Ncncncnc sa i humbur je more njeri, allah emer i lasht? allah emer i idhujve dhe as gje me shum se kaq!!!!
Eli, Elia, Elyah = Zoti im (ne hebraisht)Mateu 27
46 Rreth orės nėntė, Jezusi klithi me zė tė madh: “Eli, Eli! Lema sabakthani?
El - Yah
Yah = Zot
Jezusi e kishte Emrin Yahshua (Yah-Shua)
Yah Shua = Zoti Shpetimtar
Jezus asht i perkthyer ne greqisht.
Dhe fjala Eli apo elia nuk ka gje te bej me allahun ama fare hiq hiq.
Ndesa fjala Allah nuk asht as Zot se po te ishte Zot apo Perendi hahet diqysh por asht emer.
Ndersa Allahu ka shum qka te bej me Baal sepse Baal kishte briret ne forme te gjysem henes, gjysem hena qe gjendet ne xhami dhe ne gjdo simbol islamik...
Me keto qe kam sjell nuk perputhet vetem emri por gjdo gje perputhet, mendej Baal qe ka origjinen nga Pergami (Turkis) dhe para se te adhurojej nga muslimanet asht adhuruar nga babylonasit. Dhe i beni sexhed gurit te zi te Mekes qe po ashtu ka perardhjen nga Pergami, dhe ne pergam asht froni Shejtanit ateher kush asht allahu?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Jeta001 : 27-02-2013 mė 19:02 Arsyeja: permirsim i nje gabim shtypi
Jeta, besom qe ti ke nevoj per gdhendje truri, per bese po...!!
Allah - Elohim dhe Jehovah - AlahaEli, Elia, Elyah = Zoti im (ne hebraisht)
El - Yah
Tri gjuhe semite te peraferta; arabishtja, aramanishtja, hebraishtja
Jezusi paska gabuar, sepse kishte bertitur vetem Eli, Eli - qe sipas teje ne shqip do te thote imi, imi kurse Yah, Yah do te thote Zot, ZotYah = Zot
E ke e thirri Yah Sua - Zoti Shpetimtar; 'Eli, Eli lama sabaktani?!'Jezusi e kishte Emrin Yahshua (Yah-Shua)
Yah Sua = Zoti Shpetimtar
Ndoshta eshte i perkthyer ne shqipJezus asht i perkthyer ne greqisht.
Je - Zus = Je - Zeus
Qe do te thote; Perendia im, Perendia im, perse me ke braktisur?Mateu 27
46 Rreth orės nėntė, Jezusi klithi me zė tė madh: “Eli, Eli! Lema sabakthani?
Yah Sua - Zoti Shpetimtar
El Yah - Zoti Im
Zoti e pyet Zotin: O Zot(1) perse e braktise Zotin(2)?!
A eshte vertete krishterimi nje fe monoteiste?!
Se besoj!
Kjo me larte le shume per te deshiruar
Urrejtja ndaj te vertetes te paska kapluar moj Jeta...Dhe fjala Eli apo elia nuk ka gje te bej me allahun ama fare hiq hiq.
Ah Baali ty te dalt naten vone ne gjum e t'i shtift ethet n'bark hėėėė : DNdesa fjala Allah nuk asht as Zot se po te ishte Zot apo Perendi hahet diqysh por asht emer.
Ndersa Allahu ka shum qka te bej me Baal sepse Baal kishte briret ne forme te gjysem henes, gjysem hena qe gjendet ne xhami dhe ne gjdo simbol islamik...
Me keto qe kam sjell nuk perputhet vetem emri por gjdo gje perputhet, mendej Baal qe ka origjinen nga Pergami (Turkis) dhe para se te adhurojej nga muslimanet asht adhuruar nga babylonasit. Dhe i beni sexhed gurit te zi te Mekes qe po ashtu ka perardhjen nga Pergami, dhe ne pergam asht froni Shejtanit ateher kush asht allahu?
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Gon! : 27-02-2013 mė 19:23
Shih, ne e dijm te gjithe se "talibanet" e vertete jane delet me te perkushtuara te kishes, por prapeseprap jemi te mendimit se ne ndonje pjese te trurit ju ka mbet nje copez per operacione kognitive.
Nuk don mend, nuk don llogjike, nuk don shume talent, nuk don as frige ose kenaqesi, pra edhe jashta cdo NDJENJE subjektive qendron fakti, se emri ALLAH eshte emer parabiblik. Kete nuk ta them lala se dua te tallem me ti, une ashtu keshtu te kam shpirt, te kam xhan, te kam zemer dhe fort te du (si thot mandi nishtulla), por ta shkruaj si nje fakt shkencore, qe e verteton si arkeologjia, si filologjia.......
Pra, shkurte, cdo emer tjeter, qe edhe ne fantazirat me avanturiste deshiron te lidhet me emrin ALLAH, ai mund te jete vetem derviat NGA ermi burimore, e jo e kunderta.
Krishterimi perendimore eshte i percjellur nga PUSHTUESIT e asaj kohe te afrikes veriore qe ishin romaket, dhe krishterimi ish PJELLE arabo/cifute (cifutet jane FIS arab, ne terminologjine fetare e mbajn emrin BANU ISRAIL), e jo romake, andaj, edhe sot e kesaj dite, ARABET e orientit me FEE te krishtere natyrisht se zotin e therasin me emrin ALLAH, dhe ju lane femijeve te tyre per shembull emrin ABD-ALLAH (rob i Allahut), dhe se ISEN alejhiselam (apo krishtin) e therasin edhe me emrin ABD-ALLAH......pra, duke e perdore kete emer si TITULL, si EPITET.....krishti ne arabishte thiret ABD-ALLAH......apo don te me tregosh se nje i krishtere europjan eshte me "autokton" se nje i krishtere arab i jerusalemit ???..................jam kurrioz te shohe se cfare kapaki tash do ti nxjerish kesaj tenxhereje !!!
tung
albanish by nature
Faktikish ti po verteton edhe vet se nuk ke logjik as qe e perdore, ndersa ne njeri qe nuk ka logik asht thjesht nje budalla.
Por me sjell faktin se Allahu qenka emer parabiblik i cili tregon Zotin Krijuesin e gjithesis????
Ato shkenca per te cilat flet duhet te kesh djeni per to andaj mi sjell ato e mos me trego perralla!
Emri Baal i idhullit egziston qe me shum se 5000 vjet sepse 3000 vjet para Krishtit hebrejt flasin per Baal, shife me poshte:
1 i Mbreterve 18
Baal ne Ur nga asht origjina Abrahamit asht thirr SIN, asht interesant fakti se Sin asht edhe ne kuran :17Posa e pa, i tha: Kėtu qenke a, o ogurziu i Izraelit? 18 Ai iu pėrgjigj: Unė nuk i sjell tė keqe Izraelit, por ti dhe shtėpia e tėt eti, qė i keni lėnė urdhėrimet e Zotit dhe po i ndjek baalėt! 19 Por tani mblidhe para meje mbarė Izraelin nė malin e Karmelit si dhe katėrqind e pesėdhjetė profetėt e Baalit, edhe katėrqind profetėt e Aserės qė ushqehen prej tryezės sė Jezabelės.
Flia e Karmelit
20 Akabi ēoi e thirri tė gjithė bijtė e Izraelit e i bashkoi profetėt nė malin Karmel. 21 Atėherė Elia doli para mbarė popullit e tha: Deri kur do tė ēaloni nė tė dyja anėt? Nėse Zoti ėshtė Hyj, ndiqeni atė, po nė qoftė se ėshtė Baali, ndiqeni atėherė atė! Por populli nuk iu pėrgjigj asnjė fjalė. 22 Atėherė Elia vazhdoi: I vetmi kam mbetur unė si profet i Zotit, kurse profetė tė Baalit janė katėrqind e pesėdhjetė vetė! 23 Le tė na jepen dy mėzetėr. Ata le ta zgjedhin njėrin mėzat, le ta ndajnė pjesė‑pjesė e le ta vėnė mbi dru, por tė mos i shtien zjarr. Edhe unė do ta pėrgatis mėzatin tjetėr dhe do ta vė mbi dru; zjarr sdo ti shtie. 24 Thirreni nė ndihmė emrin e hyjit tuaj dhe unė do ta thėrras nė ndihmė Emrin e Zotit. Hyji qė do tė pėrgjigjet me anė tė zjarrit, ėshtė Hyji i vėrtetė. Mbarė populli u pėrgjigj: Mirė e ke!
25 Elia u tha profetėve tė Baalit: Zgjidheni ju njėrin mėzat, e filloni ju, sepse jeni mė shumė. Thirreni nė ndihmė emrin e zotit tuaj, por mos shtini zjarr.
26 Ata e morėn mėzatin qė u takoi, dhe e pėrgatitėn. E thirrnin emrin e Baalit prej mėngjesit e deri nė mesditė e thoshin: Dėgjona ne, o Baal! Por sdėgjohej zė as skishte kush tė pėrgjigjej. E vazhdonin duke kėrcyer rreth lterit qė kishin ndėrtuar.
27 Kur u bė mesditė, Elia zuri ti vėrė nė lojė e u thoshte: Bėrtitni mė tė madhe, sepse ai ėshtė hyj: do tė jetė i zėnė me punė, do tė jetė ndokund pėr rrugė ose sigurisht e ka zėnė gjumi e zgjojeni. 28 Ata zunė tė bėrtisnin me zė mė tė madh dhe, sipas ritit tė tyre, thereshin me thika e me shigjeta derisa i mbuloi gjaku.
29 Por, pasi kaloi mesdita e, ndėrsa ata ende po profetizonin, erdhi koha kur ėshtė zakon tė kushtohet flia, e nuk dėgjohej zė as sishte askush qė tu pėrgjigjej e ti dėgjonte kėta qė po luteshin, 30 Elia i tha popullit mbarė: Afrohuni tek unė! Mbarė populli iu afrua; Elia, si e ndreqi lterin e Zotit qė kishte qenė rrėnuar, 31 mori dymbėdhjetė gurė, sipas numrit tė dymbėdhjetė fiseve tė Jakobit, tė cilit i kishte qenė drejtuar fjala e Zotit: Ti do tė quhesh Izrael! 32 Me gurė ndreqi lterin nė Emėr tė Zotit, hapi pėrreth lterit njė kanal tė gjerė aq sa tė mund tė nxėrė dy masė grurė, 33 i vendosi drutė, e ndau gjymtyrė ‑ gjymtyrė mėzatin dhe e vuri mbi dru 34 e tha: Mbushni me ujė katėr shtamba dhe derdhni mbi flinė e shkrumbimit e mbi dru. Pėrsėri foli: Bėni kėshtu edhe njė herė! Kėta, pasi bėnė ashtu edhe herėn e dytė, ai u tha: Bėni po ashtu edhe herėn e tretė! Bėnė ashtu edhe tė tretėn herė 35 e ujėt rridhte rreth e rreth lterit, saqė u mbush kanali me ujė. 36 Pasi erdhi koha qė tė kushtohej flia, si u afrua Elia profet, tha: O Zot, Hyji i Abrahamit, i Izakut dhe i Izraelit, dėftoje sot se ti je Hyji nė Izrael, se unė jam shėrbėtori yt dhe se tė gjitha kėto i kam bėrė me urdhrin tėnd. 37 Mė dėgjo, o Zot, mė dėgjo, qė ky popull ta kuptojė se ti, o Zot, je Hyj dhe se ti je ai qė e kthen nga vetja zemrėn e tyre pėrsėri!
38 Dhe ra zjarri i Zotit dhe e pėrpiu flinė e shkrumbimit, drutė, gurėt, pluhurin, e thithi deri edhe ujin nė kanal.
39 Populli, posa e pa kėtė gjė, ra pėrmbys me fytyrė pėrdhe e tha: Zoti ėshtė Hyj, Zoti ėshtė Hyj!
Surja 36 -> 1. Ya-Sin -> (O, Sin) O Zoti Sin ose Zoti Baal pasi qe ky ishte i njeti, Sin reprezantohej si gjysem hene dhe Baal po ashtu prezantohej si gjyem hen, por emrin e mbante ndrysh pasi qe ishte ne nje vend tjeter.
Jam e sigur se as vet nuk kupton qka ke shkrua!!! Vetem nje te them se Allahu asht Baal antik origjinen nga pergami i adhuruar ne Ur Babyloni pastaj ne Mek dhe me ne fund nga te gjith muslimanet!
Jezusi nuk ka gabu por jan disa libra, asht libri Mateut, i Markut, i lukas, i Gjonit...
Dhe shka ka shkruar njeri ka shkruar edhe tjeteri pasi te gjith ishin bashk me Jezusin, por njeri e ka shktuar Eli tjetri Elia prandaj Eli apo Elia asht si te themi Zot apo Zoti ne shqip.
Mendej bibla origjinale nuk ka ken e shkruar ne gjuhen latine por ne aramanisht dhe ne hebraisht.
Per Jeta001, dhe toni77 qe me dha verejtje vetem pse thash se kishat ortodokse nuk kan qen te katolikve !
Allahu e ruajt Khalid Jasin !
Ndryshuar pėr herė tė fundit nga Le dévoué : 28-02-2013 mė 15:18
Ok, me fal, gabimi im, nuk e mora ne konsiderate se truri i talibanit funkcionin ne sistemin binare.....gezohu, ke tru kompjuteri, te mbushur me ZERO dhe NJISHA....
Ja po te shkruaj ne gjuhen me te thjeshte te mundshme, qe edhe truri kompjuter i joti te munde ta kuptoje:
Nje.....emri ALLAH eshte parabiblik, ngase shkenca e etymologjise nuk ja percakton dot rrenjat, edhe ne gjuhet semite eshte term i HUAJ.....pra, ose rrjedh nga nje gjuhe protosemite, ose eshte thjeshte nje huazim i nje gjuhe tjeter, por prapseprap eshte parahistorik dhe shume i lashte...
Nje....fakti se ne thesarin e arabishtes konsonanti i dyfishte LL (si ne shqipen tek dieLLi, iLLy, LLama, apo edhe LLokumi sic je ti..... etj....) perdoret vetem tek fajal ALLAH, e perforcon prejadhjen parahistorike ose huazimin nga nje gjuhe e huaj.
Zero......kryezoti i qabes se xhahilijetit ka qene ALLAHU....pra, ne HIRARKINE ka qene PARARENDAS. Pra, jo vetem nga ana e gjuhes por edhe ne realitetin historik BAAL mund te jete vetem derivat nga ALLAH, e jo viceverza....
Nje......ithtater e kishave te vjetra, respektivisht te kishave te orientit edhe sot e kane ne perdorim per emer te Zotit emrin ALLAH, ku vet ISA alejhiselam nga te krishteret e orientit thiret ABD-ALLAH, kjo NOFKE, EPITET apo TITULL e "krishtit" eshte aq e popullarizuar, saqe te krishteret ne orient edhe FEMIJEVE ja u lene kete emer si emer perzonal.
Pra, ti shoqe kallomoqe......mblidhi mend e futi ne koke thote populli.......mos dil ne pazare me tenxhere bakri e me kapaka pllastike dhe ti shesish per te argjendeta.....nuk do ti bleje kush (perpos ndonje qorri, apo tru kompjuteri).....
tungi
albanish by nature
Krijoni Kontakt