber filloi me shpikjen e shtypshkronjave ne mesjete, 6 shekuj me pare, dhe jo me kot ajo periudhe perkon edhe me levizjet protestante qe nuk ishin gje tjeter vecse nje vazhdim i skizmes brenda trupit te Kishes Romano-Katolike. Ideja heretike qe qoftelargu injektoi ne trurin e njerezve qe nga ajo kohe, qe te ka injektuar edhe ne trurin tend si protestant sot eshte: "per aq kohe sa ti ke Biblen ne dore, ti je i zoti vete qe te interpretosh dhe kuptosh Ungjillin e Krishtit, nuk ke nevoje per Kishen." Dhe jo me kot protestantet shenjterine qe i takon Kishes ia veshin Librit. Te njejten gje bejne edhe muslimanet.

Shkrimi i Shenjte eshte i Shenjte jo se ra nga qielli, por se doli nga Tradita e Shenjte e Kishes. Ashtu si Shpirti i Shenjte nuk vepron ne faqet e librave, por brenda Kishes ku ne shkojme per te ushqyer shpirtrat tane me dhuratat e shenjta.

Albo

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    "Citim:
    Postuar mė parė nga Albo
    Shen Grigor Naziani, nje nga eterit hershem te Kishes (shek IV) tha: "Ne (besimtaret e krishtere) nuk mund ta njohim dot Krishtin pervecse nepermjet Nenes se Tij te Tereshenjte, Virgjereshes Mari!"
    Albo

Pergjigja ime:
    " Mat:16:16:
    " Ai (Jezusi) ju tha atyre (apsotujve): Po ju kush thoni se une jam? Dhe Simon Pjetri duke u pergjigjur tha: ti je Krishti, biri i Perendise se gjalle. Dhe Jezusi i tha: i lumtur je ti o Simon, bir i jonas. Kete nuk ta zbuloi as mishe e as gjaku ( dmth njeriu), por Ati im qe eshte ner qiej."

Tani ke te besojme Albo ty apo deshmine e Jezusit...
    ----------------------------------------------------------------------

"Citim:
    Postuar mė parė nga Albo
    Te mohosh Shen Marine, eshte njesoj si te mohosh nje nga dy natyrat e pandara te Krishtit, natyren njerezore te Tij, natyren qe ne si njerez ndajme me Te. Dhe kjo te shpie ty e shume si ty ne herezi te hershme te Krishtit, qe e shohin ate here vetem si hyjni, e here vetem si njeri. Krishti eshte te dyja, edhe Perendi, edhe Njeri. Krishti ka nje Ate ne qiell, e nje Nene mbi toke. Ai qe mohon njeren apo tjetren, mohon Vete Krishtin.
    Albo.

pergjigja ime.
    "Nuk e kam thene kete gje. Ky eshte manipulimi yt dhe keqperdorje dhe papergjegjesi ne diskutim. Por qe te jesh edhe me i qarte po ta ripeseris edhe njehere se, Maria eshte nena e Jezusit, eshte gruaja qe permbushi profecite e thena nga profetet, se e Virgjera do te mbete me barre dhe do te linde nje djale, emri i te cilit eshte Emanuel.. gjithshka u arrit nen Hirin meshireplote te Perendise.
    Albo ji serioz ne dikutim..Per pjesene pare te fjalise te sqarova pak me siper. Asnjehere nuk e kam menduar se Jezusi here eshte Perendi dhe her eshte njeri. Po per te mos manipuluar perseri po ta rithem: Jezusi eshte Fjala e mishezuar ne njeriun. Zoti prej qiejve Biri i Perendise dhe biri i njeriut, plotesisht njeri..
    Edhe njehere Albo ji i kujdeshem kur flet ne emer te dikujt. Ti mund te japesh mendimin tend, por nuk ke te drejte te vendoshes fjalet e tua ne gojen time, te cilat asnjehere nuk i kam thene.
    -------------------------------------------------------------------------------------------

"Postuar mė parė nga Albo
    Theologjia orthodhokse rreth Virgjereshes Mari eshte kaq e pasur dhe shtrihet ne te dy Dhiatat e Bibles, si ne te vjetren edhe ne te rene. Ashtu si profetet e Dhiates se Vjeter profetizojne per ardhjen e Shpetimtarit, ata profetizojne edhe per menyren se si do te vinte ne kete bote nga nje "pasardhese e Davidit". Per Virgjereshen Mari ben fjale edhe libri i pare i Bibles, Zanafilla ku citohet Zoti te kete thene: "...djali i gruas do t'i shtypi koken me kembe gjarprit." Nje reference direkte per Virgjereshen e Tereshenjte Mari.
    Albo

Pergjigja ime:
    Asnjehere nuk kam mohuar kete fakt, te cilen bibla, qe ti e quan thjesht nje liber, e predikon dhe e deshmon.. Por ja qe pa biblen nuk ecen dot perpara...
    ------------------------------------------------------------------------------------------------

"Postuar mė parė nga Albo:
    Prandaj ne tema te tilla, mos pyet e mos bej komente, por fillo e lexo e meso.
    Albo

Pergjigja ime:
    Me kujton Farisenjte, te cilet njehere derguan disa njerez ne feste, per te kapur Jezusin.. Por ata kur digjuan predikimin e Jezusit erdhen tek farisenjte dhe ju thane: Askush nuk ka folur si Ai,dmth Jezusi. Atehere farisenjte ju thane: Hapini syte mor te mejre,mos valle e pranoi per Mesi prifteria e pleqesia ne israel??
    Vertet dhe ti Albo, ne "urdherin" pak me siper qe jep , je njesoj me farisenjte..

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Postuar mė parė nga Albo:
    Ne cilin vend ne Bibel shkruhet qe Zoti i dha urdher profeteve e apostujve qe te shkruanin nje liber? Ne asnje vend.
    Albo

pergjigja ime:
    Shiko kjo lloj pyetje me ngjan me nje pyetje qe me beri njehere nje miku im kristian, kur une i thashe se, pirja e duhanit eshte nje ves, me te cilen satani e mban kristianin lidhur. Prandaj dhe eshte shume e veshtire ta lesh ate.. E di si me tha ai: ku thuhet ne bibel mos e pi cigaren?
    Pyetja qe ti Albo ngre tregon se, librat e religjionit per ty jane thjesht si regullore. Por une ngre kunderpyetjen, per te ta dhene pergjigjen: mos valle shkruesit e shkrimeve te shenjta, shkruajten nga mendja e tyre, jashte urdhreses dhe zbuleses se Frymes se Perendise??????
    Lexo Palin kur i thote Timoteut.. I gjithe shkrimi eshte i Frymezuar nga Fryma e Perendise.... Tani ti do te dish ku eshte urdheri????
    Por meqense kerkon nje varg ne bibel ku Zoti urdheron profetet qe te shkruhet, po ta sjell Mojsiun:

Eksod: 17:14.

" Pastaj Zoti i tha Mojsiut: shkruaje kete ngjarje ne nje liber, qe te mos harrohet kure..."
    ---------------------------------------------------------------------------------

"Postuar mė parė nga Albo
    Ai Shkrimi i Shenjte qe ti mban sot ne dore e lexon me endje, produkt i Tradites se Shenjte."
    Albo

pergjigja ime:
    Ketu mendoj te ndalem, sepse vertet ka probleme dhe keqmesime.
    Shkrimi i shenjte eshte produkti i Perendise.. Galat:1:11-12: Pali deshmon:

"..Tani o vellezer po ju ve ne dijeni se, ungjilli qe eshte shpallur nga une, nuk eshte simbas njeriut, sepse NUK E KAM MARE DHE NUK E KAM MESUAR NGA NDONJE NJERI, por e kam mare permes nje zbulese nga Jezus Krishti.."

2Tim:3:16.

" I gjithe shkrimi eshte i frymezuar nga Perendia..."
    ---------------------------------------------------------------------

ALBO THOTE:
    Cila ishte gjeja e pare qe Krishti beri kur filloi misionin e Tij mbi toke? Thirri dy vellezerit peshkatare ne Galile, qe t'i linin rrjetat dhe te ndiqnin ate? Perse ishte e nevojshme qe Krishti te kish apostuj? Dhe cfare misioni u dha ketyre apostujve? Dhe cfare bene keta apostuj kur shkonin e predikonin ne cdo cep te Perandorise? Cfare kujton se bente Shen Pavli kur predikonte e shkruante letra kishave lokale?
    Kudo qe shkonin keta Apostuj, predikonin, e te gjithe ata qe degjonin e besonin pagezoheshin e krijonin kishat e para lokale. Dhe apostujt i udhezonin me imtesi ashtu sic i kish mesuar Vete Krishti se si te adhuronin Perendine ne keto Kisha lokale.

Pergjigja ime:

"Jam plotesisht dakort dhe nuk e kuptoj perse ti gjithmone je dyshues. Por ti haron nje gje, qe eshte fondamentale ne te gjithe mesimin qe jepnin dhe benin apostujt e Krishtit. Jezusi para se te largohej i mblodhi nxenesit e tij dhe ju tha:
    Gjon: 14:26.

" Dhe Ngushelluesi Fryma e Shenjte, qe Ati do tju dergoje ne emerin tim, do tju MESOJE CDO GJE, dhe do tju kujtoje te GJITHA keto qe ju thashe."

Pra ju Albo, kete fakt kurre nuk e permendi, dhe duhet te dish se, eshte po Ai Fryme qe e MESON, drejton, dhe fuqizon edhe sot Kishen e Krishtit, madje e deri ne ardhjen e Tij te dyte.. Menjanimi qe ju i beni ketij fakti, ben qe ju te cuditeni, madje dhe te gjykoni besimtaret e krishtere, per zbulesen qe ata sjellin nga bibla, por qe ne fakt eshte zbulesa e Frymes. Po ashtu ben qe biblen ta shikoni thjesht si nje nder librat e tradites dhe produkt te kishes. Por haroni se eshte vete Perendia qe tha se, ne ditet e fundit, une do te shkruaj ligjet e mija ne mendjet dhe zemren e tyre, dhe do te shperndaj nga Fryma ime ne gjthsecilin. Pra nje besimtar i krishtere i mbushur me Frymen dhe Fjalen e Perendise, natyrisht qe ka ne cdo cast interpretimin dhe mesimin e gjalle qe vete Fryma i meson dhe i zbulon kishes se gjalle te Jezus Krishtit. Dhe kisha jane Besimtaret e vertete, dhe jo institucionet apo ndertesat..."
    ----------------------------------------------------------------------

Postuar mė parė nga Albo
    Ai Shkrimi i Shenjte qe ti mban sot ne dore e lexon me endje, eshte produkt i Tradites se Shenjte, qe vendosi se cilat libra ishin autentike e cilet ishin herezi te njerezve jashte Kishes. Eshte Kisha autoriteti qe ruan dhe interpreton sic duhet Shkrimin e Shenjte, askush tjeter. Dhe ky nuk eshte nje mesim i nje "institucioni" fetar, por eshte nje mesim i Vete Krishtit per apostujt e Tij. Ungjilli (Lajmi i Mire) i Krishtit eshte universal, dhe eshte mision i Kishes qe t'ua percjelli kete Ungjill te pacenuar brezave.
    Albo.

pergjigja ime:

Perseri ti haron me te rendesishmendhe fondamentalen. Sic ta thashe dhe me siper, Pali na deshmon se, i gjithe Shkrimi eshte i Frymezuar nga Perendia.. Pra vjen nga Perendia dhe jo nga kisha apo njeriu. Ky fakt ka rendesi fondamentale, sepse lavdia i takon Perendise. Shkrimi i eshte dhene Kishes per tu arsimuar, per tu ndrequr, per tu bindur, per tu edukuar me drejtesi Perendie, ne menyre qe njeriu i Perendise te jete i perkryer dhe i paisur per te kryer veprat e Perendise.
    Eshte i vertete fakti se Kisha do te ishte ajo e cila do te perzgjidhte shkrimet e frymezyuara nga Perendia, nga shkriemt e frymezuar nga inteligjenca apo mendja e enjriut. Por perse duhej ta bente pikerisht kisha kete akt? Sepse vete Fryma e Perndise e meson Kishen e Krishtit, per te perzgjedhur shkrimin e vertete te Tij.

Tek Veprat e apostujve ka nje fakt te qarte te kesaj qe po them. Ne kishen e antihokise hyri nje mesim i gabuar i judenjve, te cilet thoshin se, nese te krishteret nuk rethpriteshin, nuk mund te shpetoheshin. Atehere Pali dhe Barnaba u ngarkuan qe te shkojne tek apsotujt dhe pleqte ne jeruzalem per ta pare drejt kete gje. Eshte krejt e natyrshme te themi se ketu kemi te bejme vetem me disa kisha qe sapo kishin lindur. Dhe dihet se aspotujt kishin pergjegjesine para Perendise, per faktin se sherbesa e tyre apsotulike ishte: te hidhnin Themelin, Krishtin, dhe me pas gjithkush do te ndertonte. Pra duhet te kuptojme kete fakt. Ne sot vecse ndertojme mbi themelin qe hodhen apsotujt, pra Jezus Krishtin. Apsotutj me te digjuar problemin vendosen dhe thane: johebrenjte nuk duhet te rrethpriten sepse nuk jane nen ligj. Te mos ju veme bare te renda. Dhe keshtu kishes i shkrojten nje leter. ku i thoshin: Vep:15: 28.

" Na u duk mire Frymes se Shenjte dhe ne, qe te mos ju ngarkojme asnje barre tjeter pervecse......"

Pra ketu duket qarte se Mesimi dhe vendimi qe moren apostujt rreth problemit ne fjale, VINTE nga Fryma e Shenjte e Perendise, Ngushelluesi, qe Jezusi ju premtoi, dhe jo nga intiligjenca apo produkti i kishes. Edhe ne shkrimet bilbike qe ne kemi sot, nuk vendosi kisha si nje institucion ne vetvete autoritar. Vendosi Fryma e Perendise, se cilat ishin shkrimet e shenjta te Perendise, dhe cilat jo. Kisha ashtu si gjithmone ju bind Krishtit, duke vendosur te zbatoje vullentin e Perendise. Jezusi ju tha apsotujve se, cfar te lidhni apo zgjidhni ju mbi dhe do te jate e lidhur apo e zgjidhur ne qiej. Pikerisht duhet te dish se Kisha e Krishtit ka autoritet, sepse ajo, AZGJE nuk mund te lidhe apo te zgjidhe mbi dhe, jashte mesimit te Frymes, i cili eshte dhe vullneti i Perendise. Kisha eshte e ftuar qe te beje gjithmone vullnetin e Atit qiellor. Asnjehere kisha nuk mund te mendohet si nje autoritet, qe mudn te beje cfar te doje. Kisha eshte nen Krisht, dhe i bindet vetem Krishtit. Asgje nuk mund te beje jashte Krishtit. Te gjitha kishat qe kane dale jashte krishterimit, kane dale sepse kane mohuar autoriten, besimin dhe bindjen ndaj Krishtit dhe Perendise.
    ---------------------------------------------------------------------------

Postuar mė parė nga Albo
    kete Ungjill te pacenuar brezave.

Botimi i Bibles si liber filloi me shpikjen e shtypshkronjave ne mesjete, 6 shekuj me pare, dhe jo me kot ajo periudhe perkon edhe me levizjet protestante qe nuk ishin gje tjeter vecse nje vazhdim i skizmes brenda trupit te Kishes Romano-Katolike. Ideja heretike qe qoftelargu injektoi ne trurin e njerezve qe nga ajo kohe, qe te ka injektuar edhe ne trurin tend si protestant sot eshte: "per aq kohe sa ti ke Biblen ne dore, ti je i zoti vete qe te interpretosh dhe kuptosh Ungjillin e Krishtit, nuk ke nevoje per Kishen." Dhe jo me kot protestantet shenjterine qe i takon Kishes ia veshin Librit. Te njejten gje bejne edhe muslimanet.
    Albo.

pergjigja ime:

Edhe njehere te them se, qoftelargu te ka kapur per zverku, por ti nuk e njeh, sepse do sy dhe syte vijne nga Perendia. Bibla nuk permban shkrime te shekullit te 6. te cilat linden per eher te pare ne ekte shekull. Bej kujdes dhe ji pak me i qarte ne ate se cfar thua. Shkrimet jane origjinale dhe i perkasin kohes se atyre qe e shkrojten te Frymezuar nga Fryma e Perendise. Ne shekullin e gjashte ato vetm se u mblodhen ne nje liber.
    Sa per interpretimin ta kam thene pak me siper. Se bibla nuk eshte nje liber qe ri ne sirtaret e kishes, dhe lexohet te djelave thjesht disa vargje. Bibla eshte mesazhi i stampuar i Fjales se Gjalle te Perendsie, dhe Fjala eshte Krishti. Kush ka Krishtin ka Fjalen. Kush nuk ka Krishtin nuk ka as Fjalen, edhe pse mund te kete nje thes me bibla. Pali thote se Fjala e Perendise eshte e Gjalle dhe Vepruese, si nje thike me dy tehe...Mos valle mendon se Pali po flet per ndonje faqe te shkrojtur te bibles???
    Me vjen keq se ju nuk kini as idene me te Vogel te se Vertetes rreth Fjales se Perendise..
    -----------------------------------------------------

Postuar mė parė nga Albo
    .

Shkrimi i Shenjte eshte i Shenjte jo se ra nga qielli, por se doli nga Tradita e Shenjte e Kishes. Ashtu si Shpirti i Shenjte nuk vepron ne faqet e librave, por brenda Kishes ku ne shkojme per te ushqyer shpirtrat tane me dhuratat e shenjta.
    Albo.

pergjigja ime.
    " Shkrimi i shenjte vertet nuk ra nga Qelli, por erdhi nga Perendia, nen Frymezimin e Frymes se Shenjte, dhe besimtaret e shkuajten ate si nje mesazh per brezat qe vijne. Nese kete e quan produkt, atehere jam dakort. Pra Kisha ka vetem Produktin qe i JEP Zoti, dhe vjen vetem nga Zoti, dhe jo nga vetvetja.
    Kisha jane Besimtaret, pra kur ti thua Fryma e Shenjte vepron brenda kishes, duhet te kuptosh se vepron tek Besimtaret, tek te zgjedhurit, sepse Besimtaret jane Kisha. Ne ditet e fundit, une do te te perhap nga Fryma ime tek gjithsecili, tha Zoti Perendi. Je duke folur krejt ne ere.. dhe pa pergjejgesi...
    Shpriti nuk ushqehet me dhurata, ai ushqehet me Fjalen e Perendise. dhuratat vijne nga Perendia, simbas Hirit qe Fryma jep tek gjithsecili per ndertimin e gjithseciilt dhe ndertimin e kishes. Lexo letren e 1korinthasva kap.12. bej kujdes me keto qe shkruan se jo vetem qe je gabim, por meson keqazi dhe ata qe duan te dine te verteten, dhe ke pergjegjesi para Perendise per ato qe meson. Te pershendes per kete bisede te frytshme..."
    ----------------------------------------------------

i/e regjistruar
    Anėtarėsuar
    28-04-2002
    Postime
    2,281
    Postuar mė parė nga Albo
    Ti nuk arrin te kuptosh, pasi aq te ka ndricuar Perendia, por ta quash Nenen e Zotit, Theotokosin, Mbartesen e Zotit, Mbretereshen e Kupes se Qiellit, Virgjereshen e Kulluar, Nenen e Shenjte te gjithe shenjtoreve te Kishes, "grua qe permbushi profecite e thena nga profetet", eshte mekat e herezi.

Albo.

Vertet je kompetent, bile e di dhe sa me ka ndricuar Perendia....
    Vetem per kete pasazh mendova te te kthej nje pergjigje, pasi sa per te tjerat qe shkruan jane thjesht punet e orthodhoksise..
    Me trego vetem nje gje, se perse Jezusi nuk e thirri Marien, mama, dhe perse e theriste gjithmone "grua", cfar kishte Ai parasysh me kete fakt??
    Ti cudtesh se perse une them se, Maria ishte "Gruaja", ne te cilen u permbush ajo qe Perendia kishte parathene qysh ne Eden. Qe cuditesh, kjo sperben gje, por qe paragjykon ky eshte problemi juaj dhe gjithe religjionit tuaj.
    Tani meso pese gjera dhe dil nga kuvlia. Jezusi ju deshmoi te gjithve ne israel se, Ai erdhi te permbushe Shkrimin, Ligjin dhe Profetet. Qysh ne Zanafille, Perendia tha se, Farra e "GRUAS", do te shtype koken e Satanit. Keshtu Jezusi qysh ne momentin qe filloi sherbesen mbi dhe, e deri ne fund ju permbajt pikerisht shkrimit Ligjit dhe profeteve, prandaj gjithmne Marien e thriste "GRUA".Pra mos u cudit per thenien qe une them , se e nuk eshte imja.
    Sa per shkrimet e tjera qe ke bere, sic thashe e dhe me lart, kane te bjene me ty dhe jo me mua. Por vetem njera me cuditi pa mase, kur thua se, Besimtaret nuk jane kisha, por besimtaret qe mblidhen rreth nje peshkopi. Po peshkopi a nuk eshte besimtar dhe nuk ben pjese tek besimtaret e kishes??? Fale o Zot se nuk di se cfar thote. Kjo me ben te te them se te mungon thelbi i besimit, pikerisht Jezusi, dhe natyrisht kur nuk njeh Bariun e madh, ske idene se kush jane dhente.. Bile kur flet rreth bibles, je krejt nul. Shiko si thua diku: Bibla nuk shkruan se Jezusi eshte Njeri dhe Perendi.Lexo Biblen dhe do te shohesh se Vete Jezusi, deshmon, se Ai eshte Biri i Njeriut, (njeri) dhe Biri i Perendise( Perendi) Sepse Nga njeriu del njeriu, dhe nga Perendia del Perendia. Prandja dhe Jezusi tha: Une Dola nga Perendia dhe po kthehem tek Perendia. Gjoni ne shkrimin e tij te ungjillit, thote se Jezusi eshte Fjala e Mishezuar..Ja pra bibla thote, por do "sy" dhe "veshe", dhe ty te mungojne...Ne cdo fraze qe shrkuan rreth bibles, ti je krejt i pafte dhe i paskate, per mos thene se, se ke idene se perse po flet. Ti e sheh biblen si librat e tu te tradites, pra nje sere regullorresh. Je tamam si ai qe me thoshte, se, ku thote bibla mos e pi duhanin.
    -------------------------------------------------------------

Postuar mė parė nga Albo.
    Bibla ne Kishe, mbi altarin e Kishes, dhe kur e degjon te lexohet nga goja e Peshkopit apo Priftit, eshte Shkrim i Shenjte.

Albo.

Dmth, po e lexove vete, biibla nuk eshte shkrimi i shenjte?!?!?!
    Me pak fjale simbas mesimit orthodhoks, bibla behet e shejnte vetem kur e lexon prifit... Me vjen shume keq zoteri, por keto gafa jane me zarar. Po ai prifti orthodhoks qe vinte ne korce e bente maskaralleqe me femije, kur e lexonte biblen ne kishen e tij lokale, cfar ndodhte?
    -------------------------------------------------

"Nė fillim ishte Fjala" Maska e toni77_toni
    Anėtarėsuar
    09-09-2005
    Vendndodhja
    Kosovė
    Postime
    4,534
    Citim Postuar mė parė nga Peniel Lexo Postimin
    Kėto gjėra janė diskutuar shumė herė dhe nga ana e katolikėve ka pasur qejfmbetje pėrsa i pėrket qėndrimit tė shprehur nga ana jonė nė lidhje me pozicionin e Maries nėnės sė Krishtit brenda Kishės sė Krishtit. .
    Pershendetje Paniel
    eshte e vertete se ka pase diskutime dhe une jam njeri nder ata qe kam diskutuar, por problemi eshte se ka edhe mendime qe nuk ekzistojne ne besimin e krishter (katolik).
    Unė nje e dij, ne Kishėn (katolike), ėshtė rregull nr. 1 i teologjisė shpirtėrore qe lutjet t'i drejtohen Atit!
    Maria, nuk adhurohet, por nderohet nė Kishėn (katolike), ne anėn tjetėr, ėshtė e vėshtirė tė matet nderimi, pra, tė thuhet me shume apo mė pak. Ndėrkaq, nė anėn tjetėr, ėshtė edhe e vėrtetė qe nganjėherė mund tė ketė aty-kėtu edhe teprime, veēmas nė pėrshpirtėrinė popullore dhe private. Por, qe ne Kishėn katolike, ėshtė rregull nr. 1 i teologjisė shpirtėrore qe lutjet t'i drejtohen Atit, NEPERMJET Jezu Krishtit, qe me Atin jeton NE bashkimin e Shpirtit Shenjt, kjo ėshtė njė e vėrtetė themelore e pranishme nė ēdo lutje publike dhe liturgjike.

Te e fundit secili mund te kete mendime te ndryshme por une asneher nu degjova duke thene dikush se shen Maria te adhurohet. Ajo nderohet..

Ndersa lidhur me debatin, une nuk dua te kycna dhe te jap vlersime, por lidhur me kete se thuhet ketu se; "Bibla ne Kishe, mbi altarin e Kishes, dhe kur e degjon te lexohet nga goja e Peshkopit apo Priftit, eshte Shkrim i Shenjte.."!

Shkrimi i shenjt ėshtė i shenjt dhe nuk ka kushtezime pos qe kerkohet te lexohet me te njeten Frymė te Shenjt ne tė cilin edhe u shkrua. Mirepo duhet patur kujdes edhe ne interpretime sepse nganjeher apo shumeher, ka edhe nderhyrje kur lexohet privat. Njeriu mund te lexoj ne shtepine e vet i frymezuar nfa Fryma e Zotit dhe sigurisht se Zoti e ndikon Hirin e Tij ne personin. DMTH nuk eshte ai kushtezim pos qe ne interpretime duhet patur kujdes. Por eshte nje e vertete se Hiri i Zotit ndikohet nga l'teri i Shenjt dhe qe kur lexohet dhe degjohet ne Meshen e Shenjt - Fryma e Zotit vepron (ne ate qe i beson Krishtit). Mirepo nese meshtari nuk eshte i ndikuar nga Fryma, ateher ajo veq se lexohet si nje liber e thjeshte sepse eshte Zoti Ai qe duhet veproj brenda njeriut, dhe nese njeriut i mungon Zoti, kot lexohet, ose kot degjohet sepse eshte nga mishi e jo nga Zoti, s'ka ndonje vlere.

Maria ishte "Gruaja", ne te cilen u permbush ajo qe Perendia kishte parathene qysh ne Eden. Qe cuditesh, kjo sperben gje, por qe paragjykon ky eshte problemi juaj dhe gjithe religjionit tuaj.
    Tani meso pese gjera dhe dil nga kuvlia. Jezusi ju deshmoi te gjithve ne israel se, Ai erdhi te permbushe Shkrimin, Ligjin dhe Profetet. Qysh ne Zanafille, Perendia tha se, Farra e "GRUAS", do te shtype koken e Satanit. Keshtu Jezusi qysh ne momentin qe filloi sherbesen mbi dhe, e deri ne fund ju permbajt pikerisht shkrimit Ligjit dhe profeteve, prandaj gjithmne Marien e thriste "GRUA".Pra mos u cudit per thenien qe une them , se e nuk eshte imja
    .
    Pajtoj.
    http://www.forumishqiptar.com/showpo...27&postcount=2
    Ndryshuar pėr herė tė fundit nga toni77_toni : 04-11-2012 mė 22:46
    Gjej kohen tė lexosh, ėshtė themel i tė diturit.

...dhe jeta ime u fal Maska e Peniel
    Anėtarėsuar
    10-03-2003
    Vendndodhja
    -|- Atje ku njeriu takohet me Perėndinė
    Postime
    1,257
    Citim Postuar mė parė nga toni77_toni Lexo Postimin
    Pershendetje Paniel
    eshte e vertete se ka pase diskutime dhe une jam njeri nder ata qe kam diskutuar, por problemi eshte se ka edhe mendime qe nuk ekzistojne ne besimin e krishter (katolik).
    Unė nje e dij, ne Kishėn (katolike), ėshtė rregull nr. 1 i teologjisė shpirtėrore qe lutjet t'i drejtohen Atit!
    Maria, nuk adhurohet, por nderohet nė Kishėn (katolike), ne anėn tjetėr, ėshtė e vėshtirė tė matet nderimi, pra, tė thuhet me shume apo mė pak. Ndėrkaq, nė anėn tjetėr, ėshtė edhe e vėrtetė qe nganjėherė mund tė ketė aty-kėtu edhe teprime, veēmas nė pėrshpirtėrinė popullore dhe private. Por, qe ne Kishėn katolike, ėshtė rregull nr. 1 i teologjisė shpirtėrore qe lutjet t'i drejtohen Atit, NEPERMJET Jezu Krishtit, qe me Atin jeton NE bashkimin e Shpirtit Shenjt, kjo ėshtė njė e vėrtetė themelore e pranishme nė ēdo lutje publike dhe liturgjike.

Te e fundit secili mund te kete mendime te ndryshme por une asneher nu degjova duke thene dikush se shen Maria te adhurohet. Ajo nderohet..

Unė nuk mendoj se sic thuhet ketu se; "Bibla ne Kishe, mbi altarin e Kishes, dhe kur e degjon te lexohet nga goja e Peshkopit apo Priftit, eshte Shkrim i Shenjte.."!

Shkrimi i shenjt ėshtė i shenjt dhe nuk ka kushtezime pos qe kerkohet te lexohet me te njeten Frymė te Shenjt ne tė cilin edhe u shkrua. Njeriu mund te lexoj ne shtepine e vet i frymezuar nfa Fryma e Zotit dhe sigurisht se Zoti e ndikon Hirin e Tij ne personin. DMTH nuk eshte ai kushtezim ashtu. Por eshte nje e vertete se Hiri i Zotit ndikohet nga l'teri i Shenjt dhe qe kur lexohet dhe degjohet ne Meshen e Shenjt - Fryma e Zotit vepron. Mirepo nese meshtari nuk eshte i ndikuar nga Fryma, ateher ajo veq se lexohet si nje liber e thjeshte sepse eshte Zoti Ai qe duhet veproj brenda njeriut, dhe nese njeriut i mungon Zoti, kot lexohet, ose kot degjohet sepse eshte nga mishi e jo nga Zoti, s'ka ndonje vlere.
    Pajtoj.
    http://www.forumishqiptar.com/showpo...27&postcount=2

Pėrshėndetje Toni.

Do tė doja tė lexoje qė nga fillimi postimet e dėshmuesit pėr tė parė devijimin e plotė nga Fjala e Perėndisė nga ana e njė mase ortodoksėsh. Personalisht besoj se nuk ėshtė mendimi i ortodoksisė i asaj ēfarė shpreh albo nė postimet e tij por i njė grupi ekstrem qė ngre lart traditėn dhe hedh poshtė pa kurrė farė hezitimi Fjalėn e Perėndisė qė ėshtė vetė Krishti. Do tė doja tė lexoja mendimin tėnd nė lidhje me atė ēfarė shkruhet nė postimet e mėsipėrme.

Pėrsa i pėrket asaj ēfarė shkruan nė lidhje me Shkrimin e Shenjtė bie plotėsisht dakort por pėrsa i pėrket Maries nėnės sė Krishtit ka njė kontraditė. Ti thua se ajo nderohet dhe jo adhurohet. Atėhere i bie tė bindėsh gjithė kishėn katolike pėr kėtė sepse jam shumė i sigurt qė nuk ndajnė tė njėjtin mendim me ty. Do tė duhej tė hidhej poshtė njė doktrinė e tėrė e ndėrtuar dhe e rrėnjosur thellė nė kishėn katolike ndėr shekuj. Do tė duhej tė bindje shumicėn e katolikėve se lutjet drejtuar Maries nuk mund tė marrin pėrgjigje sepse nuk ka diēka hyjnore nė tė dhe sė fundmi do tė duhej tė hiqej ēdo statujė e saj nga kishat katolike nė mbarė botėn. Shikon se pėrfundimi i gjithė asaj qė deklaron ti nuk mund tė jetė i mundur.

Citim Postuar mė parė nga toni77_toni
    Maria ishte "Gruaja", ne te cilen u permbush ajo qe Perendia kishte parathene qysh ne Eden. Qe cuditesh, kjo sperben gje, por qe paragjykon ky eshte problemi juaj dhe gjithe religjionit tuaj.
    Tani meso pese gjera dhe dil nga kuvlia. Jezusi ju deshmoi te gjithve ne israel se, Ai erdhi te permbushe Shkrimin, Ligjin dhe Profetet. Qysh ne Zanafille, Perendia tha se, Farra e "GRUAS", do te shtype koken e Satanit. Keshtu Jezusi qysh ne momentin qe filloi sherbesen mbi dhe, e deri ne fund ju permbajt pikerisht shkrimit Ligjit dhe profeteve, prandaj gjithmne Marien e thriste "GRUA".Pra mos u cudit per thenien qe une them , se e nuk eshte imja.

Pėrsa i pėrket citimit tė mėsipėrm, askush nuk e vė nė dyshim se ardhja e Shpėtimtarit do tė ishte nėpėrmjet njė gruaje sepse kėtė thotė Fjala e Perėndisė. Ajo qė nuk arrihet tė kuptohet nga tė gjithė ata qė besojnė se Maria ishte diēka e veēantė ėshtė se ajo nuk ishte shumė mė tepėr se Apostujt dhe se besimtarėt e tjerė qė pasuan dhe qė i shėrbyen dhe i shėrbejnė Perėndisė nė po tė njėjtėn mėnyrė. Mbartės i Krishtit dhe i gjithė Hyjnisė sė Perėndisė janė tė gjithė ata qė i besojnė dhe i binden Perėndisė nė ēdo moment tė jetės sė tyre. Dhe kėtė e thotė vetė Kishti dhe jo unė dhe ky pohim gjendet nė Fjalėn e Perėndisė. Pėr shkak tė kohės sė kufizuar qė kam nė kėto momente nuk po ta sjell vargun biblik por e pėrsėris se nuk ka diēka tė veēantė Maria qė tė mund ta bėjė atė tė nderohet nė veēanti ose tė ketė nderime tė tė njėjtin nivel me Krishtin. Krishti pėrveēse i thėrriste "grua", u tregoi tė tjerėve se kush ishte nėna dhe vėllezėrit e tij kur i thanė se kishte ardhur nėna me vėllezėrit e tij dhe e kėrkonin.

Koha po fluturon me tė shpejtė dhe nuk mund tė tė shkruaj mė tepėr por dua tė tė them se qėllimi im nuk ėshtė tė tė fyej nė atė ēfarė beson por se i qėndroj besnik Fjalės sė Perėndisė dhe drejtimit tė Frymės sė Shenjtė dhe jo mėsimeve njerėzore.

Bekime.
    קָדֹושׁ קָדֹושׁ קָדֹושׁ יְהוָה צְבָאֹ

I Shenjtė I Shenjtė...

Faqja 0 prej 14 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund tė hapni tema tė reja.
  • Ju nuk mund tė postoni nė tema.
  • Ju nuk mund tė bashkėngjitni skedarė.
  • Ju nuk mund tė ndryshoni postimet tuaja.
  •