Postuar më parë nga
ramazan_it
Selamun alejkum, un më sipër ti kam sjellur argumentet nga Kur'ani dhe Sunneti dhe atë që kanë spjeguar Dijetarët e Hakut me argumente. Për ata që duan ta gjejnë të vërtetën e kuptojnë atë. InshAll-llah do ta spjegojmë edhe njiherë:
Rruga e Drejtë
Kush ka qenë ndjekës i kësaj rruge?
A mos janë devijuesit?
Jo, ata që e kanë njohur atë rrugë ishin Pejgamberët, sahabët, taibinët, taibin-taibinët dhe ata që kanë marrë nga ata, kurse të tjerët që mendojnë se nuk duhet quajtur njdekës të asaj rruge, ne i quajmë të devijuar, sepse rruga e vetme është pasimi i saj " Rrugës së Drejtë ". Pra, pasimi i asaj rruge të drejtë quhet " SELEF ", që e kemi shpjeguar më sipërm shumë herë kuptimin e saj.
A kaq e vështirë qenka për ta kuptuar këtë?
E kemi thënë edhe fjalën e Muhammedit salAll-llahu alejhi ve selm, kur Pejgamberi (sal-lAllahu ‘alejhi ue sel-lem) gjatë sëmundjes nga e cila vdiq, i ka thanë Fatimes (radij-Allahu ‘anha): “... kije frikë Allahun dhe bëj durim. Dhe unë jam Selefi më i mirë për ty.”
Pejgamberi (sal-lAllahu ‘alejhi ue sel-lem) ka thënë:
“Ky umet do të ndahet në shtatëdhjetë e tri sekte; të gjitha do të hyjnë në Zjarr përveç njërit prej tyre.” Ata (Sahabët) i thanë: “Kush është ai (që do të shpëtojë) o i Dërguari i Allahut?” Ai (sal-lAllahu ‘alejhi ue sel-lem) u përgjigj: “Janë ata që ndjekin rrugën ku jam unë dhe shokët e mi sot.”
A mos vallë edhe këtë do ta mohojmë?
Kurse ai që e mohon këtë emër për veten e tij, a nuk keni për ta parë atë që cilësohet me një nga këto medh’hebet?! Qoftë ky medh’heb që ka të bëjë me Akijden ose me Fik’hun? Kështu, ai ose është Esh’ari ose është Maturidi. Ose ndoshta ai është prej Ehlul-Hadithit, ose Hanefi, ose Shafi’i, ose Maliki ose Hanbeli ose çfarëdoqoftë tjetër që hyn në titullin e “Ehlus-Sunneh uel-Xhema’ah” (Pasuesit e Sunetit dhe Xhematit). Por pavarsisht kësaj, ai që cilësohet me medh’hebin Esh’ari apo me një nga katër medh’hebet (e fik’hut), ai në fakt cilësohet me individë që nuk janë të pagabueshëm - padyshim - megjithëse mes tyre ka patur dijetarë që kanë qenë të saktë (në fetvatë e tyre). Do të doja të dija përse ai nuk i refuzon të tilla cilësime me individë që nuk janë të pagabueshëm?
Ndërsa ai që e cilëson veten e tij me të Parët e Mirë (es-Selefus-Salih), atëherë me të vërtetë ai e cilëson veten e tij me pagabueshmërinë (‘ismeh) në kuptimin e përgjithshëm të fjalës. Pejgamberi (sal-lAllahu ‘alejhi ue sel-lem) ka përmendur se një nga shenjat e Grupit të Shpëtuar (el-Firkatun-Naxhi’e) është se ata kapen fort pas rrugës së të Dërguarit të Allahut (sal-lAllahu ‘alejhi ue sel-lem) dhe rrugës së Shokëve të tij. Dhe kushdo që kapet fort pas rrugës së tyre, atëherë nuk ka dyshim se ai është në udhëzimin e Zotit të tij.
Rruga e drejtë.
Kjo rrugë e drejtë është pikërisht dhe vetëm:
Siratal-ledhine enamte alejhim - ﭫ ﭬ ﭭ ﭮ
Rrugën e atyre të cilët i begatove.
Rruga e profetëve, të sinqertëve (sidikinëve), dëshmorëve dhe të mirëve (salihine).
Gajril magdubi alejhim -ﭯ ﭰ ﭱ
Jo në rrugën e atyre që merituan zemërimin.
Pra, rruga e drejtë nuk është rruga që ndoqën të mallkuarit dhe ata që merituan zemërimin e Allahut, të cilët e njohën të vërtetën dhe më pas e braktisën atë, sikurse vepruan jehudët dhe shëmbëlltyrat e tyre.
Ue led-dal-lin - ﭲ ﭳ
Dhe as në rrugën e të humburve.
“Çdo e mirë gjendet në ndjekjen e Selefëve (të Parëve), kurse çdo e keqe gjendet në bidatet e Khalefëve (të Mëvonshmëve).”
Nuk ka dyshim se një refuzim i tillë - nëse ata kanë për qëllim këtë - kjo do të thotë në mënyrë të pashmangshme se ai po e distancon veten e tij nga Islami i saktë në të cilin kanë qenë të Parët e Mirë, në krye të të cilëve qëndronte Pejgamberi (sal-lAllahu ‘alejhi ue sel-lem), sikurse tregohet në hadithin muteuatir që gjendet tek dy Sahihët dhe në librat e tjerë, se ai (sal-lAllahu ‘alejhi ue sel-lem) ka thënë:
“Njerëzit më të mirë janë ata të brezit tim, pastaj ata që vijnë pas tyre, pastaj ata që vijnë pas tyre.”
Unë kaq kisha për ta vërtetuar se kjo që themi nuk është " Bidat ", por kjo është e saktë dhe e kundërshton bidatin. Nuk është as jashtë Kur'anit dhe Sunnetit dhe për këtë i kemi sjellur argumentet. Es-Selefus-Salih që dmth ndjekës i të Parëve të Mirë, a mos vallë kemi thënë diçka që nuk duhet thënë? Të pasosh Të Parët Të Mirë, për ne është obligim dhe kjo është ajo që ne e kemi detyrë që ti këshillojmë të tjerët që të ndjekin.
Dua të shtoj një gjë edhe pse nuk kam pas dëshirë ta them se, kur më kanë thirë në bisedë mbasi e hapëm një xhami të re ( flas para 7 viteve ) më pyetën se, në çfarë menhexhi e hapim këtë xhami? Unë ju thashë se ne jemi në Menhexhin es-Selefus-Salih, kur ata ( karabinierët ) e kishin parasysh se ka lloje të ndryshme të menhexhit dhe çka na mbet ne të mos e dijmë atë? A ka menhexh tjetër përveç " Menhexhit Selefij " që duhet pasuar?
Selamun alejkum.
Krijoni Kontakt