BaniKe permend te gjithe profet nga ibrahimi a.s e tuje, por ku po e len ti profetin Nuh a.s qe ishte para ibrahimi a.s dhe ishte paraardhes i Tij. Nese nuk ke harruar une kam permend me heret qe feja eshte e njejte tek te gjithe profetet, nga Ademi a.s dhe deri tek vula e pejgambereve. Kur them feja kam per qellim tewhidin (me njehsu Allahun) dhe mohimin e shirkut (largimin, mohimin e qdo gjeje qe adhurohet ne vend te Allahut). Format e adhurimit si namazi, agjerimi e te tjere ishin vetem per Allahun, por nuk mundemi me than se kan qene te njejta. E mos te flasim per dispozita te jurispodences ato kan ndryshuar, psh ne kohen e jakubit a.s ka qen legjitime martesa me dy motra ne nje kohe, ndersa kjo eshte e ndaluar ne kur'an. Plaqka e luftes ka qen e ndaluar ne sheriatet e me hershme dhe kjo i'u ka lejuar pejgamberit a.s. ose ligji per marrjen hake per vrasjen, ka qen ndryshe, ndersa ne kur'an eshte me e previlligjuar (ka mundesin e marrjes hak, mundesin me ja fal dhe mundesin e shpagimit me te mira materiale) ndersa keto previlegje nuk kan ekzistuar me heret dhe keshtu me radhe. Me nje fjale them Kur'ani eshte nje liber i permbledhur i sheriateve me heret, ka shfuqizuar dispozita te me hersme dhe ka zevendesuar me te mira se ato. Thot Allahu : 2:106. Ne nuk abrogojmė (pezullojmė) asnjė nga argumentet tona, apo ta hedhim nė harresė e tė mos sjellim edhe mė tė dobishėm se ai, ose tė ngjashėm me te]ritet fetare nuk erdhen me Kuranin ..ato ekzistonin dhe jane zbatuar nga te gjithe profetet qe nga Abrahami e tutje ,
Me hadithe punojme ne pas kohesh se pejgambert a.s dhe nuk kan mundur qe ata te punojne me keto, mos ja fut kot sepse kjo eshte e ndryshme ne koh e ska mundesi te punojne ata me diqka qe ende se kan arritur ate. Ata kan punur me ate qe i'u ka shpallur nga profetet e tyre.nese na duheshin hadithet e profetit Muhamed per te gjetur detajet e riteve??? atehere ku i gjeten hadithet e profetit Muhamed te tjeret qe i zbatuan keto rite para tij???
Skemi asgje te kundert me kete, vetem se nuk me je pergjigjur si te erdhen ty dhe mua detajet e riteve fetare prej ibrahmit a.s. Nuk ke rruge tjeter vetem se te thuash; detajet na jan kumtuar nga goja e pejgamberit a.s.Abrahami: Dorėzoi tė Gjitha Detyrat Fetare tė Nėnshtrimit (Islamit)
[21:73] I bėmė ata imamė qė udhėzuan nė pėrputhje me urdhrat tona, dhe iu mėsuam
atyre si tė veprojnė drejt, dhe si t‟i zbatojnė Lutjet e Kontaktit (Salat) dhe bamirėsinė e
obligueshme (Zeqat).* Te ne, ata ishin adhurues tė devotshėm.
psh perqindja e zeqatet, trasnmetohet ne librat e hadith prej trasmetuesit te fundit e deri tek goja e pejgamberit a.s
Sunetija po ashtu.
Dhe nuk me je pergjigjur sa i perket namazit te vorrimit, si e beni ju dhe nga e keni marr. Une te tregoj se ne e kemi mar ne librat e haditheve te pastarta nga goja e pejgamberit a.s dhe shume detaje te tjerra.
Krijoni Kontakt