Close
Faqja 0 prej 11 FillimFillim 1210 ... FunditFundit
Duke shfaqur rezultatin -9 deri 0 prej 102
    Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774

Bazat e Menhexhit Selefi dhe ata që i kundërshtojnë ata

Shejkh Ahmed ibn Umar Bazmul hafidhehUllah.

Një ligjëratë vendimtare dhe shumë e rëndësishme për të kuptuar e sidomos në kohën tonë kur njerëzit e bidatit janë vërsulur kundër Ehlus Sunnetit nga të gjitha anët për ti përçarë ata. (A) Kush janë Parimet e Metodologjisë Selefije (Usul) - (B) Si mund të kundërshtohet ai i që i kundërshton dhe u kundërvihet atyre dhe çfarë janë lojërat e tyre.

Shejkhu hafidhehUllah thotë se:

" Kush thotë se Metodologjia e Selefëve nuk është kusht .... kush e thotë këtë, ai do që ti devijojë njerëzit nga e vërteta dhe ti largojë ata nga Dijetarët .... padyshim se ai hedh themele për devijim. "

"Kështu që kini kujdes o robër të Allahut, Allahu ju bekoftë, kini kujdes prej këtyre individëve që i thërrasin njerëzit me forma të tilla devijimi, dhe më fatkeqësisht ka të tillë prej tyre që u bëjnë thirrje njerëzve me këtë devijim, dhe ata u përshkruhet atyre si 'Selefi', dhe nga pamja e jashtme u shfaqen si Sunetli apo si njerëz që e dojnë Sunnetin, sa i çuditshëm dhe sa i madh është ky ekstrem, sa i madh është ky komplot nga njerëzit e bidatit dhe dëshirave, ata kurrë nuk janë të kënaqur me bidatin dhe devijimin e tyre, deri atëherë sa të hyjnë (depërtojnë) në radhët (mesin) e Selefëve (Ehlus Sunnetit) dhe ti përçajnë dhe devijojnë ata larg nga e vërteta dhe larg prej asaj që i Dërguari i Allahut sal-lAllahu alejhi ue sel-lem, erdhi me të si dhe prej saj që Sahabët radija_Allahu anhu, ishin mbi të. "

.............................................

Vazhdon...
    Kush nuk është robi i All-llahut, ai është robi i shejtanit.

Love all, but trust a few Maska e angmokio
    Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Citim Postuar më parë nga ramazan_it Lexo Postimin

Shejkh Ahmed ibn Umar Bazmul hafidhehUllah.

Një ligjëratë vendimtare dhe shumë e rëndësishme për të kuptuar e sidomos në kohën tonë kur njerëzit e bidatit janë vërsulur kundër Ehlus Sunnetit nga të gjitha anët për ti përçarë ata. (A) Kush janë Parimet e Metodologjisë Selefije (Usul) - (B) Si mund të kundërshtohet ai i që i kundërshton dhe u kundërvihet atyre dhe çfarë janë lojërat e tyre.

Shejkhu hafidhehUllah thotë se:

" Kush thotë se Metodologjia e Selefëve nuk është kusht .... kush e thotë këtë, ai do që ti devijojë njerëzit nga e vërteta dhe ti largojë ata nga Dijetarët .... padyshim se ai hedh themele për devijim. "

"Kështu që kini kujdes o robër të Allahut, Allahu ju bekoftë, kini kujdes prej këtyre individëve që i thërrasin njerëzit me forma të tilla devijimi, dhe më fatkeqësisht ka të tillë prej tyre që u bëjnë thirrje njerëzve me këtë devijim, dhe ata u përshkruhet atyre si 'Selefi', dhe nga pamja e jashtme u shfaqen si Sunetli apo si njerëz që e dojnë Sunnetin, sa i çuditshëm dhe sa i madh është ky ekstrem, sa i madh është ky komplot nga njerëzit e bidatit dhe dëshirave, ata kurrë nuk janë të kënaqur me bidatin dhe devijimin e tyre, deri atëherë sa të hyjnë (depërtojnë) në radhët (mesin) e Selefëve (Ehlus Sunnetit) dhe ti përçajnë dhe devijojnë ata larg nga e vërteta dhe larg prej asaj që i Dërguari i Allahut sal-lAllahu alejhi ue sel-lem, erdhi me të si dhe prej saj që Sahabët radija_Allahu anhu, ishin mbi të. "

.............................................

Vazhdon...
    Selam Alejkum Ramazan,

C'fare nenkuptojme me ''Metodologjia e Selefëve''.

C'fare metodash kane perdorur ata? Metoda te tjera pervec Kuranit dhe Sunetit?

Nese jo? Atehere pse duhet te vendosim gjithe keto epitete te panevojshme dhe konfuze per mendjet e miliona Muslimaneve?

Nuk kam aspak qellim te te kundershtoje pasi e kuptoj qellimin tend pozitiv por kur themi metodologjia e selefeve kemi parasysh sahabet. Ishin keta sahabe qe mire apo keq ndikuan ne tragjedine e Qerbelase duke u vrare njeri me tjetrin. A ti ndjekim ata dhe te bejme luftera mes Muslimaneve?

Pse nuk themi me mire metodologjia e Kuranit dhe Sunetit se sa epitete te tjera kunfuze?
    "And speak kindly to mankind '' Quran - 2:83"

Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774
    Citim Postuar më parë nga angmokio Lexo Postimin
    Selam Alejkum Ramazan,

C'fare nenkuptojme me ''Metodologjia e Selefëve''.

C'fare metodash kane perdorur ata? Metoda te tjera pervec Kuranit dhe Sunetit?

Nese jo? Atehere pse duhet te vendosim gjithe keto epitete te panevojshme dhe konfuze per mendjet e miliona Muslimaneve?

Nuk kam aspak qellim te te kundershtoje pasi e kuptoj qellimin tend pozitiv por kur themi metodologjia e selefeve kemi parasysh sahabet. Ishin keta sahabe qe mire apo keq ndikuan ne tragjedine e Qerbelase duke u vrare njeri me tjetrin. A ti ndjekim ata dhe te bejme luftera mes Muslimaneve?

Pse nuk themi me mire metodologjia e Kuranit dhe Sunetit se sa epitete te tjera kunfuze?
    Alejkum selam ve rahmetullahi ve berektuhu!

Vëllau angmokio, shkurtimisht po të përgjigjem me nji sqarim se, çka është kuptimi i fjalës " Menhexhi Selefij ".

" Menhexhi Selefi "

Fjala Selefi është një shkurtesë e fjalës Selefus Salih, që do të thotë, paraardhësit e devotshëm.

Ajo i referohet në mënyrë specifike tre brezave të parë të Islamit.

E para: Pejgamberi (alejhis-selatu ue selam) dhe sahabët (shokët) e Tij.
    E dyta: Tabi`inët (ata të cilët ndoqën Sahabët).
    E treta: Et`bau Tabi`in (ata të cilët pasuan pasuesit e Sahabëve).

Selefizmi është term që tregon mënyrën sesi duhet të ndjekim Selefët, në kuptim dhe besimin, në të folur dhe veprime, pavarësisht nga koha dhe vendi. Kjo është për të kuptuar dhe zbatuar fenë siç ishte kuptuar dhe zbatuar nga Selefët.

Selefët (të parët tanë) ishin të njohur për besnikërinë e tyre ndaj parimeve metodologjike të përshkruara në Librin e All-llahut, sunetin e të Dërguarit të Tij (alejhis-selatu ue selam) dhe në praktikën e sahabëve (All-llahu është i kënaqur me të gjithë ata) .

Sa për i përket Besimit (besoj se) Selefët kanë ndjekur një Menhexh (metodologji/rrugë) të veçantë, e cila u kundërshtua nga besime të tjera si Esh`aritë, Mu`tezilitë etj

Sa i përket Ibadetit (adhurimit) Selefët jane në kundërshtim me metodën që ndjekin Sufitë dhe adhuruesit e varrezave, të cilët kanë shtuar dhe futur gjëra në fe pa marrë asnjë autoritet nga Allahu.

Sa i përket Davetit (thirrjes për tek All-llahu) dhe çështjeve aktuale, gjithashtu dhe këtu Selefët dallohen nga gjërat e shpikura dhe metodologjitë e aktivistëve politik, të cilët nën preteksin se po pasojnë Selefët dhe Dijetarët bashkohorë, kanë tërhequr vëmëndjen, emocionet dhe ndjenjat e njerëzve të zakonshëm, duke i larguar ato nga ajo çfarë në të vërtetë thërrasin Dijetarët dhe duke i drejtuar ato (njerëzit e thjeshtë) nga vetet e tyre."

Mbasi e more përgjigjen që kërkove, tash unë po të pyes:

Ti vëllau angmokio, çfarë menhexhi ndjek ti nëse nuk je në " Menhexhin Selefij "?

A mos ka ndonji menhexh tjetër më të mirë se " Menhexhi Selefij "?

Selamun alejkum.
    Ndryshuar për herë të fundit nga ramazan_it : 14-10-2012 më 05:30

Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Alejkum selam ve rahmetullahi ve berektuhu!

Vëllau angmokio, shkurtimisht po të përgjigjem me nji sqarim se, çka është kuptimi i fjalës " Menhexhi Selefij ".

" Menhexhi Selefi "

Fjala Selefi është një shkurtesë e fjalës Selefus Salih, që do të thotë, paraardhësit e devotshëm.

Ajo i referohet në mënyrë specifike tre brezave të parë të Islamit.

E para: Pejgamberi (alejhis-selatu ue selam) dhe sahabët (shokët) e Tij.
    E dyta: Tabi`inët (ata të cilët ndoqën Sahabët).
    E treta: Et`bau Tabi`in (ata të cilët pasuan pasuesit e Sahabëve).

Selefizmi është term që tregon mënyrën sesi duhet të ndjekim Selefët, në kuptim dhe besimin, në të folur dhe veprime, pavarësisht nga koha dhe vendi. Kjo është për të kuptuar dhe zbatuar fenë siç ishte kuptuar dhe zbatuar nga Selefët.

Selefët (të parët tanë) ishin të njohur për besnikërinë e tyre ndaj parimeve metodologjike të përshkruara në Librin e All-llahut, sunetin e të Dërguarit të Tij (alejhis-selatu ue selam) dhe në praktikën e sahabëve (All-llahu është i kënaqur me të gjithë ata) .

Sa për i përket Besimit (besoj se) Selefët kanë ndjekur një Menhexh (metodologji/rrugë) të veçantë, e cila u kundërshtua nga besime të tjera si Esh`aritë, Mu`tezilitë etj

Sa i përket Ibadetit (adhurimit) Selefët jane në kundërshtim me metodën që ndjekin Sufitë dhe adhuruesit e varrezave, të cilët kanë shtuar dhe futur gjëra në fe pa marrë asnjë autoritet nga Allahu.

Sa i përket Davetit (thirrjes për tek All-llahu) dhe çështjeve aktuale, gjithashtu dhe këtu Selefët dallohen nga gjërat e shpikura dhe metodologjitë e aktivistëve politik, të cilët nën preteksin se po pasojnë Selefët dhe Dijetarët bashkohorë, kanë tërhequr vëmëndjen, emocionet dhe ndjenjat e njerëzve të zakonshëm, duke i larguar ato nga ajo çfarë në të vërtetë thërrasin Dijetarët dhe duke i drejtuar ato (njerëzit e thjeshtë) nga vetet e tyre."

Mbasi e more përgjigjen që kërkove, tash unë po të pyes:

Ti vëllau angmokio, çfarë menhexhi ndjek ti nëse nuk je në " Menhexhin Selefij "?

A mos ka ndonji menhexh tjetër më të mirë se " Menhexhi Selefij "?

Selamun alejkum.
    Alejkum Selam.

Une nuk ndjek asnje menhexh tjeter o vella ramazan pervec Kuranit dhe Sunetit.

Thote Allahu xh.sh ne Kuran 04:59. Nese jeni ne konflikt per ndonje ceshtje atehere kerkoni reference tek Allahu dhe i Derguari i tij.

Pse u dashka te kemi rruge te tjera o vella pervec rruges qe thote Allahu ne Kuran'' Siratal Mustekijm''

Kur e pyeten profetin se cili grup prej 73 grupeve do jete i shpetuar nuk tha Menhexhi Selefi por u tha Siratal Mustekijm .

Selam Alejkum.

Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774
    Bismilah
    Veçoritë e metodologjisë selefije

Shkëputur nga libri: "Qëndrime selefite në disa çështje metodologjike"
    Autor: Zejd Enver Haziri - Rukovci

"Dhe kushdo që kundërshton të Dërguarin (Muhammedin), pasi t’i jetë treguar qartë atij Rruga e Drejtë dhe ndjek rrugë tjetër nga ajo e besimtarëve, Ne do ta mbajmë atë në atë drejtim që ai vetë ka zgjedhur. Dhe do ta djegim atë në Zjarr - Dhe sa përfundim i keq!" [En Nisa, 115]

1- Menhexhi i selefit është i qartë dhe thirrja e tij është publike (jo e fshehtë) All-llahu Lartësuar thotë:

قُلْ هَـذِهِ سَبِيلِي أَدْعُو إِلَى اللّهِ عَلَى بَصِيرَةٍ أَنَاْ وَمَنِ اتَّبَعَنِي وَسُبْحَانَ اللّهِ وَمَا أَنَاْ مِنَ الْمُشْرِكِينَ “Thuaj (O Muhammed): Kjo është Udha ime, unë thërras në rrugë të All-llahut me dije (jo me injorancë), unë dhe kushdo qe më ndjek mua (thërret në All-llahun). Lavdi i qoftë All-llahut dhe unë nuk jam prej mushrikëve”. Jusuf:108.

Kurse nga Irbade ibn Sarijeh transmetohet se Pejgamberi sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem ka thënë:

“Veçse ju kam lënë juve në një bardhësi të paqtë, nata e saj është (e kthjelltë) sikur dita e saj. Nuk devijon-lajthitë nga ajo vetëm se i shkatërruari”. [1]

Pra, metodologjia Selefite është e qartë dhe e kthjellët, nuk ka kurrëfarë fshetësirash në të, e as kurrëfar mashtrimesh e pretendimesh, por është e pastër si loti, për këtë arsye thirrja e saj është e hapur dhe publike për të gjithë, nuk njeh kufuzime për askë, siç ndodhë tek metodologjitë tjera devijante të cilat fillimi i tyre është vetëm për përsona të caktuar derisa t’i përvetsojnë. E kur ndodhë kjo, atëherë ata hapen më shumë, ngase tash më vetëm se kanë bërë numër dhe janë më të fuqishëm. Kurse në fillim janë ndryshe, jo pse kjo ëshët prej fesë, por për shkak se ata e dinë se me këtë bëjnë përçarje dhe daveti i tyre është injorant dhe me dyshime. Andaj edhe për këtë nuk janë të hapur që në fillim.

Kurse metodologjia Selefite dhe thirrësit e saj, që në fillim janë të hapur dhe publik, nuk i firkësohen qortimit të asnjë qortuesi siç edhe thotë Pejgamberi sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem:

“Një grup nga Ummeti im do të vazhdojë ta proklamojë të vërtetën haptazi, nuk ju bëjnë atyre dëm qortimet e të tjerëve, derisa të vijë Caktimi i All-llahut”. [2]

Ngase thirrësit e kësaj metodologjie e dinë se, edhe nëse janë vetëm –pa pasues, e dinë se janë xhematë. Sepse xhemati nuk është në numër, por është në të kapurit në të vërtetën;

Abdullah ibn Mes’udit radijaAll-llahu anhu:

“Vërtetë xhemati [3] është kur bie në ujdi në nënshtrim ndaj All-llahut, edhe në qoftë se je vetëm”. [4]

Kurse thirrësit e metodologjive tjera e bëjnë të kundërtën siç tham më lartë, sepse tek ata xhemati është në shumicë e jo në të kapurit për të vërtetën, ngase ata në të vërtetë nuk e njohn të vërtetën apo e injorojnë për shkak të tekeve dhe dëshirave të tyre.

Fakti se ata janë në devijm me davetin e tyre të fshehtë, na vërtetojnë fjalët e Selefit tanë të mirë;

Omer ibn AbdulAzizi ka thënë:

“Në qoftë se i shihni disa njerëz duke biseduar për fenë e tyre fshehurazi nga të tjerët, atëherë dije se ata janë duke ndërtuar devijimin”. [5]

Dhe ka thënë poashtu në letrën të cilën ia ka shkruar Ebu Bekër Ibn Hazmit:

“Shiko se çka është prej hadithit të Muhammedit sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem dhe shkruaje atë, ngase kam frikë të vdesin dijetarët dhe (të ndalen) ligjëratat e dijes dhe mos prano tjetër vetëm se hadithin e Pejgamberit sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem. Shpërndane diturinë dhe uluni që t’i mësoni ata që nuk dinë; ngase vërtetë dija nuk shkatërrohet (zhduket) gjerësa të jetë (e të ipet) fshehurazi”. [6]

Ndërsa metodologjia selefite është e qartë sikur hëna e plotë, dhe thirrësit janë të hapur, e këtë e kanë trashëgim nga Pejgamberi i tyre me Urdhër të All-llahut azze ve xhel, si ajeti i parë të cilin e sollëm.

Ku vet Fjala e All-llahut drejtuar Muhammedit sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem:

“Thuaj” , tregon në të thirrurit hapurazi pa sekrete. Kurse “Kjo është Udha ime”, tregon në qartësi dhe guxim, e jo në mjegullira dhe turbullira, siç është prezente tek metodologjitë tjera. Gjithashtu edhe fjala: “Unë thërras në All-llahun” , aludon qartazi në thirrje publike të shfaqur pa kurrfarë frike nga qortimet e qortuesve.

Poashtu edhe fjala: “dhe unë nuk jam prej mushrikëve” , aludon shumë prerë në të dhe përforcon edhe më shumë qartësinë dhe shfaqjen e thirrjes haptazi, pa mbulime dhe sekrete.

Kjo ishte sa i përket veçorisë së parë të metodologjisë selefite -e që do të thotë Islami i tërë i pastër, siç e keni parë edhe ju lexues të nderuar në temën e parë “Në mes akides dhe menhexhit-. Kurse veçoria e dytë është:

2- Rruga që ecim në të është Një dhe e Drejtë:

All-llahu i Lartësuar thotë:

وَأَنَّ هَـذَا صِرَاطِي مُسْتَقِيماً فَاتَّبِعُوهُ وَلاَ تَتَّبِعُواْ السُّبُلَ فَتَفَرَّقَ بِكُمْ عَن سَبِيلِهِ ذَلِكُمْ وَصَّاكُم بِهِ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ “Dhe vërtetë kjo është Rruga ime e Drejtë, kështu që ndiqeni atë dhe mos ndiqni rrugë të tjera pasi ato do t’ju largojnë nga Rruga e Tij. Këtë jua ka urdhëruar Ai që të mund të bëheni të devotshëm”. EnAm: 153.

Nga Abdullah ibn Mesu’udi transmetohet se ka thënë:

“Pejgamberi sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem na e bëri një vijë neve e pastaj tha: “Kjo është Rruga e All-llahut”. Pastaj në anën e djathtë dhe të majtë (të asaj vije) bëri vija tjera dhe tha: “Këto janë rrugë të ndara, në krye të çdo rruge është një shejtan që thërret në të” , pastaj lexoi: “Dhe vërtetë kjo është Rruga ime e Drejtë, kështu që ndiqeni atë dhe mos ndiqni rrugë të tjera pasi ato do t’ju largojnë nga Rruga e Tij. Këtë jua ka urdhëruar Ai që të mund të bëheni të devotshëm”. EnAm: 153. [7]

3- Metodologjia e Selefit veçohet edhe me atë se, ajo është gjithëpërfshirëse dhe refuzon të jetë parciale, posaçërisht në davet.

P.sh.: Një kohë t’u kushtojë rëndësi një parimi e tjetrin ta anashkalojë dhe anasjelltas. Andaj ajo gjithmonë është përfshirëse dhe kurrë nuk është e pjesërishme. Këtë mund ta dëshmojmë duke sqaruar çështjen se, metodologjia selefite mbështetët në tri themele esenciale për çdo kohë; e ato janë:

1-Tevhidi dhe rëndësia e thirrjes në të,
    2-Sunneti i saktë dhe rëndësia e thirrjes në të,
    3-dhe rëndësia e domosdoshmërisë së të kuptuarit të të Parëve Tanë të Mirë (Selefu Salih) në Kur’an dhe Sunnet, në kritikimin e ideve, grupeve dhe njerëzve që kundërshtojnë ato të dyjat (Kur’anin dhe Sunnetin).

-Thirrja në Tevhid përkushtohet në tri llojet e saja, si ai i Rububijetit, Uluhijetit dhe i Esmau ve Sifatit. E ajo që është më me rëndësi në këtë aspekt është, pastrimi i ummetit nga Shirku në fjalët dhe veprat e tyre. Ky Shirk përfshin apo pasqyrohet tek ata në të tri llojet e Tevhidit. Andaj thirrja në Tevhid nuk ka të ndalur deri në kijamet; dhe ajo në metodologjinë selefite nuk veçohet në një kohë po, e në tjetrën jo. Por, ajo është e përhershme dhe gjëja esenciale, ashtu siç ka qenë edhe tek të gjithë Pejgamberët. [8]

-Kurse thirrja në Sunnet, edhe kjo aludon në shumë gjëra, që do të thotë se edhe kjo është gjithpërfshirëse, ngase ajo është Shpallje poashtu sikur edhe Kur’ani;

All-llahu i Madhëruar thotë:

وَمَا يَنطِقُ عَنِ الْهَوَى {3} إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْيٌ يُوحَى {4} “Ai nuk flet nga dëshira e vet. Por është vetëm Shpallje që i frymëzohet”.
    Nexhm: 3-4.[/B]

Dhe se ajo i ka zbritur Pejgamberit sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem ashtu siç i ka zbritur edhe Kur’ani;

All-llahu i Madhëruar thotë:

وَأَنزَلْنَا إِلَيْكَ الذِّكْرَ لِتُبَيِّنَ لِلنَّاسِ مَا نُزِّلَ إِلَيْهِمْ وَلَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ “Vërtetë Ne ty ta kemi zbritur Dhikrin, që t’ua sqarosh njerëzve se ç’farë u ka zbritur atyre (nga Kur’ani)”. Nahl: 44.

Pra, Dhikri këtu është sqarim i asaj se çfarë u ka zbritur njerëzve, e ajo që u ka zbritur njerëzve është Kur’ani, kurse sqarimi i cili shpjegon Kur’anin është jashtë Kur’anit; e ajo është Sunneti, siç thotë edhe Pejgamberi sal-lAll-llahu alejhi ve sel-lem:

“Vërtetë mua më është dhënë Libri (Kur’ani) dhe me të diçka e njëjtë sikur ajo”. E ajo është: Sunneti; këtë ajet kështu e kanë kuptuar edhe Selefi, ku Tabiiu Hisan Ibn Atijeh ka thënë: “Xhibrili i zbriste Pejgamberit me Sunnet, ia mësonte atij atë, ashtu siç ia mësonte Kur’anin”. Këtë qëndrim (mendim) në lidhje me këtë ajet e kanë edhe shejhul-Islam Ibn Tejmije në vende të shumta të librit të tij el-Iman, Shafiu në er-Risaleh, Ibn Hazmi në el-Ihkam, Sujutiu në Miftahu el-Xhenneh dhe Shatibiu në el-Muvafekat. [9]

-Kurse sa i përket të kuptuarit të të Parëve Tanë të Mirë (Selefu Salih) në Kur’an dhe Sunnet, domosdoshmërinë e prezencës së saj vetëm se e kemi shtjelluar pak a shumë në fillim të librit. Edhe pse në lidhje me këtë të fundit duhet të shkruhet një libër i tërë, All-llahu na e lehtësoftë arritjen e qëllimeve tona të mira. All-llahu është i Plotfuqishëm për gjithçka!

[1] Ibn Ebi Asim “Es-Sunneh” (48,49).
    [2] Tra. “Muslimi” (1920).
    [3] Ishak ibn Rahavejhi thotë: “Nëse i pyetë injorantët për Sevadu el-E’adhem (një prej emrave të grupit të shpëtuar), do të thonë se është një grumbull njerëzish. Por, ata nuk e dinë se Xhemati është, një dijetar i kapur për gjurmë të Pejgamberit sal-lallahu alejhi ve sel-lem dhe rrugën e tij. Andaj ai që është me të dhe e pason atë (dijetarin), ai është Xhemati”. E transmeton Ebu Nuajm në “Hiljetu el-Evlija” (9/239), [Besair fq. 102].
    [4] Imam Albani e ka shpallur Sahih në “Mishkatu el Mesabih” (1-61).
    [5] Tra. Imam Ahmedi në ez Zuhd fq. 48, dhe Darimiu (1-91), Sahih [Besair fq. 106].
    [6] E ka nxjerrur Buhariu (1/194), “Fet-h”, [Besair” fq. 106].
    [7] Shejh Albani në es-Sunneh (17) thotë se Senedi i tij është Hasen.
    [8] Lexo temën në mburoja.net “Së pari Tevhidi, O thirrësa!” të Shejh Albanit, rahimehullah.
    [9] Shih el-Xhema’at el-Islamijeh fq. 437-438

Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774
    Alejkum Selam.

Une nuk ndjek asnje menhexh tjeter o vella ramazan pervec Kuranit dhe Sunetit.

Thote Allahu xh.sh ne Kuran 04:59. Nese jeni ne konflikt per ndonje ceshtje atehere kerkoni reference tek Allahu dhe i Derguari i tij.

Pse u dashka te kemi rruge te tjera o vella pervec rruges qe thote Allahu ne Kuran'' Siratal Mustekijm''

Kur e pyeten profetin se cili grup prej 73 grupeve do jete i shpetuar nuk tha Menhexhi Selefi por u tha Siratal Mustekijm .

Selam Alejkum.
    Alejkum selam vëllau angmokio, sipas kësaj që thua ti na del se menhexhi selefi nuk qenka në atë " Siratal Mustekijm"?!!!

SubhanAll-llah, çfarë nuk ndigjojmë nga ti vëllau im.

Atëherë, sipas kësaj del se ti nuk ndjek as Menhexhin Selefi dhe asnjë menhexh tjetër, përveçse Kur'anit dhe Sunnetit!!!

Po të bëj nji pyetje vëllau:

Si e kupton ti Kur'anin dhe Sunnetin i dashtur?

Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928

“Në qoftë se i shihni disa njerëz duke biseduar për fenë e tyre fshehurazi nga të tjerët, atëherë dije se ata janë duke ndërtuar devijimin”. [5]
    Selam Alejkum,

1)A nuk jane falur sahabet fshehurazi prej frikes se jobesimtareve ne Meke?

2)A nuk u ndalua kendimi i namazit te drekes dhe iqindise me ze vetem e vetem qe jobesimtaret mos degjonin Muslimanet kur faleshin.

3)A nuk jane grumbulluar besimtare tee ndryshim ne Shqiperi ne komunizem fshehurazi prej frikes se vdekjes ose burgut?

etj etj.......

Pa dashur te hap polemika o vella Ramazan sepse une te kuptoj shume mire da'awetin tend pozitiv dhe per iza te Allahut xh.sh por kontrollojini shkrimet para se ti sillni dhe mos beni copy-paste sepse sic ka thene Imam Malik r.a.
    ''Ne jemi njerez themi dicka sot dhe e nderrojme neser kur gjejme nje ide me mire. Vetem fjala e Allahut eshte e drejte.

Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774
    Përse Menhexhi Selefij?

بسم الله الرحمن الرحيم

Parathënie e përkthyesit

Falenderimi i takon Allahut.Atë të vetëm e falenderojmë dhe vetëm prej Tij ndihmë dhe falje kërkojmë.I lutemi Allahut të na ruajë nga të këqiat e veteve dhe punëve tona.Cilindo që Allahu e udhëzon në rrugë të drejtë, askush nuk mund ta humbasë prej saj dhe cilindo që Allahu e humbet prej kësaj rruge, askush nuk mund ta udhëzojë për në të.

Dëshmoj dhe deklaroj se nuk ka të adhuruar të vërtetë, përveç Allahut, Një të Vetëm e të Pashok. Gjithashtu dëshmoj dhe deklaroj se Muhamedi (Paqja, dhe lavdërimet e Allahut qofshin me të) është rob dhe i Dërguari i tij.

Padyshim që fjala më e bukur dhe më e drejtë është fjala e Allahut, udhëzimi më i mirë është udhëzimi dhe orientimi i profetit Muhamed (Paqja dhe lavdërimet e Allahut qofshin me të), punët më të këqija, janë ato të shpikurat dhe se çdo shpikje në fenë e Zotit, është bidat dhe se çdo bidat është humbje dhe se çdo humbje e ka vendin në zjarrin e Xhehenemit.

Nëse do të hidhnim sytë anembanë botës sot e të shihnim gjendjen e muslimanëve, padyshim që zemrat do të rënkonin e sytë do të vajtonin.Situata në të cilën ndodhet sot Umeti islam është me të vërtetë për të të ardhur keq; i përçarë, i nënçmuar, i lodhur, i përvuajtur.Në cilëndo pjesë të trupit të tij do të gjesh plagë të thella, ku më shumë e ku më pak.Por, më e keqja është se ai është goditur në pikën më nevralgjike, në zemrën e tij, e cila është teuhidi, monoteizmi i pastër islam.Cilitdo që e analizon këtë gjëndje, natyrshëm mund t'i lindë një pyetje; Përse të ndodhë kjo gjë?

Përgjigjen e kësaj pyetjeje na e jep vetë Allahu i Lartëmadhëruar, duke iu drejtuar sahabëve në luftën e Uhudit, por që shërben si mësim për të gjithë muslimanët deri në Ditën e Kijametit : "(Si është puna me ju?) Kur ju godet një fatkeqësi e vetme, megjithëse i shpartalluat (armiqtë tuaj) dy herë më shumë, përsëri thoni: " Nga na erdhi neve kjo?" Thuaju : "Është nga vetë ju (për shkak të veprave tuaja të ulëta)." Vërtet Allahu është i zoti për të bërë çdo gjë."

Gjithashtu, i Dërguari i Allahut, Muhamedi (Paqja dhe lavdërimet e Allahut qofshin me të) i ka dhënë përgjigje kësaj pyetjeje që para katërmbëdhjetë shekujsh duke thënë: " Atëherë kur të merreni me shitblerjen me Ine (lloj kamate), të jepeni pas blegtorise e të kënaqeni me bujqësinë (pra të kënaqeni me dunjanë e të harroni ahiretin) dhe të lini xhihadin (luftën) për çështjen e Allahut, poshtërimi i Tij do të bierë përmbi ju dhe Ai nuk do t'jua largojë atë, derisa të ktheheni tek feja juaj"

Në një hadith tjetër, i Dërguari i Allahut (Paqja dhe lavdërimet e Allahut qofshin me të) bën të qartë se Umeti do të ndahet pas tij në grupacione dhe tërheq vërejtjen nga kjo gjë duke thënë: "Çifutët janë ndarë në shtatëdhjetë e një grupe, të krishterët janë ndarë në shtatëdhjetë e dy grupe dhe ky Umet do të ndahet në shtatëdhjetë e tre grupe, të gjitha do të jenë në zjarr, përveç njërit" (Transmeton Hakimi) dhe në një version tjetër tek imam Ahmedi ku, profeti Muhamed pasi bëri të qartë se të gjitha këto grupe do të jenë në zjarr, përveç një të vetmi, shokët e tij e pyetën: " Cilët janë ata (ky grup) o i Dërguar i Allahut (Paqja dhe lavdërimet e Allahut qofshin me të)? Ai u përgjigj: " Cilido që i përmbahet asaj që unë dhe shokët e mi po ndjekim sot"

Allahu i Lartësuar na tërheq vërejtjen nga përçarja duke thënë : " Dhe kushdo që kundërshton të Dërguarin (Muhammed-Paqja, mëshira dhe begatia e Allahut qofshin mbi të- ), pasi t'i jetë treguar qartë atij Rruga e Drejtë dhe ndjek rrugë tjetër nga ajo e besimtarëve, Ne do ta mbajmë atë në atë drejtim që ai vetë ka zgjedhur. Dhe do ta djegim atë në Zjarr. Dhe sa përfundim i keq!" (En-Nisa:115)

Po kështu, profeti Muhamed (Paqja dhe lavdërimet e Allahut qofshin me të) ka thënë : " Ju kam lënë dy gjëra, nëse u përmbaheni atyre, nuk do të humbisni kurrë: Librin e Allahut dhe Sunetin tim, të cilat nuk do të ndahen deri në Ditën e Gjykimit" (Sahihul Xhami' i Albanit)

Pra, me këto argumente na bëhet e qartë se rruga e shpëtimit, është vetëm ndjekja e Kur'anit dhe Sunetit të profetit Muhamed (Paqja dhe lavdërimet e Allahut qofshin me të) në dritën e kuptimit të selefëve, të parëve tanë të mirë prej sahabëve, tabiinëve e pasuesve të tyre me besnikëri.

Gjithashtu, duhet ditur se menhexhi (metodologjia) është pjesë e akides, madje ështw njw nocion mw i gjwrw se ajo, pasi ai është muri mbrojtës që e rrethon dhe e mbron nga të gjitha anët, kështjellën e patundur të akides (besimit) islame.

Kështu, nisur nga qëllimi i mirë për tu ardhur në ndihmë sadopak vëllezërve muslimanë shqipfolës, mendova të vë në duart e tyre këtë material që titullohet "Përse menhexhi (metodologjia) selefi?", të shkruar nga shejhu i nderuar, Selim ibn Ijd El Hilali, i cili ka qenë njëri prej nxënësve më të shquar të Muhadithit të kohës, Muhamed Nasirud-din el Albani (Allahu e mëshiroftë).

E lus Allahun që kjo broshurë, pavarësisht nga numri i vogël i faqeve, të mirëpritet nga lexuesit dhe të jetë e dobishme e tu shërbejë sa më mirë muslimanëve, për të kuptuar sa më shumë fenë e tyre të pastër, ashtu sikurse Allahu ia ka zbritur profetit Muhamed (Paqja dhe lavdërimet e Allahut qofshin me të).

Gjithashtu e lus Allahun e Madhëruar, të ma llogarisë këtë punë në peshoren e veprave të mira dhe të ma ruajë mua shpërblimin e saj për atë ditë, në të cilën nuk të bën dobi as pasuria, e as fëmijët, përveç atij që i paraqitet Allahut me zemër të shëndoshë. Amin!

Përktheu: Arjan Ahmesula

Anëtarësuar
    02-09-2011
    Vendndodhja
    AngMoKio
    Postime
    3,928
    Alejkum selam vëllau angmokio, sipas kësaj që thua ti na del se menhexhi selefi nuk qenka në atë " Siratal Mustekijm"?!!!

SubhanAll-llah, çfarë nuk ndigjojmë nga ti vëllau im.

Atëherë, sipas kësaj del se ti nuk ndjek as Menhexhin Selefi dhe asnjë menhexh tjetër, përveçse Kur'anit dhe Sunnetit!!!

Po të bëj nji pyetje vëllau:

Kush e shpiku kete shprehje Menhexhi Selefi? Allahu xh.sh apo Profeti Muhamed a.s?
    Nese me sjell nje ajet Kuranor apo nje Hadith ku thuhet 'Menhexhi Selefi'' te betohem qe do te kerkoj falje publikisht.

Keta njerez qe aq shume i bien ceshtjeve te bidatit nga e nxorren kete bidaq ashiqar'' Menhexhi Selefi''? Thuaj o vella Siratal Mustekijm , ku ka fjale me te bukur se kjo? A ka fjale me te bukur se ajo qe na thote Allahu xh.sh ne Kuran?

Nuk e kuptoj kete? Mos po thua qe Allahu xh,sh dhe Profeti Muhamed a.s nuk kane folur qarte?

Robi i All-llahut
    Anëtarësuar
    09-01-2008
    Vendndodhja
    Në Itali
    Postime
    1,774
    Selam Alejkum,

Pa dashur te hap polemika o vella Ramazan sepse une te kuptoj shume mire da'awetin tend pozitiv dhe per iza te Allahut xh.sh por kontrollojini shkrimet para se ti sillni dhe mos beni copy-paste sepse sic ka thene Imam Malik r.a.
    ''Ne jemi njerez themi dicka sot dhe e nderrojme neser kur gjejme nje ide me mire. Vetem fjala e Allahut eshte e drejte.
    Alejkum selam vëllau angmokio, pra sipas teje del se ne i sjellim shkrimet pa i lexuar fare???!!!! Shumë bukur atëherë këtu qenka problemi yt se ti e mendon kështu, por realiteti është e kundërta. Ti njiherë e sulmon Menhexhin Selefij, pastaj na sjell gjëra që nuk kanë të bëjnë me temën, pastaj thue se qëllimi im është pozitiv dhe kështu me radhë. Vëllau im të këshilloj se, ti duhet të reflektosh mirë para se të postosh dhe të kundërshtosh nji gjë që edhe ti nuk ja ke haberin. Mos o vëllau im se kështu nuk reagon asnjë besimtar i devotshëm. Na trego ndonji dijetar që e kundërshton këtë Menhexh? Ti thue se menhexhi yt është Kur'ani dhe Sunneti, po kështu thuajnë shumë të devijuar të tjerë, por ne nuk na hynë në vesh ato që thuajnë të tjerët, ne na interesojnë argumentet për atë që thuhet dhe ato argumente sa i përket kësaj që kam sjellë i keni më sipërm dhe do ti keni edhe në vazhdim për t'jua bërë të qartë atë se nuk ka Menhexh tjetër që duhet ndjekur, përveçse " MENHEXHIT SELEFIJ ".

" Menhexhi Selefij "nuk është jashtë Kur'anit dhe Sunnetit, siç ke thënë ti vëllau im më sipërm. Për këtë do të sjellim edhe më tej sqarime më të hollësishme ( inshAll-llah ).

Kush don me ndryshuar atë që ka thënë All-llahu dhe Muhammedi salAllahu alejhi ve selam, ai ka devijuar dhe për këtë ju them se, jemi të detyruar që të ndjekim: atë që ka ndjekur Muhammedi salAllahu alejhi ve selam, atë që kanë ndjekur Selefët ( tre gjeneratat e para ), atë që ndjekin argumentet nga Kur'ani dhe Sunneti. Kush mendon se " Menhexhi Selefij " nuk e bën këtë ( dmth nuk ndjek Kur'anin dhe Sunnetin ), ai ka devijuar dhe unë distancohem prej tyre. Nëse Sahabët, Taibinët dhe Taibin Taibinët nuk e kanë praktikuar Islamin mirë, kush atëherë do ta praktikon ma mirë se ato???!!! Ne ndjekim ato që kanë praktikuar Islamin pa të meta ( bidate ) ( Selefijtë ) dhe ju largohemi bidatçinjve.

Selamun alejkum.

Faqja 0 prej 11 FillimFillim 1210 ... FunditFundit

Regullat e Postimit

• Ju nuk mund të hapni tema të reja.
  • Ju nuk mund të postoni në tema.
  • Ju nuk mund të bashkëngjitni skedarë.
  • Ju nuk mund të ndryshoni postimet tuaja.
  •