Postuar më parë nga
EuroStar1
TIRANE- Ministri i Punëve të Jashtme, Edmond Panariti paralajmëroi dy ditë më parë se Tirana zyrtare nuk do të lejojë më hyrjen në territorin shqiptar të formacioneve ekstremiste greke. Duke iu referuar tubimeve të neonazistëve grekë të “Agimit të Artë”, në Këlcyrë e Bularat, të zhvilluara me rastin e 28 tetorit, Ditës Kombëtare të Greqisë në nderin të ushtarëve të rënë gjatë Luftës së Dytë Botërore, Panariti tha se “përkujtime të tilla mund të bëhen fare mirë në Greqi dhe nuk ka nevojë të merren inkursione të tilla brenda territorit shqiptar dhe aq më tepër duke mos kontaktuar autoritetet e vendit fqinj, që është dhe një mosrespekt”.
Ndërkohë Panariti i cilësoi normale reagimet e Aleancës Kuq e Zi, Vetëvendosjes e PDIU-së. Ai i shprehu këto qëndrime në studion e televizioni ABC News, përballë gazetares, Sonila Meço. “Gazeta Shqiptare”, boton sot të plotë reagimin e ministrit të Punëve të Jashtme.
EDMOND PANARITI
Gjatë takimit tim që kam patur në Greqi i kam thënë qartazi dhe prerazi z.Avramopulos se qeveria greke, sikurse dhe qeveria shqiptare, por qeveria greke në rradhë të parë, duhet të bëjë përpjekje maksimale për të mbajtur nën kontroll formacione të tilla, ekstremiste, fashiste, me tone nacionaliste, që synojnë të provokojnë e të majisin marrëdhëniet tona. I konsideroj absolutisht të pajustifikuara ndërmarrjen e marshimeve të tilla që të kujtojnë ato marshimet e kohës së Luftës së Dytë Botërore, “Marshimin mbi Romë” etj., sepse normalisht janë të panevojshme. Natyrisht përkujtime të tilla mund të bëhen fare mirë në Greqi dhe nuk ka nevojë të merren inkursione të tilla brenda territorit shqiptar dhe aq më tepër duke mos kontaktuar autoritet e vendit fqinj, që është dhe një mosrespekt. Sigurisht që ngjarje të tilla provokojnë dhe reagime të tilla që janë mëse të arsyeshme. Dëshiroj t’i apeloj palës greke, të përmbahet, të mbajë nën kontroll lëvizje të tilla të grupimeve ekstremiste që synojnë të provokojnë, të përkeqësojnë një klimë që Greqia e Shqipëria po përpiqen për ta përmirësuar. Jemi shumë të angazhuar si qeveri shqiptare për marrëdhënie shumë të mira. I bëjëm apel qeverisë greke të ketë më nën kontroll grupet ekstreimiste dhe për çdo lëvizje të grupeve të tilla duhet të njoftohet Ministria e Punëve të Jashtme e Republikës së Shqipërisë. Çështjet pezull nuk mund të zgjidhen në klimë tensioni. Nuk do lejojmë më që pa leje formacione të tilla ekstremiste të bëjnë marshime të tilla të pajustifikuara. Është më mirë që t’i parandalojmë sesa të prodhojmë një klimë tensioni.
(ma.ar/Gazeta Shqiptare/BalkanWeb)
Krijoni Kontakt